Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 31. ožujka 2012.

Cheese cake s prhkim tijestom

Znam da postoji milijun varijanti cheese cake-a, no želim i ovaj podijeliti sa Vama. Vrlo jednostavan i brz za pripremu. Prhko tijesto se topi u ustima,a krema od sira i limuna osvježava sada u ove proljetne i ljetne dana koji slijede.







Sastojci za prhko tijesto:

250 g maslaca ili margarina
1/2 kg glatkog brašna
1 korica limuna
1 jaje i 1 žumanjak
1 vanilin šećer
1 p.p
vrlo malo soli i vrlo malo šećera ( otprilike 1 čajna žlica šećera i pola čajne žlice soli )
- mlijeko ( možete ga dodati ukoliko Vam se učini da tijesto nije dovoljno "vlažno" ili da puca, ali to bi trebalo biti to )

..........................................................................................................

Sastojci za kremu od sira :

500 g svježeg kravljeg sira
250 ml ( 2,5 dl ) slatkog vrhnja ( za šlag )
30 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 čajna žlica ( arome od vanilije - ukoliko želite )

slatko vrhnje - šlag za ukrašavanje

...........................................................................................................
Postupak:

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo. Maslac mikserom pjenasto izlupajte , te im dodajte brašno, jaja i sve druge sastojke, te vrlo brzo umijesite ( kako se maslac ne bi otopio od topline prostora i Vaših ruku ), te ga omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata, a najviše 1-2h.
Tijesto podijelite na dva dijela,razvljajte i lagano viljuškom probodite na nekoliko mjesta, te stavite peći, no pazite da tijesto ne prepečete.U okrugli "rajf"- kalup stavite prvi dio pečene kore, a u međuvremenu pripremite nadjev: svježi sir miksajte sa štaub šećerom ( šećerom u prahu ) i vanilin šećerom, dodajte aromu vanilije, te izmućeno slatko vrhnje za šlag. Sve dobro izmiješajte i prelijte po prvom sloju prhkog tijesta, te poklopite sa drugim pečenim tijestom. Po želji možete posipati sa šećerom u prahu i ukrasti sa tučenim slatkim vrhnjem. Gotov kolač ostavite 3-4h u hladnjaku, te ga poslužite.




Piletina na španjolski s narančama

Ukoliko ste veliki gurman i volite eksperimentirati, onda je ovo pravi recept za Vas. Jednostavno mi je na neki način dosadila priprema svakidašnjih jela, te sam odlučio za jedan ručak napraviti nešto novije, nešto što nismo do sada probali.Ukoliko ne volite kombinacije mesa sa voćem, tada voće možete izbaciti iz recepta, na Vama je. Mogu samo reći da je kompletno jelo bilo ukusno, piletina se topila u ustima, a naranče daju savršenu i osvježavajuću notu ovom cijelom jelu.

Sastojci:

1 kg piletine ( batkovi i nadbatkovi )
300-400 g polusušene kobasice ( ja sam koristio pučku )
1 kg očišćenog, oguljenog i na ploške narezanog krumpira
2 glavice ljubičastog luka
100 g slanine narezane na sitne kocke
2 pune čajne žlice naribane narančine korice
2 jušne žlice mediteranske mješavine začina
1 jušna žlica origana
1 čajna žlica mljevenog papra
sol
ulje po potrebi

.........................................

Postupak: 

Krumpire posolite i ostavite ih da malo puste vodu. Kobasice narežite na kocke srednje veličine. Piletini odvojite batkove od nadbatkova, posolite ih, poparite, dodajte origana i mediteransku mješavinu začina.Poslažite je u tepsiju za pečenje.



Piletinu prekrijte sa krumpirima, dodajte kobasicu, slaninu, sitno sjeckani ljubičasti luk. Posipajte sa još malo mediteranske mješavine začina, paprom i origanom. Na samom kraju dodajte po vrhu po piletini i krumpiru naribanu narančinu koru i podlijte sa uljem.



Prekrijte aluminijskom folijom i stavite u već prethodnu zagrijanu pećnicu i ostavite da sve skupa skuha na pari oko 30-45 min. Skinite foliju, lagano sve izmiješajte i vratite natrag u pećnicu i pecite dok sve ne bude gotovo i zapečeno. Tokom pečenja trebate pripaziti na kobasice jer one vrlo lako zagore i jako se zapeku, pa s vremena na vrijeme tokom pečenje preokrećite piletinu, kobasicu i krumpire.
Ovo je samostalno jelo koje možete jesti uz bilo kakvu sezonsku salatu. Kao preporuku na ovaj originalni recept uz ovo jelo jedu se naranče bez ikakve salate, a i kruh Vam nije potreban jer je jelo kao ovo kompletno i dosta zasitno.



Bon Appétit
  

petak, 30. ožujka 2012.

Bavarske kiflice sa šunkom i sirom

Tražio sam po netu recepata i recepata što se dizanih kiflica tiče i naletio na ove "Bavarske". Ne da su me oduševile, nego mislim da boljih kiflica i finijih  po meni barem zasad nema. Jedino što sam ja odlučio improvizirati i napuniti ih sa šunkom i sirom trapistom, čisto da ne budu dosadne i monotone. Radio sam ih po ovom receptu.

A ovako one izgledaju u mojem izdanju.




 Još ću ih jednom praviti, no sljedeći put bez ikakvog punjenja.



Ćufte u umaku od rajčice s kašicom od krumpira

Kad nije sezona svježih paprika, uvijek postoji ova improvizacija za ćufte pripremljene na ovaj način. Naravno da se paprike mogu kupiti i izvan sezone, no nemaju niti približan okus onima kad im je sezona i kad ih možete kupiti kod povjernih bakica s tržnica. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat Vam ne moram niti govoriti kakav je! Na Vama je da ih isprobate.






Sastojci :
1 kg mljevenog mesa ( uzmite koje Vam je najdraže i koje najviše upotrebavljavate, ja sam uzeo svinjetinu sa junetinom )
2 male glavice crvenog luka
sol, papar, sitno sjeckani svježi peršin ( lišće )
1 čajna žlica mljevene slatke paprike ( možete i ljute ukoliko volite ljuće i pikantnije )

.....................................................................................................

Za umak:

1,5 l pasirane rajčice
1 čajna žlica mješavine začina ( timjan i majčina dušica )
1 čajna žlica šećera kristala

Za zapršku:
ulje i brašno( po želji i potrebi - ovisno o konzinstenciji kupovne ili domaće rajčice, koncentrata rajčice )

.....................................................................................................

Za kašicu od krumpira:

1 kg očišćenog, oguljenog i na kocke narazanog krumpira
2-3 dl mlijeka
100 g maslaca

....................................................................................................

Postupak:

Mljeveno meso pomiješajte sa svim začinima i pred kraj dodajte sitno naribani crveni luk. Luk kada stavljam u mljeveno meso uvijek ga ribam jer uvijek zna naletjeti veći komadić koji tokom sotiranja, pečenja ili prženja zna zagorjeti,a i meso Vam tada ne mora duže stajati i "odmarati" kako bi se svi začini i mirodije povezale sa mesom. Obavezno dodajte malo mlake vode kako bi meso bilo mekše i sočnije tokom pečenja. Dobro izmiješajte i spremite u hladnjak da odstoji minimalno pola sata.
Od mesa oblikujte male loptice i stavite ih da se sotiraju na malo ulja sve dok ne poprime zlatno-žutu boju.

Na ostatak masnoće od sotiranog mesa dodajte pasiranu rajčice i začine, te prokuhajte vrlo malo.Dodajte šećer ( uvijek kada radite umake na bazi od rajčice stavite i šećera kako biste "ubili" preveliku količinu kiselinu rajčice.  Zapršku možete i ne morati stavljati, od volje Vam je. Onda trebate ostaviti da se umak dovoljno reducira kako bi dobio prirodnu gustoću i konzinstenciju.
Za kašicu od krumpira krumpir skuhajte sa vrlo malo soli i svakako skidajte i bacajte pjenu koja se pojavljuje na vrhu posude u kojoj kuhate krumpir. Kada su skuhani, ocijedite ih, dodajte maslac i izmiksajte ga. Dodajte maslac i soli po ukusu. Po želji u krumpir pire (kašicu) možete staviti i 1-2 jušne žlice kiselog vrhnja.



Ovo je isti recept samo što su mesne okruglice sa špagetama.


Bon Appétit

Pileće jetrice na dva načina s namazom od graha




Sastojci:

1 kg pilećih jetrica
300 g slanine tanko narezane ( ili pršuta ili pancete)

........................................
Smjesa za pohane jetrice:

2 jaja
6 jušnih žlica brašna
pola čajne žlice soli
1 jušna žlica šećera kristala
- mlijeka po potrebi ( uglavnom da dobijete tijesto malo gušće od smjese za palačinke )

..............................................................................................

Potrebni sastojci za namaz od graha:

500 g graha ( preko noći nakvašenog, kako biste ubrzali sam proces i koncept kuhanja
2 veće glavice crvenog luka
150 g svježe mrkve
3-4 režnja češnja češnjaka
1 čajna žlica mljevenog papra
pola čajne žlice mljevene slatke paprike ( možete i ljute ili chillija, kako tko voli )
svježe peršinovo lišće
sol

.............................................................................................

Postupak:

Pileće jetrice očistite od žilica i suvišne masnoće,operite ih ih pod mlazom vodom i osušite sa kuhinjskim ubrusom ( papirom ). Pola kilograma jetrice ostavite za pohanje, a drugu polovicu za pečenje. Jetrice omotajte sa slaninom (pancetom ili pršutom ) i nabodite ih na čačkalice.(Drvene čačkalice prethodno natopite u malo vode kako tokom pečenje ne bi izgorjele).


Pecite ih na plitkoj masnoći sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.


Napravite smjesu sličnu kao i za palačinke, no malo gušću , te svaku jetricu prvo uvaljajte u brašno, a zatim u gotovu smjesu ( pariška smjesa ), te ih ispohajte.


Za namaz od graha:


Na plitkoj masnoći ispirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte mu mrkvu izrezanu na sitne kocke, te pirjajte oko 5-10 minuta. Dodajte prethodno preko noći namočen grah i podlijte sa vodom i ostavite da se kuha. Kad je grah skuhan, sve procijedite, no ostavite dio vode ( oko 2 dl najviše), jer će Vam trebati za kasnije. Grah i mrkvu usitnite u blenderu ili pomoću štapnog miksera, te im dodajte papar i češnjak, te mljevenu papriku i svježe peršinovo lišće.


Pred sam kraj  u namaz dodajte malo vode ( 2dl) u kojoj se kuhao grah, te začinite i doradite po svojem guštu. Namaz kao takav može stajati 3-4 dana u hladnjaku,a možete ga jesti i kao namaz na kruhu, poslužiti uz krekere, štapiće i sl. Dajte si mašti na volju!


Bon Appétit


četvrtak, 29. ožujka 2012.

Tikvice u sendviču sa gratiniranim povrćem

Zasigurno se pitate zašto se zovu " u sendviču"?! To je zato jer se svaka tikvica premazuje sa margarinom na koji ide šunka i sir trapist, pa mu je zato i naziv "Tikvice u sendviču". Tikvice na ovakav način su mi jedne od dražih. Zaista ih je jednostavno napraviti, a sam okus njih je zagarantirano savršen.

Sastojci za tikvice:

800g tikvica
300 g šunke za pizzu
200 g sira trapista
margarin za jelo ( ovisno o količini tikvica, toliko ćete trebati margarina da premažete po svaku tikvicu i polijepite ih sa drugom tikvicom.

Za paniranje: 

To ćete uglavnom vidjeti koliko Vam po potrebi treba brašna, jaja i krušnih mrvica. Bitna stavka je ta da tikvice morate dva puta panirati kako nadjev iz njih ne bi izašao van.




Postupak:

Tikvice narežite ukoso kako biste dobili duže komade i gledajte da dobijete parni broj kako biste ih sve spojili. Vrlo malo ih posolite i ostavite na papirnatom ručniku kako bi se ocijedile od suviše vode i kako bi iz njih izašla gorčina. Šunku i sir trapist narežite na sitnije kocke. Svaku tikvicu premažite sa malo margarina, a na njega poslažite prvo šunku, a zatim sir i spojite sa drugom tikvicom ( koju niste premazali margarinom ).Panirajte na bečki način i to dva puta, te ih pržite u dubokom ulju sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

Sastojci za gratinirano povrće :

1 kg carske mješavine
3 kisela vrhnja
2 dl mlijeka
2 jaja
krušne mrvice za posipanje 
sol, papar, Vegeta

Postupak:

Carsku mješavinu skuhajte na pola ( al dente ). Kiselo vrhnje dobro razradite sa jajima, te im dodajte mlijeko i začine. Vatrostalnu posudu premažite sa malo ulja, te na to posipajte malo krušnih mrvica kako povrće Vam ne bi zagorjelo i jako se zapeklo. Poslažite na to kuhano povrće, te prelijte sa sa smjesom od kiselog vrhnja i gratinirajte u pećnici na 180C oko 30-45 minuta ili sve dok ne poprimi zlatno-žutu boju.


Bon Appétit


srijeda, 28. ožujka 2012.

Domaće Bounty čokoladice

Po prvi puta sam radio ove Bounty-e jedino što mogu reći, a to je da sam oduševljen njima. Kupovne čokoladice nisu ravne ovim domaćima. Čokoladice su super jednostavne za napraviti,a glavni naglasak dajem da za ove čokoladice je potrebno puno stpljenja, živaca i još ka tome su dosta pipljive za napraviti! Recepte koje sam našao za ove čokoladice su jako šture objašnjene i NIGDJE se u receptima ne navodi kako se pločice od kokosa moraju dva puta umakati u čokoladu! Svakako ih isprobajte i javite mi Vaše dojmove!

Sastojci:

1 dl slatkog vrhnja ( ono za šlag, nikako vrhnje za kuhanje )
250 g kristal šećera
250 g stolnog margarina ( savjetujem Vam da kupite onaj sa aromom slatko vrhnja )
250 g kokosovog brašna ( kada ga kupujete pogledajte da bude što sitniji, iz razloga kako Vam pločice od kokosa ne bi bile "čupave )
1 čajna žlica ekstrakta od vanilije

Čokoladna glazura:

400 g čokolade za kuhanje ( kupite najbolje onu sa 70 % kakaa )
4 dl slatkog vrhnja ( za šlag )

VAŽNA NAPOMENA:
200 g čokolade za kuhanje pravite samo za prvi sloj umakanja, a drugih 200 g čokolade za drugi sloj.

Postupak:

Slatko vrhnje, margarin i šećer topite na jako slaboj vatri, te ju postepeno povećavajte i ostavite da prokuha, no vrlo kratko. Maknite sa vatre i u to dodajte vanilin ekstrakt ( njega možete i ne morate staviti, no ja sam ga osobno stavio kako se margarin ne bi osjetio) i  kokosovo brašno. Ne vraćajte nikako natrag na štednjak da opet prokuhavate ili nešto slično jer nema potrebe. U pleh-tepsiju za pečenje stavite masni papir ili prozirnu foliju i još topli nadjev raspodijelite po njemu, poravnajte da ne bude neravnina. Ostavite u hladnjaku 3-4 sata, a najbolje bi bilo kada biste ostavili preko noći da odstoji u hladnjaku kako bi se sve arome povezale.
Na radnoj površini rašite novu prozirnu foliju i na nju istresite nadjev. Skinite foliju i izrezuje oblike koji Vama najbolje odgovaraju. Svaku pločicu umačite u čokoladu i stavljajte ih po mogućnosti na rešetku ( onu iz pećnice ili onu koja baš služi za kolače ) kako bi se nepotrebna glazura ocijedila sa pločica. Ostavite da malo ohlade i vratite natrag u hladnjak. Nakon sat vremena izvadite ih van i ostavite ih da poprime sobnu temperatu, a tek nakon toga otopite u slatkom vrhnju drugi dio čokolade - 200g i ponovite postupak sa umakanje, te ih opet vratite na rešetku. Ukoliko želite možete ih ukrasiti kao što sam i ja ili na neki drugi način.




Ćevap u krumpirima

Sočnije i ukusnije ćevape i krumpire nisam mogao bolje zamisliti od ovog recepta.


Sastojci:

1 kg mljevenog mesa ( pola svinjetina, pola junetina)
2 kg krumpira
4 kisela vrhnja
3 dl mlijeka
2 dl vode
sol, papar, Vegeta

Smjesa za ćevape:

( Nije originalan, preradio sam ga po svojem ukusu). U mljeveno meso dodajte mljeveni
crni papar, sol,češnjaka u granulama i 2 srednje glavice crvenog luka naribanog na najsitnijem
dijelu Vašeg ribeža).Dodajte oko 1 dl vode, te dobro izmiješajte rukama. Ostavite u hladnjaku
najmanje pola sata. Prozirnu foliju premažite sa uljem, te na njoj oblikujte ćevape.

Postupak: 

Krumpir ogulite i izdubite mu sredinu pomoću noža za izdubljivanje jabuka.
Ćevape možete i sami napraviti, no ako nemate vremena uvijek za to postoji opcija da
kupite već gotove.Krumpire posolite, vrlo malo popaprite i povegetite.
Napunite krumpire ćevapima, te ih poredajte u pleh, baš kako je prikazno
na fotografijama.Podlijte sa vodom i prekrijte tepsiju aluminijskom folijom.
Pecite ih na 180C, oko 40-takminuta.
Kiselo vrhnje dobro razradite sa mlijekom, te ih prelijte preko krumpira i ćevapa,
te zapecite sve dok ne dobije zlatno-žutu boju.




Bon Appétit