Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 31. listopada 2012.

Brzo i fino grah varivo s langošicama

Pasta fažol, grah s kobasicom, zapečni grah, pašteta i namazi od graha, vojnički grah samo su neka od jela koje možemo pripremiti od graha. Grah je nekoć bilo sirotinjsko jelo, a danas strašno postao preskup, pa sam tako naišao i na neke od trgovačkih lanaca gdje je kilogram graha koštao oko 20.- tak kuna, pa se danas malo i slabije nalazi na jelovnicima pojedinaca.Svakog 1.maja iliti Praznik rada se obilježava kuhanim grahom,a sad da li je to običaj ili pravilo ne znam. Možda zato jer je grah "radničko" jelo koje je kalorično i teško. Oni koji nisu ljubitelji graha i kome smeta grah zbog probavnog sustava može ga izbaciti iz svoje prehrane te umjesto graha konzumirati leću, a isto tako ovaj recept možete raditi s lećom umjesto graha, na Vama je da se odlučite.Dok sam bio 2. razred srednje škole i odrađivao ljetnu praksu u jednom restoranu kuharice su mi pričale o jednoj kuharici koja je tamo radila kako ima običaj u gotovo svako jelo stavljati crni papar u zrnu, na što sam i ne baš tako pozitivno reagirao, dapače bilo mi je smiješno. Leća sadržavaju vrlo malo, pa skoro i nikakve masnoće, pa se češće i više puta kad mogu odlučim za leću nego li za grah. Kod nas je običaj uz grah umjesto kruha poslužiti langošice-poderene gaće, svježi crveni luk i kupus salatu. Grah ne bi bio grah, a da u njega ne ide zaprška, pa ukoliko imate vremena i ukoliko ste dovoljno organizirani skuhajte grah dan ranije jer stajanjem postaje još bolji i ukusniji.



Sastojci :

1 kg šarenog graha
2 svježe šarene paprike
3 veće svježe mrkve
2 veće glavice crvenog luka
3 režnja češnja češnjaka
3-4 sušena lovorova lista
korijen celera i peršina ( po želji )
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
1/2 čajne žlice mljevene ljute paprike ( po želji ukoliko volite pikantnije i jače okuse )
soli i crnog mljevenog papra po ukusu
suhomesnato meso po izboru, želji i količini
vode po potrebi ( ovisno volite li gušći ili rijeđi grah )

.................................................................................

Sastojci potrebni za zapršku/zafrig :

2 dl ulja
4 jušne žlice ulja 
( možete i više dodati, ovisno koju konzinstenciju i gustoću graha želite dobiti )


.................................................................................


Sastojci potrebni za langošice/poderane gaće :

1 kg glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
2 jogurta ( čašice od 180 ml )
2 dl mlakog mlijeka
2 jaja

sol za posipanje prženih langošica/poderanih gaća


....................................................................................


Dodatni sastojci kao prilog/salata grahu i langošicama:

1 veća glavica crvenog luka
soli po ukusu
svježi kupus ( začinjen na klasični način : sol, alkoholni ocat, šećer kristal, voda ; umjesto svega navedenog možete kupus začiniti i limunovim sokom, maslinovim ili bučinim uljem )


.................................................................................



Postupak :

Grah namočite i potopite vodom dan ranije prije nego li ćete ga početi kuhati. Ukoliko imate express lonac nema potrebe za namakanjem. Na ovaj način grah će nabubriti i skuhati će se brže. Isto tako postoji i opcija dodavanja sode bikarbone tokom kuhanja graha, na taj način također ćete ubrzati proces kuhanja.



Dan nakon namakanja graha pregledajte koji put da nema nekakvog eventualnog smeća, te ga ocijedite i ostavite sa strane. U posebnoj i u dubljoj posudi dodajte ulje i ostavite da se zagrije. Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice, te ga stavite pirjati na ugrijanu masnoću. Dodajte svježu papriku izrezanu na veće kocke i češnjak, te tako pirjajte sve dok povrće ne omekša. Svježu mrkvu očistite i ogulite, te dodajte pirjanom povrću, dodajte lovorov list, suhomesnate proizvode po želji,pažljivo posolite da ne presolite jer će suhomesnato tokom kuhanja pustiti dodatnu sol, te još vrlo kratko propirjajte. To je zasad sve što se začina tiče, najbolje će biti da grah začinite s ostalim začinima pred kraj jer je ljuska graha tvrda i puna celuloze, te začini teško, pa gotovo nikako ne mogu prodrijeti u grah i neće ga učiniti začinjenim.



 

Grah podlijte vodom po potrebi, te dodajte mljevenu slatku i po želji ljutu papriku i tako ga ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok se ne skuha. Pred kraj posolite i poparite po ukusu. Većina ljudi tokom pravljenja zaprške dodavaju i mljevenu papriku u zapršku, no ja nemam taj običaj jer paprika prženjem postaje gorka, ljuta i gube se kompletno cijela organoleptička svojstva.


Dok se grah kuha prebacite se na izradu langošica. Kako u svakome receptu kojega ispišem za izradu tako u ovome isto ponavljam da prvo brašno prosijete. Mlijeko zagrijte vrlo malo da ne "spržite" svježi kvasac jer ćete uništiti njegovo dizanje . Dodajte šećer kristal i žlicom malo promiješajte. Ubacite iskidani svježi kvasac i kao takvo ostavite u zdjelici sve dok se ne digne. Kad se kvasac uzdigne dodajte ga u brašno, dodajte jogurt, jaja, sol i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže, a kad se uzdigne opet ga premijesite i podijelite na nekoliko manjih loptica. Svaku lopticu razvaljajte na otprilike 1,5 cm, izrežite ga na željene oblike, sredinu izrezanog tijesta zarežite nožem po sredini nekoliko puta i još jednom ostavite da se uzdigne. 



Mnogi ljudi griješe tokom prženja langošica/poderanih gaća i krofni. Najbolje ih je pržiti na laganoj vatri i obavezno poklopljeno poklopcem radi bolje dizanja i održavanja temperature tokom prženja. Svaki izrezani dio stavite u zagrijano ulje i pržite ih s obje strane sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Slažite ih na kuhinjski ubrus da upiju suvišnu masnoće i dok su još tople obilato ih posipajte solju.





Kao što sam na početku naveo po želji možete poslužiti svježi crveni luk koji ste prethodno posolili i ostavili ga da omekša, te svježu kupus salatu. Zapršku napravite na klasični način, te dodajte u kuhani grah koji obavezno kuha kako ne bi ostalo grudica, te energično promiješajte i kao takvo ostavite još nekih 10-tak minuta da se dobro ukuha. Sve poslužite dok je još toplo.




Bon Appétit


ponedjeljak, 29. listopada 2012.

FF kolač 2. : Pita s limunom

2. dio tzv. "finger" kolača koji sam radio sestri za rođendan s obzirom kako je bilo puno što gostiju, prijatelja, obitelji, te uvrstio na švedski stol sutradan. Taj dan sam se osjećao kao da radim za nekakav catering. Ona je odabrala ovaj i "Londonere", a na dan njezinog rođendana samo ih je pokupila. Kako sam bio kratak s vremenom nisam uspio limunovu koricu natrljati sodom bikarbonom i solju jer kao takvo je moralo još odstajati nekoliko sati da bi se uklonili pesticidi i vosak, pa sam upotrijebio sušenu limunovu koricu koja je kao gornji dio nadjeva izgledala još bolje i dekorativnije. Ovog puta sam se odlučio da u obje verzije ovih "finger" kolača napravim obično i klasično prhko tijesto uz dodatak sotiranih i mljevenih badema. Sotirajući bademe ili bilo koje drugo koštunjičavo ili plodasto voće kada sotirate oslobađate-rastvarate njihova eterična ulja, te voće kao takvo postaje jače,bolje i kvalitetnije arome. Kolač je vrlo jednostavan za pripremu, rapidno nestaje, barem je kod nas nestao, a i kad ste kratki s vremenom ili imate iznenadne goste možete se odlučiti za ovaj kolač. Za nadjev od limuna bi bilo najbolje ukoliko imate svježih domaćih jaja, jer će i nadjev biti bolje, ljepše i intenzivnije boje.Ukoliko se odlučite za ovaj kolač u njegovoj standardnoj veličinu, uduplajte sastojke.




Sastojci potrebni za prhko bademovo tijesto :

250 g glatkog  brašna
100 g omekšale svinjske masti ( ili 120 g maslaca ukoliko ne koristite svinjsku mast )
100 g šećera kristala
2 jaja ( 1 cijelo jaja i 1 žumanjak )
2 jušne žlice sotiranih i mljevenih badema 
1/2 čajne žlice p.p.
prstohvat soli

...........................................................


Sastojci potrebni za nadjev od limuna :

5 jaja ( po mogućnosti domaćih ili 2 cijela i 2 žumanjka ukoliko nemate domaćih jaja )
4 ravnih jušnih žlica glatkog brašna
1 čajna žlica sušene limunove korice ( nije obavezno, a možete i svježu limunovu koricu, no vratite se na uvod i pročitajte prvo što bi bilo najbolje ukoliko se odlučite za svježu limunovu koricu )
150 g šećera u prahu
1/2 jušne žlice vanilin šećera
sok od jednog limuna
prstohvat soli

..........................................................


Dodatni sastojci :

Šećer u prahu ( za posipati gotove kolače )


..........................................................



Postupak :

Brašno i prašak za pecivo prosijte kako biste oboje "prozračili", ali i eventualno uklonili veće komade nečistoće što dakako utječe i na sam okus tijesta, bilo da prhko,dizano ili vučeno tijesto u pitanju. Svinjsku mast ostavite vani da malo popusti te ju dodajte u brašno. Dodajte jaja i šećer i sotirane mljevene bademe te vrlo brzo rukama umijesite prhko tijesto. 



Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najviše pola sata kako bi se tijesto odmorilo i kako bi se svi sastojci povezali. 


Tijesto izvadite van iz hladnjaka te ga pomoću oklagije razvaljajte i stavite u tepsiju.Ukoliko Vam tijesto bude omekšalo i ne budete ga mogli više oblikovati i upravljati njime, vratite ga natrag u hladnjak kako bi se stegnulo.Tijesto na nekoliko mjesta lagano izbodite viljuškom kako tijesto tokom pečenja se ne bi napirilo i ne bi puknulo.




Kao takvo, tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C - nekakvih 15-20 minuta, ovisno o pećnici i na kojoj vatri ćete je peći, a zatim krenite s pripremom nadjeva od limuna.

U posudu dodajte šećer u prahu, brašno, jaja, sušenu limunovu koricu, vanilin šećer, prstohvat soli i limunov sok .


Sve dobro umutite mikserom ili pjenjačom.



Prhko tijesto koje je na pola pečeno izvadite iz pećnice, te ga prelijte nadjevom od limuna i jaja, te pecite sve dok se gornji dio nadjeva ne stegne.


Kolač dobro ohladite, izrežite ga na kocke i posipajte šećerom u prahu. 





četvrtak, 25. listopada 2012.

FF kolač 1. : Londoneri

1. dio "finger" kolača koji su "London štanglice". Jako jednostavne za pripremu i brzo se pripremaju. Moj djeda od svih kolača najviše taj voli, pa je tako na sestrinom rođendanu jeo samo njih. Baka mi gotovo uvijek kad ima pošalje domaćih jaja koje dobiva od nekih poznanika njezinih, no ovog puta nisam bio siguran u njih, te sam ih odlučio testirati u vodi : to možete vidjeti na ovom linku, kako ćete najbolje znati da li su svježa jaja zaista svježa. Jaja su se pokazala svježim, no bjelanjak je u ovoj priči jako zakazao, jer naime uopće se nisu dali izraditi u snijeg, a to se zna i dogoditi ukoliko Vam i malo žumanjka upadne u bjelanjak, no to nije bilo u mojem slučaju.Bilo kako bilo gosti su "stukli" kompletno cijelu tepsiju Londonera, a i bili su izrezani na manje komade, što ih je dodatno navuklo da navale. Dolje se nalazi prhko bademovo tijesto, polupečeno koje sam kasnije premazao s miješanom marmeladom, a zatim prelio s tučenim bjelanjcima i šećerom ( šaumom ) i dodao grubo sjeckane orahe i još dodatno zapekao sve dok se gornja korica od bjelanjaka nije osušila u pećnici.Koristio sam tepsiju od pećnice pa sam tako mora i uduplati normativ.



Sastojci potrebni za prhko bademovo tijesto :

20 dag glatkog brašna
7 dag svinjske masti 
7 dag šećera kristala
3 žumanjaka
2 pune jušne žlice sotiranih i mljevenih badema 
1/2 čajne žlice p.p.
prstohvat soli

...........................................................


Za premazati polupečenu koru potrebno je :

300 - 350 g miješane marmelade ( ili od marelica, ovisno da li želite deblji ili tanji sloj marmelade, slađe ili manje slađe )

...........................................................


Potrebni sastojci za nadjev od bjelanjaka i oraha ( šauma ):

 3 bjelanjaka
15 dag krupno sjeckanog oraha ( jezgra )
20 dag šećera kristala
1/2 jušne žlice limunovog soka ( on se dodaje za sjaj bjelanjka )
prstohvat soli ( ona se dodaje zbog čvrstoće bjelanjaka )


...........................................................




Postupak :

Brašno i prašak za pecivo prosijte kako biste oboje "prozračili", ali i eventualno uklonili veće komade nečistoće što dakako utječe i na sam okus tijesta, bilo da prhko,dizano ili vučeno tijesto u pitanju. Svinjsku mast ostavite vani da malo popusti te ju dodajte u brašno. Dodajte jaja i šećer i sotirane mljevene bademe te vrlo brzo rukama umijesite prhko tijesto. 


Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najviše pola sata kako bi se tijesto odmorilo i kako bi se svi sastojci povezali.



 Tijesto izvadite van iz hladnjaka te ga pomoću oklagije razvaljajte i stavite u tepsiju.Ukoliko Vam tijesto bude omekšalo i ne budete ga mogli više oblikovati i upravljati njime, vratite ga natrag u hladnjak kako bi se stegnulo.Tijesto na nekoliko mjesta lagano izbodite viljuškom kako tijesto tokom pečenja se ne bi napirilo i ne bi puknulo.





Kao takvo, tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C - nekakvih 15-20 minuta, ovisno o pećnici i na kojoj vatri ćete je peći.
Kad je prhko tijesto na pola pečeno, izvadite ga van iz pećnice, te ostavite da se vrlo kratko ohladi i odstoji. Marmeladu dodajte u posebnu zdjelicu, te ju dobro razradite s žlicom kako biste dobili "mazljivu" smjesu i kako biste razradili pektin u njoj. Kao takve premažite polupečeno prhko tijesto.


Bjelanjke vrlo malo posolite, dodajte limunov sok, te ih počnite polagano miksati. Postepeno dodavajte šećer kristal i miksajte sve dok ne dobijete čvrsti i homogeni snijeg od bjelanjaka. Kad se šećer u potpunosti otopi u bjelanjcima, snijeg je gotov. Pred sam kraj u tučene bjelanjke dodajte grubo sjeckane orahe. Tim nadjevom premažite prhko tijesto koje ste prethodno na pola zapekli i premazali miješanom marmeladom. Vratite u pećnicu na nekakvih 15-20 min ili sve dok se nadjev od bjelanjaka ne osuši tokom pečenja.
Ohladite, a zatim izrezujte na željene oblike i veličine.