Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 13. ožujka 2013.

[Juha koja dušu liječi] : Krem juha od bukovača i sušenih vrganja

Još samo nekoliko dana i biti će godina dana otkako pišem ovaj blog. Zbilja ne vjerujem koliko vrijeme brzo prolazi. Na blogu dosta dugo nisam objavio niti jedan recept za juhu, a ovu volim više od ičega, naročito kada je povrće u pitanju. Ovo je juha koja zbilja dušu liječi i koja je okrepljujuća u svakom pogledu. Gljive su namirnice prepune bjelančevine, pa čak i više nego li meso, naročito bukovače koje se mogu konzumirati kao zamjena za meso, bilo da su pripremljene za juhu, pržene ili pripremljene na grillu.Stapke bukovača uglavnom upotrebljavam u juhama, temeljcima i umacima iz razloga jer je taj dio žilav i nije mi ukusan kao "meso-klobuk" bukovača. S vrganjima treba bti oprezan, u smislu da ih treba pravilno "dozirati" zbog njihovog preintenzivnog okusa, a naročito kada se rade kombinacije s drugim povrćem kako vrganji ne bi dominirali svojim okusom. Za bolji okus ove juhe bilo bi dobro da imate i bilo kojeg povrtnog temeljca.Osobno mi smeta kada vidim u receptima da se recimo kod nekakvog povrtnog umaka upotrebljava mesni temeljac ili obrnuto. Takvih pravila se treba striktno držati, jer vjerujem da ne želite stvarati konflikte s osobama koje su vegatarijanci ili veganci. Tako smo i mi u hotelu imali pametnjakoviće od kuhara koji su radili juhu od rajčice u koju je išla slanina, pa kad su je gosti željeli naručiti nastao je problem jer se juha morala naknadno kuhati. Stoga držite se da s povrćem kombinirate povrtne temeljce, a s mesom mesne temeljce premda u mesne mogu ići povrtni temeljci dok obratno nikako ne može ići. To su zbilja pravila kojih se treba držati, ja to nisam izmislio, to su osnovna pravila kuharstva.



Sastojci potrebni za juhu :

  • 1 srednja glavica crvenog luka
  • 1-2 manja režnja češnja-češnjaka
  • 300 g svježih bukovača
  • 1 jušna žlica sušenih vrganja


  • 1l povrtnog temeljca ( ukoliko nemate živaca za kuhanje temeljca možete jednostavno i brzo prokuhati bilo kakvu povrtnu kocku, Vegetu ili njezinu zamjensku )
  • sušenog peršina ( za posipati juhu )
  • 1 dl mlijeka
  • soli i bijelo mljevenog papra po ukusu
  • kiselog vrhnja po želji
......................................................................

Postupak :

Crveni luk i češnjak sitno nasjeckajte. Crveni luk pirjajte na plitkoj masnoći ( suncokretovo i maslinovo ulje- masnje maslinovog ulja jer ono tokom visokih temperatura postajte kancerogene i gubi organoleptička svojstva ) sve dok ne postane staklast. Bukovače dobro operite, te ih također nasjeckajte na sitnije kocke. Na pirjani crveni luk dodajte stabljike bukovače, malo posolite i pirjajte sve dok se voda u potpunosti izreducira.


Podlijte s povrtnim temeljcem , te kuhajte sve dok stabljike bukovača ne omekšaju. Njima treba mnogo više da se termički obrade nego li gornje "meso-klobuk" bukovača.Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kuhajte sve dok luk, stabljike i češnjak ne omekšaju.


Štapnim mikerom ili blenderom usitnite u kašu, te vratite natrag na štednjak.






Kada juha proključa dodajte sitno nasjeckane bukovače i sušene vrganje koje ste prethodno namočili nekakvih 5 minuta u mlakoj vodi. Dodajte također i vodu u kojoj su se vrganji močili, te nastavite s kuhanjem sve dok bukovače i vrganji ne omekšaju. Pred sam kraj dodajte mlijeko, soli i bijelog mljevenog papra po ukusu.


Po želji u juhu možete dodati i krumpire, a kao prilog možete dodati i domaću taranu ili nekakvu drugu sitnu tjesteninu za juhu, krutone... Pred kraj dodajte malo kiselog vrhnja koje ste prethodno viljuškom razradili i dodajte u juhu.



 Poslužite toplo.





Bon Appétit



Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.