Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 25. veljače 2014.

[Stres, stres ...:] Kukuruzne tortille i tortilla chips

Zadnji puta na blogu sam objavio punjene i gratinirane tortille u kojima sam koristio naravno one već gotove, industrijske tortille i naravno da to ne mogu prežaliti jer to nisam ja. Kad se odlučim ili imam dovoljno slobodnog vremena onda radim sve određene stvari bilo da su slatke ili slane "from the scratch" iliti sve od samog početka ma koliko god da iziskuje vremena, a isto tako obećao sam nakon onih tortilla da ću objaviti i recept na blogu koji uključuje i samu izradu tortilla. Osim tortilla prije nekoliko tjedana sam kod jedne drage prijateljice od istih tortilla radio i čips od njih. Ako mene pitate meni je osobno mnogo bolji i ukusniji od onog klasičnog - krumpira. Zadnji puta kad sam ih radio bile su kombinacija kukuruznog i običnog glatkoga, a ja ne bih bio ja kad ne bih opet eksperimentirao s tri vrste brašna. I to da sam koristio mnogo veću količinu kukuruznog brašna, malo manjeg glatkog, a još manje oštrog brašna. Kompletno cijela priprema tortilla i nije toliko problematična, koliko oko toga zna i bude posla, tako da ukoliko niste na "ti" s vremenom slobodno zaobiđite ovaj recept u širokom luku. Danas sam dovršio zadnju turu tortilja i ispržio chips od njih. Kompletno cijeli dan mi je započeo vrlo stresno. Javila mi se jedna prijateljica s kojom sam radio u hotelu i to dosta rano ujutro i došla na kavu. Svakako sam se odlučio probuditi ranije jer sam znao da imam dosta posla oko tortilja i chips-a, a da ne pričam dok to sve fotografiram i retuširam. Nakon kave, otišao sam obići tatinu ženu, djevojku - nazovite je kako god želite, vratio se kući i završio s fotografijom. Sestri sam također odnio dobru količinu chipsa, tamo isto tako izgubio vremena, pa susreo još jednu kolegicu iz osnovne škole, baš je u ovom trenutku čekam da dođe i da obavimo "trač partiju". Da stvar bude još gora cijeli stan mi je u urnebesu, a još ka tome i pas je kod kuće, njega treba prošetati i pred sam kraj istipkati recept koji sam danas obećao da ću ga objaviti. Među svim tim stvarima i zbilja stresnim događajima ( kako za koga ) još mi je sestra ponudila ukoliko želim raditi nekakve promotivne letke u Photoshopu, te dobio još dodatnog posla. Neću niti spominjati da slabo jedem, a krećem se nenormalno tako da sam skinuo još dodatnih kilograma viška i jedino me to u ovoj priči čini sretnim i zadovoljnim, premda više sam zadovoljniji, bolje se osjećam i nekako sam više poletniji. :) Osim navedenih događanja u tu cijelu priču ulazi i moj mačak Grga, a njih dvojica kada su skupa onda to ponekada postaje nepodnošljiva i nemoguća misija. Daj im jesti, pazi da ne prave nerede, pa ih puštaj van da obave nuždu, pa ih puštaj unutra, Bonija prošetaj, premda i Grga s nama ponekada u šetnju. Zbilja jedva čekam da mi završi ovaj dan jer ne pamtim kad mi je zadnji puta cijeli dan bio toliko ispunjen i stresan. Nešto posebno što bih morao naglasiti oko ovoga recepta nemam, samo ću naglasiti kako sam već duže vrijeme isprobavao recepte za domaće tortille i kojegod da sam isprobavao niti jedna mi nije odgovarala. Iz razloga što su se stajanjem osušile i doslovno postale kao mlinci, a naročito onda ako ih zamijesite ili pretvrdo ili ih rastanjite da bude jako tanke jer time i stajanjem se osuše,propadnu, ne možete jednostavno njima upravljati, a kamo li ih rolati ili preklapati. Vjerujem da ćete biti oduševljeni receptom, kao što sam i ja, a sada zbilja prelazimo na recept jer imam previše obaveza još za obaviti. :)


Sastojci potrebni za tortille :

  • ( kombinacija kukuruznog, običnog i oštrog brašna )
  •  - od dobivene količine dobio sam nešto malo više od 50 komada pečenih tortilla što dakako varira i o tome kolike velike ćete ih praviti i koliko će biti debele

  • 600 g kukuruznog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 210 g glatkog brašna
  • 225 g domaće svinjske masti 
  • 225 ml vruće vode
  • 100 ml mlijeka
  • soli ( po potrebi i ukusu )
  •  
  • 1 kocka svježeg kvasca ( 40 g )
  • 1,5 čajna žlica šećera kristala

Sastojci potrebni za tortilla chips :

  • mješavina začina ( koristio sam mljevenu slatku papriku, možete i chilli, sol i mediteransku mješavinu začina - također možete upotrijebiti bilo koju drugu )
  • masnoća za prženje ( po potrebi )

Sastojci potrebni za umake-dipove :

- umak od rajčice : kombinacija pasirane rajčice, industrijskog ketchup-a i mljeveni chilli
- dip od špinata : sastoji se od klasičnog pripremljenog variva, samo što sam ga radio od svježeg špinata
- mliječni umak s češnjakom : sastoji se od osnove baze beschamel umaka i svježeg ( sitno kosanog ) češnjaka

  - ukoliko Vam niti jedan od umaka ne odgovara možete napraviti one koje znate izraditi ili za koje ćete znati da će i drugi u njima uživati. Planirao sam napraviti i u guacamole, no avocado-a nema nigdje za kupiti


Postupak :

U dublju plastičnu posudu ( zdjelicu ) ili manjem lončiću zagrijte mlijeko s šećerom, te u mlako mlijeko dodajte svježeg kvasca kojega ste prethodno prstima izdrobili.



Ostavite ga sa strane da nadođe, baš kako je prikazano na fotografijama. 


U dublju plastičnu posudu dodajte sve tri vrste brašna koja ste prethodno izvagali, te svako pojedinačno prosijte kroz gustu cjediljku, te prebacite u posudu. 
Dodajte svinjske masti,vrlo malo soli, te prstima lagano razradite brašno s masnoćom, sve dok ne dobijete grudičastu smjesu.



Kad prstima prođete kroz smjesu trebala bi biti baš kao što je prikazano na fotografijama. 


U takvu smjesu dodajte uzdignuti kvasac, te pomoću kuhače, žlice ili viljuške lagano počnite miješati smjesu. 

Nakon što ste smjesu umiješali, postepeno dodavajte vruće vode i opet miješajte sve dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače.


Nakon toga slobodno možete nastaviti mijesiti tijesto rukama. Vode dodavajte sve po potrebi i sve dok ne dobijete mekano i glatko tijesto. 

Tijesto će biti dosta mekano i toplo i to je ono što mi se kod njega jako sviđa. Podsjetilo me na plastelin i to onda kada ga određeno vrijeme držite u rukama i kad omekša. 

Umiješano tijesto prebacite natrag u dublju plastičnu posudu, posipajte s vrlo malo brašna, a po želji možete ga premazati s tankim slojem uljem kako stajanjem i sazrijevanjem se na vrhu tijesta ne bi napravila korica. No vjerujte mi na riječ da je ovo prvo dizano tijesto kod kojega nije bilo potrebe premazivati. Doduše, tijesto se na vrhu malo osuši i napravi se korica, no to kasnije jednostavno samo premijesite i dobiti ćete jednako glatko tijesto baš kao kada ste ga zamijesili.

Ostavite ga na toplom mjestu da se diže nekakvih 1-2 sata.

 Uzdignuto tijesto prebacite na radnu površinu. E sada s obzirom kako imam malenu gusenu tavu, nisam htio praviti okruglice veće i teže od 50 g. Jednostavno pomoću kuhinjske vage ili rukama odvajajte malene loptice koje kasnije možete izbulirati, te ih ostaviti sa strane da se još dodatno dižu.



S obzirom koliko puno fotografija sam odabrao za ovaj recept odlučio sam ga pretvoriti u gif* format da vidite kako bi to otprilike izgledalo, a i kako ovaj post ne bi bio previše dugačak i naporan za čitanje. :) 


Dobiveno i razvaljano tijesto pecite na suhoj tavici i bez ikakve dodatne masnoće, no pripazite da ih ne prepečete, a naročito onda ukoliko se odlučite od njih praviti chips jer ćete u suprotnome dobiti suho tijesto koje će popucati, a isto tako pripazite i na debljinu. Jednostavno nekakav balans pronađite : tj. da ne budu predebele i kako bi se što jednostavnije mogle savijati i nemojte ih prepeći.




S obzirom kako ćete dobiti dosta mekane i pečene tortilje nema potrebe da ih isti trenutak režete na trokutiće, a režete ih na isti način kao i za sve one obične kiflice od dizanoga ili prhkog tijesta.

Zbilja možete napraviti puno ili nedovoljno posla u jednom danu. Bitno je organizirati se. :)

 S obzirom kako patim od estetike, ove "čupave" okrajke sam kuhinjskim škarama izrezao kako bih dobio što uredniji i reprezentativnije komade. Slobodno ovaj korak možete preskočiti, kako god želite. :)


Pržite ih u dobro zagrijanom ulju, miješajući francuskom grabilicom. Dovoljno je manje od minutu i pržiti, te kako koju turu ispržite odmah je posipajte s mješavinom mljevene paprike, soli, mediteranske ili neke druge mješavine začina. Na taj način mješavina začina će direktno povezati se s masnoćom od prženja i mnogo bolje svaki pojedinačni komad chips-a začiniti.



I to bi bilo to. :)  Uživajte u grickanju.













utorak, 18. veljače 2014.

[Dašak Meksika na tanjuru:] Tortillas y envolturas con dos salsas


Meksička, talijanska i kineska kuhinja su mi jedne od najdražih kuhinja. S obzirom kako je ovo već peti meksički recept koji možete pronaći na blogu i ovoga puta sam ratovao s oznakama ili "labels"-ima i to iz razloga jer ima puno sastojaka koje ne mogu sve uvesti tako da sam ostavio samo one najbitnije. Prije dva dana radio sam domaće tortille s kvascem i moram priznati kako su te najbolje do sada. Savršeno se savijaju, neće popucati i neće se osušiti, no nažalost nisam ih uspio fotografirati jer sam od njih radio tortillu chips koje su bile za jedan rođendan jedne meni posebno drage prijateljice, no vjerujem da ću kroz nekoliko dana opet ih raditi i objaviti na blogu. Ovo jelo s zapečenim tortilla-ma i wraps sendvičima samo isto tako dosta dugo najvaljivao na blogu no kako još uvijek imam puno recepata koje trebam objaviti jednostavno se ne mogu odlučiti što da prije objavim. Kad sam ih radio jednostavno nisam imao vremena da napravim svoje domaće tijesto za tortille, već sam morao posegnuti za kupovnim iz razloga što je taj ručak na taj dan trebao biti ekspresan. Osobno ne volim te kupovne jer su mi previše gumene, aditivi se previše osjećaju i imam dojam kao da me ti isti aditivi peckaju po jeziku, a da ne pričam kako su skupe i nezasitne. Što se nadjeva tiče s kojima možete puniti tortille je  zbilja veliki i raznolik. Tako umjesto mljevenoga mesa možete koristiti i junetinu u cijelom komadu, piletinu, puretinu, svinjetinu, baš kao i sve vrste povrća. U mojem slučaju se tu opet pronašao karamelizirani luk i svježa paprika. To sam sve zaokružio s onom posebnom meksičkom mješavinom začina za tortilje koje dosada nisam koristio niti kupovao. Uz njih sam napravio salsu od svježe rajčice i umak od vrhnja. Planirao sam napraviti i guacamole, no naravno u ovakvoj selendri od grada nije nigdje bilo avocada, baš kao niti za rođendan jedne prijateljice kad sam radio tortillu chips. Ovo je zbilja recept za one koji nemaju vremena provoditi vrijeme u kuhinji, samo je bitno da se dobro organizirate, a sljedeći dan jednostavno uživate u njima. Tako sam dan ranije napravio salsu i umak od vrhnja kako bi se arome što bolje povezale, a sutradan sam brzinski pripremio nadjev i karamelizirao papriku i luk. Meksička kuhinja je dosta slična Slavonskoj kuhinji po tome što se isto tako puno upotrebljava mljevene slatke i ljute paprike, jela su pikantna, punog okusa i dosta su zasitna, pa je vjerojatno i zbog toga volim. 


Sastojci potrebni za nadjev :

  • 2 pakiranja gotovih tortilla
  • 1 kg mljevene junetine 
  • 1 konzerva crvenog graha ( cca 600 g )
  • 1 manja konzerva kukuruza šećerca ( do 400 g )
  • 2 veće glavice crvenoga luka
  • 3 srednje svježe paprike
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 1 vrećica meksičke mješavine začina za tortille
  • 1 veća glavice svježe-šarene zelene salate
  • 350 g sira trapista ( koristio sam Gaudu )

Sastojci potrebni za salsu s rajčicama :

  • 3 veće svježe rajčice
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 1 jušna žlica meksičke mješavine začina za tortille
  • soli i šećera kristala ( po ukusu i potrebi )

Sastojci potrebni za umak od vrhnja :

  • 2 kisela vrhnja 20% mm ( 2x180 g )
  • 1 jogurt ( 180 ml )
  • 2 manja režnja svježeg češnjaka
  • 1 čajna žlica svježeg mljevenog šarenog papra ( crni, crveni i zeleni )
  • soli po ukusu i potrebi

Sastojci potrebni za premazivanje tortilla :

  • 1/2 kiselog vrhnja
  • vrlo malo mlijeka ( čisto toliko da dobijete smjesu s kojom ćete moći premazivati svaku tortillu )
  • 1 čajna žlica mljevenog ljutog chill-ija


Postupak :

Kako sam već naveo u uvodu, najprije pripremiti salsu i umak od vrhnja.
Rajčice dobro operite,  te ih na dnu zarežite u obliku iksa (X), kako je prikazano na fotografiji.


Stavite ih blanširati u kipuću i posoljenu vodu na nekakvih 2 minute ili sve dok ne vidite da se kožica rajčice počela odvajati od mesnatog dijela.


Dobro ih ohladite, skinite kožicu, te je nasjecakajte na sitnije kockice. Dodajte joj pasiranu rajčicu, sol, malo šećera kako biste "poništili" previše kiseli okus rajčice, te dodajte meksičku mješavinu začina. Dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu, te odložite sa strane. 


Za umak od vrhnja očistite češnjak, te ga sitno nasjeckajte. Dodajte kiselo vrhnje, jogurt i mješavinu papra. Dobro izmiješajte, te također ostavite sa strane da odstoji ili preko noći u hladnjaku.

Nakon salse i umaka možete slobodno prionuti na izradu nadjeva.

Crveni luk nasjeckajte na srednje trakice, te ga stavite pirjati na plitku masnoću. S obzirom kako se ovdje radilo o većoj količini crvenoga luka slobodno tokom pirjanja ga možete posoliti kako bi što prije pustio vodu i što prije omekšao.


Pirjajte ga sve dok se ne počne karamelizirati, a po potrebi dodavajte ulja kako ne bi zagorio.


Istu stvar napravite sa svježom paprikom. Dobro je operite, očistite od peteljke i sjemenki, te narežite na žlijen. Pirjajte na plitkoj masnoći sve dok se paprika ne karamelizira.


Za nadjev u jednoj većoj tavi pirjajte mljeveno meso sve dok ne prestane puštati vodu. Ukoliko nastane onih mesnih "loptica" ili grudica možete ih slobodno tokom pirjanja "razbijati" pomoću kuhinjske gnječilice kako je prikazano na fotografijama. S junetinom slabo imam takvih problema, dok već sa svinjetinom i piletinom imam. 


Na ispirjano mljeveno meso dodajte kukuruz šećerac, grah, te podlijte s pasiranom rajčicom i meksičkom mješavinom začina. Pirjajte još cca 5 minuta, te maknite sa štednjaka i dotjerajte okus nadjeva.



Na svaku tortillu poslažite mesnati nadjev, dodajte malo salse, karamelizirane svježe paprike i luka, svježe salate i sira trapista.


Dio tortilla sam zarolao, a dio sam samo polupoklopio, nešto slično wrap-u. Zarolane tortille poslažite u pleh za pečenje. U posebnoj zdjelici kiselo vrhnje razradite s vrlo malo mlijeka, te tako svaku tortillu premažite time i posipajte s mljevenom ljutom paprikom ili chill-ijem.




Gratinirajte ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C nekakvih 15-20-tak minuta ili sve dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju.







I to bi bilo to. Poslužite toplo uz umake i salse po želji. :) Obećavam kako ću Vam uskoro postaviti i recept za domaće tortille.







Buen provecho