Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 29. kolovoza 2012.

Mousse torta od breskve

Sa svega nekoliko sastojaka i ostatak od prethodno skuhanih stvari nastala je ova mousse torta od breskve. Brašna i domaćih jaja uvijek imam u hladnjaku, slatkog vrhnja za šlag je ostalo od nečeg drugog, a breskve sam dobio od prijateljice koja ima drvo u svojem dvorištu. Ove godine rodila je ogromne, velike i sočne plodove i kako je imala viška odlučila mi je polovicu dati jer zna da ću iskemijati nešto s njima.Biskvitno tijesto je opet rađeno na stari i provjereni način, savršeno sočan i mekan je bio,a mousse od breskve se topi u ustima. Umjesto bresaka možete upotrijebiti i bilo koje drugo sezonsko ili vansezonsko voće, prilagodite prema svojem ukusu.



Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :

7 jaja ( po mogućnosti domaćih )
7 jušnih ( ravnih ) žlica glatkog brašna
7 jušnih ( ravnih ) šećera kristala
1,5 jušna ( ravna ) žlica gorkog kakaa
1 p.p.
 malo vode za poškropiti pečeno biskvitno tijesto nakon pečenja


Sastojci potrebni za nadjev :

1,5 kg svježih bresaka ( možete i konzervirane koristiti )
600 ml slatkog vrhnja za šlag
2 vrećice prozirne želatine u prahu ( ili ukoliko ste vegetarijanac možete i agar-agar koristiti )
sok od jednog limuna
šećera u prahu po ukusu

Dodatni sastojci :

breskve i gorki kakao za posipati tortu


Postupak :

Glatko brašno prosijte s kakao i praškom za pecivo te ostavite sa strane.



Jaja razbijte u posebnoj posudi, te dodajte šećer kristal i mutite sve dok ne dobijete homogenu i pjenastu smjesu ( bijelu ) kao što je prikazano na fotografiji.




                          
                                   Nakon toga dodajte suhe sastojke, te još jednom lagano izmiksajte.







Što se kalupa tiče koristio sam onaj od 30 cm promjera. Kalup premažite s vrlo laganim i tankim slojem maslaca ili ulja, te posipajte brašnom i lagano rukama protresite kako biste brašno ravnomjerno raspodijelili, a višak uklonite.Istresite u kalup umućeno biskvitno tijesto, te ga stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C. Prvih 15 minuta ne smijete otvarati pećnicu, a najbolje ćete provjeriti da li je biskvit pečen tako da u njega lagano pomoću drvene čačkalice probodete biskvitno tijesto - ukoliko ne ostane nikakvog sadržaja na čačkalici, biskvitno tijesto je pečeno. Ostavite ga sa strane, te poškropite s vrlo malo vode. Vodu sam koristio jer nisam želio nikakvu posebnu i drugačiju aromu u biskvitu. Ostavite biskvit da se hladi u kalupu (najlakše će Vam biti ukoliko imate one kalupe kojima možete kasnije ukloniti obruč.)



 



                                     Breskve ogulite, te ih narežite na šnite srednje veličine.




Pomoću štapnog miksera ili blendera izmiksajte ih sve dok ne dobijete kašicu, a zatim u to dodajte sok od jednog limuna. Slatko vrhnje istucite u šlag pazeći da ga previše ne izmiksate. Treba biti pjenasto i pahuljasto, baš kao što je na fotografiji prikazano. Tučeno slatko vrhnje dodajte u kašicu od bresaka, te lagano izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.






Vrećice prozirne želatine u prahu ostavite u vodi da nabubri, a zatim nakon što nabubri prebacite je u manji lončić i zagrijavajte na laganoj vatri - želatina ne smije prokuhati, niti kuhati. Ostavite je koju minutu sa strane da se vrlo malo ohladi, a zatim dodajte u tučeno slatko vrhnje i kašicu od bresaka i još jednom dobro i lagano izmiješajte. Po želji i ukusu možete dodati naknadno i šećera u prahu ukoliko volite slađe, ja osobno nisam jer ovaj normativ mi je bio sasvim dovoljan, ne volim preslatke deserte i kolače globalno.
Umiješani nadjev istresite u kalup s pečenim biskvitnim tijestom, te ostavite vani 5-10 minuta da odstoji, a zatim tortu prebacite u hladnjak na nekakvih 5-6 sati da odstoji i da se dobro stegne. Prije posluživanja posipajte s gorkim kakaom, i svježim narezanim breskvama.











ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

"Kotlovina" iz pekača

Ovo jelo vraća me u daleku 2004.g dok sam boravio kod strica u Našicama na ljetnim praznicima. Tada sam prvi puta u životu jeo onu pravu kotlovinu u kojoj je bilo zaista svega i svačega, počevši od nekoliko vrsta mesa piletine, svinjetine, teletine i junetine, a zatim nekoliko vrsta svježih gljiva : šampinjona, bukovača, lisičarki i vrganja,ali i krumpira. Stric naravno ima pravu kotlovinu dok sam ja napravio jednu malu improvizaciju u pekaču na struju i varijantu koja je jeftinija, ali opet isto tako ukusna. Zbilja ne znam kako bih živio bez ovog pekača. Po mojem mišljenju to je super stvar, funkcionalan i prenesiv je. Uglavnom kuham u njemu vani dok su lijepi i topliji dani, a opet možete ga i u stanovima i kućama koristiti. Najviše volim u njemu sotirati meso jer u običnoj tavi i na običnom štednjaku ne mogu postići karamelizaciju mesa kao što mogu u pekaču, a i svi kuhani obroci spravljeni u pekaču su mnogo brži za izradu kompletnog jela. Za ovu tzv. improviziranu varijantu "kotlovine" koristio sam svinjetinu, piletinu, nešto malo svježe rajčice, peršinovo lišće, začine, te krumpir koji sam prethodno zapekao malo u pećnici, te ga dodao završenoj kotlovini. Kao što sam već na početku uvoda naveo možete koristiti bilo koje drugo meso počevši od svinjskih, telećih i janjećih kotleta, pa sve do piletine i povrća tipa krumpira i mješavine svježih gljiva. Miris ovog jela tokom kuhanja neću niti komentirati nešto pretjerano, već ću samo reći kako je cijelo dvorište mirisalo po ovom jelu. Što se krumpira tiče namjerno sam ga vrlo kratko gratinirao u pećnici, nisam ga htio kuhati jer će u vodi ostati kompletno cijeli škrob, dok kratkim gratiniranjem će se zadržati škrob u krumpiru koji će kasnije tokom kuhanja s mesom puštati škrob u jelo i time prirodno zgusniti kompletno jelo. 



Sastojci :

1,5 kg krumpira
1 kg svinjetine ( but - ruža )
2 srednja komada pilećih batkova
2 srednja komada pilećih nadbatkova
1 veća glavica crvenog luka
češnjak u prahu ( po ukusu )
svježi šareni mljeveni papar ( ili bilo koji drugi ukoliko nemate svježeg šarenog mljevenog )
soli ( po ukusu )
crveni luk u prahu ( po ukusu )
2-3 svježe rajčice ( prethodno blanširane i kojima je odstranjena koža )
2-3 malo deblje šnite slanine
2-3 jušne krupnije sjeckanog svježeg ili smrznutog peršinovog lišća
2,5 dl bijelog vina
vode po potrebi ( vode treba biti dovoljno, a opet ne previše niti premalo, baš kao što na fotografijama izgleda. Ukoliko Vam i ostane malo više tekućine u jelu ne brinite to će održati meso i krumpire sočnima i punog okusa. )

.........................................................................

Postupak :

Svinjskom butu odstranite suvišnu masnoću i zarežite žilice. Nemojte ih rastanjivati jer meso treba biti malo deblje. Svaki odrezak obrišite kuhinjskim ubrusom kako biste uklonili višak vode iz mesa. Time ćete postići bolju i kvalitetniju karamelizaciju mesa. Na plitkoj masnoći sotirajte odreske s obje strane sve dok ne dobiju lijepu karameliziranu boju. Izvadite ih van, te ostavite sa strane da odstoje. Krumpire ogulite, te ih narežite na srednje kocke.





Stavite ih u tepsiju i prelijte s vrlo malo ulja i gratinirajte u pećnici sve dok se krumpir ne osuši i dobije vrlo laganu i svijetlo-smeđu boju.




Na preostalu masnoću od svinjetine dodajte pileće batkove, te ih također sotirajte kao svinjetinu i odložite sa strane. Crveni luk očistite i narežite na tanje ploške, te ih stavite pirjati na masnoću od mesa.
Podlijte s vodom, dodajte sve ostale navedene začine osim peršinovog lišća i vina kojega ćete dodati pred kraj kuhanja.





Svinjetinu  vratite natrag u pekač, te po potrebi dodavajte postepeno vodu i začine po ukusu.Kad je svinjetina na pola kuhana ( mekana ) dodajte piletinu i nastavite s kuhanjem na laganoj vatri. Dodajte slaninu i svježe blanširane i na sitnije kocke narezanu rajčicu, a zatim piletinu i opet ostavite da se kuha na laganoj vatri.



Kuhajte sve dok svinjetina ne bude mekana, pazeći da ne piletinu ne raskuhate i da se ne raspada.Pred kraj kuhanja mesa dodajte krumpire, a kad se skuha dodajte bijelo vino i krupno sjeckani svježi ili smrznuti peršin.





Poslužite dok je toplo, uz sezonsku salatu po izboru. Ovo jelo je još bolje jesti sutra jer će krumpir i meso dodatno se natopiti sa svim aromama i okusima iz jela.







Bon Appétit


subota, 25. kolovoza 2012.

Ukiseljene lučice

Da nije bilo moje bake i njezinog domaćeg luka - točnije ovih lučica, zasigurno ne bi bilo niti ovih ukiseljenih. No samo se radilo o jednom kilogramu luka jer moja baka baš i nije darežljiva osoba vjerovali Vi u to ili ne. Ona radije voli dobivati od drugih, a kad treba nekome dati nešto, pa čak i svojim unucima onda je to malo već veći problem, no ja sam zahvalan i na ovome što je dala, a da ne pričam kako je prije nekoliko dana rekla da će mi preko tate poslati mrkve i peršina iz njezinog vrta : rezultat je bio - 5 manjih mrkvica i 7 manjih korijena peršina. -.- Ostavimo se sad nje i pređimo na izradu recepta. Pošto je luka bilo količinski malo odlučio sam se za obje verzije jer dosad nisam nikad kiselio lučice i moralo je "pasti" svakako dvije verzije jer ću tada ustanoviti koji mi je način bolji. Fotografija postupka izrade nije bilo jer je ovo prosto jednostavno za napraviti.Jedna verzija je s karameliziranim i ukiseljenim lučicama ( nije klasično pirjan na masnoći pa karameliziran) , dok je drugi klasični ukiseljeni uz dodatak klekovih bobica - jer jednostavno morao sam ih potrošiti, rok je uskoro isticao. Uskoro i jedan recept s lučicama kad ga osmislim, a Vi se bacite na proučavanje recepta i odaberite si način za koji smatrate da će biti po Vašem ukusu.Normativ, točnije količinu octa, šećera, vode i začina možete odrediti sami - ovo je normativ bio za 1 kg sveukupno.




Sastojci potrebni za ukiseljene lučice :

500 g svježih lučica ( luka )
nekoliko listova lovora
10-15 tak zrna klekovih bobica
1 jušna žlica soli
1/2 - 1 jušna žlica šećera kristala
3 dl alkoholnog octa

..........................................................

Sastojci potrebni za karamelizirane lučice :

500 g svježih lučica ( luka )
2 dl crnog - vinskog octa
2 dl crnog vina
2 dl maslinovog ulja + nekoliko jušnih suncokretovog
2-3 jušne žlice šećera kristala
nekoliko listova lovora

.......................................................


Postupak :

U posudu stavite ocat, sol i šećer te ostavite da kuha na laganoj vatri najviše 5 minuta. Lučice očistite, te ih dodajte u tu otopinu i kuhajte ih još 5 minuta. Dodajte  lovorov list, te doradite sami okus po želji. Sipajte direktno vruće u sterilizirane staklenke s odgovarajućim poklopcima, te ih preokrenite naopačke kako bi se pasteriziralo i tako ih ostavite sve dok se ne ohlade. Po potrebi tokom sipanja u staklenke možete naknadno dodati prokuhanog octa, šećera i soli - dakle sve si prilagodite na način koji Vam najbolje odgovora.

Za karamelizirane lučice očistite lučice. U posebnoj posudi zagrijte suncokretovo ulje i maslinovo pazeći da ga jako ne pregrijete jer ćete uništiti okus i kvalitetu maslinovog ulja. Dodajte šećera, te ga karamelizirajte na laganoj vatri.Tada dodajte očišćene lučice i nastavite ih i dalje sotirati u karamelu sve dok ne dobiju zlatnu boju. Smanjite vatru na minimum te dodajte vinski ocat, crveno vino, sol, lovorov list, klekove bobice,šećer i još ostavite da se tako kuha na laganoj vatri oko 5 minuta. Izvadite ih van dok su još vruće, te prebacite u prethodno oprane i sterilizirane teglice, prelijte s otopinom i dobro poklopite. Okrenite ih također naopačke kako bi se pasterizirale. Spremite ih tek kad se ohlade i čuvajte na suhim i tamnim mjestima.




četvrtak, 23. kolovoza 2012.

Rižini rezanci s povrćem

Sezona povrća polako nam odmiče i treba je iskoristiti do maksimuma. Dok sam radio u hotelu uhvatila me je faza vegetarijanstva. Jednostavno nisam mogao primirisati pečenom mesu i tada nekoliko mjeseci  na poslu sam jeo bilo kakvu vrstu tjestenine u kombinaciji s povrćem i određenim začinima i maslinovim uljem. Prije nekoliko tjedana u jednom supermarketu sam tražio slatko vrhnje za šlag i naišao gledajući, slučajno na rižine rezance. 250 g rižinih rezanaca koštalo je preko 20 kn! Prije sam po internetu  mjesecima istraživao recept za domaće rižine rezance, no nigdje ih nisam pronašao i da ih je itko radio, pa samo morao posegnuti za kupovnima. Kod njih je super jer nemaju puno škroba, lagani su i nije ih potrebno uljiti jer se neće polijepiti. I za sam kraj da kažem kako sam se napatio s ovim jelom,nije to problem skuhati jer uživam kuhajući. Problem je bio stajati i pirjati svako povrće posebno.Kompletno povrće treba biti al dente i mora hruskati pod zubima, možete ga sotirati u woku ukoliko ga imate ili pekaču kao ja.Umjesto navedenih vrsta povrća možete koristiti i bilo koje drugo povrće. Htio sam i svježe brokule staviti, no nije je bilo za kupiti.


Sastojci :

1 kg svježih šampinjona
2-3 svježe zelene paprike
2-3 svježe zelene paprike
3-4 svježe tikvice
1/2 konzerve kukuruza šećerca
1 manja cvjetača
2 veće mrkve
1 veća glavica crvenog luka
1/2 bočice soja sosa ( ili sol ukoliko nemate soja sos - Kinezi je upotrebljavaju kao zamjenu za sol, ali i radi boljeg okusa jela )

Postupak :

Gljive nemojte prati vodom - NIKADA. Ili ih pomoću manje nožića sastružite - ogulite prvi vanjski dio klobuka ili ih jednostavno pomoću vlažne krpe-ubrusa prebrišite i uklonite komade zemlje s njih ukoliko je ima. Narežite ih na malo veće komade kako bi bile vidljive kasnije u jelu.Pirjajte ih na malo ulja sve dok u potpunosti ne prestanu puštati vodu. Papriku i mrkvu očistite i narežite na žlijen, a crveni luk na jako sitne kockice. Cvjetaču iskidajte na sitne cvjetove. U wok ili pekač dodajte ulja, te prvo pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte iskidanu cvjetaču, te je pirjajte sve dok ne bude al dente. Izvadite van, te odložite sa strane. Zatim dodajte mrkvu, te je također pirjajte na isti način kao i cvjetaču, samo bez crvenog luka. Izvadite van i odložite sa strane. Papriku isto tako pirjajte. Tikvice dobro operite te ih narežite na srednje kocke i također pirjajte sve dok ne budu al dente.  Nakon ispirjanog povrća vratite sve natrag u wok ili pekač te dobro izmiješajte. Podlijte sa soja sosom i ostavite još nekih 5 minuta da se pirja na laganoj vatri i dok se povrće poveže sa soja sosom.




Umjesto rižinih rezanaca možete upotrijebiti i bilo koju drugu vrstu tjestenine od riže ili onu klasičnu s jajima i brašnom. Rižine rezance  ubacite u prethodno zagrijanu i prokuhanu vodu ( nemojte ih lomiti ), te ostavite 2-3 minute da se kuhaju.




Ugasite vatru, te ih ostavite u vodi sve dok se ne skuhaju. Također ih možete skuhati al dente ili kako ja znam reći na stari klasični način "ubiti".
Poslužite toplo uz sezonsku salatu.



Bon Appétit



ponedjeljak, 20. kolovoza 2012.

Popečci od tikava i krastavaca na podlozi od šalše

Odmiče nam sezona ljetnog povrća, pa svi gledamo da iskoristimo maksimum od ovog ljeta i svih ljetnih plodova koji su nam trenutačno na raspolaganju. Kod mene gotovo pa uvijek se nađe velika količina, što tikvica, što tikvi i uvijek gledam i kombiniram što sa svima njima. Pa je tako došla verzija tikvi i svježih krastavaca u obliku popečaka na podlozi od domaće šalše i jednog super brzog priloga od krumpira. Zbilja sam se napekao ovih popečaka taj dan jer ih svi volimo, a i rapidno nestaju. Možete ih kombinirati uz bilo kakvu vrstu priloga, kod mene je ispala šalša jer je bilo dosta i svježe rajčice koju sam trebao potrošiti, a isto tako ovi popečci mogu vrlo dobro biti i u bilo kakvoj verziji sendviča - šnita kruha, malo svježeg povrća i po želji nekakav umak - po meni bi to bio odličan ručak ili vrsta snack-a. Umjesto tikve i svježih krastavaca možete upotrijebiti i obične tikvice same ili samo tikve. Priloge odredite sami prema svojem ukusu i željama.


Sastojci potrebni za popečke :

1,5 kg svježe tikve ( ogulite ih i odvojite sjemenke )
3-4 komada svježeg krastavca ( ogulite ih i izvadite sjemenke )
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
2-3 pune jušne žlice glatkog brašna
1/2 p.p.
mlijeka po potrebi
soli i bijelog mljevenog papra po ukusu

...................................................................................................



Sastojci potrebni za domaću šalšu :

1 kg svježih rajčica ( blanširajte ih i odstranite im kožu - ukoliko radite vansezonski, kada nema one prave svježe rajčice, možete je zamijeniti s pelatima rajčica - iz konzerve )
2 veće glavice crvenog luka
3 dl pasirane rajčice
sol i mješavina mediteranskih začina po ukusu

..................................................................................................


 Sastojci potrebni za prilog od krumpira :

500 g krumpira
200 g slanine
maslinovo ulje
sol, svježe mljeveni šareni papar po ukusu

...................................................................................................


Postupak :

Naribane tikve i krastavce posolite i popaprite, te ih ostavite da strane da odstoje i puste vodu. Nakon što su pustili vodu, rukama ih dobro ižmikajte kako biste uklonili višak vode te ih prebacite u posebnu posudu.




Dodajte jaja i mlijeko, te žlicom dobro izmiješajte smjesu da bude homogena. Poštaubajte brašnom i dodajte prašak za pecivo te još jednom dobro izmiješajte. Smjesa Vam mora biti konzinstencije baš kao i na fotografijama - ne smije biti niti pregusta, niti prerijetka.




Pomoću žlice vadite ih van, te sipajte u prethodno zagrijano ulje i pržite ih na plitkoj masnoći s obje strane sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.






Stavljajte ih na kuhinjski ubrus kako bi evenutalno odstranili višak masnoće iz njih.




Rajčice narežite na kocke srednje veličine, crveni luk isto tako. U posebnoj posudi na kombinaciji suncokretovog i maslinovog ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte narezanu rajčicu, te je ostavite da se pirja na laganoj vatri.




Pripremanje šalše nije uopće zahtjevno već joj je potrebno da se dosta dugo pirja kako bi se sva tekućina iz nje reducirala. Nakon što su se rajčica i luk izreducirali, podlijte s pasiranom rajčicom, te dodajte sve preostale začine i ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok ne dobijete konzinstenciju šalše kako izgleda na fotografijama.



Krumpire skuhajte u ljusci na klasični način. Nakon što su se skuhali ogulite ih odmah, te poslažite u tepsiju za pečenje. Izdrobite ih gnječilicom ili viljuškom, prelijte maslinovim uljem i svježim-šarenim mljevenim paprom, te dodajte sitno sjeckanu slaninu.




Sve skupa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i malo gratinirajte - tek toliko da krumpir dobije zlatno-smeđu boju.

Sve poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru.

Bon Appétit