Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 22. kolovoza 2013.

[ Taj maleni slatki listić ]: Frape od nektarina i banana


Kada bih jednoga dana imao priliku i mogućnost otvoriti ugostiteljski objekt, točnije restoran tada bih na menu-i uvrstio i napitke zgotovoljene isključivo od svježih i lokalnih (domaćih ) namirnica,a to bi bile sve moguće vrste frape-a, smoothie-a, granita, sorbeta koje smo preuzeli s Zapada, Italije i koje su u prijašnja,a naročito današnja vremena dosta zaživjeli i dobro su prihvaćeni.

No kako je kalendarski i vremenski ljeto još uvijek aktualno i malo je onih koji vrijeme provode pokraj štednjaka ili pećnica, jedino ukoliko nisu primorani s toga u zadnje vrijeme objavljujem ovako jednostavnije stvari koji ne zahtijevaju puno vremena niti nekakvo kulinarsko znanje i vještine.Vjerojatno ste dosada imali priliku čuti kako za frape, tako i za milkshake, granite, sorbete... Sada ću Vam objasniti što je točno što. Osnovni i oni najčešći sastojci koji u njima sadržavaju su voda, led, mlijeko, voće, povrće i uglavnom sladila poput meda ili u ovom slučaju i ovoga puta stevija o kojoj ću malo kasnije pisati. Frape je vrlo gusti napitak i najčešće se radi od voća, premda ima i postoje kombinacije s povrćem. Kod shake-ova je glavna baza mlijeko, led, a ponekada u njega možete dodati i sladoleda. Umjesto mlijeka može se upotrijebiti i jogurt, bademovo ili sojino mlijeko... Shakovi se uglavnom poslužuju uz slamku dok kod nekih frape-a nije potrebna iz razloga komadića voća koji se termički (miksanjem) ne mogu razraditi dok je u ovome receptu korišteno voće koje nema sitnijih komada koji se ne mogu razraditi miskanjem, pa sam iz toga razloga i postavio plastične slamke. Granita je vrsta talijanske smrznute slastice koja se uglavnom priprema od slatkih sirupa i agruma, zamrzava određeno vrijeme - tek toliko da se naprave kristali leda u njima, zatim pomoću određenoga pribora struže iz posude u kojoj se nalazi i direktno poslužuje. Sorbeto bi također bio vrsta sladoleda samo bez mliječnih dodataka. Uobičajeno se sastoji od raznih voćnih kašica, voćnim sokovima i uglavnom se zna u njih dodavati i razne vrste alkohola jer će alkohol sniziti točku ledišta, te na taj način ajmo reći nekako omekšati taj sorbet i dati mu bolji i puniji okus.
Kod smoothie-ja, frape-a i milkshakove treba obratiti pozornost na to da ih se popije što je moguće prije jer će se inače u protivnome dogoditi fermentacija pa ćete ih moći baciti.
Smoothie je osvježavajući, energetski i zdravi napitak. Zdrav je pogotovo onda ukoliko imate voće i povrće iz eko uzgoja i koje nije tretirano bilo kakvim pesticidima i slično.Najzastupljeniji je na Zapadu odakle mu je i porijeklo, no zaživio je na gotovo cijeloj planeti.Smoothie-ji su uglavnom rađeni od 100% voća ili povrća i to će biti uglavnom oni koje kod kuće radite, jer barem ja osobno nisam imao priliku da u Osijeku niti vidim,čujem ili isprobam i budemna jednom mjestu gdje se smoothie-ji poslužuju da bih mogao s nekakvom sigurnošću komentirati od čega se točno sastoji ili se radi još o nekakvim tvorničkim dodatcima i drugim kemijama.Kod izrade smoothie-ja  možete koristiti bilo koje voće ili povrće, neke namirnice možete dodati, neke oduzeti i jednostavno ih kreirati prema vlastitom nahođenju i osobnim ukusima.Ukoliko se odlučite za izradu ovih finih i nutritivno vrijednih energetskih pića treba obratiti pozornost na to da nabavite namirnice iz eko uzgoju ukoliko je to ikako moguće, a naročito oni koji paze na svoju ishranu. To govorim zbog pesticida kojima se tretira voće i povrće. Najviše pesticida ima u breskve, jabuke, slatke paprike, celer, nektarine, jagode,  zelena salata, grejp,  špinat.kruške i krumpir. A zatim dolazi voće i povrće u kojima se nalazi mnogo manje pesticida, pa je s toga i sigurnije, a to su : banane, kiwi, grašak, kukuruz, mango, brokula...

Sada kada znate nešto više mislim da je vrijeme da se počne pričati i o jednoj zdravoj i ukusnoj biljci koja je navodno 300 puta jača od obično šećera kojega dobivamo iz šećerne repe. Odmah ću naglasiti kako se i stevija nalazi na listi zabranjenih prehrambenih dodataka, baš kao i marihuana. Pitate se sigurno zašto? Kada bi svatko od nas imao posađenu steviju u svojem vrtu ne bi više nikada kupovao onaj tvornički šećer koji je danas postao sve samo ne šećer. Apsolutno taj isti tvornički šećer nije sladak, a i previše je krupno mljeven, pa iz toga razloga ukoliko bi je itko sadio tvornice šećera i monopolisti koji vode te tvornice bi propali, više ne bi postojali, bili bi uništeni, opala bi proizvodnja i kupovina istih. Ista stvar je i s marihuanom - kada biste je uzgajali više ne biste išli k doktorima, no dobro to je već tema za nekakvu drugu priču, no opet je sve povezano. Danas po zakonu u Hrvatskoj svatko ima pravo da posadi jednu biljku marihuane i to je to. Onaj koji misli da je to vrsta droge, molim da se prije bilo kakvog nesuvislog i nepotrebnom komentara educira, a zatim iznosi svoje stavove o njoj. Stevija ne sadrži kalorije, može se direktno koristiti u svježem stanju, pomaže kod probave, regulira šećer u krvi i preporučuje se dijabetičarima. S obzirom kako ja osobno imam gledišta na alternativna liječenja, steviju svakome preporučujem. Možete je upotrebljavati u svemu baš kao i onaj tvornički šećer, samo u manjim dozama jer kako sam već napisao da je ona 300 puta jača i slađa od tvorničkog šećera. Dakle može se upotrebljavati u sirovom stanju ili se nakon određenog rasta staviti sušiti, a zatim sušeno lišće pretvoriti u prah i upotrebljavati na oubičajeni način.
Zanimljiva stvar kod frape-a, smoothie-ja i milkshake-ova je ta da ih možete ponijeti sa sobom gdje god da idete, te zbog hranjive vrijednosti može zamijeniti jedan obrok, no ponekada treba obratiti i pozornost na određene sastojke koje ćete dodavati u njega, a naročito onda ukoliko budete dodavali rafinirani šećer jer se tada doslovno može pretvoriti u kalorijsku bombu od koje ćete se dodatno udebljati i postati previše hiperaktivni.
A što se tiče ovog frape-a nemam nekakvu posebnu priču, jer ukoliko znate uključiti tipku za miksanje, znati ćete napraviti sve vrste frape-a i smoothie-a. Igrajte se različitim vrstama povrća i voća i uživajte u prirodi koja nam je podarila sve što je potrebno za naš organizam.



Sastojci ( za otprilike 6-7 ljudi ) :

  • 1 kg svježih nektarina ( kupljene su na tržnici od jedne pouzdane osobe za koju znam da ne tretira voće niti povrće s ikakvim pesticidima )
  • 500 g banana
  •  4-5 listića svježe stevije ( ili kao zamjenu možete koristiti med, rafinirani šećer ... )
  • 3-4 listića svježe mente ( također domaće i nešpricane koju imam zasađenu )
  • mlijeko ( po potrebi i željenoj gustoći - također sam koristio navodno domaće mlijeko iz automata što se može pronaći i kupiti u Osijeku)



Postupak :

Nektarine koristite malo zrelije kako biste ih što jednostavnije ogulili. Izdvojite listove svježe mente i stevije, te ih operite pod mlazom vode i ostavite sa strane. 


 Nektarinama uklonite koštice, te ih rukama lagano izdrobite ili nožem nasjecite na sitnije komade i dodajte u dublju plastičnu posudu. 


Dodajte mentu i steviju, te banane narezane na sitnije kolutiće. 




Pomoću štapnoga miksera ili samostojećeg miksera izmiksajte smjesu sve dok ne postane homogena. Nakon toga po potrebi dodajte mlijeka ili bilo kojeg drugog mliječnog proizvoda i smjesu još jednom dobro razradite. Isprobajte okus, a po želji kasnije možete naknadno dodati listića svježe stevije. 




Ovaj frape je rađen tokom onih vrućih i sparnih dana kada je i naš mačak Grga tražio nekakvo osvježenje, no zavukao se u hladovinu i drijemao. :) 



Poslužite dobro rashlađeno sa slamkama, a po želji dodajte naknadno nekoliko kockica leda.









I za sam kraj o steviji možete više saznati na ovom youtube videu :




srijeda, 14. kolovoza 2013.

[ IT'S RAW!! ]: Sirovi sladoled s bananama i kikirikijem


Sladoled je mješavina jaja, mlijeka, slatkoga vrhnja, šećera i raznih drugih dodataka po kojima sladoled dobiva baš takav naziv. Namirnice su sastavljene po posebnom tehnološkom procesu kao što bi bilo kuhanje, izradom u stroju na nižoj temperaturi, te čuvanjem do uporabe na temperaturi -4    C do -7 C. Budući kako se sladoled priprema od vrlo osjetljivih namirnica i po posebnim kriterijima čuvanja, lako se kvari te s toga treba obratiti posebnu pozornost kod same izrade istoga, premda sladoled pripremljen na ovakav "raw" iliti "sirovi"način je vrlo jednostavan, brz i ukusan.
Prema osnovnoj smjesi od koje se prigotovljava sladoledi mogu biti mliječni i voćni. Pod mliječne sladolede spadaju od vanilije, čokolade, kave, kokosa, lješnjaka... A pod voćne od limuna, kiwija, ananasa, jagode,
maline ...

Voćni sladoledi prigotovljavaju se od raznih vrsta protisnutog voća : banana, jagoda, malina, marelica, višanja i drugog voća. Osim protisnutoga voća potreban je i šećerni sirup, limunov sok i manje količine slatkoga vrhnja. Kod voćnih sladoleda potrebna je znatno veća količina šećera nego li kod mliječnih sladoleda.

Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor sladoleda i to visokokvalitetnih i manje kvalitetnih jer je riječ o sirovinama koje se upotrebljavaju u njima. Sladoled sam po sebi ima široku primjenu u ugostiteljstvu i većina njih podliježe strogim sanitarno-higijenskim propisima. Sladoled je popularan diljem svijeta i omiljeno je desertno jelo tokom cijele godine, a naročito tokom ljeta. Možete ga posluživati kao samostalno jelo i to u raznim kombinacijama : upotrebljava se za tople i hladne napitke, najčešće su to tada mliječne vrste sladoleda, zatim za voćne salate, voćne kupove, omlete, torte, palačinke i druga slatka jela.


Ako ste ikada imali priliku gledati Gordonov show "Paklena kuhinja" (Hell's kitchen ) tada ste mogli puno puta primjetiti kako se dere na svoje kandidate, unosi im se u lice, naziva ih pogrdnim imenima i govori im kako je meso ili riba "raw" (sirova), a zatim kada mu doslovno pukne film istu tu hranu baca na pod ili direktno u kantu za smeće. I tako kad god čujem da je nešto "raw" odmah se njega sjetim, premda ovakva vrsta sladoleda nema veze sa sirovom-termički neobrađenom hranom, već se radi o tome da su svi sastojci za ovakav sladoled takvi, te ih možemo konzumirati u sirovom stanju, bez da ih termički obrađujemo. Kao glavnu bazu za izradu svih drugih sirovih sladoleda koristim svježe banane koje se prije same pripreme trebaju držati nekoliko sati u dubokom
zamrzivaču, a zatim od njih napraviti kašicu i to kašicu na način da se banane usitnjavaju sve dok se ne dobije kremasta konzinstencija, a zatim se dodavaju svi drugi željeni sastojci. Sirovi sladoled kao ovakav uveliko se razlikuje od onih drugih klasičnih sladoleda koje smo podijelili na mliječne i voćne. Kod ovoga moga nije potrebna nikakva termička obrada koja će uništiti
sve hranjive vrijednosti iz sirovina, nema gnjavaže oko termičke obrade jaja ukoliko to određeni recepti zahtijevaju,jednako su ukusni kao i svi drugi, a po mojem mišljenju čak i bolji s obzirom kako se u tvorničke sladolede dodaju razno-razne arome, pojačivači okusa, umjetne boje, umjetna sladila itd. Izrada sirovih sladoleda je vrlo brza, jedino ima malo više posla oko miješanja sladoleda kada se stavlja u duboki zamrzivač jer i on zahtijeva da ga se tokom smrzavanja nekoliko puta miješa kako se ne bi napravili kristali leda tokom smrzavanja, pogotovo onda ukoliko u isti
dodajte razne vrste tekućina poput mlijeka ili vode. Kao klinac najviše sam obožavao mliječne sladolede, a za voćne nisam htio niti čuti, a danas se to promijenilo. Ne znam da li ste ikada na nepcu ili u grlu osjetili kako Vas nešto doslovno grebe ili smeta u grlu. Dok sam bio klinac na to nisam
obraćao pozornost, no kako sam sve više odrastao i počeo to primjećivati došao sam do zaključka kako bi jedino nešto kao takvo moglo mi smetati neki od aditiva ili neke druge tvorničke kemije koju dodaju u sladolede.


Tako od raznih aditiva i drugih otrova koje možete pronaći gotovo pa u svim sladoleda, osim onih domaćih koje ćete sami napraviti  su :  emulgator ( sojin lecitin ),
zgušnjivače ( E410, E412, E 466 ), želatinu, nekakvu kiselinu ( E330 ), tvar za zadržavanje vlage ( E422 ), stabilizatori ( E410, E412 ), bojila ( E120, E160, E162 ) i u gotovo
pa svakome ćete moći vidjeti na deklaraciji kako stoji da su mogući tragovi kikirikija, jaja, koštuničavog voća, nebitno da li se radi o voćnom ili mliječnom sladoledu. Nikada nisam imao priliku da vidim, a kamo li da isprobam kako je raditi sladoled u onom kućanskom stroju koji ga sam izrađuje, miješa i hladi. Dok sam bio klinac vjerujem da se malo gdje mogao kupiti s obzirom kad se sjetim da je mama nam pravila dosta često sladoled i to bez ikakvog aparata ili kućanskog aparata, no opet nam je svima bio ukusan i fin. Nije nužno da ga svako kućanstvo ima, no opet kao i svaka druga kućanska pomagala uvelike pomaže kod priprema sladoleda ili nećeg drugoga. U nedostatku istoga jedino ćete imati malo više posla s miješanjem sladoleda tokom spremanja u duboki zamrzivač kako se ne bi napravili kristali leda u istome. Kad sam prije nekoliko godina otkrio ovaj sirovi sladoled odlučio sam da ću ostati samo na njemu iz razloga što mu je priprema mnogo brža, jednostavnija i nije toliko kaloričan kao oni koji se baziraju na jajima, slatkom vrhnju...
Vjerojatno ste se možda sada zapitali nakon svega pročitanoga zašto banana i dalje bi trebala biti baza za ovaj sirovi sladoled. To je iz samo jednoga razloga jer banana sama po sebi nakon miksanja u kašicu ima onu finu kremastu konzinstenciju i kremoznost.Isto tako svježih banana treba dodati tek toliko da imate bazu za određeni okus sladoleda jer ukoliko je budete previše dodali sladoled će poprimiti okus banane i to onda kasnije više neće biti to, premda
vjerujem da bi i avocado mogao poslužiti kao baza za sirovi sladoled s obzirom da nema nekakav intenzivni okus i kojega također treba dozirati u manjim količinama
ukoliko ne želite dobiti zelenu boju sladoleda u kombinaciji s borovnicama recimo jer bi tada ispale boje cirkusa od sladoleda. ;)
 


Eto igrajte se s kombinacijama i kombinirajte okuse. Vjerujem da ćete i u ovakvim sirovim sladoledima pronaći isto zadovoljstvo kao i u onim mliječnim
i voćnim koji se baziraju na jajima, šećeru i slatkom vrhnju. :)





Sastojci :

  • 500 g banana ( koristite zrelije ili manje zrelije, što će ovisiti o boji sladoleda, premda treba uzeti u obzir da će banane ukoliko ne budete brzo radili s pripremom ovoga sladoleda i njegovim stajanjem na zraku banane oksidirati i dobiti tamniju boju )  
  • 150 g kikirikija ( možete koristiti i svježi kikiriki umjesto onoga gotovog i tvorničkoga koji je prethodno već pržen i soljen i naravno opet koristite svježi kikiriki u ljusci zbog manje kalorija ukoliko pazite na "liniju"
  • 1 jušna žlica gorkoga kakaa ( nije obavezno, možete da dodati ili izostaviti )
  • 1/2 jušne žlice instant kakao napitka ( također nije obavezno, dodajte ili izostavite, po želji )
  • šećera ili meda po ukusu ( nisam imao meda, pa sam koristio šećer kristal, a ukoliko budete naišli na krupniji šećer kristal kao što ja sam takve sreće u zadnje vrijeme, tada dodajte šećera u prahu kako ne bi ostali komadići šećera koji se nisu otopili tokom miješanja )

Dodatni sastojci :
  • sitno sjeckani kikiriki ( za aranžiranje )
  • karamel od jabuke ( ili nekakvog drugoga preljeva - za karamel od jabuke recept možete pronaći na ovom link-u )


 Postupak :

Banane ogulite, narežite ih na tanje kolutiće i poslažite na plastični pladanj, prekrijte prozirnom folijom i spremite u duboki zamrzivač na nekakvih cca 30 minuta do 1 sat ili sve dok se banane ne smrznu.




U međuvremenu kikiriki usitnite u blenderu sve dok ne dobijete gustu smjesu, a ukoliko volite manje komadiće, nemojte u potpunosti izmiksati ga.




Smrznute banane izvadite van, te ih prebacite u dublju posudu i pomoću štapnoga miksera ili blendera usitnite banane do one mjere kada smjesa postane
kremasta. Pripazite da ih previše ne izmiksate. Osim banana, možete probati napraviti i sa svježim avocadom. Ogulite ga, narežite na srednje komade, smrznite i dalje pripremajte po uputama koje slijede.



U izmiksanu smjesu od banana dodajte šećera ili meda, pastu od kikirikija, slatkoga i gorkoga kakaa i još jednom dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.


Gotovu smjesu prebacite u plastične ili metalne posude, te odložite u duboki zamrzivač. Nakon pola sata stajanja, izvadite van, žlicom promiješajte, poravnajte površinu  i spremite natrag u hladnjak
Postupak ponavljajte sve dok se smjesa u potpunosti ne smrzne. Najbolje bi bilo da ga ostavite 24h u dubokom zamrzivaču, a nakon toga poslužite.











Poslužite ga u odgovarajućim posudicama za sladoled, posipajte krupno sjeckanim kikirikijem, prelijte karamelom od jabuke ili nečim drugim, te odmah poslužite.






subota, 3. kolovoza 2013.

[Five-o'clock tea i alternativa ] : Pikantni domaći čaj

Kava ili čaj? Ako mene pitate onda bih se uvijek odlučio za čaj, pa čak i onaj iz filter vrećica, no i njih nekako izbjegavam jer nisu prirodne, radi se opet o umjetnima voćnim aromama i razno-raznim aditivima, no da ste mi postavili prije nekoliko godina pitanje za što bih se prije odlučio, mislim da bih rekao kava jer sam je prije konzumirao u malo većim količinama i nisam se baš nešto posebno dobro osjećao te sam prešao na čajeve. Da moj otac nije životnog stajališta kakvoga je trenutačno mislim da ne bih niti pomišljao o čajevima i alternativnoj medicini, no malo je onih koji će takvo nešto prihvatiti, kao što postoje i oni ljudi koji ne žele kupovati domaće proizvode od baka i kumica s tržnica iz jedinoga razloga jer smatraju kako je to sve prljavo, neočišćeno i zagađeno, pa se očigledno tada odlučuju za tvorničke proizvode, no ja nisam nitko da ikome sudim jer svatko zna ili barem misli što je najbolje za njega, a ja ću pokušati po ne znam koji puta osvjestiti ljude alternativnim načinima liječenja, no da prvo nešto napišem malo o čajevima. Sama pomisao na čaj odmah nas asocira na pripravak koji se dobija topljenje određenih vrsta čajeva, pa čak i razno-raznih začina i mirodija vodom.Englezi su nekako među poznatijima u ispijanju čajeva u poslijepodnevnim satima od 3-5. Sama priprema čaja je vrlo jednostavna. U posebnom lončiću zagrije se voda do određenog stupnja vrelišta (ovisno kako je navedeno na deklaracijama ), te se listići sušenoga čaja preljevaju tom toplom ili vrelom vodom i ostavljaju sa strane poklopnjeno oko 5-10 minuta kako stajanjem ne bi isparali eterična ulja. Najidealnija voda za pripremu čaja bi trebala biti ona bez klora, a posude u kojoj će kuhati čaj najčešće bi trebala biti emajlirane, dok bi čajnik trebao biti keramički ili porculanski u kojemu ćete ga kasnije poslužiti, no s obzirom kako nemam kod kuće niti jedan pravi porculanski čajnik, poslužio sam u klasičnim bokalima za vodu. Trenutačno najviše konzumiram zeleni čaj u kombinaciji s mlijekom, nezaslađeni. Kod njega treba obratiti pozornost da voda ne smije biti previše vruća, tj. ne bi smjela prelaziti 70C, iz razloga što je on vrsta blagoga-"osjetljivoga" čaja koji ne podnosi velike temperature i dodavanjem njega u jako zagrijanu vodu gubi svoja organoleptička svojstva. U nedostatku istoga pijem voćne također u kombinaciji s mlijekom, ma koliko god to nekima zvučalo neobično, no i u Engleskoj ga također konzumiraju na isti način. Čajeve isto tako možete zasladiti na bezbrojne načine kao što bi bilo uz svježi limunov sok, šećer, med, cimet, mlijeko... U Rusiji se čaj pije s mnogo šećera, meda ili čak s marmeladom pa služi kao jako energetsko piće. U Japanu se pak, kako bi se u potpunosti uživalo u prirodnoj aroma čaja, čaj pije bez ikakvih dodataka. U Velikoj se Britaniji najčešće pije crni čaj, i to s mlijekom i šećerom. Na Tibetu čaj začinjavaju solju i maslacem (poznat je tibetanski “po cha” čaj). Ovo je jedna domaća mješavina čaja koju sam nabavio kod travara ( čovjek koji se bavi uzgojem i branjem bilja ), uz dodatak svježega đumbira, majčine dušice i sušenoga cvijeća bazge, limete, limuna i meda koji će Vas tokom ljetnih dana rashladiti, a tokom zimskim fino zagrijati. Svima Vam savjetujem ukoliko poznajete nekakvog travara da im se obratite za svoje najdraže okuse, ili se savjetujete s njima ukoliko imate zdravstvenih problema jer svaki od njih ima svoja ljekovita svojstva i vrlo je dobra preventiva. Uzmimo samo za primjer kadulju koja je jako dobra za usnu šupljinu, zube, sprečava znojenje, kralježnicu i hrskavicu ojačava, pročišćava krv ... Koliko god one filter vrećice pojedincima bile ukusne i fine sjetite se samo što bi se sve moglo naći u njima. Danas najčešće ćete moći čuti kako za određene bolesti ili nema lijeka, ili će Vam doktori prepisati razno-razne lijekove koji najvjerojatnije i nisu testirani, pa će ih odraditi na Vama da vide kako reagiraju, ili će Vam prepisati nekakvu terapiju  da se doslovno "kljokate" s tabletama koje jedno liječe, a drugo uništavaju ili u krajnjem slučaju imaju učinak ali samo dok ih koristite. Ne daj Bože da bilo kojem doktoru spomenite alternativno liječenje jer biste se s nekima i mogli posvađati. Oni jednostavno to ne priznaju, niti će je ikada priznati jer bi na taj način uništili kompletno cijelu medicinsku industriju lijekova. Kažu kako i dan danas u 21.st. ne postoji lijek za rak ili AIDS, no lažu, budite 100% sigurni da lažu, no njima je cilj da ljudi obolijevaju kako bi kasnije zarađivali na nama, jer očigledno im nije dovoljno što nas prate preko kojekakvih satelita - drugim riječima kompletno cijela privatnost svakog pojedinca je narušena, pa zatim dolazi zagađanje zraka, zagađena zemlja, voda i hrana. Sve što sam dosada naveo je volja svakoga pojedinca, no ukoliko Vam je draže biti po doktorima, piti tablete ili ležati u bolnici, samo izvolite, no nemojte zaboraviti da za bilo koju bolest koju trenutačno imate ili imate predispozicije za istu da postoji u prirodi. Stoga nam je i priroda dana, sve se nalazi u njoj. Osobno se ne razumijem kako i koje bilje djeluje preventivno ili uništava određene bolesti, no moj otac se time bavi već duži niz godina i ima kod kuće jednu knjigu o biljkama u kojoj zbilja možete pronaći štogod Vas bude zanimalo, pa ukoliko netko ima nekakvih zdravstvenih problema slobodno mi se možete obratiti pa ću se savjetovati s tatom i reći Vam što možete koristiti.  Uzmimo za primjer majčinu dušicu koju sam koristio u ovome čaju. Ljekoviti sastojci se nalaze u listovima i cvjetićima majčine dušice. Preporučuje se razno-raznih epidemija, jer ima svojstvo da uništava razvoj mnogih patogenih klica, a većini ih i uništava. Isto tako dobro neutralizira dosta slana ili preslana jela. Biljka se preporučuje kod  bronhitisa, bronhijalni katara, upale grla, a posebno se istaknula da je korisna za liječenje velikog kašlja iliti tzv. hripavca.  Zatim idemo na đumbir za koji kažu da je vrsta tonika za probavni sustav, jako je dobar i za ojačavanje imuniteta, dok je u kombinaciji s medom prava energetska bomba. Također je snažan antioksidans koji pospješuje rad jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Bazga sadrži cijanogenetski heterozid sambunigrozid koji ima dosta jako antivirusno djelovanje, uzrokuje znojenje, zatim flavonski heterozid rutozid, eterična ulja, tanin, smolu, invertni šećer, organske kiseline, antocijan, holin i vitamin C. Kora i list sadrže i alkaloid sambunigirin i purgativne smole. U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u plodovima jabučne kiseline. ( Eto to sam sve pronašao u toj knjizi ). 


Sastojci :

  • 1 svježi srednji đumbir  + 300 ml vode
  • 2 limuna ( po mogućnosti neprskanih ili u nedostaku istih možete ih ostaviti nekoliko sati u otopini soli i sode bikarbone )
  • 1 limeta
  • 2 jušne žlice majčine dušice +  250 ml vode
  • 3 jušne žlice sušenog bazginog cvijeća + 250 ml vode
  • med ( po ukusu i želji)





Postupak :

Đumbir dobro operite pod vodom, te ga ogulite i narežite. Stavite ga skupa s korom u prethodno zagrijanu kipuću vodu, te kuhajte oko 15-20 minuta. 


 Maknite s vatre i ostavite još 5 minuta poklopljeno kako bi se sačuvala eterična ulja, a nakon toga dobivenu i aromatiziranu tekućinu procijedite. Količinu đumbira možete sami odrediti jer je on pikatnoga okusa, ljutkasto-slatkastoga. 

U drugoj posudi također zakuhajte vodu, te ubacite majčinu dušicu, ostavite poklopljeno oko 5 minuta, a zatim procijedite i ostavite sa strane da se ohladi. 


 Na isti način pripremite i sušene cvjetove bazge. 



 Ovisno o godišnjem dobu, tako i ovaj čaj pripremite.Tokom zimskih dana đumbir, majčinu dušicu i sušene cvjetove bazge trebalo bi kuhati u isto vrijeme, te sve pred kraj promiješati, zasladiti po želji i poslužiti odmah, a tokom ljetnih također pomiješajte, zasladite po ukusu medom ili šećerom, limetom i limunom, te s nekoliko kockica leda. I nemojte zaboraviti med dodavati tek pred kraj u poluohlađeni čaj kako ne biste vrućom vodom uništili njegovo djelovanje. ;)

 
Eto nadam se da ćete isprobati i ovakvu kombinaciju domaćega čaja i javite reakcije. :)