Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 22. prosinca 2012.

Brzinsko tijesto punjeno hrenovkama

Ovakva vrsta tijesta je živi dokaz kako ga možete napraviti od vrlo malo namirnica, no opet da ne izgubi na okusu i kvaliteti. Hrenovke jako rijetko konzumiram, pa gotovo i nikako, svega par puta puta godišnje jer znam točno njezine hranjive sastojke i od čega se sastoji pa ih izbjegavam, no nekada se znam zaželjeti ih se. Brašno umiješeno s malo vode, ulje i praška za pecivo je sve što će Vam biti potrebno za izradu ovog tijesta. Nije pretvrdo, ne mrvi se. Jednostavno nisam ih htio nadjevati s lisnatim tijestom jer takvih recepata ima svugdje i svatko ih zna napraviti, a vjerujem da ćete s ovim receptom unijeti u svoju kolekciju recepata novu dozu  noviteta koji će se možda svidjeti Vama i Vašima. Tijesto je više krušno, izvana malo hruska, a iznutra je mekano.Umjesto hrenovki možete upotrijebiti safalade, pučke kobasice i sl.Kako sam u hladnjaku imao ketchup odlučio sam njime premazati tijesto i posipati mješavinom začina za pizzu.Bilo kako bilo vrlo brza priprema za one koji žele brzinski "snack" i koji nemaju vremena.


Sastojci potrebni za tijesto :

500 g glatkog brašna
1 puna čajna žlica praška za pecivo
1/2 čajne žlice soli
1,5 žlica suncokretovog ili maslinovog ulja
mlake vode po potrebi ( da dobijete glatko tijesto )

.............................................................

Dodatni sastojci :

200 ml ketchupa ili pasirane rajčice
mješavina začina za pizzu ( po potrebi )


..............................................................
Postupak :

Brašno prosijte s praškom za pecivo, dodajte soli i mlaku vodu,ulje, te zamijesite tijesto sve dok ne dobijete homogenu smjesu.


Tijesto kao takvo prekrijte staklenom posudom ili ga ostavite u plastičnoj posudi koju ste prethodno premazali s tankim slojem masnoćem. Oblikovano tijesto također premažite masnoćom kako se tijesto na vrhovima ne bi osušilo i ostavite najmanje pola sata da tijesto odmori i da prašak za pecivo "proradi".

Tijesto razvaljajte na 1 cm debljine, te ga premažite ketchupom i posipajte mješavinom začina za pizzu.


Tijesto režite na dugačke trake i svaku trakicu tjestenine omotavajte oko hrenovki da izgleda baš kao na fotografijama.


Svaku omotanu hrenovku kao takvu slažite u tepsiju pazeći da bude dovoljnog razmaka između njih kako se tijesto ne bi zalijepilo jedno o drugo. Po želji tepsije možete prekriti i masnim papirom za pečenje.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 30-tak minuta ili sve dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu koricu.


Poslužite ih dok su još topli uz ketchup, majonezu, ajvar, vrhnje, ovisno što Vaši ukućani i obitelj voli.
Tijesto je izvana prhko, a u sredini je mekano zbog vlage koje su hrenovke pustile tokom pečenja.

Kako ovo tijesto nije lisnato, niti dizano obavezno pripazite da ih ne prepečete ili ćete u protivnom dobiti jako tvrdo tijesto.



Hrenovke možete isto tako i prerezati na pola pa ih napraviti kao "fingerfood", te ih posluživati na rođendanima, obiteljskim okupljanjima i sl.

Ukoliko Vam ostane dijelova tijesta možete ga premazati mješavinom začina za pizzu i ketchup-a, te od njih napraviti mini ružice, rolice.




Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.