Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

[Malo vremena:] Sretan mi rođendan(2014.) Pite na štapićima




Ovo je 2.dio posta mojeg rođendana i onoga što sam te dane radio za njega. Znam da sam obećao kako ću svaki dan napisati tih nekoliko dijelova i nadoknaditi ono izgubljeno, no opet sam se našao u jednoj malo većoj gužvi pa mi je vrijeme nije jednostavno dopustilo da sjednem i nastavim tipkati, tako da ću ovoga puta ubaciti dva recepta, a to će biti pite na drvenim štapićima i "jello shots". Pite na štapićima su novitet na gastro sceni koje polako preplavljuje i naša područja. Prvi puta kad sam ih vidio rekao sam si: "to je to, idemo ih raditi", pa sam se tako odlučio za njih, s time da sam nakon svojega rođendan radio još jednu turu za posao gdje su slavili svoju prvu godišnjicu postojanja i rada. Nisam htio ništa posebno eksperimentirati s prhkim tijestom već sam se držao onog standardne recepture za koju recept možete pronaći na blogu kad sam radio  pite s jabukama i jednu pitu s jabukama samo u obliku torte, s višnjama...No prije svega toga našao sam se u velikoj delimi kako i od koga da nabavim te drvene štapiće pa sam nekoliko sati google-a da vidim što drugi kažu. Pronašao sam ih u jednoj ljekarnoj i tada nisam mogao nikome riječima opisati svoju sreću i zadovoljstvo. Nakon tog najvećeg problema i dilema oko drvenih štapića razmišljao sam dosta o nadjevima i jednostavno mi se nije dalo ponuditi nekome opet klasični nadjev od jabuka,  te su u tu priče ušle i svježe jagode. Nadjev od jabuka sam dodatno oplemenio s mljevenim đumbirom  u prahu, tek s nekoliko klinčića, malo mljevenog cimeta i limunovog soka, dok sam svježe jagode samo nasjeckao na sitnije kockice, te ih malo pošećerio, a dio tekućine koje bi jagode pustile stajanjem sam nadopunio s krušnim mrvicama jer sam opet se malo nećkao i mogu slobodno reći bojao ukoliko bih jagode kao takve dodao recimo u nekakav neutralni puding razvodnilo tu smjesu i previše natopilo prhko tijesto koje bi se tokom pečenja više kuhalo nego peklo. Samo Vam mogu reći da nikoga nisam ostavio ravnodušnim što se pita na štapiću tiče, svi su se oduševili, a dodatnu točku na "i" odlučio sam te drvene štapiće "odjenuti" s jednim malenim pletenim vezovima koji služe za omotavanje donjeg ruba svake torte s obzirom da toga imam poprilično na "lageru", te ih odlučio nazvati "veselim šokicama. :) Osim slatkih pita na štapićima možete se slobodno odlučiti i za slanu verziju pita, dodati nadjeve po želji, jednostavno improvizirati i napraviti nešto nesvakidašnje i ludo.   Jello shots se također već dosta dugo vremena vrtio na mojoj "to do " listi, te sam i njih uvrstio za rođendansko slavlje.  Naime ovdje se radi o kupovnim voćnim i mutnim sokovima koji se ukuhavaju u vodi s malo šećera, te se u njih kasnije dodaje jestiva želatina. Stavljaju se u one malene plastične čašice od 0,04 dl, a boje sokova možete sami odlučiti koje ćete upotrijebiti. Koristio sam onaj "Iso sport ( plave boje ), šumsko voće ( crvena ) i juice od naranče ( narančasta ). Prije presipavanja kuhanoga soka s želatinom poželjeno je da znate kako treba čašice prethodno navlažiti s vodom ili uljem, pa su stoga mišljenja podijeljena i neki od ljudi će Vam reći kako im nije dovoljna voda jer jednostavno taj "želatinasti" alkoholni sok ne želi sam od sebe izaći iz čašica, dok će Vam drugi reći kako im super izlaze ukoliko čašice premažu s vrlo tankim slojem ulja. Jello shots bih mogao uvrstiti kako nekakav alkoholni slatki desert koji se uglavnom radi od tih voćnih sokova, vode, malo šećera i votke. Vrlo su praktični i prikladni za sve prilike, a isto tako možete ih pripremiti i za svoju djecu s time da onda izbacite votku. Vjerujte mi na riječ da će dobra većina biti oduševljena. :)

Sastojci potrebni za prhko tijesto : 

  • 800 g bijelog glatkog brašna ( ili običnog bijelog - od te količine brašna + svih ostalih navednih sastojaka dobio sam cca 50-tak gotovih komada pita na štapićima)
  • 200 g graham brašna
  • 240 g domaće svinjske masti ( ili maslaca )
  • 4 jaja
  • 1,5 kiselo vrhnje ( cca 230 g )
  • 125 šećera kristala
  • 1 vrećica p.p.
  • 3 vrećice vanilin šećera

Sastojci potrebni za nadjev  od jagoda: 
  • 500 g opranih i očišćenih jagoda
  • 150 g šećera ( ovisno da li više volite slađe ili kiselije nadjeve )
  • 2-3 jušne žlice krušnih mrvica 
  •  - što se nadjeve tiče možete normativ slobodno povećati ukoliko volite da bude više nadjeva, no ja osobno ne volim s ničime pretjerivati 



Sastojci potrebni za nadjev od jabuka :
  • 500 g jabuke ( koristio sam one više škrobnije )
  • 200 g šećera kristala
  • 2 veće klinčića
  • 1 jušna žlica mljevenog đumbira u prahu
  • sok od jednog limuna 


Postupak :

U dublju posudu dodajte prosijano glatko brašno skupa s praškom za pecivo. Dodajte svinjsku mast ili maslac, jaja, vanilin šećer i obični kristala šećer.

Prvo viljuškom dobro razradite sve sastojke da se malo povežu, a zatim upotrijebite ruke,  te zamijesite prhko tijesto. Dobivenu bulu tijesta omotajte prozirnom folijom, te ostavite u hladnjaku najmanje pola sata kako bi tijesto odmorilo i kako bi se masnoća u tijestu stegnula, a nakon toga prebacite se na nadjev za pite.


Za nadjev od jabuka, jabuke ogulite te ih nasjeckajte na sitnije kockice. Dodajte cimet, šećer, klinčiće. Stavite na vatru, te ih pirjajte sve dok se većina vode ne izreducira, a tokom kuhanja dodajte đumbira u prahu. Nije potrebno u potpunosti izreducirati tekućinu u jabukama, neka ostane vrlo malo soka koje jabuke budu pustile tokom pirjanja i kako tokom pečenja nadjev ne bi bio previše suh.

Što se tiče nadjeva od jagoda, njih također nasjeckajte na sitnije kockice, dodajte šećera, te ih vrlo kratko ostavite sa strane da počnu puštati svoj sok, a nakon toga dodajte krušne mrvice i još jednom promiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.  Osim nasjeckanih jagoda možete koristiti i pire od jagoda iliti tzv. kašicu pa kombinirati sa sitno sjeckanim.


Nadjev od jabuka prije slaganja na tijesto dobro ohladite, a zatim se bacite u izradu. Tijesto razvaljajte poprilično tanko, a opet ne previše kako nadjev tokom pečenja ne bih popucao ili dok ih prebacujete na plehove za pečenje iako sam ih direktno slagao u plehove. Naravno da sam imao i asistenciju mlađe sestre koja je razvijala tijesto i izdubljivala ga dok sam ja filovao i ukrašavao. Preponosan sam na njezin rad.


Svaki izrezani ( okrugli ) oblik stavljajte direktno u plehove za pečenje koje možete i ne morate obložiti masnim papirom za pečenje. Drvene štapiće rasporedite po prhkom tijestu i to na način da ih naredite da budu složeni do polovice prhkog tijesta.  Dodajte nadjeve kako je prikazano na fotografijama, te preklopite s drugim dijelom tijesta.

 I naravno ti famozni drveni štapići za koje sam se pribojavao da ih nikada neću moći pronaći za kupiti, te da će kompletno cijela izrada oko njih pasti u vodu.  :)


I pred sami kraj to bi izgledalo nekako ovako. ;) 



Pecite ih na 180 C nekakvih cca 20-tak minuta, ovisno o pećnici. Nadjev u njima će se fino karamelizirati i dobiti ćete malene i savršene pite na štapićima za kojima će svi poludjeti.








I to bi bilo to za sada. Obećajem da ću sutra opet nastaviti s pisanjem ,a što se tiče "jello shots"-a njih ću objaviti sutra s obzirom da je i ovaj post pomalo duži. ;)

I uz to su išli jednozalogajni iliti kako ih ja zovem "fingerfood". Sastoje se od domaće sušene kobasice, sira trapista, svježeg peršinovog lišća i punjenim maslinama.


UPDATE : 27.01.2016. 

Pite na štapićima u novijem ruhu.




 





4 komentara:

  1. Awesome post, thanks for sharing this post..

    OdgovoriIzbriši
  2. volim ovaj moderan izgled klasične pite!! odličan za party-je!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Gdje se drvene špatule mogu kupit9i?

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.