Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 18. ožujka 2013.

[Povrće,meso i glazir]: Glazirane mesne okruglice s povrtnom kašicom od krumpira

Jučer se u Irskoj obilježavao dan svetoga Patrika. Nažalost nisam uspio na vrijeme objaviti recept dobro poznati za njihove krajeve, a to je "Colcannon" koji je u biti prilog od povrća. Sastoji se od kupusa, kelja i slanine uz koji ide i nekakva vrsta perkleta uz dodatak crnog piva Guinness, no objaviti ću uskoro s obzirom kako je na blogu nedavno objavljena jedna vrsta perkelta pa nisam htio da se recepti dodatno ponavljaju. Ono što ću se sada objaviti je još jedan verzija klasične kašice od krumpira uz dodatak kelja i karemeliziranog svježeg kupusa, a ujedno je dosta sličan "colacannon"-u, samo što je bez slanine. Jednostavno svima kojima je dosadila klasična kašica od krumpira uz dodatak maslaca i mlijeka evo još jedne, barem meni ukusne kombinacije. Uz to sam se odlučio za glazirane male mesne odreske umjesto većeg i onog klasičnog pečenja kako bi meso spremljeno na ovaj način "podignulo" ovu finu kašicu od krumpira s povrćem. 




Sastojci potrebni za mesne okruglice :

  • 1 kg miješanog mljevenog mesa  junetina - svinjetina - piletina ( tražite od mesara da Vam dva puta samelje meso -iz razloga što je mnogo ukusnije, a pogotovo ukoliko radite nekakve umake na bazi mljevenog mesa, meso će bolje ispirjati i neće biti onih neželjenih grudica koja se naprave tokom pirjanja
  • 4 deblje šnite starijeg kruha
  • 1 srednja glavica crvenog luka ( luk obično ribam na sitnoj stranici ribeža iz razloga jer ne volim kada luk završi svugdje u tavi u kojoj se sotiri i jednostavno izađe-"pobjegne" iz mesa. Na ovaj način bolje se poveže s mesom i bolje aromatizira meso, no ja ovog puta nisam tako radio jer nisam sotirao meso direktno u tavici već kako je prikazano na fotografijama - u kalupima za muffine )
  • 1/2 čajne žlice mljevene slatke paprike
  • prstohvat mljevene ljute paprike
  • 1 dl tople vode
  • soli i crnog mljevenog papra po ukusu
..............................................


Sastojci potrebni za glaziranje :

  • 1,5 jušna žlica meda
  • 1 jušna žlica blagog senfa ( gorušice )
  • 2 dl pasirane rajčice
  • 2 jušne žlice industrijskog ketchupa
..............................................

Sastojci potrebni za kašicu od krumpira s povrćem :

  • 600 g bijelog krumpira
  • 70 g maslaca
  • 1/2 srednje glavice svježeg kelja
  • 1/2 srednje glavice svježeg kupusa
  • soli i mlijeka po potrebi
..............................................


Postupak :

Crveni luk sitno nasjeckajte, te dodajte mljevenom meso.  Šnite kruha narežite na kocke srednje veličine i prethodno ih natopite u mlakoj vodi kako bi kruh omekšao. Rukama ga dobro izgnječite kako biste uklonili eventualni višak vode, te dodajte mljevenom mesu. Dodajte sve preostale začine i izmiješajte smjesu sve dok ne postane homogena.


Ostavite je najmanje pola sata da odstoji, a međuvremenu napravite nadjev za glaziranje mesnih loptica.
U posebnu posudu dodajte pasiranu rajčicu, ketchup, med i senf. 


 Izmiješajte sve dok ne dobijte homogenu smjesu .


Svježi kupus naribajte na ribež ili ručno, te ga stavite pirjati na masnoću. Odmah posolite ( naročito ukoliko radite s većom količinom kako bi kupus što prije omekšao i počeo puštati vodu.Kad voda ispari kasnije po potrebi dodajte dodatno masnoće i nastavite s pirjanjem sve dok se kupus ne iskaramelizira, baš kao što je prikazano na fotografijama.



Krumpire ogulite, narežite na jednake kocke, te skuhajte na oubičajeni način. Usitnite ga, dodajte maslac i mlijeko. Kelju odvojite listove, operite ih dobro pod mlazom vode, te naribajte na ribež ili narežite nožem. Kuhajte ga na vrlo plitkoj vodi oko 15-tak minuta. Kasnije u krumpir dodajte karamelizirani kupus i kelj.



I lagano izmiješajte...


Kalupe za muffine premažite s vrlo tankim slojem masnoće, te u njih dodajte prethodno napravljenu i začinjenu smjesu od mesa.

 Svaku takvu mesnu lopticu prelijte s preljevom za glaziranje. 


Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C ili sve dok se glazurni preljev ne iskaramelizira i meso bude bilo pečeno. 



Poslužite sve toplo uz sezonsku salatu po izboru. 





Bon Appétit




Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.