Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 26. prosinca 2012.

Punjeni slani volovani

Volovani su male dekorativne tortice koje možete nadjevati s čime god volite i imate i kuhinji. Prvi puta sam se s njima susreo u srednjoj školi, no moja "baterija" ih nikada nije radila, već drugi. Naime radi se o lisnatom tijestu, koji su naizgled jako maštoviti i kreativni  i koji spadaju pod specijalitete internacionalne kuhinje.Umjesto slanog nadjeva isto tako možete ih radit i sa slatkim nadjevom.Možete ih posluživati za rođendane, obiteljska okupljanja i slično. S obzirom kako se Nova godina bliži ovo Vam može poslužiti kao prijedlog za toplo predjelo ukoliko dosad nemate u planu što za taj dan skuhati.




Sastojci:

1 paketić lisnatog tijesta ( 500 g )

 ............................................................................
Sastojci potrebni za nadjev :

250 g šampinjona
1/2 manje glavice crvenog luka
2 veća jaja ( po mogućnosti domaća )
soli po potrebi i ukusu

150 g rolane svinjske lopatice ( ili bilo kojeg drugog suhomesnatog )
100 g sira trapista ( ili bilo kojeg drugog lako topljivog sira )

 .............................................................................

 Dodatni sastojci :

  • brašno po potrebi
  • žumanjci, voda za premazivati lisnato tijesto
  • masni papir za pečenje


...............................................................................

Postupak :

Lisnato tijesto otopite na sobnoj temperaturi, no ostavite ga u pakiranju, neotvorenog kako stajanjem i otapanjem tijesto se ne bi osušilo i dobilo koricu po vrhovima.

Jednu kocku tijesta razvaljajte na 1 cm debljine, te pomoću okruglih modlica za kekse izrezujte tijesto.
Nakon toga na isti način izrezujte tijesto tako da dobijete tzv. "prstene" od lisnatog tijesta, baš kao što je prikazano na fotografijama.




Znači jedan krug lisnatog tijesta, a zatim "prstenovi" lisnatog tijesta. Svaki prsten prije nego li složite na dno okruglog lisnatog tijesta premažite s malo vode kako bi se tijesto polijepilo. Ja sam na svaki krug stavljao 3 prstena jer nisam imao dovoljno lisnatog, no ukoliko želite dobiti dublje "posudice" u koje ćete stavljati nadjev možete stavljati i 4-6 prstena ovisno koliko lisnatog tijesta imate.


Za nadjev od gljiva na malo ulja pirjajte sitno sjeckani crveni luk, dodajte im očišćene šampinjone koje ste prethodno narezali na tanke listiće. Pirjajte ih sve dok ne prestanu puštati vodu, a zatim dodajte jaja,sol  i vrlo kratko sve još jednom propirjajte da se jaja povežu s šampinjonima i maknite s vatre.

Lisnato tijesto premažite umućenim žumanjcima, a zatim dodavajte nadjev : suhomesnatih proizvoda ( u mojem slučaju je bila kuhana svinjska rolana lopatica ), zatim dodajte nadjev od gljiva i jaja, te posipajte s ribanim sirom trapistom, te ih poslažite u tepsiju za pečenje koju ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje.


Gotovo tijesto kao takve spremite natrag u hladnjak kako bi se masnoća u tijestu ohladila i kako bi tijesto bilo što lisnatije, te ostavite oko 10-15-tak minuta kao takvo. Pećnicu prethodno jako dobro zagrijte, te ih stavite peći na 180 C oko 20-tak minuta, ovisno o pećnici kakvu imate.

Poslužite ih dok su još topli.











Bon Appétit

2 komentara:

  1. Prekrasni! I baš prigodno za Novu kao slani zalogajčići. Slike su mrak!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti kolegice. ;) Eto vrlo jednostavno i jeftino, pa 'ko voli nek' izvoli. ;)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.