Translate

Improvizirani krem namaz

by - studenoga 01, 2012

Sjećam se dok sam bio klinac kako je mama obično uvijek bacala u smeće mlijeko koje se ukiselilo. Jednostavno nije bila takav tip žene koja je voljela preveliku pažnju posvećivati domaćoj proizvodnji kao što ja danas radim, no ipak i prije su bila drugačija vremena i drugačija hrana nego li što je to danas, no isto tako ne mogu reći da ona ništa domaće nije proizvodila i skladištila u smočnicu jer bih tada lagao. Krem namaz od sira vraća me u djetinjstvo kad smo ga dobivali u vrtiću za doručak, ali je bio u kombinaciji s kuhanom slaninom. I tako sam zatekao u hladnjaku manju količinu svježeg mlijeka kojega sam upotrijebio kao krem namaz s začinima i prženom slaninom jer sirovu slaninu i salamu ne volim u takvom stanju, a i dosta slabo konzumiram suhomesnate proizvode, pa rekoh da napravim nešto od toga što me podsjetilo na davno djetinjstvo. Isto tako postoji mali milijun verzije izrade svih vrsta domaćih sireva i namaza, no ovaj je nastao u toku trenutačne inspiracije i dosjeta. Najbolje je koristiti što masnije, a isto tako domaće mlijeko ukoliko ga imate, barem u Osijeku postoje automati s domaćim mlijekom pa sam tako upotrijebio to.Sastojci potrebni za krem namaz :

500 ml domaćeg ( ili kupovnog, po mogućnosti što masnije mlijeka, tipa 3,8 % mliječne masti )
1 puna čajna žlica soli
3-4 jušne žlice alkoholnog octa

..............................................................................................Dodatni sastojci - ( mješavina začina po želji, ja sam koristio ):

vlasac, mljevenu slatku papriku, crveni luk u granulama

sušena slanine ( ili "hamburgera" ) po želji

............................................................................................


Postupak :

Mlijeko malo posolite, te ga dovedite do procesa vrenja. Dodajte alkoholni ocat i tako ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok se mlijeko ne zgusne.Maknite ga s vatre i kao takvoga ostavite sa strane prekriveno poklopcem da odstoji najviše 24. sata.


Nisam imao pravu i originalnu gazu pa je umjesto sira nastao krem namaz i to iz razloga jer nisam mogao što bolje i kvalitetnije ocijediti dio mlijeka koji se zgrušao, pa je tako u siru i završio višak vode te je nastao krem namaz.
Mlijeko procijedite krzo gazu što bolje možete, a po potrebi i nekoliko puta.


Kao takvoga, ocijeđenoga možete ga držati u hermatičkim posudama i zdjelicama, te ga upotrebljavati sa svime i svačime, ovisno o ukusima i željama, otprilike najviše dva dana.


No, kako sam se sjetio svojeg djetinjstva dok sam bio u vrtiću upotrijebio sam ga kao namaz na kruhu.

U sir dodajte sve navedene začine i sitno isjeckanu sušenu slaninu koju ste prethodno popržili na masnoći ili bez nje ( ovisno o slanini, da li je mesnata ili masnija ( "sapunjara" kako ja znam reći za neke ).
Sve dobro izmiješajte. Najbolje bi bilo da smjesa kao takva ostane najmanje pola sata u hladnjaku kako bi se svi začini što bolje povezali sa sirom. 


Bon AppétitYou May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja