Translate

[Uzdaj se u se i u svoje kljuse] : Galette s mineolama i dulcem de leche

by - ožujka 20, 2013



Kombinacija prhkog tijesta s dulce de leche i mineolama me zbilja nije ostavila ravnodušnim, dapače odlična kombinacija karameliziranog mlijeka s voćem. Vjerojatno je većina Vas dosada i čulo za taj slatkiš. Naime radi se o mnogo boljoj i ukusnijoj varijanti ako mene pitate nego li običnog i klasičnog domaćeg karamela. Dulce na španjolskom znači slatko, a leche je mlijeko iliti slatko- karamelizirano mlijeko koje se dobiva dužom termičkom obradom - kuhanjem. Ovisno o količini mlijeka ovisiti će i dužina kuhanja. Na moju žalost morao sam skoknuti do jednog trgovačkog centra koji nam i nije bio baš u blizini i to pješice, te sam sve pripremio i stavio u posudu da se kuha dulce. Taj posao sam dao tati i neka ga pripazi i redovito miješa dok se ja ne vratim. I kada sam se vratio dočekalo me neugodno iznenađenje. Dulce je kuhao na jakoj vatri i nije dobro miješao pa se u njemu pronašli i komadići šećera ( pretpostavljam ) koji su se kremirali. No, na moju sreću kada se ohladilo fino se zgusnulo i ništa se nije osjetilo da je zagorjelo. Okusom je dulce dosta slatko, za neke možda čak i preslatko, no to se sve može popraviti u kombinacijama s nekakvim suhim keksima, kao dodatna krema uz puding od vanilije, kombinacija sa slatkim tučenim vrhnjem .... Zbilja namjena i komabinacija je bezbroj. 
Što se prhkog tijesta tiče njega i dizano već mogu zatvorenih očiju raditi, nisam radio po nikakvom normativu, no radi Vas i svih onih koji zanima ću napisati, pa eto probajte. 

Za mineole sam se slučajno odlučio i jer sam se po prvi puta susreo s njima. Naišao sam na njih u jednom većem supermarketu gdje sam kupovao limun i vidio pokraj naranči nešto jako slično njima.

Mineola spada u porodicu naranči, prvenstveno zbog izgleda, a i okusom. Okus im je vrlo specifičan jer ima okus i kombinaciju grejpa, limuna i naranče u jednom, pa ukoliko volite agrume vjerojatno će Vam se i mineola svidjeti.



Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 600 g brašna ( koristio sam za crni kruh tip 1600 )
  • 100 g šećera kristala ( nisam htio stavljati više jer se ovdje radi o brašnu koje je napravljeno od cijelog zrna pšenice i kao takvo je već pomalo slatko, samo po sebi )
  • 150 g maslaca
  • 1-2 dl hladne ( ledene vode ) ovisno i po potrebi 
  • 1 čajna žlica p.p.


Sastojci potrebni za dulce de leche :

  • 1 l mlijeka
  • 150 g šećera kristala
  • 1 čajna žlica sode bikarbone 
  •    i puno strpljenja ( vjerujte da će Vam se svaka minuta isplatiti )



Dodatno sastojci :

  • 4 veće mineole



Postupak :

U dublju posudu dodajte prethodno prosijano brašno s praškom za pecivo. Dodajte maslac narezan na sitnije kockice, šećera i hladne vode tek po potrebi da zamijesite glatko i homogeno tijesto.


 Prstima dobro izmrvite sve sastojke, te umijesite tijesto. 

Tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata da odstoji kako bi se tijesto odmorilo i kako bi se maslac stegnuo.


Dok se tijesto odmara, pripremite dulce de leche. U duboku posudu ulijte mlijeko, šećer i sodu bikarbonu, te kuhajte sve dok se ne zgusne. Neprestano miješajući i kuhajući na laganoj vatri.


Stajanjem će dulce se stegnuti i postati će smjesa koja će se lako moći premazivati preko čega god budete kasnije htjeli ga upotrebljavati.


Ja sam se već mali milijun puta uvjerio kako se nikome ne može vjerovati i da jednostavno se moraš uzdati u svoje use i u svoje kljuse, barem što se ovog dulce-a tiče, jer sam ga ostavio tati da ga pripazi pa su se napravili sitni komadići šećera. Nisu okus pokvarili, bilo je sve to ukusno, no nije bilo reprezentativno.


Prhko tijesto sam radio od 1 kg brašna pa mi je od svih navedenih sastojaka kada se umijesilo ispalo oko 1,7 kg prhkog tijesta.

Tijesto podijelite na dva dijela ( ukoliko planirate napraviti veću količinu kao ja ).

Razvaljajte ga u malo veći krug ili si pomozite pomoću nekakve okrugle podloge da imate smjernice i da Vam bude lakše i jednostavnije kasnije. Kasnije tijesto prebacite na masni papir za pečenje, te ga po potrebi doradite.











Tijesto premažite s dulce-om, no prethodno krajeve tijesta malo uvrnite prema unutra da dulce ne pređe preko tijesta, te na njega poslažite prethodno očišćene i na ploške narezane mineole.






Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30-40-tak minuta ili sve dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu koricu, a mineole dok ne hidriraju. 





 Poslužite s ostatakom dulce-a i poslužite dok je toplo i mirisno. ; )




You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja