Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

nedjelja, 16. ožujka 2014.

[Dan svetog Patrika:] Colcannon s pivskim gulašem

Sutra, točnije svake godine 17. ožujka obilježava se svetkovina sv. Patrika koji je najznačajniji za Irsku i šire. S obzirom kako blagdan uvijek pada tokom korizme i posta, Irci na taj dan prekidaju s postom. Običaj je otići u crkvu u prijepodnevnim satima, dok se u poslijepodnevnim satima održavaju društevna događanja i druženja koja uključuju i njihove razno-razne specijalitete pripremljene od kupusa, kelja i slanine.Iako s mojeg stajališta i gledišta ne sviđa mi se što se na taj dan prekida post i korizma da bi se na taj pojedinci doslovno "ubijali" od hrane, a sve do kraja posta i korizme konzumirali posnu hranu.Uostalom što je post? Ovisi kako na to gledate. Za mene je onaj pravi post - kruh i voda.To mi nekako djeluje licemjerno, no s obzirom kako pod postom i odricanjem tokom korizme ima više načina kao npr.neki od ljudi su odlučili smanjiti konzumiranje cigareta, alkohola, ići češće u crkvu, odreći se slatkiša... Osobno uvijek gledam kako nije grijeh ono što ide u usta, već što izlazi iz njih, no svatko ima pravo na svoj odabir i u to jednostavno ne želim ulaziti. Ne postim, nisam u korizmi jer smatram da nemam što postiti jer ionako živim u ovoj predivnoj državi u kojoj ne mogu zaposliti se, vrši se represija prema malom čovjeku, živim s tatom koji ima jako malenu mirovinu koju moramo raspodijeliti ili na režije ili na nešto što ćemo skuhati i pojesti. Tako da je korizma po tom pitanju već nekoliko godina aktualna kod mene. 

Sve je u znaku djeteline i zelene boje, koje su postale blagdanski, ali i nacionalni simboli stoga što je po predaji sv. Patrick uz pomoć djeteline s tri lista ljudima objašnjavao presveto trojstvo, odnosno temeljnu kršćansku spoznaju da je bog jedan, a u njemu su tri osobe, otac, sin i duh sveti.
Tako su tradicionalno, 17. ožujka u čast sv. Patricka muškarci ukrašavali revere, šešire ili kape stručkom zelene djeteline, djevojke stavljale zelene vrpce u kosu, a djeca nosila trobojne, zeleno-bijelo-narančaste bedževe. 
Zahvaljujući svojem uzornom životu, predanom misionarstvu i čudima (Sv. Patrik istjerao je sve zmije i ostale otrovne životinje iz Irske) proglašen je svecem, zaštitnikom Irske. U njegovu počast Irci su 17. ožujka, dan njegove smrti i uzašašća na nebo, proglasili blagdanom, Danom sv. Patricka.  

Tako da sam se odlučio da napokon i na vrijeme objavim jedan recept posvećen Irskoj i sv. Patriku uz klasični colcannon s pivskim gulašem i jednostavnom salatom od luka ( srebrenca i ljubičastog jer ih smatram vrlo "pogodnim" za želudac. Ne sjedaju teško na želudac, nećete imati žgaravicu i nadutost u želudcu, dapače, ukusni i imaju finu i blagu aromu). I naravno nemojte zaboraviti na Guiness koje je njihovo, Irsko tradicionalno pivo. :) 
S obzirom kako mi kombinacije kašice s krumpirom nisu nepoznanice, baš kao i dodatci uz njih tipa graška, mrkve ili karameliziranog luka, ovdje možete vidjeli jednu vrlo sličnu kombinaciju. 

http://fashionable-food-on-my-way.blogspot.com/2013/03/povrcemeso-i-glazir-glazirane-mesne.html#.UyXMm86F6zZ


Sastojci potrebni za colcannon :


  • 1 kg bijeloga krumpira + ( maslaca i vrućeg mlijeka po potrebi - uobičajeno kako već i radite kašicu od krumpira )
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 200 g sušene slanine
  • 1 manja glavica svježeg kupusa
  • 1 veća glavica svježeg kelja

Sastojci potrebi za pivski gulaš :

  • 500 g svinjetine ( koristio sam od buta - ukoliko ne konzumirate svinjetinu slobodno je možete zamijeniti samo s junetinom )
  • 800 g junetina ( također but )
  • 2 veće glavica crvenoga luka
  • 3 veće svježe mrkve ( izrezane na kockice srednje veličine )
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 1 jušna žlica mljevene slatke paprike ( možete kombinirati i ljute mljevene paprike)
  • 1 čajna žlica šećera kristala
  • 3-4 manja lista sušenoga lovora
  • 3 dl vode
  • 3 dl crnog piva ( Guiness)
  • sol, mljeveni crni papar ( po ukusu i potrebi )

Sastojci potrebni za salatu od luka :

  • 300 g luka srebrenca
  • 150 g ljubičastog luka
  • 1 jušna žlica svježeg ili sušenoga kopra
  • 150 g kapara
  • 2 vrećice majoneze (2 x 80 g )
  • 1 jogurt ( 180 ml )
  • sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu i potrebi )


Postupak : 

Svinjsko i juneće meso narežite na sitnije kockice, te ih uvaljajte u oštro brašno.


Na plitku masnoću dodajte meso, te ga pržite na srednjoj vatri, miješajući sve dok se ne iskaramelizira i dobije zlatno-smeđu boju. Ukoliko Vam i uhvati na dnu posude u kojoj ćete popržiti meso neka Vas ne zabrinjava jer u tome i leži onaj posebni kako ga ja znam nazvati "šmek" koji doprinosi boljem ukusu umaka. Dodajte nasjeckanoga crvenog luka, vrlo malo posolite i pirjajte cca 5 minuta, a zatim dodajte listove lovora.



Kad se luk iskaramelizira, podlijte s vodom, te nastavite s kuhanjem, sve dok ne dobijete gušću konzinstenciju. Pred kraj ubacite nasjeckanu mrkvu, dodajte sve navedene začine i ubacite meso. Kuhajte sve dok meso ne omekša. Dodajte pasiranu rajčicu ( ona sprječava raspadanje mesa i povrća ), te podlijte s pivom i kuhajte još cca 7 minuta.



I pred sam kraj izgled gulaša :




 
Za salatu obje vrste luka nasjeckajte kao za standardnu krumpir salatu. 
Dodajte majonezu, jogurt, sve navedene začine i sitnije kosane kapare.







Salatu prije posluživanje ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi i da se arome što bolje povežu. 



Kašicu od krumpira pripremite na uobičajeni način. Kad se krumpir skuha, prelijte ga s kipućim mlijekom. Na taj način u krumpiru neće biti nepotrebnih grudica, a i biti će mnogo kremastiji i neće biti čak potrebe da dodajte bilo koju masnoću tipa margarina, maslaca, ulja ili čega već imate naviku i običaj u dodavanju kašice od krumpira. 

I pred sam kraj pripremite dodatak uz kašicu od krumpira. Slaninu nasjeckajte na sitnije kockice i stavite je na plitku masnoću da se u potpunosti preprži. Masnoću dodajte jedino ukoliko je slanina mesnatija kako ne bi tokom prženja zagorjela.




Na ostatak masnoće dodajte sitno sjeckanog crvenog luka, vrlo ga malo posolite da što prije pusti vodu, a zatim dodajte svježeg ribanog kupusa, te ga pirjajte sve dok ne omekša. 





Na ispirjani kupus dodajte kelj kojega ste prethodno dobro oprali pod mlazom mlake vode i nasjeckali na sitnije rezance. Pirjajte sve zajedno dok kelj ne omekša. Kad se ohladi u to dodajte prethodno prepržnu slaninu i dobro promiješajte.


Na tanjure poslažite kašicu od krumpira u kojoj možete napraviti manju udubinu, te dodati rastopljenoga maslaca, a sa strane kao tzv. prilog od kupusa, kelja i slanine. 






Bon Appétit


četvrtak, 6. ožujka 2014.

[Kad nema ničega:]Spužvasti biskvit s jabukama i dulcem de leche


U zadnje vrijeme sve stvari koje bih trebao obaviti odgađam, baš kao i ovaj recept koji nikako da istipkam. Iz razloga što nemam nikakve inspiracije, ovo zimsko vrijeme me još uvijek umara, stalno mi se spava i jednostavno nemam volju da išta napravim. Pa mi tako na računalu stoji pregršt filmova i serija za pregledati, treba bih obaviti isto tako generalno čišćenje po stanu, apetit mi je jako slab i to iz razloga što sam želudac naviknuo na takav način i na ona razdoblja kad nisam imao što za jesti, a u svemu tome i jedinu pozitivnu točku u cijeloj toj priči vidim da mršavim što me najviše veseli s obzirom kako sam dosta dugo vodio rat s kilogramima, no kako vrijeme odmiče i životni ciklusi su mi se promijenili, što na gore, što na bolje rezultati se itekako vide, a to mogu potvrditi i moji bližnji. Najviše se veselim onim lijepim i toplim danima koji su ispred nas i što me čeka dodatnog posla u stanu i oko stana - vanjskog dijela. Tako da ću i ove godine i to znatno ranije nego li prije morati posaditi povrća, srediti jedan dio prolaza u kojemu svake godine tokom zimskih dana i mjeseci uvijek nakupimo kojekakvih nepotrebnih stvari i naravno opet se dodatno fizički aktivirati. Ovaj kolač sam dosta davno pripremao, a nastao je jednom prilikom kad mi se jelo nešto slatko, a gotovo pa ničega potrebnoga nisam imao, dakako da sam se odmah sjetio onog kolača iz djetinjstva kojega ste već mogli vidjeti na blogu, a za one koji su igrom slučaja propustili prilažem fotku čisto da vidite kako je izgledao :

http://fashionable-food-on-my-way.blogspot.com/2013/06/podcijenjeni-kolac-djetinjstva.html#.Uxi7u854wmY
                            ( klikom na fotografiju odvesti će Vas direktno na taj recept )

No s obzirom kako mi se taj dan nije dalo otapati višnje iz dubokog zamrzivača, niti sam ih izvadio na vrijeme odlučio sam se za jabuke koje sam tada imao čak i previše, nisu mi se jele, izgledale su tužno. Osim toga uvijek mi se u hladnjaku zna zavući koje jaje viška, baš kao šećera, brašna i mlijeka za dulce de leche. Ukoliko se po prvi puta susrećete s njime objasniti ću Vam što je, no prije nego li išta budem počeo pisati o njemu također ću Vam ovdje objaviti jednu fotografiju dulce-a s kojim se baš i nisam nešto ponosio jer sam njegovu izradu prepustio ocu dok sam ja morao skočiti do trgovine po potrebne sastojke za taj dan. 

Tata je kuhao dulce na prejakoj vatri tada, nije dobro miješao, pa se tako moglo pronaći i nekoliko zagorenih komadića. Dulce de leche bi bila jedna od krem namaza. Radio sam ga od mlijeka, šećera i vrlo malene količine sode bikarbone. Kuha se na laganoj vatri uz stalno miješanje i do određenog vremena, s obzirom da li volite da bude svjetlije ili tamnije boje. Isto tako možete ga raditi i od kondenziranoga mlijeka, no tada treba staviti manju količinu šećera s obzirom da je kondenzirano mlijeko već zaslađeno. Najbliži okus koji me navodi kad bih nekome prezentirao dulce je taj da ima okus kao karamela. Naziv mu španjolskog podrijetla, a mogao bi se prevesti "slatko od mlijeka". Primjena mu je zbilja višenamjenska pa ga možete koristiti u svim slatkim jelima, poslužiti jednostavno kao namaz na kruh ili određene vrste peciva nadjenuti njime. Ako Vam se svidio onaj spužvasti kolač s višnjama vjerujem da će Vam se i ova verzija s jabukama svidjeti. U ovome slučaju ukoliko budete koristili svježe jabuke, možete poslužiti sok od istih, baš kao i kod višanja-trešanja. 

http://fashionable-food-on-my-way.blogspot.com/2013/03/uzdaj-se-u-se-i-u-svoje-kljuse-tart-s.html

Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :

  • 5 jaja
  • 5 jušnih žlica šećera kristala
  • 5 jušnih žlica glatkog bijelog brašna
  • 50 ml maslinovog ili običnog suncokretovog ulja
  • 4 veće jabuke ( možete koristiti slatke ili kisele - ovisno o okusu i koje više volite )
  • 1 jušna žlica mljevenih oraha ( ili bilo kojih drugih orašastih plodova po želji )
  • 1 p.p. 
  • prstohvat soli i vrlo malo limunovog soka

Sastojci potrebni za dulce de leche :

  • 1 mlijeka ( 3,2% m.m. sam koristio )
  • 150 g šećera kristala
  • 1 čajna žlica sode bikarbone 
  •  i naravno kao uvijek - dosta strpljenja  


Postupak :

Prije nego li se odlučite za ovakav kolač pobrinite se da svi sastojci budu sobne temperature. Na taj način nećete nikada dobiti u smjesama grudica i sve navedeni sastojci će se mnogo bolje razraditi. Isto stvar i s brašnima. Prosijte ga dva puta kroz gustu cjediljku kako biste brašno prozračili i očistili od eventualnih nečistoća.


Žumanjke odvojite od bjelanjaka. U žumanjke dodajte šećera kristala, te ih počnite miksati na najmanjoj brzini koju kasnije postepeno pojačavajte. Miksajte ih sve dok ne dobijte homogenu i pjenastu smjesu i sve dok se šećer ne istopi.


Istu stvar napravite s bjelanjcima, no prije nego li počnete mutiti dodajte malo soli i limunovog soka. Sol će ih učvrstiti, a limunov sok će im dati sjaj i elastičnost.

U ulupane žumanjke dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo, te dodajte žlicu mljevenih orašastih plodova,ulja, lagano ručno izmiješajte, te im dodajte ulupane bjelanjke.


To bi na kraju trebalo izgledati ovako :


Pleh za pečenje premažite s vrlo tankim slojem ulja ili maslaca, te dobivenu biskvitnu smjesu prebacite u pleh za pečenje. Po vrhu posipajte krupno ribanim jabukama. Jabuke koje sam koristio su bile dosta slatke i više škrobne pa nije bilo potrebe da ih prvo uvaljam u brašno, a zatim posipam po biskvitnom tijestu, no ukoliko Vaše jabuke ne budu bile škrobne možete ih prije uvaljati u brašno kako ne bi potonule i izgubile se u tijestu.



Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C nekakvih 25 minuta, manje, više ovisno kakvu pećnicu imate. U krajnjem slučaju biskvit uvijek možete testirati da li je pečen na način da negdje po sredini ga lagano čačkalicom zabodete i ukoliko na njoj ne bude ničega biskvit je pečen. Bitno je samo da naglasim kako treba pripaziti da pećnica ne bude previše vruća i da se prvih 15 minuta vrata od pećnice ne smiju otvarati.




 Za dulce de leche u dublju posudu dodajte mlijeko, šećer i sodu bikarbonu. Kuhajte na jačoj vatri dok ne zakuha, a zatim je smanjite i neprestano i polagano miješajte. 


 Kuhajte sve dok se ne počne zgušnjavati i dok ne počne dobijati boju karamele.




I ovako bi izgledao pečen : 

I prezentacija svakog odrezanog u kombinaciji s dulcem: