Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 27. rujna 2012.

Tikve iz pećnice s piletinom u umaku od češnjaka i mrkve

Baka se naručila doći nam u goste. Kako nismo ništa posebno planirali kuhati,odluka je pala na ova fina i sočna pileća prsa u umaku od mrkve i češnjaka, te tikve iz pećnice koje nisam pržio jer osobno nisam veliki ljubitelj pržene hrane. Jelo je nastalo sjetivši da moj tata općenito uvijek zna raditi kojekakve kombinacije i jela koja uključuju mrkvu i češnjak, pa sam se sjetio istog toga ali ovog puta na moj način. Umjesto pilećih prsa možete upotrijebiti bilo koju drugu vrstu mesa, a tikve možete pržiti u ulju ukoliko ste ljubitelj pržene hrane, ove moje tikve su malo lakša jednostavnija varijanta, a Vi se odlučite kako smatrate da će po Vašem mišljenju biti najbolje.



Sastojci :

1,5 kg pilećih prsa
mješavina začina za piletinu
5 komada veće svježe mrkve
3-4 veća komada režnja češnja češnjaka
1 l pilećeg temeljca ( možete isto tako upotrijebiti i bilo koju drugu temeljca, a i u vodi prokuhati svoju mješavinu začina koja će Vam vrlo dobro poslužiti kao zamjenski temeljac )
1 veća tikva
.........................................................................


Dodatni sastojci :

brašno, jaja, krušne mrvice ( za paniranje )
maslinovo ulje 
mješavina začina ( sol i sušeni bosiljak )
malo gustina i vode ( za zgusnuti umak, nije opcija, no možete dodati ukoliko smatrate da je umak prerijedak)


........................................................................

Postupak :

Pilećim prsima odstranite kožu i odvojite od kostiju. Narežite je na manje komade, te posipajte mješavinom za piletinu, prelijte maslinovim uljem i ostavite da strane da se meso marinira najmanje pola sata.
U posebnoj tavi zagrijte ulje te pileća prsa sotirajte s obje strane sve dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju pazeći da ne prepečete meso jer ćete u protivnom dobiti suho i "drvenasto" meso. 



U posebnoj i dubljoj posudi pirjajte očišćenu i na manje kockice narezanu mrkvu, te je malo posolite kako bi mrkva što prije omekšala i počela puštati vodu.


Na ispirjanu mrkvu dodajte sitno nasjeckan ili naribani češnjak, te ga pirjajte vrlo kratko, tek toliko da uvene, pazeći da ne zagori jer ćete u protivnome dobiti gorki i jak okus umaka.




Sve to podlijte temeljcem i ostavite da dobro prokuha. Kad prokuha u posebnoj posudici izmutite gustin i vodu ili napravite laganiju zapršku, te dodajte u umak. Okus umaka kasnije doradite, a pred sam kraj dodajte sotirana pileća prsta  i ostavite ih da se u umaku krčkaju oko 10-tak minuta.


Tikve ogulite, te ih narežite na tanje ploške. Posolite ih i ostavite sa strane da odstoje i puste vodu. Višak tekućine koja ostane lagano utapkajte u kuhinjski ubrus, te ih panirajte na bečki način ( brašno,jaja, krušne mrvice ).
U posebnoj posudici izmiješajte potrebnu količinu soli i sušenog bosiljka s kojom ćete kasnije posipati po pečenim tikvama.



Panirane tikve poslažite u tepsiju za pečenje koju ste prethodno prekrili s masnim papirom za pečenje. Pecite u pećnici na 180 C oko 30-tak minuta ( ovisno o pećnici i jačini ) ili sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu i dok ne postanu hruskave.
Izvadite ih iz pećnice, te poslažite na odgovarajući tanjur-pladanj, te ih prelijte s maslinovim uljem i posipajte s mješavinom od soli i sušenog bosiljka.



Poslužite sve toplo uz sezonsku salatu po izboru.


 Bon Appétit

ponedjeljak, 24. rujna 2012.

Špagete s andaluzijskim umakom

Još jedan brzinski recept , što u nedostataku vremena, što u nedostatku novaca, no eto opet je nešto nastalo i nešto novo se napravilo, pa tako možda i neka nova ideja i novi prijedlog za sve ljubitelje tjestenine. Već sam mali milijun puta rekao kako je lako kuhati kad imaš s čime, no kad nemaš tada trebaš biti majstor, eksperimentirati i kombinirati da bi se dobilo nekakvo jelo, a ovo je jednog od takvoga.






Sastojci potrebni za umak :

1 veća glavica crvenog luka
2 veće svježe tikvice
500 g svježe rajčice
500 ml gotovog umaka ( kombinacija maslinovog ulja, crvenog luka, svježe mrkve i pasirane rajčice - dolje niže ću Vam objasniti kako je to nastalo i kako sam to taj put pripremao )

..........................................................................................................


Ostali potrebni sastojci :

1 manje pakovanje pilećih hrenovki ( možete i ne morate, ja sam stavio čisto toliko da se pronađe nešto mesno i kako bismo se najeli )
1 veći patlidžan
2 manje svježe tikvice

.........................................................................................................


Dodatni sastojci :

1 pakovanje špageta ( 500 g )
maslinovo ulje po potrebi

 .......................................................................................................

Postupak :

Patlidžane dobro operite pod vodom, posušite i narežite na kolutove debljine 1 cm. Svaku stranu patlidžana posolite, te ih poslažite na kuhinjski ubrus i ostavite tako da stoje najmanje pola sata. Na taj način patlidžani će omekšati, ali i pustiti će gorku vodu ( tekućinu ).



Nakon toga pomoću kuhinjskog ubrusa pokupite ostatak suvišne tekućine.  U posebnu tavu ulijte kombinaciju suncokretovog i maslinovog ulja ( iz razloga jer maslinovog ulje brže zagorijava, zagrijavanje gubi svoja organoleptička svojstva i postaje kancerogeno ), te svaki kolut narezanog patlidžana sotirajte s obje strane. Po potrebi podlijevajte s uljem, ali nemojte previše jer će patlidžani stajanjem omekšati i biti će jako masni.


Što se umaka tiče obično svaki puta ukoliko mi ostane viška gotove kuhane juhe, bilo kakve vrste umaka, sve dobro ohladim, a zatim spremam u vrećice za duboko i spremam u duboki zamrzivač, jer jednostavno u mojoj kuhinji se ništa ne baca s obzirom kakva su vremena došla, a isto tako mislim da trebamo biti osvješteni koliko hladnih ljudi u svijetu ima. Umak sam radio tako da sam na maslinovom ulju pirjao sitno sjeckani crveni luk sve dok nije postao staklast, zatim sam dodao oko 400 g svježe izmiksane u blenderu mrkve ( s obzirom da je mrkva već bila pri kraju, propadala je i nisam znao što bih s njom, te sam kasnije od toga napravio ovaj umak ), te sam ju pirjao sve dok nije uvenula. Dodao sam malo soli, podlio sa oko 3dl pasirane rajčice, još malo dodatno ukuhao i pred sam kraj dodao malo šećera kristala kako bi se neutralizirala kiselost rajčice. Ovako je to izgledalo:


U posebnoj posudi na malo maslinovog i suncokretovog ulja pirjajte crveni luk koji ste narezali na malo veće kockice. Svježim rajčicama na dnu zarežite "x" te ih stavite blanširati u kipuću vodu na 2-3 minute. Izvadite ih van, malo ohladite, a zatim odstranite kožicu. Rajčicu narežite na srednje kocke, te dodajte pirjanom crvenom luku. Tikvice ogulite, te ih također narežite na sitnije kocke. 


Sve zajedno pirjajte dok tikvice ne omekšaju, a pred sam kraj dodajte gore već navedeni umak koji sam radio ili umjesto toga možete dodati pasirane rajčice.
Patlidžane koje ste sotirali na početku odstranite kožu, te ih narežite na sitnije kocke. Hrenovke narežite na tanje kolutiće, te ih sotirajte na vrlo malo masnoće sve dok se ne karameliziraju. Kad nemam opciju ništa od suhomesnatog pojesti osim hrenovki uvijek nekako mi budu draže hrenovke koje se malo sotiraju na tavi, dok kuhanim ne mogu primirisati, ne znam zašto no tako je.Tikvice također dobro operite pod vodom, narežite na tanje kolutiće i sotirajte na plitkoj masnoći.

Na tanjur prvo stavite špagete, prelijte ih umakom, a zatim dodajte sotirane hrenovke, tikvice i patlidžane. Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru.


 Bon Appétit

 

nedjelja, 23. rujna 2012.

Domaća cikla 2. dio

Drugi dio godine, početak jeseni i još jedna verzija domaće ukiseljene cikle. Ovoga puta smo se odlučili na mnogo veću količinu i to 20 kg svježe cikle, s obzirom kako sam prošle godine napravio sam 5 kg koja je planula u mjesec dana. Obično kad radim bilo ukiseljeno povrće, pekmeze ili sokove nemam običaj u ništa od toga dodavati konzervans, no u ovu ciklu sam morao malo staviti jer ipak se radilo o velikoj količini cikle koju i nećemo tako brzo pojesti, a i sama činjenica kako danas ništa ne može opstati ukoliko se ne tretira s nečime. Htio bih samo mladim i amaterskim kuharima/cama dati jedan savjet ukoliko ove godine planiraju praviti zimnicu i ukoliko se odlučite za ciklu nemojte nikako u nju stavljati vinobran jer on izblijedi povrće i postaje ružno, a isto tako izgubiti će svoja organoleptička svojstva, nebitno što na njemu piše da služi za konzerviranje povrća i voća. Vinobran se uglavnom stavlja kad se kisele krastavci i paprika. S obzirom kako je ove godine cikla sasvim drugačija, u pozitivnom smislu i kako je bila dosta slatka nije bilo potrebe da u nju dodajem previše šećera, što ne znači da ćete i Vi naići na takvu. Kad sam radio ciklu po prvi put samo sam slijedio mamin recept i sve sam radio odokativno - dodavao sam soli, šećera i alkoholnog octa prema ukusu.Kao i prošle godine nisam stavljao pretjerano puno vode, već sam je dodao naknadno kad sam ciklu prebacio u staklenke, te naknadno dodao šećera, soli i alkoholnog octa po ukusu i vlastitom nahođenju.


Sastojci :

20 kg svježe cikle
1,5 kg šećera
2,5 l alkoholnog octa
5- 6 punih jušnih žlica soli ( ovaj normativ je bio sasvim dovoljan meni )
4 l vode
1 konzervans


........................................................................................................


Postupak :

Kako kod kuće nemam gdje i kako skuhati 20 kg cikle, taj dio sam prepustio tati koji ju je kuhao kod bake na otvorenoj vatri i rekao mi je da ju je kuhao 3 sata. Kad je skuhate ostavite je u toj tekućini u kojoj se kuhala jer će se stajanjem vani na zraku osušiti i dehidrirati.
Skuhanu ciklu dakle preko noći ostavite u vodi u kojoj se kuhala, a sutradan je ogulite. 
Izrežite je na komade kako je prikazano na fotografijama. Ukoliko Vam cikla bude dosta mekana slobodno je narežite na malo deblje komade jer će se miješanjem ionako dosta nje polomiti. 
Na izrezanu ciklu dodajte šećer, sol, alkoholni ocat i konzervans. Dobro je rukama izmiješajte, a zatim prelijte s 2 litre vode. Kao takvu prekrijte je prozirnom folijom i spremite na suho i tamno mjesto da kao takva odleži 24h. 


Dok cikla stoji prebacite se na pripremu staklenki. Poklopce od staklenki dobro operite u sapunice, isperite vrućom vodom, a zatim ih stavite u vodu, u koju ste dodali malo alkoholnog octa, te ih sterelizirajte oko 10-tak minuta. Ukoliko Vam se ne da s time mučiti u svim većim trgovačkim centrima imate za kupiti poklopaca i staklenki, no i tada biste ih trebali sterilizirati jer tko zna kako i gdje su sve to držali, koliko je ruka prošlo kroz to, a o prašini da ne pričam. 


Sa staklenkama je ista priča. Osobno rijetko kad od koga uzmem zimnicu, bilo da je obitelj ili prijatelji u pitanju, a sve to iz razloga jer uvijek mi daju staklenke na kojima se nalazi deklaracija tog proizvoda koja je stara preko nekoliko godina i ne želim da razmišljam kako je ta zimnica nastala i jesu li uopće staklenke i poklopci sterilizirani.Imam kolegicu, također jednu kuharicu koja nikad ne sterilizira staklenke, na što se iskreno meni kosa na glavi diže i od nje nikad ne uzimam kad nešto napravi. Ovo nije nikakvo tračanje ukoliko netko pomisli na to, već gledam realnu situaciju. I onda se ona kasnije čudi kako joj se zimnica, sokovi i pekmezi pokvare. Prvenstveno što ne upotrebljava originalne poklopce koji odgovaraju staklenkama, te na taj način u staklenke ulazi zrak, a drugo što joj staklenke i poklopci nisu sterilizirani. Nakon što ste ih oprali, poslažite ih u tepsiju kako je prikazano na fotografijama, te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C ( kod mene je to vrući zrak), da se staklenke osuše i steriliziraju oko 20-tak minuta. Pažljivo ih izvadite iz pećnice, te stavite sa strane da se ohlade.


Sutradan ciklu još jednom dobro izmiješajte, te ukoliko je potrebno naknadno dodajte šećera, soli i alkoholnog octa.


U sterilizirane staklenke stavljajte ciklu. Pazite da ih ne prepunite jer ćete kasnije ih još preljevati sa ostatkom vode i soka koje je cikla pustila. 



Kad se napunili staklenke ostati će Vam višak tekućine. U nju dodajte ostatak 2 litre vode, te doradite okus tekućine. Svaku staklenku prelijte s ovom tekućinom. Dobro zatvorite poklopcima, te ju skladištite na suhim i tamnim mjestima. Po mogućnosti najbolje bi bilo da cikla u staklenkama odstoji najmanje mjesec dana kako bi se dodatno natopila sa sokom i postala još bolja i ukusnija.




petak, 21. rujna 2012.

Versatile Blogger Award

S obzirom kako je na blogu ispisano već 240. recepata različitih kategorija, došao je red i na nešto što nema veze s receptima, ali ima veze s bloggerskim nagradama. Dosad još nisam osvojio niti jednu nagradu za sveukupni izgled bloga, no kako se kaže da u životu postoji sve što se dogodi prvi put, ali i više puta. Ovu blog nagradnu igru započela je cura s bloga "Coffee Break", zatim "Art on my way" i zadnja "Slatki recepti" kojoj se ovog puta i preko ovog posta zahvaljujem što me nominirala za ovaj slatki logotip. 


Nadalje, slijede pravila koja sam preuzeo od "Slatki recepti" koja me nominirala za ovu nagradu :


  • zahvaliti osobi koja Vas je nominirala
  • linkati na njezin (njegov) blog
  • odabrati 15 blogera koje ste otkrili ili redovito pratite
  • nominirati ih za Versatile Blogger Award
  • reći osobi koja vas je nominirala 7 random stvari o sebi

Zahvalio se jesam, link-ao jesam, sada mi preostaje da nominiram 15. sljedećih blogova koje zaista volim i koji mi se sviđaju, a iskreno se nadam da će svi sljedeći nominirani napraviti istu stvar, no prije svega da napišem nešto o sebi u 7. koraka premda već većina stvari o meni pišu na blogu :

  1. Obožavam kuhati i praviti slatkiše i ne žalim što sam kuhar, jer jednostavno to je moj život, strast i uživancija, pa je tako nastao i ovaj blog u kojemu dijelim svoje skromne recepte  i svoje kulinarske avanture, koji su za svačiji džep, a svi recepti su detaljno opisani pa tako i oni najveći amateri se mogu upustiti u kulinarske avanture.
  2. Ne volim kod ljudi koji cijeli život kukaju i prigovaraju kako im je loše, kako nemaju novaca i kako im je teško. Sve ima svoje granice u svemu i svi mi imamo svojih problema s kojima se nosimo, a isto tako nikome svoje probleme ne volim servirati svaki dan tokom druženja, okupljanja i sl.Ne volim kod ljudi koji vječito nešto kritiziraju i vječito traže nekakav povod za svađu i prepiranje.
  3. Obožavam proljeće jer se tada budi priroda, dani postaju duži i nije vruće, a ne volim ljeto i ljetne vrućine .
  4. Volim cvijeće, kućne biljke, svježe začinske biljke i njima se također posvećujem svaki dan i imam svoj mali tzv. "vrt" u kojemu imam raznolikog cvijeća što sam dobio od dragih ljudi, jer jednostavno kuća ili stan po mojem mišljenju daleko bolje i ljepše izgleda ukoliko u njima ima bilo kakvog zelenila.
  5. Volim zelenu boju jer me ona najviše odmara oči.
  6. Većinu vremena provodim sa svojim digitalnim fotoaparatom kojega sam kupio prije cca.2. mjeseca i još uvijek ga proučavam i studiram, fotografiram jela i biljke, te prenosim sve na blogu.
  7. I za sam kraj ne znam više što bih napisao o sebi, mislim da će ovo biti dovoljno.  

I sada ono malo bitnije, a to su moje nominacije za one bloggere koje često pratim. Isto tako u ove nominacije sam uvrstio samo one koji imaju blogove i molim da se oni koji nemaju blog ne ljute na mene jer ipak su ovo bloggerske nagrade. 

Boopie

Dobri čajevi

Ja u kuhinji

Just Cake The Cupcake

Knjiga recepta by Nina

Laka kuharica

 Kuhinjske priče

 Kuhinja moje ravnice

Recepti iz moje bilježnice

 Slatki Recepti

Slatka recenzija

Tanja's Cooking Corner

U dzaku brasna

What's for dessert


Ima ih još, no ovi su blogovi koje najčešće i uglavnom pratim.

I to bi za sad to bilo to. Još jednom se zahvaljujem Slatkim receptima. ;)

 


srijeda, 19. rujna 2012.

Pureće roladice s rižotom

Kao što sam već obećao u prethodnim receptima ovi su posljednji ovogodišnji u kojima sam upotrebljavao rajčicu "chutney" za koju recept možete vidjeti na ovom linku, ukoliko ste ga propustili. Ovog puta odlučio sam se za nešto totalno drugačije i nesvakidašnje jer svakome dobro dođe promjene što se kuhanja tiče, a isto tako tako ovo kompletno jelo je dosta složeno. Tri različita punjenja puretine i dva različita rižota. Ukoliko se odlučite gratinirati mesa tipa piletine ili puretine kao što sam ja u ovom slučaju svakako Vam savjetujem da ukoliko meso neće biti u nikakvom umaku tokom gratiniranja da ga obložite i prekrijete tikvama ili tikvicama iz razloga što je meso kao takvo dosta suho i nije masno, a tikve i tikvice će puštati vodu i vlagu po mesu, te će na taj način roladice održati sočnima. Svaki puta me glava počne boljeti kad znam da moram rižu dobro skuhati jer je moji u protivnom neće jesti ukoliko je al dente kuhana. Jedan rižoto je rađen od crnog vina, dok je drugi rađen od šalše za koju recept možete vidjeti na ovom linku. Šalšu sam dodao kao i premaz preko purećih prsa.



Sastojci potrebni za prvo punjenje roladica ( šalša, parizer, sir trapist ):

3 kriške sira trapista
3 kriške parizera ( ili nekog drugog suhomesnatog proizvoda )
1/2 jušne žlice šalše



.....................................................................................................................



Sastojci potrebni za drugo punjenje roladica ( kuhani i sotirani krumpir s začinima,sir trapist, parizer):

2 srednja krumpira
3 kriške sira trapista
3 kriške parizera  ( ili nekog drugog suhomesnatog proizvoda )
sol
mješavina svježeg papra
maslinovo ulje

..................................................................................................................


Sastojci potrebni za treće punjenje roladica ( svježa blitva,sir trapist, parizer):

2 veća lista svježe blitve
3 kriške sira trapista
3 kriške parizera  ( ili nekog drugog suhomesnatog proizvoda )


...............................................................................................................


Sastojci potrebni za rižoto od crnog vina :

300 g riže dugog zrna ( ili Arborio ukoliko ga imate )
2 dl crnog vina
0,5 - 1 l mesnog ili povrtnog temeljca
1 veća glavica crvenog luka
50 g maslaca
10 g parmezana

..............................................................................................................


Sastojci potrebni za rižoto od šalše i chutney-a :

300 g riže dugog zrna ( ili Arborio ukoliko ga imate )
2 jušne žlice šalše
2 jušne žlice rajčice chutney
0,5 - 1 l mesnog ili povrtnog temeljca
1 veća glavica crvenog luka
50 g maslaca
10 g parmezana


...............................................................................................................


Dodatni sastojci :

20-tak trakica svježe tikve ili tikvica 
mješavina začina za piletinu ( po potrebi )


............................................................................................................


Postupak :

Veće komade pureći prsa izrežite na tanje komade. Svaki komad mesa lagano potucite batom za meso i izrežite žilice.Svaki komad purećih prsa posipajte s mješavinom začina za piletinu, te ostavite da kao takvo odstoji najmanje pola sata.


............................................................................................................

Prvi dio punjenja :

Pileća prsa premažite sa šalšom, dodajte parizer i sir trapist, te zarolajte u roladicu.



Drugi dio punjenja :

........................................................................................................................


Krumpire skuhajte u ljusci. Ogulite ih, te ih malo izdrobite. Poslažite na tepsiju. Prelijte s maslinovim uljem, solju i mješavinom papra, te gratinirajte u pećnici sve dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu koricu. Dobro ga ohladite, a zatim na prethodno začinjena pureća prsta stavite gratiniranog krumpira, parizer, sir trapist i zarolajte u roladicu. 


Treći dio punjenja :

........................................................................................................................


Listove blitve dobro operite pod vodom. Na svaki komad začinjenih purećih prsa dodajte 2 manja lista blitve, parizer i sir trapist, te zarolajte u roladicu.


Tikve ili tikvice narežite ili naribajte na duže trakice. Svaki komad rolanih purećih prsa obložite tikvama ili tikvicama kako je prikazano na fotografiji.


Roladice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C oko 40-tak minuta ili sve dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dok sam radio ovo jelo, baš sam s tatom raspravljao kako bi bilo super da imam termometar za meso koji će mi dodatno olakšati pečenje mesa, pa mi je rekao da imam to u sklopu svoje pećnice za koje sam potpuno zaboravio i nisam se uopće sjetio i razmišljao o tome.


Termometar u sklopu pećnice - prikazuje temperaturu pečenog mesa. Junetina i janjetina - 70 C, teletina i svinjetina 75 C, puretina, patka i piletina 80 C,a guska 85 C.Pećnica je pokazala 82C za puretinu što je ispravno.



 Pureće roladice nakon pečenja ostavite najmanje pola sata da odstoje iz razloga kako bi se meso "odmorilo" i kako bi se sačuvali sokovi u mesu, a zatim ih narežite.



Za pripremu rižota od crnog vina sitno nasjeckajte crveni luk i stavite ga pirjati na plitku masnoću. Kad postane staklast dodajte rižu, te je sotirajte sve dok ne počne "škripati". Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući, a zatim podlijete s crnim vinom. Kad se dobro ukuha i alkoholne pare ispare po potrebi podlijevajte s temeljcem. Pred sam kraj kuhanja dodajte maslac i parmezan, te još jednom dobro izmiješajte.


Za pripremu rižota od šalše i chutneya sitno nasjeckajte crveni luk i stavite ga pirjati na plitku masnoću. Kad postane staklast dodajte rižu, te je sotirajte sve dok ne počne "škripati". Kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući i podlijevajući s temeljcem. Kad riža bude skuhana na pola dodajte šalšu i chutney. Pred sam kraj kuhanja umiješajte maslac i parmezan.



Poslužite sve toplo uz salatu po izboru. Moj izbor je bio salata od svježe pečene paprike.




Bon Appétit