Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 14. kolovoza 2013.

[ IT'S RAW!! ]: Sirovi sladoled s bananama i kikirikijem


Sladoled je mješavina jaja, mlijeka, slatkoga vrhnja, šećera i raznih drugih dodataka po kojima sladoled dobiva baš takav naziv. Namirnice su sastavljene po posebnom tehnološkom procesu kao što bi bilo kuhanje, izradom u stroju na nižoj temperaturi, te čuvanjem do uporabe na temperaturi -4    C do -7 C. Budući kako se sladoled priprema od vrlo osjetljivih namirnica i po posebnim kriterijima čuvanja, lako se kvari te s toga treba obratiti posebnu pozornost kod same izrade istoga, premda sladoled pripremljen na ovakav "raw" iliti "sirovi"način je vrlo jednostavan, brz i ukusan.
Prema osnovnoj smjesi od koje se prigotovljava sladoledi mogu biti mliječni i voćni. Pod mliječne sladolede spadaju od vanilije, čokolade, kave, kokosa, lješnjaka... A pod voćne od limuna, kiwija, ananasa, jagode,
maline ...

Voćni sladoledi prigotovljavaju se od raznih vrsta protisnutog voća : banana, jagoda, malina, marelica, višanja i drugog voća. Osim protisnutoga voća potreban je i šećerni sirup, limunov sok i manje količine slatkoga vrhnja. Kod voćnih sladoleda potrebna je znatno veća količina šećera nego li kod mliječnih sladoleda.

Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor sladoleda i to visokokvalitetnih i manje kvalitetnih jer je riječ o sirovinama koje se upotrebljavaju u njima. Sladoled sam po sebi ima široku primjenu u ugostiteljstvu i većina njih podliježe strogim sanitarno-higijenskim propisima. Sladoled je popularan diljem svijeta i omiljeno je desertno jelo tokom cijele godine, a naročito tokom ljeta. Možete ga posluživati kao samostalno jelo i to u raznim kombinacijama : upotrebljava se za tople i hladne napitke, najčešće su to tada mliječne vrste sladoleda, zatim za voćne salate, voćne kupove, omlete, torte, palačinke i druga slatka jela.


Ako ste ikada imali priliku gledati Gordonov show "Paklena kuhinja" (Hell's kitchen ) tada ste mogli puno puta primjetiti kako se dere na svoje kandidate, unosi im se u lice, naziva ih pogrdnim imenima i govori im kako je meso ili riba "raw" (sirova), a zatim kada mu doslovno pukne film istu tu hranu baca na pod ili direktno u kantu za smeće. I tako kad god čujem da je nešto "raw" odmah se njega sjetim, premda ovakva vrsta sladoleda nema veze sa sirovom-termički neobrađenom hranom, već se radi o tome da su svi sastojci za ovakav sladoled takvi, te ih možemo konzumirati u sirovom stanju, bez da ih termički obrađujemo. Kao glavnu bazu za izradu svih drugih sirovih sladoleda koristim svježe banane koje se prije same pripreme trebaju držati nekoliko sati u dubokom
zamrzivaču, a zatim od njih napraviti kašicu i to kašicu na način da se banane usitnjavaju sve dok se ne dobije kremasta konzinstencija, a zatim se dodavaju svi drugi željeni sastojci. Sirovi sladoled kao ovakav uveliko se razlikuje od onih drugih klasičnih sladoleda koje smo podijelili na mliječne i voćne. Kod ovoga moga nije potrebna nikakva termička obrada koja će uništiti
sve hranjive vrijednosti iz sirovina, nema gnjavaže oko termičke obrade jaja ukoliko to određeni recepti zahtijevaju,jednako su ukusni kao i svi drugi, a po mojem mišljenju čak i bolji s obzirom kako se u tvorničke sladolede dodaju razno-razne arome, pojačivači okusa, umjetne boje, umjetna sladila itd. Izrada sirovih sladoleda je vrlo brza, jedino ima malo više posla oko miješanja sladoleda kada se stavlja u duboki zamrzivač jer i on zahtijeva da ga se tokom smrzavanja nekoliko puta miješa kako se ne bi napravili kristali leda tokom smrzavanja, pogotovo onda ukoliko u isti
dodajte razne vrste tekućina poput mlijeka ili vode. Kao klinac najviše sam obožavao mliječne sladolede, a za voćne nisam htio niti čuti, a danas se to promijenilo. Ne znam da li ste ikada na nepcu ili u grlu osjetili kako Vas nešto doslovno grebe ili smeta u grlu. Dok sam bio klinac na to nisam
obraćao pozornost, no kako sam sve više odrastao i počeo to primjećivati došao sam do zaključka kako bi jedino nešto kao takvo moglo mi smetati neki od aditiva ili neke druge tvorničke kemije koju dodaju u sladolede.


Tako od raznih aditiva i drugih otrova koje možete pronaći gotovo pa u svim sladoleda, osim onih domaćih koje ćete sami napraviti  su :  emulgator ( sojin lecitin ),
zgušnjivače ( E410, E412, E 466 ), želatinu, nekakvu kiselinu ( E330 ), tvar za zadržavanje vlage ( E422 ), stabilizatori ( E410, E412 ), bojila ( E120, E160, E162 ) i u gotovo
pa svakome ćete moći vidjeti na deklaraciji kako stoji da su mogući tragovi kikirikija, jaja, koštuničavog voća, nebitno da li se radi o voćnom ili mliječnom sladoledu. Nikada nisam imao priliku da vidim, a kamo li da isprobam kako je raditi sladoled u onom kućanskom stroju koji ga sam izrađuje, miješa i hladi. Dok sam bio klinac vjerujem da se malo gdje mogao kupiti s obzirom kad se sjetim da je mama nam pravila dosta često sladoled i to bez ikakvog aparata ili kućanskog aparata, no opet nam je svima bio ukusan i fin. Nije nužno da ga svako kućanstvo ima, no opet kao i svaka druga kućanska pomagala uvelike pomaže kod priprema sladoleda ili nećeg drugoga. U nedostatku istoga jedino ćete imati malo više posla s miješanjem sladoleda tokom spremanja u duboki zamrzivač kako se ne bi napravili kristali leda u istome. Kad sam prije nekoliko godina otkrio ovaj sirovi sladoled odlučio sam da ću ostati samo na njemu iz razloga što mu je priprema mnogo brža, jednostavnija i nije toliko kaloričan kao oni koji se baziraju na jajima, slatkom vrhnju...
Vjerojatno ste se možda sada zapitali nakon svega pročitanoga zašto banana i dalje bi trebala biti baza za ovaj sirovi sladoled. To je iz samo jednoga razloga jer banana sama po sebi nakon miksanja u kašicu ima onu finu kremastu konzinstenciju i kremoznost.Isto tako svježih banana treba dodati tek toliko da imate bazu za određeni okus sladoleda jer ukoliko je budete previše dodali sladoled će poprimiti okus banane i to onda kasnije više neće biti to, premda
vjerujem da bi i avocado mogao poslužiti kao baza za sirovi sladoled s obzirom da nema nekakav intenzivni okus i kojega također treba dozirati u manjim količinama
ukoliko ne želite dobiti zelenu boju sladoleda u kombinaciji s borovnicama recimo jer bi tada ispale boje cirkusa od sladoleda. ;)
 


Eto igrajte se s kombinacijama i kombinirajte okuse. Vjerujem da ćete i u ovakvim sirovim sladoledima pronaći isto zadovoljstvo kao i u onim mliječnim
i voćnim koji se baziraju na jajima, šećeru i slatkom vrhnju. :)





Sastojci :

  • 500 g banana ( koristite zrelije ili manje zrelije, što će ovisiti o boji sladoleda, premda treba uzeti u obzir da će banane ukoliko ne budete brzo radili s pripremom ovoga sladoleda i njegovim stajanjem na zraku banane oksidirati i dobiti tamniju boju )  
  • 150 g kikirikija ( možete koristiti i svježi kikiriki umjesto onoga gotovog i tvorničkoga koji je prethodno već pržen i soljen i naravno opet koristite svježi kikiriki u ljusci zbog manje kalorija ukoliko pazite na "liniju"
  • 1 jušna žlica gorkoga kakaa ( nije obavezno, možete da dodati ili izostaviti )
  • 1/2 jušne žlice instant kakao napitka ( također nije obavezno, dodajte ili izostavite, po želji )
  • šećera ili meda po ukusu ( nisam imao meda, pa sam koristio šećer kristal, a ukoliko budete naišli na krupniji šećer kristal kao što ja sam takve sreće u zadnje vrijeme, tada dodajte šećera u prahu kako ne bi ostali komadići šećera koji se nisu otopili tokom miješanja )

Dodatni sastojci :
  • sitno sjeckani kikiriki ( za aranžiranje )
  • karamel od jabuke ( ili nekakvog drugoga preljeva - za karamel od jabuke recept možete pronaći na ovom link-u )


 Postupak :

Banane ogulite, narežite ih na tanje kolutiće i poslažite na plastični pladanj, prekrijte prozirnom folijom i spremite u duboki zamrzivač na nekakvih cca 30 minuta do 1 sat ili sve dok se banane ne smrznu.




U međuvremenu kikiriki usitnite u blenderu sve dok ne dobijete gustu smjesu, a ukoliko volite manje komadiće, nemojte u potpunosti izmiksati ga.




Smrznute banane izvadite van, te ih prebacite u dublju posudu i pomoću štapnoga miksera ili blendera usitnite banane do one mjere kada smjesa postane
kremasta. Pripazite da ih previše ne izmiksate. Osim banana, možete probati napraviti i sa svježim avocadom. Ogulite ga, narežite na srednje komade, smrznite i dalje pripremajte po uputama koje slijede.



U izmiksanu smjesu od banana dodajte šećera ili meda, pastu od kikirikija, slatkoga i gorkoga kakaa i još jednom dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.


Gotovu smjesu prebacite u plastične ili metalne posude, te odložite u duboki zamrzivač. Nakon pola sata stajanja, izvadite van, žlicom promiješajte, poravnajte površinu  i spremite natrag u hladnjak
Postupak ponavljajte sve dok se smjesa u potpunosti ne smrzne. Najbolje bi bilo da ga ostavite 24h u dubokom zamrzivaču, a nakon toga poslužite.











Poslužite ga u odgovarajućim posudicama za sladoled, posipajte krupno sjeckanim kikirikijem, prelijte karamelom od jabuke ili nečim drugim, te odmah poslužite.






3 komentara:

  1. Ovo si baš veoma detajlno opisao. Bravo. Ja sirovi ili "raw" sladoled pravim tako, da voče zmrznem u škrinji i kad je zmrznuto, ga sa malo sladke smetane u mikseru zmiksam. Nije čvrst ali je natur varianta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sviđa mi se kako si doradio popularni recept za sladoled s bananama, a okus mu je sigurno odličan!

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.