Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 5. veljače 2013.

[Četiri godišnja doba]: Salata od tjestenine

Ova salata mi je zbilja zadala malih glavobolja, no ne iz razloga što je problem napraviti je ili da sam bio u nedostatku vremena, već iz razloga što je bilo potrebno napraviti je u dosta velikim količinama ( koje sam naravno radio za sestru i njezinog dečka i koji su oboje ludi za jelima od tjestenine s kojekakvim kombinacijama u kojoj je glavnu ulogu opet imala majoneza ) koje su kasnije zahtijevala veću pripremu nego li bilo koji drugi ručak ili večera. Jedino kod tih salata koje se sastoje od povrća ili mesa ne volim kad majoneza doslovno "propadne", svi je sastojci pojedu, pa se sutradan mora dodatno nadograđivati. Kao idealnu zamjenu umjesto tune koja je čak i ona nekad najjeftinija postala sada najskuplja zamijenio sam s vrlo povoljnom ribom - skušom. Za one s malo dubljim džepom preporučujem lososa, filete tune ...
Nazvao sam je četiri godišnja doba jer zbilja obuhvaća sve moguće i nemoguće boje koje nam godišnja doba donose. Spoj svježe naranče, svježeg korjenastog povrća, maslina, tijesta i pikantnog dresinga i pokojih začina oduševiti će Vas hruskavošću i svježinom ove salate koje je prigodna za sve prilike.



Sastojci :

  • 400 g skuše ( skuhane i očišćene 2 manje ili jedna veća)
  • 2 veće svježe mrkve
  • 200 g crnih maslina
  • 1 srednja glavica crvenog luka
  • 150 g kiselih krastavaca
  • 1 veći svježi krastavac
  • 2 manje svježe naranče ( ili 1 veća )
  • 2 tvrdo skuhana jaja
.......................................................
 
Sastojci potrebni za pikantni dresing :

  • 1 kiselo vrhnje ( 180 ml )
  • 3-4 vrećice majoneze
  • 1/2 jušne žlice ketchupa
  • 3 jušne žlice soja sosa ( ili worchestera )
  • 1 mala čajna žlica svježeg ili sušenog kopra ( nasjeckanog )
  • 100 g parmezana
  • 1 čajna žlica svježeg i šarenog mljevenog papra ( crveni, zeleni i crni )
  • prstohvat mljevene ljute paprike ili chilli-ja
.......................................................

Dodatni sastojci :

  • 500 g tjestenine ( ja sam koristio školjke,nekakvu vrstu makarona i sl. )
  • sitno sjeckane naranče ( za garniranje )
.......................................................

Postupak :

Skuši odstranite glavu i izvadite iznutrice, te je skuhajte na uobičajeni način.
Sve navedno povrće nasjeckajte na vrlo sitne kockice kao što je prikazano na fotografijama. Jaja skuhajte, ohladite ih, te  dodajte sitno sjeckanom povrću i narančama.


Tjesteninu skuhajte na oubičajeni način ili po uputama s vrećice, te pomiješajte sa svim navedenim sjeckanim povrćem, jajima, ribom i narančama.




U međuvremenu napravite dresing - "topping" za salatu. U dublju posudu dodajte majonezu, kiselo vrhnje, soja sos, parmezan, ketchup, kopar i dobro izmiješajte. 


Pred sam kraj dodajte parmezan, svježi šareni mljeveni papar i slatke-ljute mljevene paprike.



Ovaj dresing možete upotrebljavati i kod sendviča, hamburgera, roštilja i sl.


Gotovim dresingom prelijte povrće, ribu i tijesto. 





Poslužite dobro ohlađeno kao prvo hladno predjelo ili kao zakusku.



Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.