Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 10. travnja 2013.

[Mirisi i okusi mediterana] : Mediteranska focaccia

Još malo kruha iz kućne radinosti. Focaccia je vrsta talijanskog kruha uz dodatak bilo kojih vrsta začina i bilja, sira, luka, povrća, mljevenog mesa ... Tijesto za focacciu je dosta slično onom tijestu za pizzu zbog njezine strukture-sastava, a uglavnom sastoji se od brašna, vode, soli i maslinovog ulja.U zadnje vrijeme sve si više razmišljam kako mi je mnogo bolje zamijesiti domaći kruh nego li kupovati onaj tvornički koji je prepun aditiva,umjetnih boja, sladila i sredstva protiv zgušnjavanja i boljeg dizanja. Barem tada znam što jedem, a deklaracijama na svim proizvodima koje se nalaze naprosto ne vjerujem, jer pola toga uopće se ne navodi. Masline i maslinovo ulje obožavam, pa bih tako doslovno maslinovo ulje mogao konzumirati kao što konzumiram sve druge tekuće napitke.




Sastojci potrebni za tijesto :

  • 0,5 dl toplog mlijeka
  • 1,5 dl tople vode
  • 2 čajne žlice šećera kristala
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 900 g crnog brašna ( tip 1600 - brašno od cijelog zrna pšenice )
  • + dodatno vode ( po potrebi da dobijete mekano tijesto )
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • soli po ukusu i potrebi + krupne morske soli



Sastojci potrebni za nadjev :

  • 150 g sušene slanine ili pancete
  • 2 pune jušne žlice sjemenki od bundeve ( koristio sam domaće, od domaće bundeve kada sam radio juhu i masku za lice)



Dodatni sastojci :

  • crnih ili zelenih maslina ( po potrebi, ovisno koliko volite masline )
  • 1/2 jušne žlice mješavine mediteranskih začina ( ružmarin, majčina dušica, estragon, bosiljak )




Postupak :

U manjem lončiću zagrijte vodu i mlijeko, ali pripazite da je ne pregrijte kako ne biste kvasac "ispržili" i uništili njegovu mogućnost dizanja. U toplu tekućinu dodajte šećera kristala, malo izmiješajte i dodajte kvasac iskidan na sitnije komade i ostavite sa strane na toplom mjestu da se kvasac uzdigne. U posebnu duboku posudu prosijte brašno, malo posolite i dodajte maslinovog ulja i uzdignuti kvasac.


Po potrebi kasnije dodavajte tople vode i mijesite sve dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Stavite u posudu, prelijte s vrlo malo ulja kako se na vrhu ne bi tokom dizanja napravila korica, te stavite na toplo mjesto da se diže. 

Dobiveno dignuto tijeste prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Ja sam od ove količine brašna i svih dodataka dobio oko 1,3 kg tijesta.  Tijesto još jednom premijesite i podijelite na nekoliko manjih ili dvije veće loptice koje kasnije izbulirajte.


Opet premažite s vrlo tankim slojem ulja i ostavite na toplom mjestu da se diže.

U međuvremenu pripremite nadjev.


  U blender dodajte sjemenke bundeve, malo maslinovog ulja  i slaninu izrezanu sitnije komade. 


Usitnite do željene gustoće i ostavite sa strane.


Tijesto koje se dignulo još jednom premijesite, te ga razvaljajte na željenu debljinu. Ovisno koliko želite da kruh bude visok ili nizak. Posipajte samljevenim nadjevom.



Presavijte lijevu, a zatim desnu stranicu tijesta, te gornju i donju stranicu prema unutra, kako je prikazano na fotografijama.



Tijesto još jednom dobro premijesite i izbulirajte - oblikujte u kuglu i ostavite da se još jednom diže oko 20-tak minuta.



Nakon toga tijesto opet razvaljajte, posipajte s mediteranskom mješavinom i poslažite masline.
Jedan dio focaccie sam posipao s mediteranskom mješavinom, a drugu sam posipao s krupnom morskom solju koja tokom konzumacije daje poseban okus.


Pecite u prethodno dobro zagrijanoj pećnici na  200 C oko 30-40 tak minuta ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju.


Poslužite je toplu ili hladnu, po želji uz razno-razne namaze, uz glavna jela ...






Kako sam već nekoliko puta naveo kruh sam kasnije malo prelio s maslinovim uljem dok je bio topao i konzumirao jer obožavam sve što ima veze s maslinama.  Ukoliko napravite veće količine kruha kasnije ga skladište u krpenim vrećicama kako biste očuvali svježinu i kako kruh se ne bi upljesnivio. 






Bon Appétit




2 komentara:

  1. Sjano. Pravim i ja naku pogaču sa maslinama, na koju preko stavljam beli luk sa maslinovim uljem, ruzmarinom i sl. Postala je hit u Vranju :)

    Ali, jako mi se sviđa ovo sa celim semenkama bundeve i slaninicom. Moraću da probam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Probaj svakako i javi dojmove. ;) Moji su je stukli za 15 minuta dok je još bila topla. ;)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.