Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 16. veljače 2013.

[Krumpir naš svagdašnji]: Aromatizirani prženi krumpiri sa slatko kiselim umakom




Čovjek gdje god da se okrene uglavnom nam na pamet padaju prilozi od krumpiri i sve moguće i nemoguće kombinacije s njim. U zadnje vrijeme po medijima smo mogli čitati o kancerogenom mlijeku koje se nalazi na tržištu, pa je na red došla i tunjevina, no ima toga još jako puno što se hrane tiče, a koju konzumiramo da je zatrovana bilo tvorničkim dodacima ili kojekakvim kemija, bilo da je u pitanju povrće koje se tretira razno-raznim pesticidima i voskom, samo mogu s velikom sigurnošću Vam reći kako danas se čovjek ne može zdravo hraniti, ma koliko god mi bili uvjereni što na deklaracijama piše. Razmišljajući o svemu tome jednostavno mi je postalo svejedno koliko će određni obrok imati kalorija. Ovo je jedan od vrste prženog krumpira kojemu i oni najuporniji i najžešći protivnici pržene hrane ne mogu odoljeti. Što se krumpira kao namirnice tiče bogat je škrobom i ima više vitamina C nego li limun, premda meni to i nema nekakve logike jer ukoliko su ove tvrdnje istinite onda bi po tom pravilu trebali konzumirati krumpir u prijesng i ne-termički obrađenog. Mislim da bi u današnje vrijeme bilo dosta teško zamisliti jedan obrok u kojemu neće biti krumpira i kruha, jer smo od njih siti i sretni. Krumpir je namirnica kojega upotrebljava pa gotovo svako kućanstvo i ono je uvijek traženo na policama svih supermarketa, a kojekakvih recepta i komabinacija s krumpirom nikada nije dosta. Na ovom linku također imate još jednu verziju vrlo sličnog krumpira. Što se same pripreme ovog krumpira tiče možete odabrati začine i mirodije koje najviše volite, ja sam se odlučio za svježi češnjak i peršinovo lišće. Krumpir se prvo kuha na vrlo malo vode, a zatim se uvalja u mješavinu oštrog brašna s razno-raznim začinima i mirodijama i prži u dubokom ulju sve dok se dobije hruskavu koricu. Izvana je savršeno hruskav, a iznutra je mekan kao duša.I koliko god da volim klasični pečeni krumpir, ovaj mi je još uvijek najbolji. ;)


Sastojci :

500 g bijelog-žutog krumpira ( oguljenog )

Sastojci za mješavinu :

200-250 g oštrog brašna ( što god da pržite, oštro brašno uvijek ide, a i daje poseban okus i hruskavost )
2 manja režnja češnja češnjaka
1 čajna žlica sušenog ili svježeg sitno kosanog peršina

Sastojci potrebni za slatko - kiseli umak :

2 jušne žlice kiselog vrhnja
1 jušna žlica ketchupa ( kupovnog ili domaćeg ukoliko ga imate )
1/2 čajne žlice crvenog luka u granula
prstohvat češnjaka u granulama
1/2 čajne žlice mljevene slatke paprike

1 jušna žlica senfa ( blago ljutoga )

Dodatni sastojci :

Ulje za prženje


Postupak :



Krumpire ogulite i narežite na četvrtine. 

Stavite ga u dublju posudu i dodajte vode tek toliko da prekrije krumpire. 




S vremenom skidajte pjenu ( škrob ) koji se bude pravio. Skuhajte ih na pola, ocijedite, te dodajte sitno sjeckani češnjak i peršinovo lišće ili neke druge začine koje volite najviše.


Krumpire posolite po ukusu, te svaki komad krumpira uvaljajte u oštro brašno. Umjesto direktnog začinjavanja krumpira, u oštro brašno možete dodati začine i mirodije po želji.

Za umak u dubljoj posudi pomiješajte sve navedene začine. Umak dobro izmiješajte i dobro ohladite prije posluživanja. Ja obično to napravim dan ranije kako bi se sve arome u umaku dobro prožele i pomiješale.


Krumpire pržite u dubokoj masnoći , neprestano ih okretajući pomoću francuske grabilice i sve dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu. Odlažite ih na papirnate ubruse kako bi se izvukao višak masnoće iz krumpira.
Poslužite dok je još toplo, a i kad se ohladi je jednako ukusan. 





 Kliknite na fotografije da što bolje vidite sve detalje. ;) Imam još nekoliko varijanti krumpira koji ću također objaviti, a jedna će biti vrlo neobična i nesvakidašnja.


I još jedna verzija. Umjesto kukuruzne krupice, ovoga puta je pšenična uz dodatak provansalske mješavine začina i domaćih krušnih mrvica, oštrog brašna ...





Bon Appétit



4 komentara:

  1. Sad bih najrađe uskočila u ekran i pojela ti sav krompri s bloga. Izgleda prepreprepreslasno i stvarno mami ovaj hrskavi krompirić! Mljac mljac!

    OdgovoriIzbriši
  2. Navodiš me na grijeh ovim receptom!
    Jako su privlačni! Isprobati ću ih, svakako, s hrpom neke svježe salate.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaš kako kažu? "Teško je žabu natjerati u vodu, ako to ona neće". :D

      Izbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.