Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 11. studenoga 2013.

[Kuća-posao, kuća-posao]: Čušpajz od ribe


Već tjednima jednostavno nemam vremena za sebe jer se cijela situacija obrnula na posao na kojemu provedem skoro pa cijeli dan, a dok dođem kući ne stignem se niti okrenuti i već idem u krevet. Niti stignem išta skuhati, niti imam volje kad se vratim kući, a da ne pričam o drugim stvarima i o tome kako zapravo više ne znam značenje riječi privatnog života. Jednostavno sve sam zapustio i glavni fokus je posao. Ponekad se osjećam kao da sam na sezonski posao otišao, no i da jesam shvatio bih kako je to sam privremeno, barem negdje pola godine bih tako radio, a nakon toga odmor i pauza od svega. Isto tako savršeno sam svjestan koliko danas ima nezaposlenih ljudi u Hrvatskoj, no nikako da si složim kockice u glavi i naviknem se na ovakav ritmični i stresni dio života jer kada se samo sjetim da sam 3,5 godine sjedio kod kuće i bavio se stvarima kojima sam se bavio i dani koji su svi bili monotoni trebao bih valjda biti zahvalan i sretan što imam priliku raditi po cijele dane, što više ne znam kako je to biti kod kuće i imati privatan život,biti radnik kojega nitko ne cijeni i ne poštuje i to samo po poslovnom pitanju, biti sretan što radim za minimalac, a da ne pričam kako su se entuzijazam i ambicije davnih dana ugasile i mnoge druge faktore koji su sve samo ne one pozitivne. I tako dok sve to prolazim tješim se činjenicom kako je zapravo sve ovo samo prolazno i pokušavam se nadati da će ono sutra donijeti nešto bolje i pozitivnije i opet se sjetim kako je to surova realnost ovog Balkana. Ne vrijedi mi kukati i žaliti se, no kako vodim ovaj blog koji je nekakva vrsta dnevnika kad god imam vremena izbacim novi recept u kojima zapisujem i svoje privatne dogodovštine kako bih u starijem životnom dobu mogao čitati sve što mi se događalo i sjećati se svih tih provedenih i proživljenih stvari i dana. 

Oni koji me redovite prate preko FB grupe i bloga mogli su zaključiti kako se baš i ne mogu pohvaliti nekakvom velikom kolekcijom recepata od riba i to samo iz razloga što nisam ljubitelj istih, pa sam s toga se odlučio da doslovnom prekopam sve one recepte koje dosada nisam objavio i pronašao još nekoliko recepata koji uključuju ribu. Jedino što volim pojesti od ribe su one žalosne konzerve, pa oni panirani riblji štapići, panirani fileti ribe, a zatim nekoliko puta godišnje kad se zbilja zaželim pojedem i onu klasičnu ribu "na naglo" kako bi se reklo koja se priprema u cijelome komadu bilo da je s roštilja-grill-a ili iz tavice.Ovo jelo je nastalo prošle godine nakon Badnjaka i kako je ostalo viška ribe odlučio sam se da je upotrijebim za ovo jelo. Jednostavno od ribe se ne mogu najesti i biti sit, nemam živaca vaditi kosti iz ribe, ponekada mi i miris zna zasmetati i sl. Slična stvar je i s ovim jelom, spoj morske i riječne ribe u kojoj i nisam opet baš pretjerano uživao, no ovaj slatkasto-kiselkasti okus mi se svidio uz dodatak krumpira kojega sam pojeo u cijelosti, dok je ribe ostalo sa strane.


Sastojci potrebni za riblji temeljac :

  • 300 g ribljih kostiju ( koristio sam od smuđa kosti, ali možete i od bilo koje druge ribe- uključuje glavu, kralježnicu i rep )
  • svježeg korjenastog povrća ( mrkva, peršin, celer )
  • 400 ml vode
  • začini po ukusu ( sol, papar u zrnu, vegeta ... )


Glavni sastojci :

  • 400 g fileta lososa
  • 500 g svježeg ili smrznutog smuđa
  • 1 puna čajna žlicica mješavine začina ( mediteranska mješavina )
  • 2 veće glavice crvenoga luka
  • 300 g krumpira
  • soli i bijelog mljevenog papra po ukusu
  • 2 čajne žličice svježeg kosanog peršinovog lišća
  • sok od jednog limuna


Postupak :

Smuđa isfiletirajte na način da nožem zarežete do škrga pa do polovice, a zatim nožem samo slijedite uzduž kralježnice, sve dok ne dobijete filete smuđa. Ostatak ( glava, kralježnica i rep ) prebacite u vodu u koju možete dodati bilo koje korjenasto povrće i koje imate pri ruci. Kad voda zakuha začinite po želji i ukusu, te kuhajte oko 15-tak minuta. 



Crveni luk nasjeckajte na sitnije kockice, te ga stavite pirjati na kombinaciju maslinovoga i suncokretovog ulja, omjer 1:2, te ga pirjajte sve dok ne postane staklast. Krumpire ogulite, te ih narežite na ploške srednje debljine pazeći da ne budu niti prevelike niti previše malene. 


Filete ( ili potkove ) lososa izrežite na srednje kocke, pazeći da ne bude kostiju. Obilno posolite i posipajte mediteranskom mješavinom začina. Istu stvar napravite i sa filetima smuđa. 


Na ispirjani crveni luk i polukuhane krumpire dodajte ribu i pirjajte cca 5 minuta, podlijte s ribljim temeljcem, začinite po ukusu, a pred sam kraj kuhanja dodajte sok od jednoga limuna. Poslužite toplo uz čašu vina po izboru. Umjesto navedene ribe možete upotrijebiti i sušeni bakalar. 




Bon Appétit

2 komentara:

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.