Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 31. svibnja 2012.

Kroasane

Ovaj recept sam uzeo iz mamine velike bilježnice u koju je zapisivala sve recepte bilo da su slana ili slatka jela u pitanju. Tražio sam bezbroj recepata, no onda sam se sjetio te njezine bilježnice, ali i krosana koje je ona radila. Nema mi boljeg i ukusnijeg recepta od ovoga. Ja sam jedino malo normativ povećao i napunio ih sa sirom trapistom i šunkaricom. No nažalost davno sam ih radio kada nisam ni razmišljao da ću otvoriti grupu i ovaj blog pa nemam detaljan postupak izrade, a isto tako vjerujem da je većina Vas već dosad imalo priliku pripremati ih i da znate u biti kako se rade.Preradio sam u receptu da ide dvije kocke svježeg kvasca jer prije četiri godine kvasac je bio još nešto, a danas na količinu od jednog kilograma tijesto se ne diže više kako je to prije bilo i kad je kvasac u pitanju i s njime su počeli "mućkati" i valjati nas.


Sastojci za tijesto:

1,5 kg glatkog brašna
2 kocke svježeg kvasca
3 dl jogurta
1/2 jušne žlice šećera kristala ( jedna polovice jušne žlice ide u mlijeko, a drugi dio kasnije )
4 dl toplog/mlakog mlijeka
350 g maslaca ( ili margarina )


................................................

Za punjenje :

300 g šunke za pizzu ( ili neke druge salame, a možete i suhomesnatog također staviti )
200 g sira trapista


................................................

Dodatno :
2 žumanjka, sezam, ulje

................................................

Postupak :

U mali lončić dodajte 2 dl mlijeka, šećer kristal, te lagano zagrijte na slaboj vatri. Mlijeko ne smijete biti vruće. Prstom probajte da dobijete mlako mlijeko. Kvasac iskidajte na manje komadiće. Lončić maknite s vatre i dodajte mu kvasac. Lagano izmiješajte, te ostavite sa strane da kvasac proradi i da se počne dizati.
U dubljoj posudi izmiješajte jaja sa jogurtom, dodajte sol, dodajte drugi ostatak šećera kristala, a zatim kvasac koji se uzdigao. Sve lagano izmiješajte. Brašno prosijte. U smjesu postepeno dodavajte prosijano brašno po potrebi sve dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. Zamiješano tijesto izvadite van iz posude, te ga na radnoj površini umijesite. Podijelite tijesto na 8 manjih loptica koju svaku premažite sa malo ulja ( kako se na tijestu ne bi napravila korica ). Tijesto ostavite na toplom da se udvostruči.
Svaku lopticu razvaljajte u okrugli ili pravokutni oblik.Jednu lopticu razvaljajte zatim dodajte tanji sloj naribanog ili narezanog maslaca, pa opet novu razvaljanu lopticu.




Završite sa zadnji razvaljanim tijestom na koje ne stavljate maslac, već premažite sa tanjim slojem ulja i ostavite opet da se tijesto udvostruči.
Tijesto pomoću oklagije razvaljajte 2 cm prsta debelo, opet na to sve naribajte ostatak maslaca, preklopite nekoliko puta da dobijete kocku i ostavite opet sa strane da se tijesto udvostruči. Tijesto opet razvaljajte ( krug, pravokutnik ), te ga podijelite na veličinu dijelova koje želite ( ovisno koliko velike želite da budu kroasane ). Na svaku izrezanu kroasanu dodajte prvo šunku, zatim sir trapist. Tijesto motajte od vanjskog dijela prema unutrašnjem. Složite na masni papir za pečenje, premažite ih sa razmućenim žumanjkom, posipajte sa sezamom, te ostavite da odstoje još oko 15-20 minuta. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 25 minuta ili sve dok ne porumene i dobiju zlatnu boju. Poslužite ih dok su još tople.




Bon Appétit


srijeda, 30. svibnja 2012.

Pržena bazga

Još malo jestivog cvijeća, osim cvjetova tikvica.Vjerujem da Vam je ostao koji cvijet bazge. Ukoliko je, kao lagani desert možete poslužiti ovu prženu bazgu koja se vrlo brzo priprema, a još brže nestaje sa tanjura. Smjesa je gotovo isto kao i onoj smjesi za palačinke, no nemojte previše eksperimentirati sa smjesom jer neće osjetiti okus bazge kada je budete jeli.Ukoliko imate vremena smjesu ostavite da prenoći u hladnjaku kako bi voda ušla u brašno i kako biste dobili kvalitetniju, ali i ukusniju smjesu, ista stvar i sa palačinkama kada ih pripremate.Isto tako možete napraviti i pivsku smjesu koja se u kuharstvu stručno zove "Orly" ( odvojite žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodate određenu količinu brašna, soli i piva, a bjelanjeke istučete u čvrsti snijeg. Oboje lagano izmiješate da dobijete homogenu smjesu, a zatim prvo u brašno uvaljate svaki cvijet, a zatim u "Orly" smjesu ).

Sastojci :

10 - tak svježih cvjetova bazge
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 jušna žlica šećera kristala
1 dl mineralne vode
1 čajna žlica vanilin šećera
glatko brašno po potrebi
ulje za prženje
štaub šećer za posipati cvjetove

................................................

Postupak :

Bazgu lagano protresite rukama kako biste maknuli eventualne kukce i dobro ju pregledajte. Ukoliko ste jedni od onih ljudi koji se boje da se ne bi slučajno otrovali od ne znam ti ja čega, operite je i pod laganim mlazom vode, no tada imajte na umu da ćete ukloniti i pelud koja daje okus ali i boju bazgi. Skinite i listove, škarama izrežite suvišni dio, ali ostavite male grančice kako bi Vam bilo što lakše pržiti bazgu kasnije. Svaku grančicu prvo uvaljajte u oštro brašno, lagano protresite, a zatim u smjesu, te pržite u dubokoj masnoći. Tokom prženja tapkajte sa grančicom u ulju kako biste dobili što preglednije cvjetiće, te ih pržite do lagane zlatno-žute boje. Poslužite ih dok su još tople i posipajte sa štuab šećerom.





Bon Appétit
 

utorak, 29. svibnja 2012.

Pommes iz pećnice


Vjerujem da je većina Vas već prije vidjela na deklaracijama smrznutog pomfrija ( French Fries-a ), postupke pripreme, a isto tako i postupak kako da ga ispečete u pećnici.Znam da nisam otkrio nikakvu toplu vodu, no kako je ovo blog o kulinarstvu i gastronomiji globalno smatram da i ovaj način pripreme krumpira trebam podijeliti s Vama. Ovakav način možete pripremiti ukoliko pazite na svoju prehranu i da ne unosite prevelike kalorije u Vaš organizam, ja nisam taj, no eto neka se na ovom blogu pronađe i ovakvo nešto. Isto tako vjerujem da ste mogli primijetiti kako je gotovi smrznuti pommes mastan sam po sebi. To samo tvornice mogu na taj način smrznuti krumpir na ovaj način i još da bude mastan. Određenu količinu rasporedite po masnom papiru za pečenje, poravnajte da budu svi ravnomjerno raspoređeni kako bi se krumpiri što bolje ispekli.Isto tako obratite pozornost i na to da stavite komade krumpira koji su podjednaki da Vam oni sitniji komadi tokom pečenja ne bi jako potamnili ili zagorjeli. U mojoj pećnici postoji opcija "gornji-donji grijač" - 200 C. Pekao se malo više od pola sata s time da tepsiju-pleh nisam okretao, niti sam pommes miješao tokom pečenja. Ukoliko volite hruskavije ostavite da se malo više zapeče sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pred sam kraj pečenja pommes posipajte solju, a isto tako možete izmiješati, sol, vegetu ( ili neku mješavinu začina sličnoj njoj, a ima je ) i crnog mljevenog papra, te time posipati po pommesu, promiješati i poslužiti još toplo uz ketchup, majonezu ili neki drugi umak.

Punjena paprika

Ovaj recept  već prije je bio opisan kompletni postupak, no tada sam radio dulme ( svježi crveni luk koji sam punio sa nadjevom od mljevenog mesa i riže ). Gotovo ista stvar je i sa ovim punjenim paprikama.Sva ova starija tradicionalna jela najbolja su kad odstoje dan-dva, pa i više i dakako da su ukusnije, naročito ona jela u koja stavljamo zaprške jer stajanjem svi sastojci se bolje povežu, a ista stvar je i sa ovim punjenim paprikama, sa sarmom, grahom i sl. Još jedan u nizu od recepta koji se dosta često upotrebljavao u mojoj obitelji, počevši od moje prabake, pa danas i u mojoj verziji. Punjena paprika ili filovana paprika kako su je zvali još se zove i dolma jer opet radi o punjenom povrću, samo je ovog puta riječ o svježoj paprici. Gotovo sve dulme pripremam na slijedeći način : pirjam sitno sjeckani crveni luk na malo ulja sve dok ne postane staklast, a zatim dodajem rižu, te je pržim sve dok ne počne "škripati", a zatim to sve sjedinim sa kombinacijom mljevenog mesa. Tko ne jede svinjetinu može i pilećeg ili neke druge vrste mesa napraviti nadjev. Za ovaj recept dodati ću samo dvije fotografije kako je to izgledalo, a sve ostalo možete vidjeti na ovom linku.Tokom kuhanja punjene paprike možete dodati umjesto vode i mesni ili povrtni temeljac. Dodavanjem pasirane rajčice sprječavate raspadanje mesa, ali nemojte zaboraviti i dodati malo šećera kristala na samom kraju kuhanja kako ne biste dobili prekiseli umak. Što se priloga tiče možete zaista upotrijebiti bilo što, a glavni i oni najčešći prilozi su kuhani krumpir ili kašica od krumpira ( pire krumpir ).



Obnova posta ( 26.07.2012.)

Neki dan sam opet radio punjenu papriku ( filovanu ), ovog puta imam i fotografije s kašicom od krumpira. Moram samo reći kako je ova svježa paprika prva i jedina koju sam našao na tržnici koji zaista ima miris po njoj, jednostavno oduševila me. Umak od rajčice se savršeno osjetio po njoj. Nakon što smo je pojeli ostala mi je veća količina umaka od rajčice. Spakirao sam ih u duple vrećice za zamrzivač i kad se opet odlučim praviti ih imam gotov umak, a isto tako možete i Vi napraviti jer ćete time ubrzati si proces kuhanja.




Bon Appétit

ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Domaće maske iz kuhinje

S vremena na vrijeme pokazivati ću Vam kako možete što bolje iskorištavati određene namirnice  koje jednostavno bacate u smeće, no vidjeti će da se od svega može proizvesti nešto kreativno i korisno. 
Ovog puta je jedna domaća maska za lice koja je po meni jedna od boljih. Isto tako navesti ću i to da ne mora biti da će za svakog od Vas ova maska odgovarati jer ipak svi imamo različite tipove kože, no vrijedi svakako isprobati pa da uvjerite sami da li Vam odgovara ili ne. Zašto biste kupovali one precijenje kreme od kojih nema ama baš nikakve koristi, a rezultati su na nivou. Ova maska je vrsta pilinga koja uklanja mrtve stanice kože sa Vašeg lica. Maske se stavljaju na lice u vremenu od 19:30 do 20:00h jer tada nam se otvaraju pore na koži i maska ima najbolji učinak tada. Kako u ovu masku ide i bjelanjak pazite da tokom maske koju imate na licu ne radite nagle pokrete ili se ne smiješite jer maska neće odraditi svoju ulogu koja joj i je svrha. Isto tako gledajte da prije stavljanja maske na lice imate očišćeno lice bilo da je opranu u sapunu ili toploj vodi ili da ste lice očistili s mlijekom ili nekom kremom za lice. Masku slobodno nanesite i na dio vrata. Kao što možete vidjeti na fotografijama korišten je i svježi krastavac jer opušta, zateže i čisti lice. Slobodno sameljite veću količinu svježeg krastavca ( i to sa korom ) te ga pohranite u neku od staklenih boca, dobro zatvorite i kao takvo ostavite u hladnjaku.Tako ćete kad god poželite napraviti neku od domaćih maski imate gotove krastavce sa kojima se ne morate kasnije gnjaviti. Moji takvi krastavci su izdržali više od godinu dana u hladnjaku, nemam pojma zaista kako je to uspjelo. Nisu se uhvatile niti gljivice, niti plijesan u staklenkama. Masku skidajte sa mlakom do tople vode, kružnim pokretima isto kao i kada biste nanosili ovu masku i ne zaboravite na kraju staviti bilo koju hidratantnu kremu.Jedina mana ovim domaćim maskama je ta što im je rok trajanja kratak, no mislim i to možemo zaboraviti i prijeći preko toga kad vidimo rezultate ove maske.Ukoliko sam nešto zaboravio nadodati slobodno me nadopunite u komentarima, a sad se bacite na izradu svoje domaće maske za lice. ;)


Sastojci :

500 g svježih krastavaca
2 čajne žlice zelenog čaja
1 jušna žlica meda
1 dl mlijeka
2 jušne žlice izmiksanih svježih krastavaca
1 bjelanjak

.............................


Postupak :


Ukoliko pijete zeleni čaj nemojte bacati vrećice od čaja i njihov sadržaj u kantu za smeće. Ostavite ih vani da se dobro osuše, a njihov sadržaj samo pohranite u neku od plastičnih posuda. Vjerojatno svi znate ulogu i koja je njegova svrha. Sve o njemu imate detaljno opisano na Facebookovoj grupi.




      Krastavce narežite na ploške te ga usitnite sa štapnim mikserom ili samostojećim blenderom.



U manju posudu stavite kukuruznu palentu ( krupicu), dodajte bjelanjak, zeleni čaj,med,mlijeko i krastavce, te dobro izmiješajte.Smjesa Vam mora biti kao što je prikazano na fotografiji. Uzmite u obzir da će maska sa stajanjem puštati vodu, pa tako prije svakog nanošenja na lice masku dobro promiješajte, a zatim je nanesite na lice. Prekrijte je prozirnoj folijom i držite najviše 5-6 dana u hladnjaku.



Krpice sa zeljem ( dvije verzije )



Jelo mojeg djetinjstva.Svatko ovo jelo zove drugačije : Tijesto sa kupusom, krpice sa kupusom, krpice sa zeljem...Moja prabaka i baka su ovo jelo pravile na domaćoj svinjskoj masti, no ja je i ovog puta nemam nažalost. Ovo su gotova dva ista recepta. Jedan radim klasično kako se u mojoj obitelj prenosio s koljeno na koljena, a druga verzija je kupus pirjan na crvenom luku, pa sve gratinirano, kako smo radili na jednom od sati kuharstva. Kako ovaj recept spada pod starije tradicionalne recepte tjestenina je u ovom slučaju morala biti domaća, a Vama ukoliko se ne da ili nemate vremena kupite gotovu, premda i sami znate da nikad nećete dobiti onaj okus bilo što da je u pitanju ukoliko nije domaće iliti "home-made".



Sastojci : 

2,5 kg svježeg kupusa ( mladog ili starijeg )
1 mala čajna žlica šećera
ulje po potrebi
sol i crni mljeveni papar po ukusu
2 veće glavice crvenog luka ( za drugu opciju krpica sa kupusom )

Sastojci za domaću tjesteninu "krpice" :

500 g glatkog brašna
100 g zobenog brašna ( nije opcija ukoliko ne želite )
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 puna čajna žlica soli
1,5 dl vode


Postupak :


Prije svega zamijesite domaću tjesteninu. Ukoliko imate onaj mali stroj za mljevenje kave onda ćete bez ikakvih problema samljeti i zobene pahuljice ili sa samostojećim blenderom. Nisu ophodne, no većinu tih domaćih stvari radim na stari način kako su ljudi nekoć radili, ali isto tako volim dodati i nešto svoje, a to su ovom slučaju zobene pahuljice.




U dublju posudu prosijte glatko brašno pa dodajte zobeno, u sredini napravite malu rupu , te dodajte jaja i sol. Vode stavite točno koliko je navedene u normativu i nimalo više. Pomoću viljuške lagano umutite sve sastojke, a zatim počnite rad rukama. Tijesto mora biti jako tvrdo.



Tijesto omotajte prozirnom folijom ili prekrijte staklenom posudom kao ja ( kako se tijesto ne bi osušilo i kako se ne bi napravila korica na vrhovima tijesta ), te ostavite da tijesto "odmori" najmanje pola sata.


Kupus naribajte na ribežu ili ukoliko ste vješti narežite ga na tanje rezance. U duboku posudu ulijte ulje, dodajte naribani svježi kupus, te posolite.Sol dodajem tokom pirjanja kupusa kako bi što prije pustio vodu i što prije bio gotov.Pirjajte ga u potpunosti sve dok ne izgubi cijelu vodu, a zatim po potrebi postepeno dodavajte ulje i neprestano miješajte da kupus ne zagori.Većina ljudi ima običaj pirjati kupus sve dok u potpunosti ne uvene, kod mene suprotno. Ja ga baš pirjam sve da se u potpunosti kupus "oslobodi" od viška vode. Ukoliko nije dovoljno pirjan može Vas napirivati. Pred sam kraj dodajem šećer kristal da kupus ne bude gorak.




Tjesteninu još jednom premijesite te ju razvaljajte što tanje možete i pomoću noža izrezujte oblike "krpica". Po želji možete napraviti i veću količinu tjestenine, te ju tada ostaviti da se dobro posuši, a zatim je pohraniti u prikladne posude-zdjelice s poklopcima."Krpice" skuhajte na klasični način, kao i svaku drugu tjesteninu, te ju dobro ocijedite.




                   "Krpice pomiješajte sa kupusom, po želji doradite okus. Dobro je i toplo i hladno.





Što se tiče druge verzije koju smo mi radili na satu kuharstva je ta da prvo pirjate nasjeckani crveni luk na ulju sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte kupus. Sve ostalo radite po ovom receptu. Gotovo jelo prebacite u vatrostalnu posudu, pa u pećnicu na 180 oko 40-tak minuta ili sve dok ne tjestenina i kupus ne dobiju zlatno-smeđu boju.