Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 24. svibnja 2013.

[Pogodi od čega je?] : Krem juha od rotkvica

Sjedim pred računalom i doslovno buljim u monitor ne znajući što da uopće napišem u uvodu. Zadnji par dana nemam nikakve inspiracije, sve mi je ravno i stalno mi se spava, a to sve zahvaljujući sinusima s kojima nisam imao duži niz godina problema, no eto opet se pojavilo. To vjerojatno mogu zahvaliti propuhu u stanu, mojom krivicom naravno jer smo prije nekoliko dana roštiljali, a za večeru mi je ostalo višak ćevapa koje sam pekao u stanu i naravno kako je stan malen sve se zadimilo i zapušilo i trebalo je sve dobro prozračiti. Nije da sam doslovno stajao na tom propuhu, ali i onih par minuta koje su me udarale skupo su me koštale. Dakle, radio sam jednu finu i brzu krem juhu od rotkvica za koju vjerujem da se ne nalazi često na Vašim stolovima pa sam je i s toga odlučio objaviti, s obzirom kako juhe slabo objavljujem na blogu, došao je red na još jednu. Pogodna je i za one koji su u žurbi i ne stignu kuhati, ali onda se barem nakon napornoga dana ili posla možete zasukati rukave i napraviti si barem juhu koja će Vas okrijepiti i zagrijati. Umjesto rotkvica možete upotrijebiti i špinat, blitvu, kelj, dakle sve vrste lisnatog povrća. Dan kada sam radio ovu juhu meni je bila dovoljna ona za cijeli dan s obzirom kako se baš i ne bavim ne znam kakvom fizičkom aktivnošću. Naravno nitko od moje obitelji nije mogao pogoditi od čega je juha zapravo. Pogađali su i pogađali, ali bezuspješno, pa čak i kada su je probali. Samo im nije bilo jasno odakle mi blitve i špinata kod kuće jer niti jednog niti drugoga nije bilo kod kuće, niti u dubokom zamrzivaču. Samo mogu reći da su se oduševili juhom, a i ja također. Znate i sami da rotkvice su uglavnom paprenasto-gorkastog okusa, no u ovoj priči glavnu ulogu nije imala rotkvica ( rozi plod ), već njezino lišće. Ukoliko niste ljubitelj rotkvica samo Vam mogu reći da probate, nećete požaliti, dapače. : )



Sastojci :

  • 300 g lišća od rotkvica
  • 50 g rotkvice 
  • 2 l povrtnog temeljca  ( možete prokuhati vegetu ili zamjenu za nju - najbrži način za nekakav povrtni temeljac s obzirom kako je ovo jedan brzinski recept )
  • 1 manja vezica svježeg peršinovog lišća
  • soli i bijelog mljevenog papra ( po ukusu )



Sastojci potrebni za zapršku :

  • ulje i brašno ( ovisno o količini koju ćete raditi, ja osobno ovdje nemam nikada mjeru, sve radim odokativno - brašno sam opet koristio ono tip 1600 - za crni kruh jer reagira mnogo bolje i drugačije nego li ono klasično bijelo, glatko brašno. Drugim riječima da svako jelo koje zahtijeva da se malo zgusne će tokom stajanja to brašno omekšati i nabubriti pa nema potrebe da se dodava ne znam koja ogromna količina zaprške, ionako sam odrastao na jelima s zaprškama, pa sam živ i zdrav. )



Dodatni sastojci :

  • prilog po želji za juhu ( koristio sam rižu kao prilog ovoj juhi, a Vi možete bilo što drugo i ono što najviše volite i što Vam najviše odgovara )




Postupak :

Rotkvice dobro operite pod mlazom mlake vode, te ih odvojite od lišća i onog mesnatog ( rozog dijela ) i stavite u jednu dublju posudu s vodom i ostavite najmanje pola sata da se kvasi.





Dok se rotkvice kvase u međuvremenu na zagrijano ulje dodajte brašno i pržite ga uobičajeno do zlatno-smeđe boje, baš kao što radite i sa svakom drugom zaprškom.

Na isprženu zapršku dodajte povrtnoga temeljca, vratite natrag na vatru i pjenačom miješajte sve dok se ne počne zgušnjavati. Posolite i popaprite po ukusu, a nakon toga dodajte rotkvice i lišće rotkvice sitno nasjeckano,peršinovo lišće  i kuhajte oko 10-tak minuta. Dodao sam pred sam kraj kuhanja rotkvicu jer joj nije potrebna velika termička obrada. Čisto toliko da omekša i da se kasnije možete izmiksati.




Kada prokuha juhu prebacite u samostojeći blender ili štapnim mikserom usitnite do želje gustoće i prokuhajte još nekakvih 5 minuta .



Poslužite toplo, uz prilog kuhanu rižu ili nešto drugo što smatrate da bi najbolje odgovaralo ovoj juhi. ; )









Bon Appétit



2 komentara:

  1. Super juhica! Odličan prijedlog za brzinsku varijantu. Juhe su kod nas često na meniu, ali s rotkvicom još nisam probala. Baš bi mi sad pasala! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. : ) Ne znam da li je još ima na tržnici za kupiti,a i meni bi sada opet odgovarala da mi malo smiri sinuse i okrijepi. ;)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.