Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Paprike u senfu


Zimnice nikada dosta, pa isto tako evo i jednog vrlo jednostavnog i svakome pristupačnog recepta. Ovaj prilog možete kombinirati sa bilo čime, a naročito ide najbolje uz jela sa žara, uz sva druga pečena mesa ili jednostavno možete ga za doručak namazati na kruh i guštati u ovoj slatko-kiseloj i pikantnoj kombinaciji.

Sastojci :

5 kg svježe i očišćene paprike ( koristio sam kombinaciju slatke crvene i žute paprike )
2 kg  crvenog luka
2 dl ulja  ( za sam završetak će Vam trebati također da prelije paprike u senfu kako se stajanjem ne bi osušile i kako se na vrhu ne bi napravila korica )
3 dl vode
2- 3 jušne žlice šećera ( manje ili više ovisno kako volite više da bude slađe ili manje slađe )
1 jušna žlica soli
10 - tak zrna crnog papra
4-5 komada lovorova lista
400 g senfa, gorušice
2-3 dl alkoholnog ili vinskog bijelog octa

...................................................................................................................................

Postupak :

Prije same pripreme posvetite se teglicama. Sterilizirajte ih u pećnici na 180 C oko 15 do 20 minuta, bez poklopca. Poklopce prokuhajte ( sterilizirajte ) u posebnoj posudi sa vodom, te ih ostavite da strane da se ohlade. Svježe paprike prepolovite na polovice, izvadite iz sjemenke i ukloniti peteljku. Narežite ih na kocke srednje veličine a crveni luk na rezance, te ostavite sa strane. U posebnoj posudi zakuhajte vodu sa svim navedenim začinima uključujući i ocat. U zakuhanu vodu dodajte papriku i luk, te kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10-15 minuta. Dobro ocijedite, te ih ostavite sa strane. Teglicu senfa pretresite u posebnu zdjelu te ga umiješajte sa uljem, dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu, a zatim pomiješajte sa kuhanom paprikom i lukom. Teglice dok su još vruće izvadite van iz pećnice i direktno sipajte paprike u senfu u njih. Zatvorite odgovarajućim poklopcima, po želji dekorirajte ih kao ja na slici na ukrasnim papirom, te ostavite da se dobro ohladi, a zatim ih pohranite na suho i tamno mjesto.


.....................................................................................................................................


 

nedjelja, 29. travnja 2012.

Pileći paprikaš



Meni jedan od dražih. Ne volim kuhanu piletinu sa kombinacijama, ali pileća prsa mogu doći u obzir. Još jedna dobra stvar vezana za njega, a ta da u njega ne stavljam nikakve zaprške bilo da se radilo o suhim, prženim ili sličnima. Jednostavno dio krumpira zgnječim, a ostatak ostavim u komadu. Samo par namirnica i možete dobiti izuzetno ukusan paprikaš.


Sastojci :

1 kg pilećih prsa
3 srednje glavice crvenog luka
600 g krumpira
2 svježe srednje mrkve
sol
bijeli mljeveni papar
pola jušne žlice mljevene slatke paprike
1 l mesnog ili povrtnog temeljca
2 mala lovorova lista


Postupak:

Crveni luk narežite na sitne kocke, te ga stavite pirjati na malo ulja sve dok ne postane staklast. Krumpir ogulite,te njega i piletinu narežite na manje kocke.Mrkve ogulite te narežite na tanje listiće. Pirjanom crvenom luku dodajte krumpir, podlijete sa pola temeljca te ostavite da se kuha oko 20-tak minuta, a zatim dodajte lovorov list i sve navedene začine. Kad ispari voda dodajte pileća prsa i ostavite da se pirja dok voda ne ispari.Mrkvu skuhajte do pola ( al dente ) u posebnoj posudi. Kuhani krumpir pomoću drobilice izgnječite polovicu krumpira, te ostavite da zakuha, a zatim dodajte polukuhanu mrkvu.Ostavite da dobro ukuha sve dok mrkva ne bude skuhana i začinite po ukusu. Po želji možete napraviti i žličnjake od brašna te ih dodati ovom paprikašu. Poslužite uz sezonsku salatu.


 

Bon Appétit 

Musaka od kelja i krumpira



Evo jednog  meni finijih recepata. Većina Vas i zna za musaku od kelja, no ovo je moja verzija. Recept sam po sebi nije kompliciran, već iziskuje dosta vremena oko same pripreme.Fotografije su malo lošije jer su slikane mobitelom, baterije na digitalnom su mi umrle nažalost tada.



Sastojci :

1 glavica svježeg kelja ( oko 800 g  do 1 kg )
1 kg očišćenog i oguljenog krumpira
1 kg miješanog mljevenog mesa
3 veće glavice crvenog luka
pola jušne žlice mljevene slatke paprike
2 lista lovora
sol, crni mljeveni papar
vode po potrebi

Sastojci za preljev musake :

4 kisela vrhnja
2 dl mlijeka
2 jaja

Za pohanje :

Brašno, jaja, mlijeko, sol ( po potrebi da dobijete smjesu gušću od smjese za palačinke )

Dodatno : 

ulje za prženje


Postupak :

Kelj očistite, te ga iskidajte na listove. Zakuhajte vodu, te uranjate očišćene i oprane listove kelja. Blanširajte ih na pola, stavite na pladanj da se ohlade i ocijede.




Od brašna, mlijeka, jaja i soli umutite smjesu gušću od one za palačinke. Svaki list ohlađenog i ocijeđenog kelja uvaljajte u brašno, a zatim u smjesu i pržite u dubokoj masnoći sve dok listovi kelja ne dobiju zlatno smeđu boju. 



Za preljev musake dobro umutite kisela vrhnja sa mlijekom i jajima da dobijete homogenu smjesu koju ćete moći preliti preko kelja, mesa i krumpira, te ju ostavite sa strane.
Krumpire očistite i ogulite, te ih narežite na tanke ploške i ostavite u vodi dok pripremati mesni nadjev.
Crveni luk nasjeckajte na sitne kocke, te ga pirjajte na malo ulja sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte mljeveno meso i sve navedene začine. Pirjajte sve dok meso ne prestane puštati vodu, a zatim još jednom podlijte vodom i ostavite da se kuha oko 10-tak minuta i da se voda reducira. U tepsiju slažite prvo red prženog kelja, zatim krumpire narezane na tanke ploške,red mljevenog mesa, prelijte sa malo umućenog kiselog vrhnja, opet red pohanog kelja i tako sve dok ne potrošite sve sastojke i namirnice. Završite sa krumpirom i nadjevom od mljevenog mesa. Složenu musaku prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu oko pola sata na 200 C kako bi se krumpir upario i skuhao.




 Izvadite je van i prelijte sa ostatkom kiselog vrhnja i vratite natrag u pećnicu na 30 min, 180 C i gratinirajte sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Poslužite uz sezonsku salatu.


Bon Appétit


subota, 28. travnja 2012.

Perkelt od svinjetine


Jedan klasični, brzi i ukusni perkelt koji spada u mađarsku kuhinju.Karakteristike perkelta i gulaša je crvena mljevena paprika. Gulaši se pripremaju na puno crvenog luka i malo vode, dok perkelti suprotno. Ovaj perkelt možete praviti od bilo kojeg mesa, te ga poslužiti uz priloge koje volite : kuhanu tjesteninu, kašicu od krumpira, kukuruznu palentu, kuhani krumpir ili kao samostalno jelo s tim da tokom pripreme perkelta dodate razne vrste povrća, tipa : svježu papriku, većinu gomoljastog, plodastog i korjenastog povrća.Za bolju aromu odaberite ukoliko imate i nekakvo kvalitetnije vino, a najbitnija je kvalitetna mljevena slatka, ali i tko voli ljuće, ljuta paprika. Još jedan recept u nizu za domaćice,ali i domaćine koji su "kratki" sa vremenom.

Sastojci :

1 kg svinjetine ( koristio sam but-ružu - premda taj dio se uglavnom priprema za šnicle-odreske, ali nekako mi je taj dio najbolje staviti u ovaj perkelt jer bude ukusnije meso i brže se priprema )
2 srednje glavice crvenog luka
1 srednja svježa mrkva
1 jušna žlica mljevene slatke paprike ( možete i malo ljute staviti ukoliko volite pikantnija jela )
2 lista lovora
1,5 dl bijelog vina
2 dl mesnog ili povrtnog temeljca
sol, crni mljeveni papar

Postupak :

Meso očistite od suvišne masnoće i žilica, te ga narežite na kocke srednje veličine. Mrkvu naribajte na najsitnijem dijelu ribeža, a crveni luk nasjeckajte na sitne kockice. Na malo ulja pirjajte luk sve dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte izrezano meso te ga pirjajte sve dok meso ne prestane puštati vodu, a zatim dodaje ribanu mrkvu i pirjajte oko 10-tak minuta. Dodajte sve ostale navedene začine i podlijte sa temeljcem. Pred sam kraj kuhanja i kada meso u potpunosti omekša dodajte bijelo vino i ostavite da još malo kuha kako bi ishlapjele alkoholne pare i kako bi se umak reducirao. Poslužite uz priloge koje sam naveo.



Bon Appétit

"Slatka fantazija crème de la crème sa preljevom od jagoda

Ne mogu nikako prežaliti što imam većinu jela koja su fotografirana sa mobitelom,a ovo je bio prvi mobitel koji sam imao sa kamerom, a i kada sam u žurbi pa ne stignem fotografirati svaki pojedinačan postupak izrade određenih jela, tako da sam morao ko'lko tol'ko retuširati ovu fotografiju kako bi ispala što preglednija i kako bi se na što lakši način shvatilo što predstavlja na tanjuru ovo. Evo jednog fancy recepta.Ovaj recept sam radio prije 3 godine i kopao sam ga po računalu ne bih li našao tu fotografiju koju sam morao podijeliti sa Vama. Recept je vrlo jednostavan kao i sama priprema.Radi se o podlozi biskvita, kremi od jogurta i  preljevom od jagoda.Inače bježim k'o vrag od tamjana kada je riječ o želatini ( bilo da je ona u prahu ili u listića ) , jer jednostavno ne volim općenito deserte u koje se stavlja želatina, preumjetno mi djeluju i imam dojam kao da jedem gumu, no ovog puta želatina je neizostavan sastojak ovog deserta koja se stavlja u kremu od jogurta. Za ovaj desert ćete zaista trebati dosta jagoda,a moći ćete dobiti maksimum 2 "tortice" jer je riječ o vrlo malom normativu. Desert je vrlo osvježavajuć za ove nadolazeće ljetne dane, a s obzirom kako počinje sezona jagoda evo i takvog jednog od recepta. Normativ ovog deserta je maksimum za 2 male "tortice".Ukoliko želite više povećajte normativ, uduplajte ga, s tim da možete koristiti isti normativ jagoda, sve ostalo uduplajte.


Sastojci za biskvit, biskvitno tijesto :

100 g šećera kristala
3 jaja
80 g maslaca
3 jušne žlice brašna
1 p.p.
1 čajna žlica limunove korice
+ 250 g svježih jagoda ( za dekoraciju i postolje biskvita )


Sastojci za kremu od jogurta :

250 g svježih jagoda
1 dl mlijeka
80 g šećera kristala
2,5 slatkog vrhnja za šlag
1 jogurt ( od 180 ml )
3-4 listića želatine

Sastojci za preljev od jagoda :

250 g svježih jagoda
1, 5 jušna žlica šećera kristala

Dodatno :  ribizle, borovnice ili neko drugo voće kao dekoracija, 150 dl slatkog vrhnja za šlag - dekoracija, svježi listići mente


Postupak :

Brašno prosijte sa praškom za pecivo. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite ga se ohladi. Jaja mutite sa šećerom sve dok ne dobijete gustu i homogenu smjesu. Ulijete ohlađeni maslac, limunovu koricu i prosijano brašno sa praškom za pecivo, te lagano mikserom umutite.Biskvit vam treba biti što tanji, nešto slično roladama, samo duplo manje.( Na fotografiji skoro pa da se i ne vidi jer je tanko i sakriveno svježim jagodama ). Biskvitno tijesto ravnomjerno rasporedite po papiru i stavite peći na 180 C do nekih 15-20 minuta.
Za preljev od jagoda izmiksajte jagode sa šećerom sve dok se šećer u potpunosti ne otopi, te ostavite u hladnjaku da odstoji oko 1 sat. S tim preljevom ćete ukrasiti tanjur.
Za kremu od jogurta zagrijte mlijeko sa šećerom te mu dodajte listiće želatine, malo promiješajte i ostavite da želatina nabubri. U posebnoj posudi izmutite slatko vrhnje u šlag, no pazite da ga ne premutite jer ćete dobiti maslac, morati pronaći balans da šlag ne bude niti pregust, niti prerijedak. Opet u drugoj posudi pomiješajte jogurt sa želatinom, mlijekom i šećerom koji ste prethodno pripremili, te dodajte 3 jušne žlice preljeva od izmiksanih jagoda u to. Pred sam kraj sve to promiješajte sa tučenim slatkim vrhnjem i ostavite u hladnjaku da se ohladi i stegne. Pečeni biskvit odvojite od masnog papira, te pomoću okrugle modlice izrežite kako je prikazano na fotografiji. Biskvit zajedno sa okruglom modlicom prebacite na malo veći tanjur, te na njega dodajte narezana svježe jagode. ( Možete ih staviti i uokolo kalupa, ali i gore na biskvitno tijesto kako je prikazano na fotografiji, vrlo je bitno da su jagode "zalijepile" se na okruglu modlu i da krema od jogurta ne bude prekrivena jagodana, već da se krema vidi samo na vrhu ). Na biskvit i jagode dodajte kremu od jogurta. Ostavite najviše četiri sata da odstoji u hladnjaku, a zatim ih izvadite van. Vrlo pažljivo odstranite kalup.150 dl slatkog vrhnja izmutite u šlag, te time ukrasite vrh "tortice", stavite listiće mente.Okolo tanjura rasporedite preljev od jagoda, te ukrasite sa ribizlama, borovnicama ili neki drugim voćem.




Pileća jetrica na klobuku od krumpira i graha



Evo jedno od malo kompliciranijih recepta. Ukoliko želite oduševiti Vaše goste ili ukućane dekorirajte i napravite ovo jelo. Sastoji se od dvije vrste mesa : pilećih prsa i pilećih jetrica. Pileća prsa su spremljena kao salata u kombinaciji sa keljom, dok su pileća jetrica klasična, pirjana na crvenom luku, a uz to ide kašica od krumpira i namaz od graha.



Sastojci za kašicu od krumpira :

800 g očišćenog i oguljenog krumpira
50 g maslaca
mlijeko po potrebi
sol

Sastojci za namaz od graha :

Kompletnu pripremu namaza od graha možete vidjeti ovdje gdje sam ga već pravio


Sastojci za salatu od kelja sa piletinom :

1 veća pileća prsa
1 svježi kelj ( oko 700 g )
2 režnja češnja češnjaka
2 veće svježe mrkve
ulje po potrebi

Sastojci za jetricu na luku :

1 kg pileće jetrice
500 g crvenog luka
sol
ulje


Postupak :

Krumpire očistite i ogulite. Narežite ga na kocke te stavite kuhati. Obavezno skidajte pjenu tokom kuhanja. Kuhajte ga sve dok se ne počne raspadati, pogotovo onda kada je riječ o staroj sorti krumpira. Izgnječite ga pomoću drobilice ili miksera. Dodajte maslac te dobro razradite. Pred sam kraj posolite po ukusu i dodajte mlijeka po potrebi, te dobro umutite. Takvu kašicu od krumpira prelijte sa još malo mlijeka kako se kašica tokom stajanja ne bi osušila, te ostavite sa strane dok pripremate druge stvari.
Namaz od graha imate označeno pod "sastojci" ( samo kliknite i dobiti ćete ispis sastojaka i pripremu ). Kelju odvojite listove, te ih dobro operite. Narežite ga na sitnije kocke, te ga stavite blanširati u slanu i kipuću vodu. Ocijedite ga te ostavite sa strane da se ohladi. Pilećim prsima odvojite kosti i suvišnu masnoću te ih narežite na kocke. Također ih blanširajte u kipućoj vodi, ocijedite i ostavite sa strane. Češnjak nasjeckajte na sitne kocke, mrkvu također. Mrkvu blanširajte u kipućoj vodi sve dok se ne skuha. Kuhanom kelju dodajte skuhana pileća prsa, mrkvu i češnjak. Podlijete sa malo ulja, dodajte usitnjeni češnjak te dobro promiješajte.
Pileće jetrice odvojite od srca, masnoća i žilica. Crveni luk nasjeckajte na sitnije kocke, te ga stavite pirjati na ulje sve dok ne postane staklast. Jetrice narežite na sitnije komade, te dodajte na pirjani crveni luk, te ih pirjajte sve dok luk i jetrica u potpunosti ne omekšaju. Pred sam kraj malo posolite i ostavite sa strane da se se ohladi.
Pomoću modlica za kolače stavite prvo namaz od graha, zatim kašicu od krumpira i na samom kraju jetricu. Pažljivo uklonite modlicu i dobiti ćete oblik kako izgleda na fotografijama. Salatu od kelja i piletine stavite sa strane.




Bon Appétit

Strojni keksi



Evo još jednih keksa sa orasima.Ništa posebno,već viđeno no moram ih podijeliti sa Vama. Umjesto oraha možete ih napraviti i sa bademima ili u kombinaciji sa ova dva. Dok sam razmišljao što ću peći sjetio se sam ovih prhkih keksa, ali i malog stroja za pravljenje ( oblike ) keksa. Što ih duže ostavite da odstoje to će biti mekši i ukusniji.Ne znam jedino zašto, ali gotovo skoro svaki šećer kristal koji kupim prekrupan je pa sam odlučio umjesto njega staviti mljeveni ( štaub ) šećer jer će se bolje razraditi sa tijestom, ali i bolje će se istopiti nego li kristal.













Sastojci :

500 g glatkog brašna
250 g mljevenih oraha
200 g šećera u prahu + 1 jušna žlica vanilin šećera
300 g maslaca ili svinjske masti
2 jaja + 1 žumanjak ( 1 žumanjak sam stavio zbog boje )
1 p.p.

Dodatno :
šećer u prahu po potrebi ( za uvaljati pečene kekse )


Postupak :

Maslac ili svinjsku mast ostavite na sobnoj temperaturi kako biste što lakše razradili tijesto.Brašno prosijte sa praškom za pecivo. Dodajte jaja, šećer i vanilin šećer orahe, a zatim maslac ili svinjsku mast. Brzo umijesite tijesto, te ga omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata kako bi se masnoća stegla. Gotovo tijesto stavite u špricu i tiskajte razne oblike keksa koji Vam se najviše sviđaju i odgovaraju.Pripazite samo na razmak keksa kada ih budete tiskali u tepsiju da se ne polijepe tokom pečenja.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećenici na 180 C oko 25 - 30 minuta ili sve dok ne dobiju vrlo blagu bijelo-žutu boju. Ukoliko ih prepečete dobiti ćete gorke kekse, a to naravno nitko ne želi.Pečene kekse prebacite na rešetku kako bi se što prije ohladili. Odmah ih prebacujte ukoliko pečete veću količinu keksa kako biste ostavili slobodne tepsije za nove kekse koje ćete peći.
Svaki ohlađeni keks uvaljajte u štaub šećer i spremite u metalne ili papirnate kutije. Ostavite ih par dana na suhom i tamnom mjestu kako bi keksi omekšali.Super idu i uz čašu toplog mlijeka.



petak, 27. travnja 2012.

Sušene korice, pikantni začini i domaći vanilin šećer


Zašto biste kupovali vanilin šećer kada možete imati svoj vlastiti u kući?! Možete ga proizvesti jako puno, s obzirom da je onaj kupovni obični aromatizirani šećer po mojem mišljenju bezvezan i uopće se ne osjeti u kolačima, a onda ona vrlo bitna stavka je cijena koja mu raste.
Jednostavno kupite šećer kristal i mahune vanilije koje možete ili izrezati na sitnije kockice, ili jednostavno pomoću noža prepoloviti mahunu vanilije i izvaditi njezino "meso",ili ih jednostavno samo ostavite prekrivene šećerom. Takav domaći vanilin šećer ostavite nekoliko dana na suhom i tamnom mjestu, povremeno miješajući u vidjeti ćete koliko ćete dobiti jaču i kvalitetniju aromu šećera. Ja sam na kilogram šećera stavio 3 mahune vanilije. Nekad ih jednostavno samo uronim u šećer, nekada ih nasjeckam, a nekad ubacim samo unutrašnjost mahune u šećer. Ukoliko i ostane komadića vanilije jednostavno ih uklonite i pripremajte kao i onaj obični kupovni vanilin šećer.




Ukoliko volite kuhano vino i kompote ne bacajte ništa od voća što Vam ostane. Pod tim mislim na korice od raznih vrsta voća, te začine koji će oplemeniti svako Vaše jelo, piće i kompote, ali i općenito sve kolače i torte koje radite. Na fotografijama se nalaze sušene korice od jabuke, mandarine, naranče, ali i njihove sjemenke. Dodani su klinčići u komadu, koštice od jabuka i naranči, koštice grožđa i lubenice i cimet u kori. Općenito ništa u kuhinji ne bacam i gledam da sve upotrijebim do maksimuma. Priroda nam pruža mnogo toga i kao takvo trebamo iskoristiti sve. Kombinaciju ovih sušenih korica i začina možete prilagođavati kako želite. Jednostavno korice od svih navednih voćki narežite na trake ili kocke, ostavite ih vani na suncu da se suše, par puta dnevno ih promiješajte kako bi se sa svih strana ravnomjerno osušile. Vrlo bitno je naglasiti to ukoliko želite produžiti ovome rok trajanja je to da ih vrlo dobro osušite, a tek onda skladištite. Ukoliko imalo vlažne ih spremite upljesniviti će se u staklenkama. Sama količina ove prirodne mješavine je dosta jaka i intenzivno jakog i oporog okusa je. Ukoliko imate manje posudice možete posebno odvojiti sušene voćne korice od začina. Kao takve upotrebljavajte kod kuhanog vina, ali pazite da ne stavite puno jer će i vino biti jako, upotrebljavajte kod kuhanja kompota ili jednostavno sve to možete prokuhati i poslužiti će Vam kao preljev kod pečenih biskvita, samo trebate odrediti koje ćete sušeno voće i začine kombinirati.Skladištite u staklenke koje se hermetički zatvaraju, čuvajte ih na suhim i tamnim mjestima.





Meksički prilog




Evo jednog priloga koji je doduše meksički zbog chilli-ja koji ide u njega, no možete ga i izostaviti ukoliko ga ne volite. Ovaj prilog možete kombinirati sa svim drugim mesnim jelima, ali kao i samostalno toplo predjelo.Ili jednostavno ovaj Vam prilog može poslužiti kao nadjev za tortilje.


Sastojci :

1 kg mljevenog miješanog mesa
450 g smrznutih zelenih mahuna
300 g riže
200 g smrznutog graška
150 g kukuruza šećerca
2 srednje svježe mrkve
2 veće glavice crvenog luka
300 ml pasirane rajčice
pola jušne žlice mljevene slatke paprike
1 čajna žlica mljevene ljute paprike
sol


Postupak :

Crveni luk narežite na sitne kocke, a mrkvu na kocke srednje veličine. U posebnoj posudi skuhajte rižu na pola, ocijedite je i ostavite sa strane. Luk pirjajte na malo ulja sve dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso te ga pirjajte sve dok ne prestane puštati vodu, povremeno ga drobite i gnječite meso kako ne biste imali grudice mljevenog mesa. Dodajte ostalo navedeno povrće te ga pirjajte oko 10-tak minuta. Dodajte začine i pasiranu rajčicu , te ostavite da ukuha. Pred kraj umiješajte rižu, te kuhajte sve dok se riža ne skuha, a zatim dodajte kukuruz šećerac i još jednom dobro promiješajte i doradite okus po želji.



Bon Appétit

četvrtak, 26. travnja 2012.

Fish 'n chips



Mislim da je vrlo malo onih koji ne vole pržene krumpiriće pripremljene na bilo koji način, a isto tako i prženu ribu. Amerikanci su ludi za ovom "junk" hranom, no kada ste u strci i zbrci i pojeli biste nešto nabrazaka pa koliko god je jelo kalorično evo kako ja radim brzinske fish 'n chips.Iskreno klasični pommes mi je dosadio, a jedine druge pržene krumpire koje radim su ovi i vjerujte mi na riječ da su najbolji. Na fotografiji su gotove kupljene polpete od ribe jer moji ukućani nisu mogli izdržati dok se oni originalni u receptu isprže.Krumpirići su izvana hruskavi, a iznutra se tope u ustima.


Sastojci :

1 kg krumpira
4 konzerve tunjevine
200 g svježeg kravljeg sira
2 jaja
krušnih mrvica po potrebi
mediteranska mješavina začina ( po ukusu je dodajte )
200 g oštrog brašna
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
1 čajna žlica sušenog peršinovog lišća
sol, bijeli mljeveni papar
ulje za prženje

Postupak :

Krumpire očistite i ogulite, te ih narežite na šnite. Stavite ih kuhati u slanu kipuću vodu, te ih kuhajte do pola. Ocijedite i ostavite sa strane da se ohlade. U posebnoj posudi izmiješajte oštro brašno sa mljevenom slatkom paprikom. Zagrijte ulje. Svaki krumpir pojedinačno prvo uvaljajte u smjesu od brašna i mljevene paprike, a zatim ih ubacujte u vruće ulje ili fritezu ukoliko je imate. Krumpir miješajte i pržite ih sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vrlo je bitno da naglasim da ulje mora biti jako vruće kako bi se na krumpiru tokom prženja stvorila korica koja će kasnije biti hruskava.Pržene krumpire izvadite iz ulja, te ih pretresite u dublju posudu, posolite i promiješajte.
Za polpete od tunjevine, tunjevinu ocijedite od ulja. Dodajte jaja i sve ostale navedene začine. Dobro promiješajte, dodajte svježi kravlji sir i krušne mrvice. Morate dobiti homogenu smjesu od koje ćete praviti polpete. Oblikujte ih ručno, te stavljajte na masni papir.





Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30-40-tak minuta povremeno ih okretajući sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužite uz pržene krumpire dok su još topli  i uz sezonsku salatu, te uživajte u kalorijama! ;)




Bon Appétit