Translate

[ IT'S RAW!! ]: Sirovi sladoled s bananama i kikirikijem

by - kolovoza 14, 2013


Sladoled je mješavina jaja, mlijeka, slatkoga vrhnja, šećera i raznih drugih dodataka po kojima sladoled dobiva baš takav naziv. Namirnice su sastavljene po posebnom tehnološkom procesu kao što bi bilo kuhanje, izradom u stroju na nižoj temperaturi, te čuvanjem do uporabe na temperaturi -4    C do -7 C. Budući kako se sladoled priprema od vrlo osjetljivih namirnica i po posebnim kriterijima čuvanja, lako se kvari te s toga treba obratiti posebnu pozornost kod same izrade istoga, premda sladoled pripremljen na ovakav "raw" iliti "sirovi"način je vrlo jednostavan, brz i ukusan.
Prema osnovnoj smjesi od koje se prigotovljava sladoledi mogu biti mliječni i voćni. Pod mliječne sladolede spadaju od vanilije, čokolade, kave, kokosa, lješnjaka... A pod voćne od limuna, kiwija, ananasa, jagode,
maline ...

Voćni sladoledi prigotovljavaju se od raznih vrsta protisnutog voća : banana, jagoda, malina, marelica, višanja i drugog voća. Osim protisnutoga voća potreban je i šećerni sirup, limunov sok i manje količine slatkoga vrhnja. Kod voćnih sladoleda potrebna je znatno veća količina šećera nego li kod mliječnih sladoleda.

Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor sladoleda i to visokokvalitetnih i manje kvalitetnih jer je riječ o sirovinama koje se upotrebljavaju u njima. Sladoled sam po sebi ima široku primjenu u ugostiteljstvu i većina njih podliježe strogim sanitarno-higijenskim propisima. Sladoled je popularan diljem svijeta i omiljeno je desertno jelo tokom cijele godine, a naročito tokom ljeta. Možete ga posluživati kao samostalno jelo i to u raznim kombinacijama : upotrebljava se za tople i hladne napitke, najčešće su to tada mliječne vrste sladoleda, zatim za voćne salate, voćne kupove, omlete, torte, palačinke i druga slatka jela.


Ako ste ikada imali priliku gledati Gordonov show "Paklena kuhinja" (Hell's kitchen ) tada ste mogli puno puta primjetiti kako se dere na svoje kandidate, unosi im se u lice, naziva ih pogrdnim imenima i govori im kako je meso ili riba "raw" (sirova), a zatim kada mu doslovno pukne film istu tu hranu baca na pod ili direktno u kantu za smeće. I tako kad god čujem da je nešto "raw" odmah se njega sjetim, premda ovakva vrsta sladoleda nema veze sa sirovom-termički neobrađenom hranom, već se radi o tome da su svi sastojci za ovakav sladoled takvi, te ih možemo konzumirati u sirovom stanju, bez da ih termički obrađujemo. Kao glavnu bazu za izradu svih drugih sirovih sladoleda koristim svježe banane koje se prije same pripreme trebaju držati nekoliko sati u dubokom
zamrzivaču, a zatim od njih napraviti kašicu i to kašicu na način da se banane usitnjavaju sve dok se ne dobije kremasta konzinstencija, a zatim se dodavaju svi drugi željeni sastojci. Sirovi sladoled kao ovakav uveliko se razlikuje od onih drugih klasičnih sladoleda koje smo podijelili na mliječne i voćne. Kod ovoga moga nije potrebna nikakva termička obrada koja će uništiti
sve hranjive vrijednosti iz sirovina, nema gnjavaže oko termičke obrade jaja ukoliko to određeni recepti zahtijevaju,jednako su ukusni kao i svi drugi, a po mojem mišljenju čak i bolji s obzirom kako se u tvorničke sladolede dodaju razno-razne arome, pojačivači okusa, umjetne boje, umjetna sladila itd. Izrada sirovih sladoleda je vrlo brza, jedino ima malo više posla oko miješanja sladoleda kada se stavlja u duboki zamrzivač jer i on zahtijeva da ga se tokom smrzavanja nekoliko puta miješa kako se ne bi napravili kristali leda tokom smrzavanja, pogotovo onda ukoliko u isti
dodajte razne vrste tekućina poput mlijeka ili vode. Kao klinac najviše sam obožavao mliječne sladolede, a za voćne nisam htio niti čuti, a danas se to promijenilo. Ne znam da li ste ikada na nepcu ili u grlu osjetili kako Vas nešto doslovno grebe ili smeta u grlu. Dok sam bio klinac na to nisam
obraćao pozornost, no kako sam sve više odrastao i počeo to primjećivati došao sam do zaključka kako bi jedino nešto kao takvo moglo mi smetati neki od aditiva ili neke druge tvorničke kemije koju dodaju u sladolede.


Tako od raznih aditiva i drugih otrova koje možete pronaći gotovo pa u svim sladoleda, osim onih domaćih koje ćete sami napraviti  su :  emulgator ( sojin lecitin ),
zgušnjivače ( E410, E412, E 466 ), želatinu, nekakvu kiselinu ( E330 ), tvar za zadržavanje vlage ( E422 ), stabilizatori ( E410, E412 ), bojila ( E120, E160, E162 ) i u gotovo
pa svakome ćete moći vidjeti na deklaraciji kako stoji da su mogući tragovi kikirikija, jaja, koštuničavog voća, nebitno da li se radi o voćnom ili mliječnom sladoledu. Nikada nisam imao priliku da vidim, a kamo li da isprobam kako je raditi sladoled u onom kućanskom stroju koji ga sam izrađuje, miješa i hladi. Dok sam bio klinac vjerujem da se malo gdje mogao kupiti s obzirom kad se sjetim da je mama nam pravila dosta često sladoled i to bez ikakvog aparata ili kućanskog aparata, no opet nam je svima bio ukusan i fin. Nije nužno da ga svako kućanstvo ima, no opet kao i svaka druga kućanska pomagala uvelike pomaže kod priprema sladoleda ili nećeg drugoga. U nedostatku istoga jedino ćete imati malo više posla s miješanjem sladoleda tokom spremanja u duboki zamrzivač kako se ne bi napravili kristali leda u istome. Kad sam prije nekoliko godina otkrio ovaj sirovi sladoled odlučio sam da ću ostati samo na njemu iz razloga što mu je priprema mnogo brža, jednostavnija i nije toliko kaloričan kao oni koji se baziraju na jajima, slatkom vrhnju...
Vjerojatno ste se možda sada zapitali nakon svega pročitanoga zašto banana i dalje bi trebala biti baza za ovaj sirovi sladoled. To je iz samo jednoga razloga jer banana sama po sebi nakon miksanja u kašicu ima onu finu kremastu konzinstenciju i kremoznost.Isto tako svježih banana treba dodati tek toliko da imate bazu za određeni okus sladoleda jer ukoliko je budete previše dodali sladoled će poprimiti okus banane i to onda kasnije više neće biti to, premda
vjerujem da bi i avocado mogao poslužiti kao baza za sirovi sladoled s obzirom da nema nekakav intenzivni okus i kojega također treba dozirati u manjim količinama
ukoliko ne želite dobiti zelenu boju sladoleda u kombinaciji s borovnicama recimo jer bi tada ispale boje cirkusa od sladoleda. ;)
 


Eto igrajte se s kombinacijama i kombinirajte okuse. Vjerujem da ćete i u ovakvim sirovim sladoledima pronaći isto zadovoljstvo kao i u onim mliječnim
i voćnim koji se baziraju na jajima, šećeru i slatkom vrhnju. :)





Sastojci :

  • 500 g banana ( koristite zrelije ili manje zrelije, što će ovisiti o boji sladoleda, premda treba uzeti u obzir da će banane ukoliko ne budete brzo radili s pripremom ovoga sladoleda i njegovim stajanjem na zraku banane oksidirati i dobiti tamniju boju )  
  • 150 g kikirikija ( možete koristiti i svježi kikiriki umjesto onoga gotovog i tvorničkoga koji je prethodno već pržen i soljen i naravno opet koristite svježi kikiriki u ljusci zbog manje kalorija ukoliko pazite na "liniju"
  • 1 jušna žlica gorkoga kakaa ( nije obavezno, možete da dodati ili izostaviti )
  • 1/2 jušne žlice instant kakao napitka ( također nije obavezno, dodajte ili izostavite, po želji )
  • šećera ili meda po ukusu ( nisam imao meda, pa sam koristio šećer kristal, a ukoliko budete naišli na krupniji šećer kristal kao što ja sam takve sreće u zadnje vrijeme, tada dodajte šećera u prahu kako ne bi ostali komadići šećera koji se nisu otopili tokom miješanja )

Dodatni sastojci :
  • sitno sjeckani kikiriki ( za aranžiranje )
  • karamel od jabuke ( ili nekakvog drugoga preljeva - za karamel od jabuke recept možete pronaći na ovom link-u )


 Postupak :

Banane ogulite, narežite ih na tanje kolutiće i poslažite na plastični pladanj, prekrijte prozirnom folijom i spremite u duboki zamrzivač na nekakvih cca 30 minuta do 1 sat ili sve dok se banane ne smrznu.




U međuvremenu kikiriki usitnite u blenderu sve dok ne dobijete gustu smjesu, a ukoliko volite manje komadiće, nemojte u potpunosti izmiksati ga.




Smrznute banane izvadite van, te ih prebacite u dublju posudu i pomoću štapnoga miksera ili blendera usitnite banane do one mjere kada smjesa postane
kremasta. Pripazite da ih previše ne izmiksate. Osim banana, možete probati napraviti i sa svježim avocadom. Ogulite ga, narežite na srednje komade, smrznite i dalje pripremajte po uputama koje slijede.



U izmiksanu smjesu od banana dodajte šećera ili meda, pastu od kikirikija, slatkoga i gorkoga kakaa i još jednom dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.


Gotovu smjesu prebacite u plastične ili metalne posude, te odložite u duboki zamrzivač. Nakon pola sata stajanja, izvadite van, žlicom promiješajte, poravnajte površinu  i spremite natrag u hladnjak
Postupak ponavljajte sve dok se smjesa u potpunosti ne smrzne. Najbolje bi bilo da ga ostavite 24h u dubokom zamrzivaču, a nakon toga poslužite.











Poslužite ga u odgovarajućim posudicama za sladoled, posipajte krupno sjeckanim kikirikijem, prelijte karamelom od jabuke ili nečim drugim, te odmah poslužite.






You May Also Like

3 comments

  1. Ovo si baš veoma detajlno opisao. Bravo. Ja sirovi ili "raw" sladoled pravim tako, da voče zmrznem u škrinji i kad je zmrznuto, ga sa malo sladke smetane u mikseru zmiksam. Nije čvrst ali je natur varianta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sviđa mi se kako si doradio popularni recept za sladoled s bananama, a okus mu je sigurno odličan!

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja