Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 10. studenoga 2012.

Tortice od krumpira

Minijatune tortice od krumpira bilo da se radilo o mesnoj ili bezmesnoj varijanti. Nastale su u nedostatku što namirnica, što novca, te sam i ovog puta pokušao od skoro pa ničega napraviti nešto, jer lako je kuhati kad čovjek ima, kad nema s čime treba improvizirati i pokušati napraviti nešto da opet bude ugodno oku, ali i okusnim pupoljcima naravno. Izgledom jako podsjećaju na klasičnu musaku, vrlo su pikantne zbog sušenih rajčica i domaće slanine. Slaninu možete i ne morati stavljati, ista stvar je i s mljevenim mesom, Vama na odabir. Ukoliko ste propustili recept za sušene cherry rajčice, možete ga pronaći na ovom link-u.Osim u kalupima za muffine i nabujke ove tortice od krumpira možete napraviti i u većim tepsijama i plehovima.




Sastojci :

500 g krumpira
100 g sušene slanine ( ili miješanog mljevenog mesa, ili možete napraviti i bezmesnu varijantu )
50 g sušene rajčice
30 g riže
soli bijelog mljevenog papra po potrebi 


Dodatni sastojci :

2 jaja ( po mogućnosti domaćih - nisam imao kiselog vrhnja, pa sam prelio samo s jajima, a po želji možete umutiti kiselo vrhnje s jajima i malo mlijeka )
maslac ( za premazati kalupe )


Postupak :

Krumpire ogulite, narežite ih na kolutiće pomoću ribeža ili ručno. Posolite i poparite ih, te ostavite 15-tak minuta da puste škrob i vodu.



Slaninu nasjeckajte vrlo sitno, a rižu skuhajte na klasični način.
Posudice za muffine i nabujke premažite s vrlo tankim slojem maslaca. U kalupe složite prvi dio krumpira, dodajte rižu, sušene rajčice i slaninu. Opet ponovite postupak sve dok tako ne napunite kalupe, pred sam kraj završite s krumpirima.



Svaki kalup prekrijte aluminijskom folijom, te ih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C oko 30 minuta da se krumpir na taj način skuha pod parom i omekša.


Kalupe izvadite iz pećnice, pažljivo skinite aluminijsku foliju, te pomoću kuhinjskog noža zarežite na nekoliko mjesta po krumpirima.Na taj način će nadjev od jaja ili nadjev od kiselog vrhnja, jaja i mlijeka bolje prodrijeti u krumpir i bolje će se zapeći.


Zatim svaki kalup prelijte s gotovom smjesom ili samo umućenim jajima.


Vratite natrag u pećnicu i gratinirajte još nekakvih 15-tak minuta ili sve dok se krumpir  dobro zapeče i dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.
Ovo jelo možete poslužiti samostalno uz salatu, kao toplo predjelo ili uz dodatak mesa.





Bon Appétit



Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.