Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 16. travnja 2013.

[Iskoristi sve namirnice] : Tortice od kelja

Musaku znamo svi raditi, a ovaj recept je postavljen iz razloga što želim pokazati kako što bolje iskoristiti sve namirnice, a i većinu recepata stavljam ovdje kako bi moja sestra koja je u usponu novopečene "domaćice" koja želi naučiti kuhati, što jednostavnije mogla kuhati. Fine su i kalorične, a najbolje je kada ih ostavi nekoliko sati nakon pečenja kako bi krumpiri, kelj upili vlagu od nadjeva i smjese za gratiniranje i kako bi se musaka što bolje i ljepše kasnije mogla izrezati. Ako bih morao birati između musake ili lasagna, odabrao bih uvijek musaku prvu. Bolja mi od lasagna iz razloga što više volim krumpir nego li tjesteninu i što kod musake postoje zbilja veliki spektar izbora namirnica koje možete ukomponirati s njom, dok su mi lasagne dosadne. Dakako da i lasagne možete malo promijeniti, točnije bolognese nadjev, no nekako sve se opet vrti oko bešamela, tjestenine i sira trapista.Ove malene minijaturne i slane tortice su nastale jednom prilikom kada sam radio klasičnu musaku od kelja - kelj koji se prethodno blanširao, zatim panirao na pariški način i pržio u ulju, uz dodatak mljevenog mesa i smjese za gratiniraniranje - kiselog vrhnja i jaja, te sam viškom kelja i mljevenog mesa napravio ove slane tortice, premda na isti način možete napraviti klasičnu,duplu i normalnu musaku  od ovih sastojaka koji se navode u receptu, drugim riječima laganiju verziju bez prethodno prženog kupusa, no meni je nekako bolja i ukusnija musaka od prženog kelja, baš kako smo je i u školi radili. Još jedne takve slane tortice sam i prije radio, a možete ih vidjeti na ovom linku.



Sastojci potrebni za nadjev : ( normativ je izražen za musaku većeg promjera )


  • 800 g miješanog mljevenog mesa ( svinjetina i junetina - možete i od mljevene piletine, puretine ... )
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • soli i crnog mljevenog papra po ukusu



Sastojci potrebni za gratiniranje :

  • 3 kisela vrhnja ( 3 x 180 ml )
  • 2 jaja ( po mogućnosti domaća )
  • soli po ukusu i potrebi



Dodatni sastojci :

  • 1 veći kelj ( cca 1,2 kg )
  • 250 g trapist sira




Postupak : 

Kelj očistite, dobro ga operite pod mlazom hladne vode i blanširajte ga u posoljenoj vodi, ali tek toliko da omekša.
Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice i stavite ga pirjati na plitku masnoću. Pirjajte ga sve dok ne postane staklast, te dodajte mljeveno meso, posolite i poparite po ukusu i pirjajte sve dok meso ne bude dovoljno termički obrađeno. 

U posebnoj posudi razmutite kiselo vrhnje s jajima, malo posolite i dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu, a pred kraj dodajte sitno naribanog sira trapista po želji.

Tepsiju/pleh premažite s vrlo tankim slojem ulja. Na dno poslažite red kelja, red mljevenog mesa, te prelijte s smjesom za gratiniranje. No kako sam radio ove malene minijaturne tortice, sve sam pomiješao odjedanput i prebacio ih u malene vatrostalne kalupe. 


Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 30-tak minuta, dok onu klasičnu i veću verziju negdje oko 50-tak minuta, manje-više i ovisno o pećnici koju imate.


Kao što sam već naveo u uvodu ; možete ih poslužiti direktno dok su još tople, no ja obično sačekam određeno vrijeme kako bi se krumpiri i kelj "natopili" vlagom i kako bi se musaka kasnije što jednostavnije mogla izrezati, a isto tako da na nešto izgleda kada se poslužuje na tanjuru.







Bon Appétit

 

2 komentara:

  1. Zgodne su mi ove tortice, dobra ideja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Thnx. ;) Sasvim uobičajeno, već viđeno i svima znano, ali opet na malo drugačiji način. ;)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.