Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 20. rujna 2013.

[Magnetizirajte se: ] Limunada s lavandom



Kompletno cijela početna godina krenula je nizbrdo. Što iz razloga jer se zima previše odužila, proljeće apsolutno nisam osjetio da je bilo, a ljeto je već brže i bolje zakucalo na vrata, premda niti ljeto ove godine nije niti blizu onoga što je prije bilo. Kompletno sve se promijenilo, ubrzalo, život svakoga od nas je postao previše užurban, nemamo vremena jedni za druge, pod velikom dozom stresa smo i sl. To je to što se tiče vremenskih prilika i neprilika, a što se posla tiče, čak niti na poslovnom planu nisam bio uspješan. Početkom godine sam se odlučio da odem sezonski na more raditi. Poslao sam oko 9. zamolbi za posao, od koje sam dobio jednu odbijenicu, a na sve druge nisam dobio niti jedan odgovor, nikako i nitko mi ništa nije javio. Tako da sam odlučio kako niti od toga neće biti ništa. Nakon toga su uslijedili tzv. dosadni dani u mjesecu, svaki je dan bio monotonan, sve se svodilo na isto, nikakvih promjena niti značajnih događanja s kojima bih se mogao pohvaliti i napokon reći kako je uslijedilo dobro i pozitivno razdoblje. A tada, prije nekoliko mjeseci dobio sam preko FB grupe poruku od gđe. Jasminke koja radi kao urednica u Glasu Slavonije koja mi je ponudila suradnju u kojojću se moći predstaviti na način kao što to radim na grupi i blogu. Tada je sunce napokon mi zasjalo i pojavilo se ono svjetlo na kraju tunela kako mi to znamo reći, te se i ovoga puta želim zahvaliti još jednom gđi. Luciani i Jasminki. Otada je prošlo dodatnih mjesec dana da bih prije nekoliko tjedana na internetu mogao vidjeti kako se nakon 3,5 godine opet otvara jedan ugostiteljski objekat, točnije hotel u kojemu sam radio punih 2,5 godine. I pred sam kraj mogu reći kako je ova godina napokon bila uspješna.

Kako sam u prošlom postu naveo, zadnjih nekoliko recepata je bilo u sklopu ljeta, a ovim posljednjim receptom, točnije jednim super osvježavajućim pićem koje će Vas vratiti u tople, vruće i ljetne dane i kojim ćemo završiti ljetnu sezonu.Zasigurno se sjećate one limunade uz dodatak sirupa od đumbira. Recept za istu možete vidjeti na ovom link-u. Ovoga puta
također se radi o jednoj limunadi, a ovoga puta glavni akter je lavanda i to ni manje ni više nego domaća, točnije iz bakinoga vrta.
S obzirom kako sam o vodi pisao o prethodnom postu, ovoga puta i za ovu limunadu dosta dugo sam čekao da kupimo limun, koji nam je tada trenutačno bio luksuz, a i sjetio se se magneta
koje imam kod kuće. Da budem iskren magnete nisam dosta dugo upotrebljavao za vodu, gotovo da sam i zaboravio na njih, no tata me podsjetio da ih imamo, te ih odlučio koristiti za ovu limunadu i to samo iz razloga jer ovakvu vodu nemate, niti ćete je ikada moći pronaći i kupiti na tržištu. Na taj način ljudi koji imalo razmišljajuo svojem životu i stilu prehrane odlučili bi se za ovakvu vrstu alternative, a sve tvornice vode ili kako ja znam reći tzv. "žabokrečine"bi propale, ljudi bi samo magnete upotrebljavali i nakon kušanja ovakve magnetizirane vode ne bi im više nikada palo na pamet da kupuju tvorničke splačine.

Magnetiziranu vodu zbilja treba probati i kušati je da bi se mogao donijeti nekakav sud o njoj, no ja ću Vam odmah reći kako je neusporediva s onom vodomm iz slavine, a još više s onom flaširanom vodom. Magneti u ovoj priči imaju ulogu da vodu obogate kisikom i omekšaju je, a zatim razbija nataloženi kamenac kojega se ne možete u potpunosti
riješiti jer će on i dalje biti prisutan, no neće biti u svojem izvornom kristalnom obliku, već u drugome i u njoj se ne mogu hvatiti u organizmi oni tzv. "kalcifikati". Magnetizirana voda štiti i jača Vaš imunitet i štiti organizam. Ne znam kako bih Vam što preciznije i točnije predstavio takvu vodu, no mogu samo reći da magnetizirana voda
predstavlja tzv. "živu" vodu, za razliku od one iz slavine i flaširanu, dok te dvije me podsjećaju kao da su mrtve, sve hranjive tvari iz vode su nestale, ne osjeti se gustoća, dok se
kod magnetizirane vode točno može primjetiti razlika. Isto tako primjetio sam kako sam sit od takve vrste vode, kao da Vas nahrani.
Isto tako kod magnetizirane vode mijenja  se viskoznost, provodljivost i Pb, kao i površinska napetost, što je sve važno za život i ubrzanje metaboličkih procesa, razgradljivost proteina, enzima i dr.Dovoljno je napuniti određenu bocu s vodom, te je postaviti na magnete da kao takva stoji od 12- 24 sata. Kad na rubovima i krajevima boca ili kanisterima budete primjetili malene sitne
mjehuriće će biti znak da je voda magnetizirana i spremna za konzumiranje. Kao takva magnetizirana može stajati 3-4 dana.Voda kao takva je mnogo čišća, nema nikakvih sitnih čestica koje možete svakodnevno vidjeti u čašama, niti kamenca, u što sam se već i sam ranije uvjerio.
I to bi za sada od mene bilo to, a za nekoliko tjedana krećemo s onim standardnim i klasičnim recpetima za koje vjerujem da većina nestrpljivo očekuje. :)


Potrebni sastojci :

  • 1 l magnetizirane vode
  • 2 veća limuna ( manje ili više, ovisno da li više volite slađe ili kiselije )
  •  
  •  Sastojci potrebni za sirup od lavande :
  •  
  • 300-350 g sušene lavande 
  • 150 g šećera kristala
  • 2-3 jušne žlice vode


Dodatni sastojci :

  • kalupi za muffine, plastične slamke
  • kolutići limuna i sušene lavande ( po želji i za dekoraciju )
  •  
  •  + 
  •  
  • pola čajne žlice soka od višanja ( ili tek toliko da dobijete nijansu i boju lavande - nisam htio dodavati nikakve umjetne prehrambene boje, već sam se dosjetio soka od višanja )




Postupak:

Posudice za led napunite vodom, te u svaku stavite listove mente i sušene cvjetove lavande, te spremite u duboki zamrzivač sve dok se voda ne zaledi. To će nam poslužiti kao dodatna dekoracija, ali i da rashladi ovu limunadu tokom ljetnih dana.




Limune dobro operite, te ih ocijedite na klasični način.


Ukoliko ne volite komadiće ocijeđenih agruma kasnije ih jednostavno samo procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu.





Za sirup od lavande u manji posebni lončić dodajte vodu,šećer i sitno iskidanu sušenu lavandu.
Kuhajte na laganoj vatri sve dok voda ne ispari i šećer se ne otopi i dok se ne dobije gusti šećerni sirup.


Šećerni sirup bi treba biti takve konzinstencija koju možete vidjeti na doljnjoj fotografiji :



Što se tiče magnetizirane vode, ostavio sam je 12 sati da stoji na magnetima. 



I maleni sitni mjehurići koje možete primjetiti na krajevima boce, što je znak da je voda spremna za konzumiranje. 


Pred sam kraj u posudi u kojoj ste dodali limunovog soka, dodajte procijeđeni sirup od lavande i magnetiziranu vodu.


Nakon toga dodajte vrlo malo soka od višanja, dobro izmiješajte i spremite u hladnjak. Meni se slučajno omaknulo malo više soka od višanja, pa nisam dobio lijepu nijansu koja bi asocirala na boju lavande.



Pred samo posluživanje bilo da ćete ovu limunadu posluživati na nekakvom otvorenom prostoru, možete napraviti ove vrlo efektne, ali i dekorativne dekoracije za čaše. Ovo bi se najviše odnosilo onda kada ne želite da u Vašem piću završi nekakve vrste cvijeća, topole, sitnih mušica ...



Napravite ih na način da papirnate košarice od muffina lagano po sredine probušite, te kroz provučete plastične slamke. 





I pred sam kraj smrznute kockice leda u koje sam stavljao listiće svježe mente i sušene cvjetove lavande.





I to bi bilo to. Poslužite uz takve ledene kockice leda i dekorirajte po vlastitoj želji. :)














ponedjeljak, 16. rujna 2013.

[ Prvi put i sjećanja na djetinjstvo :] Retfalački kirvaj



Svake godine 14.09. u Retfali 6. obilježava se crkveni blagdan  po imenu "Uzvišenje svetoga križa" koji uključuje i tradicionalni slavonski običaj kirvaj. Taj dio Retfale tokom cijele godine osim navedenoga dana je pust i zapravo nema nikakvih značajnijih događaja i manifestacija. ali
na dan crkvenog blagdana župne crkve "Uzvišenje svetoga križa" i kirvaja taj dan je pun ljudi, gužve, a svake godine je prepune vesele djece i tinejdžera koji ne mogu odoljeti tzv. mini lunaparku i uvijek mu se vraćaju iz istih razloga, a ti su vožnje razno-raznim ringišpilima, tzv. igrama na sreću gdje se pomoću određenih predmeta gađaju nekakve stvari sa sitnim predmetima ili plastičnim puškama i pištoljima ne bi li neki od njih s kirvaja odnijeli nekakvu igračku ili nekakav drugi predmet koji će ih nakon završetka kirvaja uvijek podsjećati na taj dan. Za odrasle također ima nešto slično tome, no oni bi nakon određenih srušenih predmeta mogli osvojiti i nekakvo alkoholno piće. Svake je godine tradicija da se prije ručka otiđe na misu, nakon koje bi uslijedio ručak, a nakon ručka pojedinci ne mogu dočekati da posjete kirvaj, već doslovno od ranih jutarnjih sati gnjave roditelje da što prije posjete kirvaj.Takav sam i ja bio kao dijete i tinejdžer, no danas to više i nije tako premda moram priznati kako me i dan danas privlače oni maleni autići s kojima se možete doslovno zapucavati jedni u druge ili se čisto malo provozati i ubiti želju za adrenalinskom vožnjom. Doduše takve vožnje jako kratko traju, negdje možda 2 minute, a i nisu jeftine, a zadovoljsvu nikada kraja, pa tako i stoji ukoliko se ikada spremate na kirvaj pripremite malo više novaca sa sobom jer sve što tamo pronađete za sebe i svoju djecu zbilja će biti potrebnija pozamašnija svota novaca. Iako je ovo crkveni blagdan, uključujući i sve druge veće blagdane poput Uskrsa i Božića, kirvaj se također sveo samo na hranu, ringišpile i štandove, a onog duhovnog poziva nema. Kao klinac i tinejdžer sam odlazio na taj dan i sve druge veće blagdane u crkvu, a danas sve rjeđe,pa gotovo i nikada, jer sam kao i svaka druga djeca radovao se samo ringišpilu i štandovima na kojima ste mogli pronaći doslovno sve, od igle do lokomotive. Na taj dan za stolom se uglavnom okuplja rodbina i prijatelji,a i svake posjete su uzajamne. Što se tiče hrane svake godine bude drugačije, pa se ovoga puta kod bake i djede na trapezi moglo pronaći :domaća juha od junetine ( kuhano meso, povrće iz juhe, domaća tarana ( sitna ribana domaća tjestenina )) ujina pita sa sirom i špinatom ,sos od rajčice i kuhana junetina, filovana paprika uz kašicu od krumpira ( koju nismo jeli pored sve navedene hrane, tako da je nisam fotografirao ), pečeni krumpiri, pečena janjetina, mladi luk, te na samom kraju kolači - "šape" s medom, krancle i mađarica. Što se tiče ovog zadnjeg kirvaja odaziv ljudi i nije bio baš u ne znam kakvom velikom broju kao što je to nekada bilo. Ljudi jednostavno ili nemaju novaca ili nisu zainteresirani više za takve stvari.
Meni je ovo ujedno bio najbolji kirvaj do sada samo iz tog razloga jer nije bilo velike gužve, ljudi su bili mnogo više opušteniji i vedriji nego li prije ili sam barem takav dojam stekao, a i djeca su bila mnogo bolja nego li ikada prije -nisu se nikakvi neredi pravili kao što sam prije mogao primjetiti.


Tako da sam ovoga puta odlučio s Vama podijeliti virtualnu avanturu crkvenog blagdana i kirvaja. :)

Zaputio sam se u prijepodnevnim satima, tako da dolaskom na mjesto "zločina" :D nije se moglo vidjeti ne znam što, jer su se ljudi tek pripremali i postavljali ringišpile i štandove, pa eto
nekoliko fotografija pri samom dolasku. 









Autići djetinjstva kojih se jednostavno nikada nisam mogao zasititi. 

Štandovi u pripremama. Prije nekoliko godina kompletno cijela ulica je bila upotpunjena s tim štandovima koji su čak dosegnuli do crkve, no nažalost iz godine u godine ih je sve manje i manje.






I naravno crkva "Uzvišenje svetoga križa" :





Pri samom ulazu u crkvu također se nalazio jedan maleni štand, na kojemu ste mogli kupiti različite krunice, privjeske i lančiće.



Nakon prvog jutarnjeg obilaska, pravac je bio kod bake i djede i iščekivanje, ali i pomaganje oko ručka. 



Ujina pita ( štrudla sa svježim sirom i špinatom ) :




 Dosta dugo je nisam jeo, pite i štrudle općenito. Savršeno masna, baš po mojem guštu. :)



 Bakina domaća juha od junetine, povrća i sitne ribane kašice ( tarana ) :


Domaći sos od rajčice ( paradajz sos s kuhanim mesom - junetinom ) :


Bilo je i punjene paprike s kašicom od krumpira, no tko će jesti punjenu papriku pored pečenje janjetine, zar ne? :D 

Ovo je prvi puta da sam jeo janjetinu, jer gdje god da sam je imao priliku isprobati jednostavno mi nije odgovarala, što zbog intenzivnog mirisa, što zbog pečenja - načina na koji je spremljena. 
A u ovoj sam se doslovno ugušio. :) 




I pred sam kraj nešto malo kolača : 







Nakon malo podužeg odmora, guštanja i chill-anja s obitelji opet smo se zaputili na kirvaj i ovog puta imali što i vidjeti. :)




Različitih igračaka ili kako ja volim reći "đinđa" za mališane. 


Ušećerenih jabuka, karameliziranih bombona ...


Veliki tobogan za mališane, štandovi sa šećernom vatom, kokicama, pommes fritom...

 Što se tiče gastronomije ostao sam malo razočaran. Kao i na svakom kirvaju mogli su pronaći štandovi s pommes fritom ( prženim krumpirićima), šećernom vatom koje se danas mogu kupiti i s različitim okusima - banana, vanilija, čokolada, šumsko voće... Prošle
godine čak se mogla kupiti i degustirati pečena prasetina,janjetina, hamburgeri, različita alkoholana i bezalkoholna pića, no jučer kada sam posjetio kirvaj toga nije bilo. Ne znam, možda danas, sutra ili prekosutra bude veći izbor.






 Preokupirane ulice ljudima ...







I naravno moj "divni" fotoaparat koji nije bio u mogućnosti da uhvati djecu dok se voze, a i razlog svemu tome je bio taj da se mrak počeo lagano već spuštati, dan je bio čudan, niti je sunce sjalo kako je trebalo, niti je kiša padala. Uglavnom bilo je dosta oblačno.  >_>






Nakon obilaska, fotografiranja i znatiželjnih pogleda uprtih u moj fotoaparat uslijedilo je nešto što me opet vratilo u djetinjstvo, a to je šećerna vata. 


Cijena je 10 kuna. Djedi nikako nije bilo jasno kako ja to mogu uopće jesti. :D Nudio sam ga da je i on isproba, na što mi je rekao da je bacim. Rekao sam kako neću baciti 10 kuna u vjetar, na što sam dobio odgovor kako će on meni dati još 10 kuna. :D Naravno, nisam posustao, odustao, niti se nećkao hoću ili neću. To je nešto što me vratilo u djetinjstvo i jednostavno se isplatilo isprobati je opet.





Što se tiče samoga kirvaja i ringišpila oni će se na toj retfalačkoj lokaciji ("Žuto naselje" nalaziti negdje oko 2-3 dana, pa ukoliko ste u blizini, posjetite ih svakako.