Translate

[Pogodi od čega je?] : Krem juha od rotkvica

by - svibnja 24, 2013

Sjedim pred računalom i doslovno buljim u monitor ne znajući što da uopće napišem u uvodu. Zadnji par dana nemam nikakve inspiracije, sve mi je ravno i stalno mi se spava, a to sve zahvaljujući sinusima s kojima nisam imao duži niz godina problema, no eto opet se pojavilo. To vjerojatno mogu zahvaliti propuhu u stanu, mojom krivicom naravno jer smo prije nekoliko dana roštiljali, a za večeru mi je ostalo višak ćevapa koje sam pekao u stanu i naravno kako je stan malen sve se zadimilo i zapušilo i trebalo je sve dobro prozračiti. Nije da sam doslovno stajao na tom propuhu, ali i onih par minuta koje su me udarale skupo su me koštale. Dakle, radio sam jednu finu i brzu krem juhu od rotkvica za koju vjerujem da se ne nalazi često na Vašim stolovima pa sam je i s toga odlučio objaviti, s obzirom kako juhe slabo objavljujem na blogu, došao je red na još jednu. Pogodna je i za one koji su u žurbi i ne stignu kuhati, ali onda se barem nakon napornoga dana ili posla možete zasukati rukave i napraviti si barem juhu koja će Vas okrijepiti i zagrijati. Umjesto rotkvica možete upotrijebiti i špinat, blitvu, kelj, dakle sve vrste lisnatog povrća. Dan kada sam radio ovu juhu meni je bila dovoljna ona za cijeli dan s obzirom kako se baš i ne bavim ne znam kakvom fizičkom aktivnošću. Naravno nitko od moje obitelji nije mogao pogoditi od čega je juha zapravo. Pogađali su i pogađali, ali bezuspješno, pa čak i kada su je probali. Samo im nije bilo jasno odakle mi blitve i špinata kod kuće jer niti jednog niti drugoga nije bilo kod kuće, niti u dubokom zamrzivaču. Samo mogu reći da su se oduševili juhom, a i ja također. Znate i sami da rotkvice su uglavnom paprenasto-gorkastog okusa, no u ovoj priči glavnu ulogu nije imala rotkvica ( rozi plod ), već njezino lišće. Ukoliko niste ljubitelj rotkvica samo Vam mogu reći da probate, nećete požaliti, dapače. : )



Sastojci :

  • 300 g lišća od rotkvica
  • 50 g rotkvice 
  • 2 l povrtnog temeljca  ( možete prokuhati vegetu ili zamjenu za nju - najbrži način za nekakav povrtni temeljac s obzirom kako je ovo jedan brzinski recept )
  • 1 manja vezica svježeg peršinovog lišća
  • soli i bijelog mljevenog papra ( po ukusu )



Sastojci potrebni za zapršku :

  • ulje i brašno ( ovisno o količini koju ćete raditi, ja osobno ovdje nemam nikada mjeru, sve radim odokativno - brašno sam opet koristio ono tip 1600 - za crni kruh jer reagira mnogo bolje i drugačije nego li ono klasično bijelo, glatko brašno. Drugim riječima da svako jelo koje zahtijeva da se malo zgusne će tokom stajanja to brašno omekšati i nabubriti pa nema potrebe da se dodava ne znam koja ogromna količina zaprške, ionako sam odrastao na jelima s zaprškama, pa sam živ i zdrav. )



Dodatni sastojci :

  • prilog po želji za juhu ( koristio sam rižu kao prilog ovoj juhi, a Vi možete bilo što drugo i ono što najviše volite i što Vam najviše odgovara )




Postupak :

Rotkvice dobro operite pod mlazom mlake vode, te ih odvojite od lišća i onog mesnatog ( rozog dijela ) i stavite u jednu dublju posudu s vodom i ostavite najmanje pola sata da se kvasi.





Dok se rotkvice kvase u međuvremenu na zagrijano ulje dodajte brašno i pržite ga uobičajeno do zlatno-smeđe boje, baš kao što radite i sa svakom drugom zaprškom.

Na isprženu zapršku dodajte povrtnoga temeljca, vratite natrag na vatru i pjenačom miješajte sve dok se ne počne zgušnjavati. Posolite i popaprite po ukusu, a nakon toga dodajte rotkvice i lišće rotkvice sitno nasjeckano,peršinovo lišće  i kuhajte oko 10-tak minuta. Dodao sam pred sam kraj kuhanja rotkvicu jer joj nije potrebna velika termička obrada. Čisto toliko da omekša i da se kasnije možete izmiksati.




Kada prokuha juhu prebacite u samostojeći blender ili štapnim mikserom usitnite do želje gustoće i prokuhajte još nekakvih 5 minuta .



Poslužite toplo, uz prilog kuhanu rižu ili nešto drugo što smatrate da bi najbolje odgovaralo ovoj juhi. ; )









Bon Appétit



You May Also Like

2 comments

  1. Super juhica! Odličan prijedlog za brzinsku varijantu. Juhe su kod nas često na meniu, ali s rotkvicom još nisam probala. Baš bi mi sad pasala! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. : ) Ne znam da li je još ima na tržnici za kupiti,a i meni bi sada opet odgovarala da mi malo smiri sinuse i okrijepi. ;)

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja