Translate

["Dugački perkelt"] Perkelt s paprikama i lukom

by - ožujka 14, 2013

Ovo mi je zbilja nešto najfinije što sam jeo, što se perkelta tiče i vinskog junećeg gulaša koji ću također uskoro objaviti na blogu. Priprema je vrlo jednostavna, no proces kuhanja je duži, naročito ukoliko se odlučite upotrijebiti junetinu umjesto svinjetine. Ovaj perklet bi bio na nekakav način kao što ga je svjetska kuharica Julia Child radila iz razloga što se pola kuhanja vrši za štednjakom, a ostatak u pećnici i to je zbilja duži proces kuhanja koji traje 2,5 -3 sata ovisno o mesu, jer se meso doslovno treba topiti u ustima i to baš na način kako je ona radila.Julia je također meso utapkivala "brisala" od viška vode,tj. da ukloni višak vode s mesa kako bi se meso moglo što bolje i kvalitetnije karamelizirati, no u ovom slučaju je to malo teže. Jedino ukoliko od mesara dobijete narezane odreske, prije rezanja ih dobro pobrišite kuhinjskim ubrusom, prije nego li ćete meso sotirati. Dosada sam probao mnogo varijanti perkelta, no iskreno niti jedan mi nije odgovarao kao ovaj iz razloga što se sve pirja na plitkoj masnoći i nema potrebe da se zgušnjava zaprškom, gustinom ili čime već uobičajeno zgušnjavate jela, a ono najbitnije je da se meso topi u ustima, nemate dojam da radi o svinjetini. Povrće i meso će tokom kuhanja u pećnici pustiti dovoljno potrebne gustoće. Prošle godine sam na našoj tržnici pronašao jednog čovjeka koji je prodavao svježe paprike i tako sam ja kao mali hrčak opskrbio se svježim paprika koje sam doduše kasnije smrznuo kako bi je mogao koristiti kad im nije sezona, a i jer su bile ukusne.Kod ovog recepta bitna je samo priprema, a i vrlo će dobro doći onima koji imaju obaveze, jer jednostavno sve se pripremi , napravi pola posla, stavi kuhati i možete se prebaciti na svoje uobičajene obveze i zadatke koje imate. ; ) Jelo ima dosta sličan izgled gulašu, no ne može biti gulaš jer se ovdje radi o svinjetini, a ne o junetini. Kako god bilo nadam se da ćete uživati u njemu kao što smo i mi.



Sastojci :

  • 1 kg svinjetine - but ( ružu sam koristio ili junetinu ( također but )) ukoliko ne konzumirate svinjetinu )
  • 2-3 veće svježe šarene paprike ( nasjeckane na kockice srednje veličine )
  • 4 velike glavice crvenog luka
  • 1 konzerva pelata ( cca 700-770 g )
  • 500 ml domaće pasirane rajčice ( ili kupovne )
  • 600 ml mesnog temeljca
  • 2 svježe srednje mrkve
  • 3 manja režnja češnja-češnjaka
  • 2,5 dl crnog vina
  • 2 pune jušne žlice šećera kristala
  • soli i crnog mljevenog papra po ukusu
................................................................

Dodatni sastojci: ( prilog po želji )

  • široki domaći rezanci, riža, kašica od krumpira .... ( meni osobno je najbolje domaća tjestenina odgovarala za ovo jelo )
................................................................


Postupak :

Meso očistite od suvišne masnoće, žilica te narežite na kocke srednje veličine. Dobro ih posolite i popaprite. U dublju posudu dodajte vrlo malo masnoće, a mesa tek toliko da pokrije površinu posude u kojoj ćete sotirati meso. Ukoliko dodate više mesa nego li što biste trebali meso će se doslovno kuhati, a neće sotirati, tako da meso dodavajte postepno, ali da se dobro sotira.


Meso sotirajte tek toliko da dobije laganu zlatnu boju, a biti će poželjno i da se na dnu posudu napravi karamelizacija koja će dodatno obogatiti okus ovog perkelta. 


Crveni luk očistite, te ga narežite na ploške. Papriku isto tako, samo je narežite na kocke srednje veličine. Mrkvu isto tako, na deblje kolutiće. 
Na preostalu masnoću od sotiranog mesa dodajte crveni luk i pirjajte ga sve dok se počne karamelizirati. Nakon toga dodajte nasjeckanu mrkvu i protisnuti češnjak, te pirjajte nekakvih cca 10-tak minuta.


Dodajte pelate rajčice, koje kasnije možete viljuškom izdrobiti da dobijete sitnije komade. Ja nisam jer ne volim kada je sve pretvoreno u kašu, volim kada se svaka namirnica možete osjetiti pod nepcem. Kuhajte opet nekakvih 10-tak minuta, a zatim dodajte u duboku posudu u koju ste već prethodno stavili sotirano meso.

U posudu stavite vrlo malo ulja, te dodajte paprike. Sotirajte ih tek toliko da omekšaju.



Ovo je bila završna faza. Sada se pirjano povrće miješa s mesom. Dobro izmiješajte da se sve namirnice dobro sjedine.


Sve podlijte s mesnim temeljcem, pasiranom rajčicom, a po ukusu dodajte naknadno soli, papra i šećera da neutralizira kiselost rajčice. Rajčica će spriječiti raspadanja povrća i mesa tokom kuhanja. I to kod svakog dodavanja pasirane rajčice, pelata, koncentrata rajčice ...


I to bi bilo to. Sada je samo preostalo da se prekrije poklopcem i stavi u prethodno zagrijanu pećnicu i kuha nekakvih 2-3 sata. Ovisno o vrsti mesa, jačini pećnice i sl. Nakon prvog sata kuhanja svakako pogledajte u kojoj fazi je, probajte okus definitivno i doradite ga po ukusu i želji, te dodajte vino i ostavite da se i dalje kuha. Ja sam pred kraj kuhanja, nekakvih 30 -tak minuta, pojačao pećnicu na 200 C, opcija "doljni-gornji grijač".

I to sve izgleda ovako :




Poslužite toplo uz prilog po želji. U mojem slučaju su bili široki domaći rezanci, a kada je njih nestalo, onda sam dodatno skuhao rižu. Probajte svakako, oduševite ćete okusom. ; )









Bon Appétit


You May Also Like

2 comments

  1. Занимљив рецепт, лепе слике, врло укусно да ми се свиђа ваш блог има много варијација и висок квалитет ... Позивамо вас да посетите мој блог Валенциа, са традиционалним рецептима из региона Валенсија.(Шпанија).

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    ове недеље "уштипци бундеве ". "Следеће недеље "Мона Ускрс у Валенсији." Хоћеш да дођеш?

    У мом блогу можете наћи преводиоце на вашем језику

    Поред тога, ако вам се свиђа Валенциан гастрономији, можете копирање ХТМЛ код на ваш блог, а ви ћете имати директан приступ мом блогу.

    OdgovoriIzbriši
  2. Thank you so much. ;) I already visited your page too. To be honest i've never before heard about Valencias cuisine, so it's time to discover it and i don't have any doubt because your recipes are traditional like you said, just like my recipes.;)

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja