Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 18. kolovoza 2014.

[Kad se sve posloži:] Perkelt od piletine

Prošlo je malo više od tri mjeseca otkako sam se vratio iz Njemačke i točno toliko vremena otkako sam počeo raditi na novom radnom mjestu. Previše mi se stvari nakupilo u to vrijeme uključujući i kronični umor koji je cijelo ovo vrijeme trajao, no eto kako sam naveo u postu sve se posložilo i to do prije kojeg tjedna i sad napakon se mogu posvetiti svim drugim stvarima uključujući i pisanju bloga kojega sam uistinu previše zanemario ako mene pitate, no došlo je vrijeme i da to promijenim jer sam ionako u prevelikom zaostatku s receptima koji se samo talože, gdje mi memorijska kartica od 5Gb-a prepunjena i jednostavno nešto moram poduzeti po tom pitanju. Oni koji me redovito prate i čitaju moje postove što preko bloga, što preko Face-a znaju da sam već nekoliko puta najavio kako ću napokon napisati i ono ružno iskustvo koje sam doživio u Njemačkoj, baš kao i one recenzije gdje sam po gradu odlazio u slastičarnice i čisto iz nekakve znatiželje isprobavao kolače i torte te napraviti jednu posebnu recenziju i predstaviti Vam većinu slatkiša koje možete isprobati, koje biste trebali ili ne biste trebali ... I sad kad su se većina stvari posložila i dalje mi zna biti malo teže sjesti ispred računala i natipkati nešto novo jer i sami znate da ne volim kratke uvode i čisto nešto novo da napišem, već se zbilja posvetim tomu svemu, a i onda ukoliko imam inspiracije. Znam jedino da ću morati malo ubrzati s tim ispisivanjem recepata baš kao što sam to radio na samom početku vođenja i pisanja ovog bloga. Život mi je i dalje turbulentan no nekako sam se sada s time pomirio vjerojatno zbog toga što sam borac i nikada se ne predajem i doslovno kud puklo da puklo idem dalje sve dok se određene stvari ne riješe. Posljednjih par mjeseci isto tako malo više sam se posvetio preuređenju interijera i kupovanja kojekakvih kućnih i onih materijalnih i opipljivih stvari s kojima ne baš tako svakodnevno kupujemo i opremamo svoje stanove, kuće, vikendice... I moram priznati kako me to veseli i radujem se tome, no isto tako želim priznati da je bilo mojih žutih minuta ili kako ja to volim reći "muškog PMS-a koji kad me uhvati drži nekoliko tjedana, a jedan od primjera je taj kako u velikoj količini nisam uspio pronaći nikakvu sreću i zadovoljstvo, pa čak niti kad bih radio nekakav kolač i tortu i to me dodatno zabrinulo, no kažem i takva faza je valjda normalna i vjerujem da ima još takvih, no kad si okružen s ljudima s kojima možeš o takvim stvari razgovarati i povjeriti se bude ti mnogo lakše i tada na drugačiji način gledam na određene situacije. Barem ja, ne znam kako drugi. E sada da ne bih opet pretjerao s kilometarskim uvodima htio sam nešto napisati i o ovom perkeltu kojega naprosto obožavam. Jednostavan je za pripremu da ne može biti jednostavniji, no opet je tako ukusan i tako zarazan da kad ga jednom probate vjerujem da ćete ga uvrstiti u svoja jela koja radite za obitelj, prijatelje... Moj otac kad si da truda uistinu zna napraviti savršene perkelte i iskreno volio bih kad bi mu se dalo to češće raditi jer ih naprosto obožavam, no naravno da sam ja tu koji svakodnevno kuha i opet moram priznati otkako su one vrućine udarale iz dana u dan, iz tjedna u tjedan prestao sam toliko kuhati, no gledam da barem za vikend imamo nešto slatko. Kod perkelta mi toliko meso i nije bitno, no znam da se možda dobra većina neće složiti s time, no bitno mi je da isti taj perklet ima dobru tečnost bez da se dodaje previše zaprške,pa s toga u svaka takva jela volim stavljati više sjeckanog crvenog luka koji će Vam dati dodatnu gustoću, no bitno da povrće i meso malo karamelizirati koje također dodatno utječe na sam okus perkelta. Pod oznake sam ubacio "jela do 50 kuna" jer ovo jelo to može biti, no ukoliko ćete ga raditi za više od četiri osobe tada i budžet treba pojačati, no eto  vjerujem da će Vam se svidjeti, te da će se pronaći na Vašim stolovima. :) 


Sastojci : ( za cca 4-5 osoba )

  • 2 većih pilećih prsa
  • 5 srednjih glavica crvenog luka
  • 3 velike mrkve ( prethodno oguljene i narezane na kolutiće srednje debljine )
  • 3 srednja režnja češnja-češnjaka
  • 2 veća lovorova lista
  • 1 jušna žlica mljevene slatke paprike
  • sol i crni mljeveni papar ( po ukusu )
  • 1 dl suhog bijelog vina

Postupak : 

Na plitku i dobro zagrijanu masnoću dodajte prethodno otkoštena i očišćena pileća prsa nasjeckane na kockice srednje veličine, te ih pirjajte sve dok ne prestanu puštati vodu, a meso tada karamelizirajte.

Kad meso postane lagano karamelizirano dodajte sitno sjeckani crveni luk i češnjak, te pirjajte sve dok i luk ne postane malo karameliziran. 

Nakon toga dodajte nasjeckanu mrkvu i nastavite s pirjanjem. Što se povrće i meso bude bolje karameliziralo i sam perkelt će biti mnogo ukusniji. Dodajte sve navedene začine i pirjajte još nekakvih cca 5 minuta, a zatim podlijte s vodom i to sami odlučite ovisno da li više volite da bude tečnosti ili bez nje. 

Pred sam kraj možete dodati klasične zaprške ili glatkog bijelog ili nekakvog drugog brašna pomiješanog s vodom kako biste tu tečnost malo zgusnili. Poslužite ss prilog po želji. Ja sam na tržnici pronašao domaćih širokih rezanaca koje sam upotrijebio uz ovaj perklet iako više uz takva jela volim klasičnu kašicu s krumpirom. I to bi bilo to, jednostavno je da ne može biti jednostavnije. :) 






Broj komentara: 6:

  1. Divno izgleda!
    Nadam se da su ti se kockice napokon posložile :) Moram opet ponoviti kritiku po pitanju uvodnog dijela - nije problem dužina tog uvoda, već što tekst nije podijeljen na odlomke pa se teško čita, barem ovako preko ekrana. Možda takva "gromada" od odlomka odbije ljude pa ga ni ne čitaju, ali ja volim pročitati sve što piše i moram priznati da bi puno lakše bilo pratiti kad bi taj isti tekst bio podijeljen na 4-5 odlomaka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :( Kontam, u pravu si. :) Ajd javi se čim budem sad kroz koji tjedan izbacio drugi recept na blogu pa reci kak tada izgleda. :D

      Izbriši
  2. Hvala na ewcwptu.Ovakva jela su meni omiljena!

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni cak i ovako slozen text upste ne smeta jer ponekad me vise dojme uvodni textovi nego sam recept. Citajuci tvoj zaista sam uzivala. Zaista, mozda je dobra ideja odvojiti ga na odlomke. Kako god, fotografije mame a po receptu cu spremiti ovaj tvoj Perkelt. Javljam utiske!

    OdgovoriIzbriši
  4. razmišljam o pripremi perkelta već godinama valjda :D a nikako pa nikako. imamo nekih par jela koja pripremamo i to je to. valjda da bude brzo gotovo pa da više vremena ostane za odmaranje. baš smo prasci :)

    i sad, kad sam naišla na ovaj tvoj recept, sad sam se zainatila, slijedi perkelt idući tjedan! defintivno!

    danijela

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.