Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 12. lipnja 2014.

[Malo vremena:]Sretan mi rođendan(2014.) Parfe torta s jagodama i rižom



Šaljem Vam svima veliki pozdrav i da se nakon skoro dva i pol mjeseca svojega odsustva i "ne blogiranja" opet vratim istome. U posljednjih skoro pa 3.mjeseca toliko toga mi se dogodilo, toliko toga sam prošao da jednostavno nikako nisam uspio pronaći način ili barem malo slobodnoga vremena da ispišem i onaj najjednostavniji i najbrži recept, no obećajem kako ću do kraja ovoga mjeseca pokušati nadoknaditi sve ono izgubljeno, ali i pripremati nove materijale recepata koji iz dana u dan se samo gomilaju baš kao i prašina na ormarima, policama i stolovima. Kad obavim sve objave barem što se tiče ovih rođendanskih postova pokušati ću u jednom od narednih postova opisati Vam i ono loše iskustvo koje sam doživio vani u Njemačkoj, a isto tako i onu pozitivniju stranu medalje. Kako dosta dugo ništa novo nisam objavio na blogu ovaj dio s rođendanskim postom morati ću opet podijeliti na nekoliko dijelova kako ne bih previše opteretio jednu priču i da jednostavno to izgleda na nešto i da bude koliko-toliko pregledno. Pa da onda krenem nekakvim redom. Što se rođendana tiče o njemu sam još naveliko i naširoko razmišljao dok sam bio u Njemačkoj, no kako se vrlo brzo vratio odlučio da ću ga ipak slaviti. Baš kao i prošlogodišnji rođendan koji sam objavio radio sam poprilično dosta stvari uključujući i pića tipa domaćeg piva od đumbira s dodatkom limuna i naranče, a za ovaj rođendan sam odlučio napraviti istu stvar, samo očigledno nije bilo dovoljno muške publike koja bi konzumirala to piva, dok je domaći bitter lemon išao dosta dobro i bio je mnogo više prihvaćeniji. Vjerovali Vi meni ili ne samu pripremu i nekakvu razradu rođendana sam smišljao oko tjedan dana, a sama priprema je trajala skoro dva tjedna, no znao sam da će se isplatiti pod svaku cijenu. Novac je naravno opet malo predstavljao problem s obzirom koliko sam se "obogatio" i zaradio u Njemačkoj, ni nisam niti sam pomišljao da ću ubrzo nakon dolaska u Hrvatsku i općenito kući u svoj grad dobiti novi posao koji me je doslovno dočekao kao naručen. Tako da se dodatni trošak rođendana i nije toliko osjetio, no sve kockice nekako su se posložile da čovjek jednostavno ne može vjerovati da se takve i njima sličnim situacijama zapravo i dogode.
Ponekad rođendane najviše volim slaviti samo zbog onih dekorativnih papirnatih vrećica jer ih zbilja ima razno-raznih i sa kojekakvim uzorcima i koje kao hrčak skupljam u jednoj velikoj vrećici te se kao takav mogu slobodno nazvati kolekcionarom. :)

S obzirom što sam prošao u Njemačkoj sa svim snagama sam odlučio posvetiti se rođendanu i dati maksimum od sebe znajući da sam se vratio doslovno ubijen što psihički, što fizički, no to me nije sputavalo da obavim ono što najviše volim i što je doslovno lijek za moj duh i tijelo, a to je kuhanje i izrada slastica. Drugi rođendan bloga je već naveliko iza mene koji se odvio u trećem mjesecu ove godine i to baš u vremenu dok sam bio vani i radio tako da nisam uspio pripremiti post posvećen njemu, tako da sada pokušavam nadoknaditi ono izgubljeno. Što se tiče rođendanske torte oko nje sam se poprilično dugo dvoumio koju i kakvu da napravim, te je odabir došao na parfe tortu od jagode, te se odlučio za nesvakidašnju kombinaciju  i to one riže na mlijeku koju sam ukomponirao s parfeom od jagoda. Dosta dugo sam si razmišljao o kojekakvim kombinacijama koje nisu svakidašnje, ali opet da ostavim dojam i na svoje goste, te sam sam im tokom završene konzumacije torte upitao ih da li mogu pogoditi o kojem dodatnom i tajnom sastojku je riječ. Većina je zaključila da se radi o nekakvim orašastim plodovima, no kad su čuli o čemu je zapravo riječ ostali su pozitivno i ugodno iznenađeni.Rižu na mlijeku sam samoinicijativno napravio, nisam htio kupovati onu već umiješanu tvorničku smjesu, jer ukoliko dosta dugo pratite moj blog i moje objave znate da sam strašno rigorozan i kritičan kada su gotove kreme, nadjevi, biskviti i sve druge stvari  u pitanju, a naročito onda ukoliko netko ima određenog svojeg slobodnog vremena. Torta je sama po sebi vrlo jednostavna za pripremu, a sami parfe od jagode ne može biti jednostavniji, no opet torta će biti savršeno efektna ukoliko je ukrasite na isti ili barem slični način kao ja. Što se tiče rolade s marmeladom od jagoda nisam imao jednu dovoljno, te sam normativ uduplao jer sam se na samom kraju priče ipak odlučio napraviti tortu u okruglom kalupu od 30 cm. Pisao bih Vam još svašta nešta, no kako sam već naveo na početku uvoda ne želim previše opteretiti ovaj post, pa s toga ću Vam ovoga puta predstaviti ovu tortu, cheese cake s voćem i koji se peče. 


Sastojci potrebni za biskvitno tijesto ( roladu s marmeladom od jagoda ):

  • 10 jaja ( po mogućnosti domaćih zbog bolje i kvalitetnije boje biskvitnog tijesta )
  • 2 jušne žlice gusnella
  • 2 jušne žlice vruće vode
  • 140 g glatkog brašna
  • 1 korica ( cijela ) limuna
  • 300 g šećera kristala
  • 200-250 g marmelade od jagoda


Sastojci potrebni za kremu :

  • 150 g jagoda
  • 150 g šećera kristala
  • 10 listova želatine
  • 2 jušne žlice arome jagoda
  • sok od jednog limuna
  • 200 g riže na mlijeku ( u nedostatku iste možete slobodno kupiti gotovu i skuhati je u mlijeku )
  • 600 ml slatkog vrhnja za šlag ( isto tako možete koristiti i onaj na bazi bilja, dok Hole upotrebljavam i koristim samo za vanjski dio torte )

  • + 250 ml slatkog tučenog vrhnja ( za ukrašavanje, svježih jagoda ili bilo čega drugoga s čime želite ukrasiti tortu )

Postupak :

Jaja, vruću vodu, limunovu koricu i šećer pjenasto ulupajte. S time da gledajte da jaja barem stoje vani na sobnoj temperaturi barem pola sata kako bi se što bolje tokom miješanja umutila.Brašno i gustin skupa promiješajte i prosijte. 



Na taj način brašno ćete prozračiti i očistiti od eventualnih nečistoća što dakako doprinosi mnogo boljem i kvalitetnijem biskvitnom tijestu. 
Pleh za pečenje ( koristio sam onaj najveći i najplići od pećnice ) prekrijte s papirom za pečenje, te ga premažite s vrlo tankim slojem suncokretovog ulja.  Biskvitno tijesto pecite na 220C na cca 10 minuta ili ga testirajte pomoću drvene čačkalice. Ukoliko se na čačkalici ne nađe nikakvog biskvitnog tijesta to Vam je znak da je biskvitno tijesto pečeno. Biskvit odmah nakon pečenja izvadite iz tepsije, uklonite papir za pečenje, te ga stavite na kuhinjsku krpu koju ste prethodno natopli s malo vode, te posipajte sa šećerom kristalom.


Biskvit dok je još topao premažite s malo debljim slojem marmalade od jagoda, te pomoću kuhinjske krpe zarolajte odmah u roladu, te kao takvu ostavite sa strane da se malo ohladi. Kad se ohladi u potpunosti objema uklonite kuhinjsku krpu te zarolajte u roladu i narežite na debljinu jednog manjeg prsta. 




Okrugli obruč za torte postavite na pladanj na kojemu ćete složiti tortu, te svaki komad narezane rolade s marmeladom od jagoda poslažite prvo u obruč sa strane, a zatim na  sasvim donji dio obruča. Nažalost fotografije toga postupka nemam jer je mrak već pao naveliko, a nisam htio fotografirati uz prisutnost blica. 

Želatinu u listićima omekšajte u vodi. Jagode dobro operite pod mlazom hladne vode, te ih očistite, zagrijte na slabijoj vatri s limunovim sokom, šećerom, te ih pomoću viljuške malo zgnječite. Natopljenu želatinu dobro ocijedite, te joj dodajte toploj i sada već ukuhanoj smjesi od jagoda, limunovog soka i šećera, te otapajte na laganoj vatri uz učestalo miješanje. Nakon toga ubacite 200 g riže na mlijeku. Normativ koji sam koristio za rižu na mlijeku je 150 ml mlijeka i 50 g riže. Kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje kada prokuha, te je skuhajte al dente kako bi tokom konzumacije torte u kremi se osjetila hruskavost riže.  Slatko vrhnje istucite u šlag, no pripazite da ga ne pretučete previše, te dodajte smjesi od jagoda i želatine. Dobivenu smjesu direktno prebacite na posložene rolade. Sami vrh lagano nožem zagladite i poravnajte površinu, ostavite vani nekakvih 15-tak minuta, a zatim je prebacite u hladnja i držite tamo najmanje 24 sata sve dok se krema ne stisne i dobro ne ohladi. Sutradan uklonite obruč s torte, te je ukrasite po vlastitom nahođenju, željama i mogućnostima. ;) 







Neću pretjerivati s dodatnim receptima i stvarima koje sam priprema za rođenadan, tako da ćete i sutra morati posjetiti blog i vidjeti što sam sve još radio. ;)

Osim svih navedenih stvari pronašao sam jedne bijele balone koji su stari oko sedam godina, no još uvijek su poslužili svrsi. Napunio sam ih s onim jestivim perlicama koje se stavljaju na torte i kolače, no kako im je istekao rok trajanja nisam ih želio baciti u smeće, već sam njima napunio balone koje sam kasnije ocrtao s razno raznim motivima iliti tzv. "smile-ićima". Te iste balone sam tokom zabave bušio s iglama. :D





To bi bilo za danas to, a sutra na blogu moći ćete vidjeti i recepte za ove stvarčice. ;) 



3 komentara:

  1. Znaš da sam već krenula u jurnjavu jagoda ( meni su nezamenljive :-)).
    Nedostajao si, baš. Kvalitet kakav je redak na blogovima, studioznost, taj pristup, baš si nedostajao :-)).

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro došao nazad i sretan ti roćkas! Super je imati rođendan kad je sezona jagoda :) Torta je prekrasna, baš si ju lijepo ukrasio. Zanimljiv mi je ovaj dio s rižom, mogao si poslati komadić za probu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Thanks for sharing such an information with us..

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.