Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 29. listopada 2013.

[Bez p'o muke]: Povrtni umak s tjesteninom



Prošlo je već nekoliko godina otkako sam zaboravio za onaj osjećaj kada radiš da se jednostavno moraš naviknuti da ide posao-kuća, posao-kuća i tako unedogled sve dok ne dobiješ onaj jedan jedini slobodni dan u tjednu i odlučiš ga iskoristiti do maksimuma. Svi smo postali previše užurbani, srljamo i jurimo, ništa ne stignemo, nemamo vremena za nikoga  što ne rezultira uvijek s nekakvim pozitivnim ishodom. ma koliko god sebično gledali na sebe i na novonastalu situaciju. Već nekoliko tjedana razmišljam o svim dosadašnjim neobjavljenim receptima kojih zbilja ima jako puno, a s obzirom kako svi živimo kako živimo, s obzirom kako smo doslovno "tanki" s vremenom i gledamo da u kuhinji i pred štednjakom provedemo što je moguće manje vremena, no opet u drugu ruku pojeli bismo nešto fino, brzo i ukusno, a na ono "zdravo" zaboravite. Obično kada god radim nemam volje, niti živaca kod kuće išta pripremati (bilo da je slano ili slatko u pitanju) ma koliko god ja u tome svemu neopisivno uživao. Radim stalno druge smjene, a većinu prijepodneva želim provesti u relaksiranju ne obazirujući se na svakodnevne obveze koje ima svako kućanstvo. Ako sam baš prisiljen da skuham nešto onda to uvijek bude tjestenina s razno-raznim vrstama umaka, jer sve što ima veze s tjesteninom i umacima jednostavno obožavam iz razloga što je priprema brza, jednostavna i na kraju ono najbitnije - ukusno i fino. Sutra napokon imam slobodan dan, pa se opet planiram posvetiti izradi francuskih makarona, koje sam već radio na poslu prije nekoliko tjedana, no to ću sve objaviti kada uspijem dobiti ih onakve kakvi bi i trebali da budu.
Bitno je to samo da sam si naručio kalupe i dresir vrećicu s nastavcima za makarone. koje planiram sutra isprobati i nadam se da će ovoga puta ispasti bolji i ljepši nego li prethodni s obzirom kako na poslu imamo samo različite plehove za pečenje biskvitnih tijesta koji su sve samo ne ravni, pa se smjesa od makarona razlijeva sa svih strana. No kako više ne želim niti planiram eksperimentirati s razno raznim tepsijama i plehovima odlučio sam se da lijepo kupim gotove silikonske kalupe za makarone kako bih izbjegao ono što mi se prvi puta dogodilo, a oni izgledaju ovako :




Sastojci potrebni za umak :

  • 300 g crvenog luka
  • 3 veće tikvice ( cca 600 g )
  • 1 l pasirane rajčice ( koristio sam domaću, a po želji možete ubaciti i pelate rajčice )
  • 4 jušne žlice blagoga ili ljutoga ajvara
  • soli, mljevene slatke paprike i šećera po ukusu i potrebi

Dodatni sastojci :

  • Tjestenina po izboru ( ili bilo koji drugi prilog za koji smatrate da bi bio idealan za ovakvu vrstu umaka )
  • sitno sjeckano peršinovo lišće ( svježe ili sušeno )


Postupak :

Crveni luk očistite, te ga nasjeckajte na tanje rezance. Isto napravite i s tikvicama. Posudu dobro zagrijte, te dodajte ulje, a zatim sjeckani crveni luk. Ukoliko pirjate veću količinu crvenoga luka slobodno ga posolite kako bi što prije pustio vodu. Kad prestane puštati vodu po potrebi dodavajte postepeno ulja kako tokom pirjanja ne bi zagorio. Pirjajte ga sve dok se u potpunosti ne iskaramelizira.



 Na karamelizirani luk dodajte nasjeckane tikvice, te nastavite pirjati sve dok ne prestanu puštati vodu.




Pred kraj pirjanja luka i tikvica podlijte s pasiranom rajčicom i pelatima po želji. Kuhajte na laganoj vatri sve dok luk i tikvice ne omekšaju.


Na kraj dodajte ajvara i sve navedene začine, te začinite po ukusu.


Tjesteninu skuhajte na oubičajeni način ili prema uputama s vrećice. Poslužite dok je još toplo uz sezonsku salatu po izboru i malo ribanog parmezana. :)









Bon Appétit


nedjelja, 13. listopada 2013.

[Napokon novi post:] Domaća pita s višnjama







Od 18.09.13'. započeo sam s poslom i od tada nemam vremena, niti volje sjesti pred računalo, a kamo li da napišem bilo kakav novi recept. No eto radne smjene su se koliko-toliko stabilizirale i odlučio sam da je napokon došlo vrijeme da izbacim novi recept. Nakon domaće pite s jabukom i iste takve samo u obliku torte na red je došla i ova, samo što sada glavnu ulogu imaju višnje, umak od višanja i malo sladoleda od vanilije. Sjećam se svojih početaka i prvih koraka što u kuharstvu i slastičarstvu dok sam istraživao dobar normativ za prhko tijesto. Nakon silnih pokušavanja i isprobavanja pronašao sam po mojem mišljenju meni osobno najbolji normativ i od tada samo njega koristim .Isto tako kao klinac gotovo pa niti jedna nedjelja u našem domu nije mogla proći bez pite od jabuka, a ja sam naravno tu tradiciju i dan danas slijedio i slijedim je i dalje. Kao i kod svake pite koju radim i ukoliko se odlučite ovu isprobati toplo Vam preporučujem da je prethodno nakon pečenja ostavite da se dobro ohladi, a zatim je poslužite, a najbolje bi bilo kada bi prenoćila i kako bi se sve arome povezale, prhko tijesto u sredini ostalo mekano, a izvana i doljnja korica tijesta ostala prhka, baš kako i treba da bude. Kako sam za svoj prvi recept domaće pite od jabuke radio ne razmišljajući o nekakvom bloganju tada je ispala ona klasična pita, dok je ova s višnjama sasvim drugačija priča : proradio sam fotografiji, svjetlosti i okolini u kojoj ću fotografirati , te je obogatio s umakom od višanja i sladoledom kao dodatno osvježenje. Bombastični okusi slatko kisele kombinacije koje po mojem mišljenju zovu na još i još. Ako me pitate koju masnoću upotrijebiti kod izrade prhkog tijesta za ovakve pite toplo bih Vas savjetovao da upotrijebite svinjsku mast, a pogotovo ukoliko imate domaće jer daje poseban okus i miris prhkom tijestu. Ukoliko ne konzumirate životinjske bjelančevine, slobodno upotrijebite maslac, a ukoliko ste veganac upotrijebiti možete ghee maslo no iskreno i opet po mojem mišljenju to neće biti to.

Originalni recept za domaću pitu od jabuka možete vidjeti na ovom link-u.

Što se normativa tiče koristio sam duplu mjeru i pekao je u onim plehovima koje dobijete uz svaku pećnicu. Ukoliko niste vješti s postavljanjem gornjeg dijela prhkoga tijesta možete slobodno naribati pomoću veće stranice ribeža, no gledajte da tijesto bude dobro ohlađeno kako se tokom ribanja ne bi polijepilo i neka bude reprezentativno. :)


Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 1 kg polubijelog brašna ( ili običnog bijelog )
  • 240 g domaće svinjske masti ( ili maslaca )
  • 4 jaja
  • 1,5 kiselo vrhnje ( cca 230 g )
  • 250 šećera kristala ( 125 g šećera ide u prhko tijesto, a ostatak dodajem u nadjeve )
  • 1 vrećica p.p.
  • 500 g očišćenih višanja ili trešanja ( ima sam domaće, iz dubokog zamrzivača )
  • 3 vrećice vanilin šećera


Sastojci potrebni za umak od višanja :

  • upotrijebiti možete kompletno cijeli sok koje višnje budu pustile nakon što ih pošećerite
  • 1,5 jušna žlica gustina
  • vode i šećera kristala po ukusu ( ovisno kakvu konzinstenciju umaka želite )

Dodatni sastojci :
  • sladoled od vanilije ( po želji )
  • 1 dl hladnoga mlijeka ( za premazati pečenu pitu )



Postupak :

Prvo obavite onaj po meni teži i gori dio posla, a to je čišćenje višanja.


 U dublju posudu dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Na taj način brašno će se prozračiti i očistiti od eventualnih nečistoća i time doprinijeti boljem okusu i izgledu prhkog tijesta.
Dodajte svinjsku mast, jaja, vanilin šećer, obični šećer kristal i kiselo vrhnje. 


U početku smjesu možete miješati s viljuškom sve dok ne dobijete smjesu pogodnu za daljnu izradu rukama.
Bitno je da se svi sastojci dobro i brzo izmiješaju sve dok svinjska mast, maslac ili nekakva druga masnoća ne bi previše rastopili. Rukama lagano mrvite sve sastojke sve dok ne dobijete homogeno tijesto.


Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata da odstoji.



Nakon pola sata stajanja tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Prvi dio razvaljajte po plehu, a ostatak gornjega tijesta spremite natrag u hladnjak, sve dok ne završite s nadjevom. Razvaljano tijesto probodite na puno mjesta pomoću viljuške. Na taj način spriječiti ćete da se tijesto digne i popuca na određenim dijelovima.




Otkoštene višnje, pošećerite i ostavite ih sa strane da malo odstoje i da puste višak soka, te ih nakon toga rasporedite po prvom dijelu nepečenog prhkog tijesta.


Nakon toga na višnje stavite ostatak nepečenog prhkoga tijesta koje ste razvukli pomoću oklagije ili jednostavno ostatak tijesta možete naribati po vrhu.


Kao i kod prvog dijela razvaljanoga tijesta, tako i kod ovoga zadnje dijela, viljuškom izbodite na nekoliko mjesta.



Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 40-tak minuta, ovisno o pećnici ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Nakon što bude pečena, pitu odmah premažite s kistom za kolače kako bi se kora uparila i time postala stajanjem hruskava, te prekrijte običnom kuhinjskom krpom i ostavite da se dobro ohladi, a zatim je poslužite.

Za umak od višanja u manji lončić ubacite sok od višanja, šećer i po potrebi vode, a kad se šećer rastopi dodajte pred sam kraj gustina pomiješanoga s vodom, te ukuhajte gusti sirup/umak.

I to bi bilo to. :)  Iskreno se nadam da će Vam se svidjeti i ne zaboravite javiti dojmove, utiske, kritike, savjete...


















P.S. Možete umjesto višanja upotrijebiti i čokoladnu kremu ili nešto sasvim druge. Dajte si maštu na volju. :)