Translate

[Zlatni dukati]: Pogačice od dizanog tijesta s kupusom

by - ožujka 09, 2013

Ako nešto najviše volim onda je to dizano tijesto u svim oblicima bilo da je slano ili slatko u pitanju. Ovo je jedan vrlo jednostavan recept za koji će jedino biti malo više potrebno Vašeg vremena kao i kod svake druge pripreme dizanog tijesta. Okus me podsjeća na onaj retro (starinski  recept ) "krpicama s kupusom", točnije isto to jelo samo kada bi se gratiniralo. Kako sve više i više radim s dizanim tijesto uvijek mi na pamet dođu razno-razne kombinacije s njim. Vjerojatno ste već možda i čuli za ovaj recept, no eto ukoliko nekoga zanima neka se nađe i ova moja verzija. Samo ću naglasiti ukoliko ih još niste isprobali da to učinite. ;) U pripremi imam još dosta recepata za dizano tijesto, a ovaj je još samo jedan u nizu.Ukoliko niste od onih koji vole dizano tijesto također postoji i ona "garant" mješavina za dizano tijesto koje se može kupiti i koja će Vam dodatno ubrzati sam proces izrade, a i za iznenadne goste.




Sastojci potrebni za dizano tijesto :

  • 800 g brašna za crni kruh ( brašno od cijelog zrna pšenice tip 1600 )
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 2 dl tople vode
  • 1/2 jušne žlice šećera kristala
  • 1 čajna žlica kuhinjske soli
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • tople vode po potrebi ( da dobijete homogeno i mekano tijesto )
.................................................................

Dodatni sastojci :

  • 1 srednja glavica svježeg kupusa
  • 1/2 jušne žlice kuhinjske soli
  • 1 puna čajna žlica crnog mljevenog papra
  • 50 g maslaca
  • morske soli po potrebi
  • masni papir za pečenje

.................................................................

Postupak :

U toplu vodu dodajte šećer i miješajte sve dok se ne otopi. Dodajte kvasac iskidan na sitnije komade, te ostavite sa strane da se uzdigne.

U međuvremenu svježi kupus očistite, te ga naribajte ( kao za salatu ), posolite ga, dodajte papar i rukama dobro izgnječite kako bi kupus pustio vodu i omekšao.






Brašno prosijte, dodajte uzdignuti kvasac, maslinovo ulje,vrlo malo soli,a tople vode tek toliko da dobijete glatko i mekano tijesto, te ostavite na toplom mjestu da se diže. Kad se tijesto bude dignulo premijesite ga i još jednom ostavite oko 20-tak minuta da se diže na toplom mjestu. Svježe naribani i začinjeni kupus rukama još jednom dobro izgnječite i uklonite višak vode koji je pustio.

Dobiveno tijesto razvaljajte na uobičajeni način, te ga posipajte svježim kupusom.




Tijesto preklopite četiri puta ( kao da zatvarate pismo ), drugim riječima svaki ugao preklopite prema sredini i još jednom dobro izmijesite. Tijesto će tokom miješanja pucati, što je i normalno, ali isto tako postići će se i vizualni dojam sličan kao kod pripreme lisnatog tijesta. 



Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i opet ostavite na toplom da se diže oko 30 minuta najviše.


Razvaljajte ga kao za krofne ( pokladnice ), te pomoću čaše izdubljujte krugove u tijestu gledajući da što bolje i kvalitetnije iskoristite tijesto i da nemate puno otpada. Čaše s "krugom" mogu biti manje ili veće - ovisno koliko velike pogačice želite da budu. Maslac otopite u posebnoj posudi ili mikrovalnoj,  te svaku pogačicu premažite s otopljenim maslacem i posipajte obilno s krupnom morskom solju.




 



Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici ( ja sam pekao na 180 C - vrući zrak oko 40- tak minuta ); ovisno o pećnici i temperaturi koji Vi imate. Gotove su kada dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.




 I jedna fotografija kada je pao mrak : D



Možete ih posluživati za doručak, jednako su ukusne tople i hladne. Osim s kupusom, mogu se raditi samo s karameliziranim lukom ili kombinacijom kupusa i luka.Možete ih posluživati uz hladne zakuske ili umjesto kruha.








Bon Appétit












You May Also Like

1 comments

  1. Ovo mi je jako interesantan recept. Daje puno mogućnosti! Mislim da ću ga danas isprobati.

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja