Translate

Tortice od krumpira

by - studenoga 10, 2012

Minijatune tortice od krumpira bilo da se radilo o mesnoj ili bezmesnoj varijanti. Nastale su u nedostatku što namirnica, što novca, te sam i ovog puta pokušao od skoro pa ničega napraviti nešto, jer lako je kuhati kad čovjek ima, kad nema s čime treba improvizirati i pokušati napraviti nešto da opet bude ugodno oku, ali i okusnim pupoljcima naravno. Izgledom jako podsjećaju na klasičnu musaku, vrlo su pikantne zbog sušenih rajčica i domaće slanine. Slaninu možete i ne morati stavljati, ista stvar je i s mljevenim mesom, Vama na odabir. Ukoliko ste propustili recept za sušene cherry rajčice, možete ga pronaći na ovom link-u.Osim u kalupima za muffine i nabujke ove tortice od krumpira možete napraviti i u većim tepsijama i plehovima.
Sastojci :

500 g krumpira
100 g sušene slanine ( ili miješanog mljevenog mesa, ili možete napraviti i bezmesnu varijantu )
50 g sušene rajčice
30 g riže
soli bijelog mljevenog papra po potrebi 


Dodatni sastojci :

2 jaja ( po mogućnosti domaćih - nisam imao kiselog vrhnja, pa sam prelio samo s jajima, a po želji možete umutiti kiselo vrhnje s jajima i malo mlijeka )
maslac ( za premazati kalupe )


Postupak :

Krumpire ogulite, narežite ih na kolutiće pomoću ribeža ili ručno. Posolite i poparite ih, te ostavite 15-tak minuta da puste škrob i vodu.Slaninu nasjeckajte vrlo sitno, a rižu skuhajte na klasični način.
Posudice za muffine i nabujke premažite s vrlo tankim slojem maslaca. U kalupe složite prvi dio krumpira, dodajte rižu, sušene rajčice i slaninu. Opet ponovite postupak sve dok tako ne napunite kalupe, pred sam kraj završite s krumpirima.Svaki kalup prekrijte aluminijskom folijom, te ih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C oko 30 minuta da se krumpir na taj način skuha pod parom i omekša.


Kalupe izvadite iz pećnice, pažljivo skinite aluminijsku foliju, te pomoću kuhinjskog noža zarežite na nekoliko mjesta po krumpirima.Na taj način će nadjev od jaja ili nadjev od kiselog vrhnja, jaja i mlijeka bolje prodrijeti u krumpir i bolje će se zapeći.


Zatim svaki kalup prelijte s gotovom smjesom ili samo umućenim jajima.


Vratite natrag u pećnicu i gratinirajte još nekakvih 15-tak minuta ili sve dok se krumpir  dobro zapeče i dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.
Ovo jelo možete poslužiti samostalno uz salatu, kao toplo predjelo ili uz dodatak mesa.

Bon AppétitYou May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja