Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 28. ožujka 2013.

[Bolje ili gore kuhana?]: Krušni muffini s aromatiziranim béchamelom

Za nekoliko dana nam stiže Uskrs i vjerujem da većina Vas već naveliko i naširoko je počelo s pripremom. I ove će godine biti minimalizam na mojem stolu, što se tiče slanoga, a možda i nešto slatkoga u skladu s financijama. Ove muffine sam radio dosta davno, no uvijek prvo objavim nešto treće, a ovi stariji recepti koji bi se trebali ispisati nekako uvijek čekaju pa se to povlači mjesecima i nikako da ugledaju objavu. Muffine ne radim često iz razloga jer su po meni čista glupost, obično biskvitno tijesto koje možete nadjevati slatkim ili slanim nadjevima koje možete napraviti u većoj "verziji". Ja sam nekako više za konkretnije stvari bilo da su slatke ili slane i oni su mi više nekako za rođendane, nekakvo druženje s obitelji i prijateljima i sl. No jelo mi se nešto slano pa sam iskombinirao ove krušne muffine s aromatiziranim béchamelom. Nisu obični jer uglavnom danas čovjek gdje god da se okrene svi ih prave u slatkim verzijama i mislim da danas gotovo pa i nema nekoga tko ih nije radio. Muffini više podsjećaju na nekakvu vrstu minijaturnog kruha uz dodatak šunkarice, maka i cvjetače. Kada nešto želim na brzinu i kada ne slijedim nikakav normativ što se tiče biskvitnog tijesta uvijek se držim onog starog i provjerenoga - koliko jaja, toliko žlica brašna, soli ,šećera, nekakve tekućine tipa mlijeka ili vode i nema nikakvog fulanja ili grešaka.



Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :

  • 3 jaja ( po mogućnosti domaća )
  • 3 pune jušne žlice glatkog brašna
  • 1,5 jušna žlica mljevenog maka
  • 2 jušna žlice maslinovog ulja
  • 3 jušne žlice mlakog mlijeka
  • 1/2 vrećice p.p.








Sastojci potrebni za béchamel: 

  • - ovdje nemam nikakav normativ zbog količine, a vjerujem da béchamel svatko od Vas zna raditi, a za njega je potrebno :
  • brašno
  • ulje
  • mlijeko


Dodatni sastojci :

  • - maslinovo ulje ( za premazati papirnate košarice za muffine )
  • 250 g šunkarice ( pileća - svinjska ... )
  • 1 manja glavica cvjetače
  • 1 filter vrećica za kavu
  • najobičniji konac
  • mješavina začina ( koju god želite ; ja sam koristio timijan-majčinu dušicu i malo mediteranske mješavine )



Postupak :

U dublju posudu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo. Dodajte jaja, mlijeko, maslinovo ulje i mljeveni mak.


Mikserom ili pjenjačom smjesu dobro izmiješajte sve dok ne postane homogena i ljepljiva.

U gotovu smjesu dodajte šunkaricu sjeckanu na sitnije kockice i još jednom dobro izmiješajte.


Cvjetaču, ali općenito i drugo povrće više ne kuham u vodi, već na pari, a taj dan kada sam radio ove muffine, sestri sam skuhao klasično u vodi, a za muffine sam kuhao na pari. Usporedba tih procesa kuhanje je nebo i zemlja, evo uvjerite se :

Cvjetača kuhana na pari. Volim kada je al dente, povrće je slano samo po sebi, a i vitami su očuvani.


Cvjetača kuhana na klasični način ( u vodi ) : bljutava je, napila se vode, potrebno ju je posoliti kako bi se popravio okus, no sestra samo takvu voli. 


Papirnate košarica poslažite u kalupe za muffine. Premažite ih s vrlo tankim slojem maslinovog ulja kako se tijesto tokom pečenja ne bi zalijepilo.


Cvjetaču rukama izlomite na manje komade, te stavite po svaki komadić u papirnati kalup za muffine.


Zatim sve prelijte s umućenom smjesom - biskvitnim tijestom .


Stavite ih odmah peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C ( kod mene je ta opcija vrućeg zraka ), te pecite otprilike 20-25 minuta ili sve dok ne dobiju zlatnu boju.Prvih 15 minuta vrata pećnice se ne smiju otvarati zbog djelovanja praška za pecivo jer ćete u suprotnome dobiti niske muffine koji se neće pravilno dignuti.


Dok se krušni muffini peku, pripremite aromatizirani béchamel.

Pripremite filter za kavu, malo konca i mješavinu začina koju najviše volite i upotrebljavate u Vašim kuhinjama.


U filter za kavu ( ukoliko ga nemate možete i koristiti gušću gazu ) dodajte mješavinu začina, te je dobro povežite s koncem.


Na dobro ugrijanom ulju pirjajte brašno sve dok se ne ispeče.


Maknite s vatre i po potrebi dodajte mlijeko, te vratite natrag na laganu vatru , ubacite filter za kavu s začinima, te nastavite kuhati - negdje oko 5 minuta najviše, a zatim uklonite filter s začinima. Nemojte previše dugo držati filter u béchamelu jer će postati previše aromatiziran i previše začinjen.


I to bi bilo to. Poslužite ih dok su topli preliveni s aromatiziranim béchamelom.









Bon Appétit



3 komentara:

  1. izgledaju odlično... a zasigurno su i isto tak fini :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram da probam !!!!

    Tvoje slike pripreme vracaju me u dane mojeg skolovanja ..postupci su bas kao u skolskim knjigama..svaka cast na strpljenju i tolikoj ljubavi za kuhanjem !!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vam lijepa gđo. Mirjana. :) Drago mi je da Vam se sviđa.

      Izbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.