Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 29. lipnja 2012.

"Granatirmaš" juha

Možda će većina Vas reći ili pomisliti kako je ovo bezvezan i besmislen recept, no kad već objavljujem recepte isto tako i ovaj želim, pa neka se nađe. Zasigurno se sjećate granatirmaša koji sam ne tako davno objavio, a isto tako i humusa kojega mi je ostalo viška pa sam se odlučio da ga ukomponiram s ovom juhom, što vi dakako ne morate.Vrlo jednostavna i za tren oka juha i kad se zaželite neke od juha.Sad je došao red i na juhu od njega. Dok sam bio mali kad god se pravio granatirmaš morala je biti i juha od njega. Dok nisam imao pojma o kuharstvu uvijek sam se pitao kako moja mama pravi tako finu juhu, no nisam se nikad sjetio da je pitam kako je radi. Ovu juhu ne morate striktno raditi kad pravite granatirmaš. Možete skuhati i manju količinu krumpira. Crveni luk pirjati do zlatno-smeđe boje, te ga pomiješati s temeljcem ukoliko ga imate ili s običnom vodom, te ga dalje pripremati kako već radite.


Sastojci :

4 - 5 jušnih žlica gotovog nadjeva za granatirmaš ( ili kako sam već naveo u uvodu )
1,5 jušna žlica gotovog humusa ( nije opcija )
0,5 dl vode ( ili mesnog, povrtnog temeljca )
soli i vegete po ukusu

........................................................

Postupak :

Nadjev za granatirmaš i humus dodajte u posebnu posudu. Podlijete s vodom, te dodajte začine i ostavite da dobro ukuha. Po želji možete ukuhati i bilo koju vrstu tjestenine za juhu, dodati krutone i sl.



Bon Appétit

ponedjeljak, 25. lipnja 2012.

Domaći nougat puding

Njegovo veličanstvo "nougat" u kućnoj izradi.Ukoliko ga budete radili zamolit ću Vas sve da prvo nekoliko puta dobro sve pročitate,počevši od uvoda, pa sve do samog kraja kako biste što bolje shvatili kako ga napraviti. Kako zaista nigdje nema ili ja nisam tražio recept za ovaj puding odlučio sam ga napraviti, pa kud puklo da puklo i naravno da je pri takvoj izradi bilo par grešaka koje i nisu toliko drastične. Naime taj dan kad sam ga radio bio sam u strci i zbrci. Počevši od malo složenijeg ručka koji zahtjeva više vremena da se izdvoji, pa onda i izrada ovog pudinga, tako da sam praktički cijeli dan proveo u kuhinji i mogu samo reći da se svaki sat, minuta i tisućinka vremena isplatila. Nougat sam radio po ovom receptu , koji sam preradio na svoj način, da bih tokom izrade vidio u receptu da ide i gorki kakao kojega nisam imao, pa sam napravio malu improvizaciju i ubacio Nesquick. Potpuno sam zaboravio na svoj mali kućni mlin koji se nalazi u smočnici, pa sam radio s jednim od novijeg kojega sam kupio. To Vam govorim zato jer taj novi mlinac riba i melje lješnjake grublje, tako da se lješnjak dosta osjetio u pudingu i tokom konzumacije imate dojam kao da je u njega dodan gris.Kombinacija jedne od slastičarske kreme i nougat daje ovaj vrlo kaloričan i zasitan puding, tako da svi oni koji su na dijetama i paze da se ne udebljaju neka naveliko i naširoko zaobiđu ovaj recept. Kako sam doktorirao po pitanju izrade svih vrsta slastičarske osnovne kreme radio sam kompletan ovaj recept odokativno, tako da će kompletni normativ ovog pudinga biti izražen u čajnim i jušnima žlicama. Ovaj puding možete zaista koristiti i kombinirati sa svime i svačime, pa tako ova krema može Vam poslužiti kao nadjev za sve vrste torti, kao puding, a isto tako možete ga i smrznuti te dobiti savršeni domaći sladoled od lješnjaka. Kad bih radio maržu ovog pudinga, cijena bi mu bila dosta visoka, a mislim da kompletan normativ ovog pudinga to i opravdava s obzirom kako ne spada pod jeftinije gotove produkte, a i svi sastojci nisu jeftini. Tokom priprema nougata navodi se slatko vrhnje. Koristio sam ono za šlag, a isto tako možete i obično kravlje mlijeko zakuhati, te ga dalje pripremati po uputama koje slijede.


Sastojci za nougat :

250 g lješnjaka ( jezgra, očišćeni )
500 ml slatkog vrhnja
2 jušne žlice gorkog kakaa
1 mahuna vanilije
2 jušne žlice vanilin šećera ( koristio sam ovaj koji kod kuće radim )
200 g mliječne čokolade
75 g maslaca

..............................................

Sastojci za slastičarsku kremu :

7 jaja ( po mogućnosti domaćih )
1 mahuna vanilija
3 jušne žlice gustina
2 jušne žlice oštrog brašna
1,3 l mlijeka
1 čajna žlica vanilin šećera
4 jušne žlice šećera kristala

..............................................

Postupak :

Lješnjake sotirajte na laganoj vatri neprestano miješajući ih i pazeći da ne zagore, pocrne kako ne biste dobili gorki okus. Malo ih ohladite, a zatim rukama lagano trljajte kako biste odstranili ljuske s njih. Ukoliko ostane malo ljusaka po lješnjacima nema nikakvih problema. Sameljite ih što finije i što sitnije.
Slatko vrhnje stavite u malo dublju posudu, dodajte vanilin šećer, srž vanilije i cijelu vaniliju. Ostavite da struji u vrlo malo zakuha i struji i tako sve dok se šećer u potpunosti ne otopi.



U zagrijano vrhnje dodajte fino mljevene lješnjake i kuhajte na laganoj vatri sve dok se dobro ne zgusne. Gotovu smjesu usitnite pomoću blendera kako biste dobili finu i kremastu pastu.



Usitnjenu pastu vratite natrag na laganu vatru, te umiješajte sitno nakidanu ili izrezanu čokoladu, kakao i maslac, te dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu. Ostavite sa strane da odstoji i da se malo ohladi, a zatim se bacite na pripremu slastičarske kreme.


U malo dublju posudu dodajte mlijeko,mahunu vanilije i vanilin šećer, te stavite na laganu vatru da zakuha.
Kad zakuha mlijeko procijedite, te ga vratite natrag u posudu i još jednom ostavite da prokuha. Mahuna vanilije ovdje ima samo ulogu da oplemeni, obogati okus mlijeka.





Jaja razradite s gustinom, oštrim brašnom, šećerom i 3 dl mlijeka, te tu smjesu ulijte u prokuhano mlijeko i kuhajte sve dok se smjesa dobro zgusne i dok ne dobijete homogenu smjesu. 



Kremu malo ohladite, a zatim po želji dodajte domaći nougat. Sami možete odrediti količinu nougata koju želite. Nougata sam dobio oko litru i nešto sitno. Što se tiče normativa šećera možete ga naknadno tokom miješanja slastičarske kreme i nougata dodati još dodatno, no ja nisam jer ne volim preslatke deserte.
Isto tako možete ga poslužiti uz svježe ili konzervirano voće i šlag.Što se nougata tiče slobodno ga skladištite u sterilizirane staklenke i čuvajte na suhim i tamnima mjestima. Super ide kao zamjena za bilo koji drugi čokoladni krem namaz, ali i na kruhu za doručak uz čašu mlijeka.









subota, 23. lipnja 2012.

Juha od povrća s gris noklama

Jučer me baš jedna prijateljica podsjetila kako joj se jede juha od povrća s gris noklama.Ne kužim se u medicinu niti zdravstvo pa zato i ne znam zašto nam svi oni govore da konzumiramo vruće juhe tokom ljetnih dana. Nisam zaista te noklice jako dugo pravio, a ispale su savršeno mekane i nisu se raspadale. Ima zaista puno načina kako ih napraviti, no ja sam opet sve odokativno radio i kako su me baka i mama učile. Umjesto svih navedenih vrsta povrće možete dodati i bilo koje drugo. S obzirom kakve su vrućine nisam išao u nabavku po dodatne sastojke već sam je napravio od povrća koje sam imao.S obzirom kako sam ovu juhu fotografirao s novim digitalnim kojeg još uvijek studiram, ovog puta nisam fotografirao korak po korak. Od skuhane 4 l juhe ostalo je jedva 1 l. Udavili smo se u juhi. ;) Ukoliko pravite temeljce od svih vrsta mesa i kostiju kao ja slobodno povrće podlijevajte tim temeljcima. Na grupi sam i objavio već jednu temu o tome kako ja radim s temeljcima i kako volim da ih uvijek imam u pripremi, a sve to možete vidjeti na ovom linku.


Sastojci :

3 srednje svježe mrkve
250 g smrznutog graška
1 veća glavica crvenog luka
2 l pilećeg ili mesnog temljeca
2 manje grančice svježeg peršinovog lišća

................................

Sastojci za gris nokle :

2,5 jušne žlice pšeničnog grisa
1 jušna žlica svinjske masti
1 jaja ( po mogućnosti domaće )
2 jušne žlice vode

................................

Postupak :

Crveni luk nasjeckajte na sitnije kocke, a mrkvu ukoliko je mlada nemojte guliti.( kod mene je bilo mlade mrkve). Dobro je operite, te narežite na sitnije kocke. Na malo ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte smrznuti grašak i pirjajte ga sve dok se ne otopi, a zatim dodajte mrkvu, te nastavite s pirjanjem sve dok povrće ne pusti vodu. Podlijete s temeljcem, te ostavite da dobro ukuha, a u međuvremenu bacite se na izradu noklica. U manjoj posudi dobro razradite svinjsku mast i jaje, a zatim dodajte pšenični gris i vodu, te dobro razradite da dobijete homogenu smjesu.
Juha mora obavezno kuhati kada se u nju dodavaju bilo koje vrste priloga. Žlicu uronite u kipuću vodu i ostavite 1 minutu da se dobro zagrije, a zatim pomoću nje grabite malo po malo i uranjate u juhu. Kuhajte sve dok se nokle ne skuhaju, a pred sam kraj dodajte svježe nasjeckano peršinovo lišće i doradite okus.



 
Bon Appétit


srijeda, 20. lipnja 2012.

Piletina u slatko-kiselom umaku

Za sve ljubitelje kineskih specijaliteta. Obožavam kinesku kuhinju zbog al dente povrća kako ga oni spremaju, a i učestalo sve više i više tako i sam radim, jer ne volim ništa što je prekuhano.I ovaj recept  također spada u onu skupinu kad nisam planirao voditi grupu i blog, pa je s toga nažalost samo jedna fotografija ovdje. Dok nisam skontao kako Kinezi prave tu famoznu rižu radio sam na posve neki drugačiji način. Kuhanu rižu sam pirjao na ulju, a zatim na nju stavio umućena jaja. No za ubuduće, sve se posebno priprema, a zatim poveže.Kad smo kod tempura na isti ovaj način možete pripremati i bilo koju drugu vrsta mesa, ali i povrća.


Sastojci za tempuru :

250 g rižinog brašna ( možete i kombinaciju s glatkim brašnom )
1,5 dl hladne vode
5-6 kockica leda
1/2 čajne žlice p.p.
soli po ukusu

500 g pilećih prsa

............................................

Sastojci za slatko-kiseli umak :

2 srednje mrkve
250 g smrznutog ili konzerviranog graška
3-4 koluta ananasa iz konzerve
350 ml pasirane rajčice
1/2 jušne žlice šećera kristala
2-3 jušne žlice vinskog octa
gustina po potrebi

............................................


Sastojci za prilog od riže:

400 g riže
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
soli po ukusu

............................................


Dodatni sastojci :

veća količina ulja za prženje

............................................

Postupak :

Piletinu očiste od suvišne masnoće, te ju narežite na žlijen. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te dodajte hladnu vodu, te posolite po ukusu. Ostavite 5 minuta da odstoji, a zatim svaki komad piletine prvo uvaljajte u čisto brašno. U tempuru dodajte kocke leda, a zatim svaki komad piletine prvo uvaljajte u brašno, a zatim u tempuru i pržite u dubokoj masnoći sve dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.

Rižu skuhajte na klasični način ili po uputama na vrećici. Jaja izmutite sa malo soli, a zatim umutite kajganu. Kajganu također pripremite na uobičajni način. Skuhanu rižu procijedite i stavite je pirjati na malo masnoće. Pred sam kraj umiješajte pečenu kajganu i dobro izmiješajte i posolite po ukusu.

Mrkvu ogulite te ju narežite na žlijen. Pirjajte ju na plitkoj masnoći. Ananas narežite na sitnije kockice. Na pirjanu mrkvu dodajte grašak, podlijte s vrlo malo vode i ostavite da se skuha. Dodajte pasiranu rajčicu i šećer. Po želji možete dodati i ananasovog soka . Pred sam kraj dodajte vinski ocat, doradite okus i ostavite da se umak reducira. Ukoliko volite gušće možete pomiješati gustin s vodom, te ga dodati u završeni umak.

Uz ovo jelo poslužio sam i klice kao salatu. Možete je nabaviti u svim većim supermarketima.

Bon Appétit



ponedjeljak, 18. lipnja 2012.

Flambirane kruške i voće

Evo jedne školske poslastice. Flambiranje je proces u kojemu se miješaju alkoholne pare, uglavnom upotrebljava se jedan od boljih i kvalitetnijih vrsta konjaka. Najčešće se radi pred stolom gosta radi ugođaja. Flambiranjem jelima se daje posebna aroma i okus.Vrlo brzi i ukusni desert.



Sastojci :

2 svježe kruške
1/2 svježe banane
1/2 manje lubenice
4-5 komada bobica bijelog grožđa
3-4 komada svježih višanja ( odstranite im koštice )
..................................................

Dodatni sastojci :

3 jušne žlice šećera kristala
1,5 dl narančinog soka
2,5 dl slatkog vrhnja za šlag
1,5 dl maraschina

...................................................

Postupak :

Kruške prepolovite, a zatim ih ogulite i izvadite im koštice. Ukoliko su kruške zrele i dosta mekane blanširajte ih cijele, 5 minuta, a zatim ih ogulite i prepolovite, a ukoliko nisu jako zrele blanširajte ih malo više sve dok ne postanu mekane. Sredinu krušaka izdubite pomoću one profesionalne žlice ili jednostavno sa žlicom izdubite sredinu kako biste dobili manju rupu u koju ćete kasnije staviti flambirano voće.
Pomoću ove žlice koju možete vidjeti na fotografiji izdubite lubenice i banane.Ovo nije ona prava profesionalna žlica, ali isto tako može poslužiti u iste svrhe ukoliko nemate onu profi.


U posebnoj posudi karamelizirajte šećer, a zatim dodajte narančin sok i ostavite da prokuha oko 5 minuta, a zatim dodajte navedeno voće i ostavite da se sve skupa zajedno pomiješa.Podlijte s maraschino i dobro izmiješajte, flambirajte.




Umjesto maraschina možete upotrijebiti i bilo koju vrstu konjaka.
Kruške izvadite van, te ih poslažite na tanjur. U izdubine krušaka dodajte voće.



Slatko vrhnje istucite u čvršći šlag, te dekorirajte po voću kad se voće malo ohladi i da se šlag ne počne otapati po voću.



Dekoracije su napravljene od limuna, kandiranih višanja i poriluka. Po želji možete poslužiti i nekoliko manjih kuglica sladoleda od vanilije.

Bon Appétit

nedjelja, 17. lipnja 2012.

Parfe kesten torta

Vrlo jednostavan i brz recept za ovu tortu od kestena. Umjesto kestena možete i krumpire dodati, baš kao što sam radio jednu takvu sličnu tortu. Ovo je za mene parfe torta jer sam alergičan kad vidim želatinu u receptima, bilo da je u prahu ili listićima, ukoliko je nemoguće bez nje napraviti neke od slastica onda posežem k njoj. Kako je ovo jedna od torti koje sam radio u hotelu držali smo se uvijek jednog normativa i recepta za biskvitno tijesto, pa je tako čokoladna gotovo pa slična, osim nadjev naravno koji je ovog puta naravno drugačiji.Recept je od moje slastičarke, iz njezinih bilježaka za torte.



Sastojci za biskvitno tijesto :

10 jaja ( po mogućnosti domaćih )
10 jušnih žlica glatkog brašna
10 jušnih žlica šećera kristala
1 vrećica p.p.
mlijeka po potrebi

............................................

Sastojci za nadjev :

600 g zaslađenog kesten pirea
350 ml slatkog vrhnja za šlag
1 jušna žlica tekuće arome od vanilije
1 jušna žlica ruma za kolače
4 jušne žlice šećera u prahu

............................................

Dodatni sastojci :

3 jušne žlice ruma za kolače
2 dl mlijeka
500 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g zaslađenog kestena ( za garniranje )
maslac za premazivanje kalupa
1/2 jušne žlice glatkog brašna

............................................



Postupak :

Brašno prosijte s praškom za pecivo. Jaja mutite sa šećerom sve dok smjesa ne postane gusta, homogena i pjenasta i sve dok se šećer ne otopi. Prosijano brašno dodajte u izmućena jaja i dodajte mlijeka po potrebi. Okrugli kalup premažite maslacem, te posipajte brašnom. Dobro protresite kako bi se stijenke kalupa obuhvatile brašnom.Pecite u prethodno zagrijanoj  pećnici na 180 C  oko 40-tak minuta ili dok biskvite ne dobije laganu zlatno-smeđu koricu. Ostavite ga u okruglom kalupu da biskvit ohladi, a zatim ga izrežite na tri jedna dijela. Mlijeko i rum pomiješajte, te njime lagano natopite svaki dio biskvita, no pripazite da ih ne namočite previše  kako se ne bi raspali.
Kesten pomiješajte sa štaub šećerom, a zatim dodajte rum i aromu vanilije. Slatko vrhnje istucite u šlag pazeći da ga ne izmiksate previše jer ćete u protivnom dobiti maslac. Slatko tučeno vrhnje posteno dodavajte u kesten i miješajte nadjev "podižući " ga kako biste utisnuli u kremu zrak.
Prvi dio biskvite vratite natrag u kalup( rajf, obruč ), zatim stavite prvi dio nadjeva, opet biskvit i tako sve dok ne završite s biskvitnim tijestom. Vratite natrag u hladnjak najviše pola sata da odstoji, a zatim je premažite s dodatnim slatkim vrhnjem za šlag ili onim šlag pjenama iz vrećice, ovisno što volite i kako ste naučili i naviknuli se. Po sredini posipajte naribani kesten. Ostavite najbolje preko noći kako bi se arome što bolje povezale i kako bi biskvit bio što mekši.






petak, 15. lipnja 2012.

Sok od višanja

Kako je započela sezona višanja i trešanja, prilažem svoj skromni doprinos ovog domaćeg soka bez konzervansa i koji se kuha.  Prijateljica mi se dosta puta zna potužiti kako joj niti jedan domaći sok ne može opstati, a znam i točno zbog čega. Ona uopće staklenke ne sterilizira, čepovi za boce su joj neprikladni, a i još jedna stvar da tokom kuhanja voćnih sokova i sirupa trebaju oboje biti direktno vrući, te ih nakon završetka okrenuti naopačke da odstoje kako bi se sokovi i sirupi pasterizirali, a zatim kad se ohlade pohranju se i čuvaju na tamnim i hladnim mjestima. Ista stvar koju radim ne samo sad s ovim kuhanim sokom od višanja već i sa svim drugima i nikad nisam imao problema. Kako je ovo bio probno testiranje soka i ovog puta kuhanog soka, nisam radio od prevelike količine, radilo se o 6 kg višanja.Većina recepta koristi normativ od maksimalno 3-4 kg, nitko nema recept sa točnim normativom za ovaj sok, pa moramo muke mučiti dok izračunamo točan ili barem popriličan normativ. Šećera i limunske kiseline uvijek dodajem po potrebi, jer ovisi tko kako voli, netko voli da su sokovi kiseliji, netko da su slađi...tako da te dvije stvari prilagodite svojim ukusima. Ukoliko su višnje same po sebi kisele smanjite normativ limunske kiseline.


Sastojci :

6 kg višanja
8 l vode
9 - 10 kg šećera kristala ( ista stvar kao i s limunskom kiselinom, ovisi da li više volite slađe ili manje slađe sokove )
300 g limunske kiseline ( manje, više ovisno volite li da je sok više kiseliji ili ne )

...................................................................

Postupak :

Kao što sam u svim receptima za zimnicu naveo posvetite se sterilizaciji staklenki i čepova. Pazite da su čepovi odgovarajući kako sokovi tokom skladištenja ne bi došli u doticaj sa zrakom.Višnjama uklonite peteljke, te ih dobro operite. Kuhajte ih u nezašećenoj vodi, najviše 45 minuta ili sve dok kaliraju i puste sokove. Procijedite ih, a tu vodu sa sokom prebacite natrag u posudu u kojoj ste kuhali višnje, dodajte šećer i kuhajte još oko pola sata najviše. Maknite s vatre i vruće direktno sipajte u boce-staklenke. Od "mesa" višanja možete napraviti vrlo ukusni džem ili ih jednostavno spremiti u duboki zamrzivač te od njih praviti razno-razne slastice. Bitno je da napomenem da direktno kad sipate sok u staklenke da ih okrenete naopačke da odstoje i ohlade se. Na taj način napraviti će se dodatna pasterizacija i nema straha da će sokovi i kompletna zimnica koju pripremate pokvariti. Sok od bazge sam radio na taj način i to bez ikakvih konzervansa i limunske kiseline i još uvijek se drži.