Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 31. srpnja 2012.

Sataraš s prilozima





Na ovome linku imate nekoliko praktičnih savjeta ukoliko ih dosad niste uspjeli vidjeti, a isto tako i vrlo brz i praktičan način kako najjednostavnije i najbrže oguliti rajčice. Dok sam bio klinac uvijek smo radili sataraš u kombinaciji sa svježom paprikom, a danas je to sasvim drugačije. Drugačije je iz razloga jer ne volimo papriku koja se kasnije skuha, a onda po ustima imamo problema s kožom paprike što nam u ustima ostavlja nelagodu, stoga je više i ne stavljamo.Svježa rajčica u kombinaciji s pasiranom rajčicom, crveni luk i mljevena slatka paprika - to su jedini sastojci koje stavljam u sataraš, te naravno dva priloga. Nekada je to riža, a nekada kuhani krumpir. Sad bi moja jedna kolegica food-blogerica također rekla da joj je to puno škroba na jednom mjestu, no ne brini stavio sam krumpire i rižu samo zbog fotografije da pokažem koja su dva priloga koja općenito poslužujem uz sataraš. ;) Za one koji ne mogu živjeti bez mesa, slobodno ubacite sa satarašom bilo koje, ja nisam jer sam uzimao mali predah od mesa - malo vegetarijanske-veganske hrane.
Ne znam koliko se sjećate one jedne jakooo stare sjeckalice koja se reklamirala na TV-u. Stara je preko 10.godina jedino što su oni mali kotačići koji se vrte pokidali pa malo teže ide oko sjeckanja, ali još uvijek služi svrsi. Koristim ga onda kada trebam veću količinu crvenog luka i vrlo dobro dođe. 

UPDATE : 

Radim i verziju sa svježom paprikom, no tada je posebno sotiram na malo masnoće. Kad karameliziram crveni luk dodajem blanširane i oljuštene svježe rajčice, začine po želji i pasiranu rajčicu. Svježu sotiranu papriku dodajem kad se nadjev od luka, svježe rajčice i pasirane ohladi jer ne volim kad se po nepcu zalijepi kožica od paprika. Priprema je tada malo duža, no okus je nezamjenjiv. 





Sastojci :

  • 5-6 srednjih glavica crvenog luka
  • 7-8 svježih rajčica
  • 1/2 jušne žlice mljevene slatke paprike
  • 1 l pasirane rajčice
  • 1 čajna žlica šećera kristala
  • soli po potrebi i ukusu

............................


Dodatni sastojci :


Riža ili krumpir ( kašica od krumpira - ovisno što volite i na što ste se najviše naviknuli )

............................

Postupak :

Kao što sam već u uvodu naveo u onoj sjeckalici sam nasjeckao veću količinu crvenog luka i to na kockice srednje veličine jer u satarašu volim kad je luk krupnije sjeckan.


Rajčicama na dnu pomoću nožda zarežite "x", te ih blanširajte u kipućoj vodi najviše 2-3 minute. Izvadite ih van te ostavite da se malo ohlade. Nakon što su se ohladile odstranite im kožu, te je nasjeckajte na kockice srednje veličine.



U posebnoj i dubljoj posudi  na malo ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte oguljenu i nasjeckanu rajčicu, te malo posolite i ostavite da se sve pirja na laganoj vatri sve dok rajčica u potpunosti ne omekša.

Kad rajčica omekša dodajte pasiranu rajčicu, šećer i ostale navedene začine te nastavite s kuhanjem sve dok se sataraš ne reducira do određene gustoće. Poslužite toplo uz prilog po želji.





                                                                 Bon Appétit

ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

Paprikaš s kobasicom

Baš prije nego li sam počeo pisati ovaj recept na digitalnom sam pregledavao fotografije za ovaj paprikaš i ustanovio kako nisam niti jednu fotografiju izradio za postupak izrade ovog jela i iskreno se nadam da mi nećete zbog toga zamjeriti. Kad spominjem paprikaše, gulaše, perkelte i njima sličnima tu je moj tata glavni majstor. Uvijek me oduševi kako bilo što od toga navedenog on napravi, doslovno se gušim u svim tim njegovim delicijama, no ovog puta moj paprikaš je uspio zauzeti vodeću poziciju, paprikaš baš kao što ga on radi, pa možda čak po meni i bolji od njegovog. :D Ovaj paprikaš kako sam ga ja pravio je vrlo jednostavan, ukusan i što je najbitnije nema nikakve zaprške niti bilo kojeg drugog zgušnjivača u njemu jer jedino što mu je dalo gustoću su crveni luk i kombinacija propasiranog krumpira i krumpira u komadu. Općenito kad radimo on ili ja paprikaše uvijek dodajemo sušenu kobasicu, a ovog puta je išla roštilj kobasica koje mi je ostalo viška kad sam kuhao mac&cheese.


Sastojci :

2 kg krumpira
3 veće glavice crvenog luka
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
1/2 čajne žlice mljevene ljute paprike
300 g sušene ili roštilj kobasice
200 g sušene slanine
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu
vode po potrebi ( za podlijevanje )
..........................


Postupak :

Kad radim paprikaše, perkelte i gulaše nemam ih običaj podlijevati s temljecima već samo vodom, jer luk,meso i određeni začini će napraviti sami svoj okus ali i gustoću. Krumpire operite i ogulite, te narežite na kocke srednje veličine. Crveni luk očistite te ga narežite na sitne kockice. Pirjajte ga na plitkoj masnoći sve dok ne postane staklast. Dodajte narezane krumpire, te pirjajte ih tek toliko sve dok počnu puštati škrob, a zatim podlijte po potrebi i onoliko koliko smatrate da će biti potrebno vode.Slanini odstranite kožu, te ju nasjeckajte na sitne kockice i stavite na luk i krumpire da se pirja. Posolite i popaprite i dodajte dvije vrste mljevene paprike. Kad se krumpir skuha polovicu krumpira možete izvaditi van iz posude u kojoj se kuhao, a zatim ga protisnuti ili zgnječiti baš kao kod kašice od krumpira ili jednostavno u posudi u kojoj se kuhao polovicu krumpira zgnječite, no gledajte da Vam i ostane dosta krumpira u komadu. Još jednom ostavite da vrlo kratko prokuha, a zatim dodajte sušene ili roštilj kobasice te nastavite proces kuhanja sve dok se kobasice ne skuhaju. Pred sam kraj doradite okus paprikaša. Paprikaš treba biti dovoljno gust, ali i dovoljno tekuć, baš kao što izgleda na fotografijama.  Poslužite još toplo uz sezonsku salatu.


Bon Appétit





subota, 28. srpnja 2012.

Macaroni&Cheese ( na moj način )

Strašno mi ide na živce kad se odlučim nešto skuhati bilo da je slano ili slatko i odem u nabavu i gotovo pa uvijek mi se dogodi da ne mogu pronaći određene vrste sastojaka. Tako sam prošao i s ovim jelom. Makarone nisam nigdje mogao pronaći te sam potražio tjesteninu identičnu makaronima kao što možete vidjeti na fotografijama. Mac&Cheese je najpopularnije američko jelo. Meni samo nije jasno što im u takvom jelu ima toliko dobro i fino da su ludi za njim. Naravno činjenica je ta da mi iz drugih zemalja nikada nećemo uspjeti dobiti identičan okus ovakvom njihovom jelu pa radimo improvizacije. Vjerojatno ih vuče onaj bijeli kremasti umak, a isto tako većina njih kupuje gotovi prašak ( smjesu ) koju treba samo razmutiti s mlijekom ili vodom i skuhati tjesteninu, a ja sam veliki pobornik kada su gotovi industrijski prašci u uporabi. Isto tako oni u ovo jelo stavljaj cheddar sir kojega nema nigdje za kupiti, pa radimo improvizacije. Kud svi Turci, tu i mali Mujo kako bi se reklo što se ovog jela tiče. Morao sam ga i ja napraviti, ali na svoj način i nekoliko puta što sam vidio na TV-u da ga rade. Kako je po meni ovo jelo od kojega se čovjek ne može najestio odlučio sam se i za malo mesnog priloga, a to je prepržena slanina i roštilj kobasice. Vrlo brzo se priprema. Ukoliko se odlučite za ovakvu varijanut s beschamelom napravite ga da bude malo rijeđi, jer će stajanjem beschamel se stvrdnuti i pokvariti će kompletnu cijelu priču.Odlučio sam se za dvije varijante - jedna je gratinirana bez slanine, a druga je klasična u kombinaciji s preprženom slaninom.


Sastojci :


600 g makarona ( ili neke druge tjestenine po izboru )

..............................................................................

Sastojci za  beschamel umak :

2 dl ulja
3-4 jušne žlice glatkog brašna
1,1-5 l mlijeka
sol i mljeveni muškatni oraščić po ukusu
350 g sira trapista

...........................................................................

Dodatni sastojci :

500 g roštilj kobasice
250 g sušene slanine
1-2 jušne žlice krušnih mrvica

...........................................................................

Postupak :

                                 Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način ili po uputama na vrećici.


Za beschamel u posebnoj posudi zagrijte ulje, te dodajte brašno. Pržite ga na laganoj vatri sve dok ne dobije vrlo blagu žutu boju. Maknite s vatre, te ulijevajte mlijeka po potrebi. Pred sam kraj dodajte soli i ribanog svježeg ili u prahu muškatnog oraščića.


Kao što sam već u uvodu naveo pripazite da ne napravite previše gust umak. Pred sam kraj u beschamel dodajte ribani sir trapist i još jednom dobro izmiješajte sve dok se sir ne otopi.


Kuhanu tjesteninu dobro ocijedite, te ju pomiješajte s gotovim umakom. Jedan dio možete gratinirati u vatrostalnoj posudi kao što sam  ja s time da posudu premažete s vrlo tankim slojem maslaca, dodate pomiješanu tjesteninu s umakom, a zatim po vrhu posipate krušnim mrvicama. Pecite na 180C oko 40-tak minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.



Za drugi dio na vrlo malo ulja prepržite slaninu ( ukoliko je masnija nema potrebe da dodajte ulje, ukoliko je mesnatija dodajte malo ulja kako slanina tokom prženja ne bi zagorjela ).


U ostatak tjestenine dodajte preprženu slaninu i još jednom dobro izmiješajte da se ulje i slanina dobro poveže s tjesteninom i umakom.


Što se mesa tiče možete se odlučiti za bilo koje, to Vama prepuštam da sami prosudite, a ovako je u konačnici sve to izgledalo.







Bon Appétit

petak, 27. srpnja 2012.

Punjene palačinke s kašicom od krumpira i povrća

Dosta dugo nisam radio punjene palačinke iz razloga što nemam odgovarajuću tavu za palačinke, a koristim indukcijski štednjak, a sve koje imam su lagane tave koje ne prihvaćaju takvu vrstu posuđa, pa su tako i ove došle na red. Što se nadjeva tiče odlučio sam se za one proljetne roladice koje sam radio samo što ovdje nisam stavljao mrkvu. Crveni luk, mljeveno meso i svježi kupus - najbolja kombinaciji po meni i ako mene pitate.Pohane palačinke kao takve stajanjem "odrvene" i postanu tvrde bez obzira hoćete li ih kasnije podgrijavati ili ne. Svježi kupus je u ovoj cijeloj priči glavna stavka jer održava punjene palačinke da budu sočne bez obzira na to koliko vremenski dugo će kasnije stajati. Nema potrebe niti da palačinke zatvarate drvenim čačkalicama. Bitno je da se dobro ispaniraju, pa čak i dva puta, te ulje u kojemu će se pržiti mora biti dovoljno zagrijano kako bi se oko palačinke napravio direktni zaštitni sloj koji će spriječiti da nadjev ne ispadne van iz palačinaka. Mi imamo gotovo uvijek običaj uz punjene palačinke poslužiti sos ( umak ) od rajčice koji dakako sam opet radio na malo drugačiji način. Kašica od krumpira je također ovog puta malo složenija i neopisivno ukusna.A isto tako ukoliko ste zaboravili od ostatka viška ove kašice s krumpirom sutradan sam napravio polpete i poslužio ih kao prilog uz one odreske u umaku od domaćeg ketchupa.


Sastojci za nadjev :

1 srednja glavica svježeg kupusa
800 g miješanog mljevenog mesa
2 srednje glavice crvenog luka
sol i crni mljeveni papar po ukusu

.........................................................................

Sastojci za prilog od krumpira i povrća :

1 kg krumpira
3 svježe srednje mrkve
1,5 veća zelena paprika
250 g kukuruza šećerca
2 režnja češnja-češnjaka
70 g maslaca
100 g sira trapista
mlijeko, soli i bijeli mljeveni papar po potrebi i ukusu

...................................................................

Sastojci za umak od rajčice :

2 dl ulja
3-4 jušne žlice brašna
800 ml pasirane rajčice
0,5 l mesnog ili povrtnog temljeca
sol i šećer kristal po ukusu

.................................................................

Dodatni sastojci :

15- tak pečenih palačinki
Brašno, jaja i krušne mrvice po potrebi
ulje za prženje

...............................................................

Postupak :

Palačinke pripremite kako ih uobičajeno i radite, a da si dodatno olakšate ispecite ih dan ranije. Taj isti dan nakon što ste ih ispekli prekrijte prozirnom folijom i napravili ste već polovicu posla. Tako sam i ja radio s tim da sam se poprilično namučio s obzirom kako imam indukcijski štednjak koji ne prihvaća Tefal i njima sličnima ( lagano posuđe ), već imam samo jednu jako staru i tešku tavu od koje Vam doslovno ruka otpadne nakon držanja u rukama, no eto preživio sam.



Krenimo sad na izdradu nadjeva.Pripremite dosta dublju posudu zbog pirjanja kupusa. Crveni luk nasjeckajte na sitne kocke te ga stavite pirjati na plitku masnoću i pirjajte ga sve dok ne postane staklast. Nakog toga dodajte mljeveno i pirjajte sve dok meso ne prestane puštati vodu. Svježi kupus naribajte ( kao za salatu ), te ga dodavajte na ispirjani crveni luk i meso, te ga posolite kako bi što prije počeo puštati vodu.Pred sam kraj pirjanja posolite po ukusu i dodajte mljevenog papra, te ostavite sa strane da se nadjev ohladi.


Za prilog od krumpira i povrća ogulite krumpire, narežite na sitnije kocke te ga stavite kuhati. Kad je skuhan vodu procijedite, te ga izgnječite drobilicom ili mikserom. U posebnoj tavi na plitkoj masnoći sotirajte svježu i nasjeckanu zelenu papriku .


Mrkvu ogulite ( ja sam koristio onaj dekorativni nožić radi ljepšeg izgleda ); te je narežite i blanširajte u posebnoj posudi.
U izgnječeni topli krumpir dodavajte maslac, očišćen i sitno nasjeckan češnjak,sir trapist i mlijeko, te još jednom dobro razradite kašicu od krumpira da dobijete homogenu smjesu.


Zatim dodajte blanširanu mrkvu, sotiranu svježu papriku i kukuruz šećerac, te još jednom dobro izmiješajte i doradite okus sa solju i paprom .



Na svaku palačinku dodavajte nadjev od luka,mljevenog mesa i kupusa. Zarolajte ih kao sarmice, te svaku palačinku panirajte na bečki način.


Pržite ih u dubokoj masnoći sa svih strana sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, te odlažite na kuhinjski papir da upije suvišnu masnoću.


Umak od rajčice : Na ulju pržite brašno sve dok ne dobije laganu žutu boju i nijansu. Maknite s vatre te dodajte pasiranu rajčicu. Posolite i malo pošećerite ( kako ne biste dobili prekiseli umak ), te ostavite da malo prokuha. Pred sam kraj dodajte mesni ili povrtni temeljac i još jednom ostavite da prokuha. Umak ne smije biti niti previše gust, niti previše rijedak.

Poslužite sve toplo i dekorirajte po svojem ukusu.



Bon Appétit