Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

četvrtak, 19. lipnja 2014.

[Malo vremena:] Sretan mi rođendan(2014.) Pečeni cheesecake s šumskim voćem


Ide to meni, ne mogu se nikako požaliti, tako da je možda do kraja ovih rođendanskih postova ostalo najvjerojatnije još samo dva dijela i da napokon mogu odahnuti jer znate i sami koliko sam već puta rekao kako mi vođenja bloga dosta vremena oduzima, no nije mi apsolutno nikakav problem jer uživam u svemu tome i drago mi je da mogu s Vama dijeliti sve te svoje kulinarske fantazije i avanture. ;) Nisam nešto pretjerano lud za kolačima u kojima ima sira, a naročito ne onih sirovih verzija, jednostavno su mi prejednostavni, nemaju onakav "šmek" kao ovaj pečeni, iako su obje verzije dosta brze, doduše ovaj koji se peče je malo kompliciran tokom pečenja jer treba obratiti pozornost tijek pečenja i temperaturu, no trud se na kraju uvijek isplati. S obzirom kako je tada i u vrijeme izrade ovog cheese-a bilo srce i sezona jagoda odlučio sam ih ukomponirati sa šumskim voćem, te dobio ovaj prefini cheese cake koji naravno opet nikoga nije ostavio ravnodušnim, a naročito ne one koji vole slatko-kisele kombinacije. Jučer na blogu sam objavio jednu fotografiju kolača jer sam odlučio raditi turneju po svim slastičarnicama po Osijeku da čisto vidim što nude, kako i na koji način rade, te kakvih su okusa. Ostao sam razočaran jer sam već u prvoj slastičarnici vidio kako koriste one gotove smjese za izradu slastica, no to me neće obeshrabriti da i dalje nastavim ih isprobavati. Početkom idućeg mjeseca nakon što obiđem sve što se po gradu može pronaći objaviti ću na blogu jednu malo veću recenziju i čisto Vam predstaviti što i gdje se može pojesti, koji  su najbolji i najkvalitetniji i ukoliko ikada budete bili u Osijeku i imali veliku žudnju za slatkim. Razlog zbog kojega volim više pečeni nego li sirovi cheese cake je u tome što se kod pečenoga sira, jaja i šećer fino iskarameliziraju što naravno pridodaje boljem okusu ali i izgledu. Osim "čizike" tu su bile i dvije vrste salate koje ćete moći vidjeti pred kraj ovoga posta, a recept za treću ću objaviti u nekom drugom postu. Nažalost za ovaj cheese cake nisam imao vremena fotografirati svaki korak jer sam smatrao da nema potrebe i jer je jednostavan za pripremu da ne može biti jednostavniji. Potrebno je jedino imati malo više slobodnog vremena, volje i ljubavi. :)


Sastojci potrebni za smjesu cheese cake-a :

  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 250 ml kiselog vrhnja ( koristio sam 20 % m.m. )
  • 3 pune jušne žlice glatkog brašna
  • 250 g šećera kristala
  • na vrh čajne žličice praška za pecivo
  • 1 jušna žlica ekstrata od vanilije ( tekući )
  • 3 cijela jaja ( ukoliko postoji mogućnost koristite domaća samo zbog lijepe zlatno-smeđe boje, a ukoliko nemate domaćih bilo bi poželjno dodati jedan žumanjak dodatno )

Sastojci potrebni za prhko tijesto : 

  • 450 g glatkog brašna
  • 120 g domaće svinjske masti ( ili maslaca )
  • 1/2 čašice kiseloga vrhnja ( 12 % m.m )
  • 1 čajna žličica p.p.
  • 125 g šećera kristala
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 jaja

Dodatni sastojci :

  • 1 vrećica crvenoga preljeva za torte
  • 2 jušne žlice šećera kristala
  • 450 g smrznutog šumskog voća ( mješavina )
  • + šećera u prahu (  za posipanje )


Postupak :

Prije same izrade kolače pobrinite se da svi sastojci budu sobne temperature i prije nego li se odlučite napraviti ga pročitajte recept u cijelosti i to samo iz razloga kako bi se svi sastojci što bolje umutili. Nakon toga pripremite si i izvažite sve potrebne sastojke, uključujući i okrugli kalup. Isto tako možete ga peći i u kockastim kalupima, no tada će na cijeli ovaj normativ trebati uduplati.Dimenzije ovoga kalupa i ovog normativa je okrugli kalup od 30 cm što mi je savršeno odgovaralo po pitanju same visine kolača. 
Za početak dobro umijesite sve potrebne sastojke za prhko tijesto. Nakon toga ga omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata da tijesto odmori i da se masnoća u njemu stegne. Nakon što je tijesto odstojalo, razvaljajte ga i stavite u okrugli ili kockasti kalup. Probockajte ga na nekoliko mjesta, te stavite peći na 180C, te pecite nekakvih 10-tak minuta. Izvadite van iz pećnice, te ostavite da se dobro ohladi. Prhko tijesto mora biti polupečeno jer će se kasnije još dodatno peći s kremom od sira.
U dublju posudu dodajte svježi kravlji sir i kiselo vrhnje, te mikserom dobro umutite sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte jaja, šećer, ekstrakt vanilije te mikserom na najslabijoj brzini opet mikserom umutite tek toliko da se svi sastojci dobro promiješaju i povežu. Pred sam kraj ubacite glatko brašno koje ste prethodno prosijali s praškom za pecivo.  Ubacite u  okrugli kalup i prethodno zagrijanu pećnicu na 230 C i tako pecite cca 10-tak minuta. Nakon 10-tak minuta smanjite temperaturu pećnice na 110 C i kao takvo pecite još nekakvih 30 minuta. Ugasite pećnicu te cheese cake kao takav ostavite u pećnici neka odstoji još dva sata. Možda će Vam se učiniti kao gnjavaža no vjerujem da ćete biti zadovoljni ishodom. :) 

Cheese cake dobro ohladite, a sutradan crveni preljev pripremite na način kako Vam piše na stražnjoj strani vrećice. Šumsko voće odmrznite, dobro ga ocijedite pazeći da ostane u cijelosti, te ga rasporedite po pečenom cheese cake-u, te prelijte s crvenim preljevom za torte. Dodatno sam pred kraj na vrh dodao svježih jagoda, te ih posipao sa šećerom u prahu, te dodao malo slatkog tučenog vrhnja.






Kao što sam naveo u uvodu tu je bilo i one klasične "coleslaw" salate - ribanoga svježeg kupusa i mrkve s dresingom od jogurta, vrlo malo majoneze i narančinog soka. 

Zatim jedan salata vrlo slična grčkoj. Nisam imao onoga sira iz salamure da bude to ono pravo, pa sam koristio obični sir trapist ( edamer ) koji sam samo sitnije naribao i posipao po svježem povrću i začinio je s vinskim octom, solju, paprom i malo ulja.

I naravno neizostavna i svima dobro poznata "sangrija". Koristio sam naranče i limune ( u cijelosti ), jabuke, kruške i malo jagoda koje sam posipao sa šećerom kristalom, te kao takve ostavio da se voće natapa šećerom i da pušta svoje voćne sokove, a sutradan neposredno prije rođendana dodao crnoga vina i malo vode. 

 Poslužio sam je u manjim prozirnim staklenkama, dodao leda i šarene, visoke plastične slamke. :) 





ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

[Malo vremena:] Sretan mi rođendan(2014.) Pite na štapićima




Ovo je 2.dio posta mojeg rođendana i onoga što sam te dane radio za njega. Znam da sam obećao kako ću svaki dan napisati tih nekoliko dijelova i nadoknaditi ono izgubljeno, no opet sam se našao u jednoj malo većoj gužvi pa mi je vrijeme nije jednostavno dopustilo da sjednem i nastavim tipkati, tako da ću ovoga puta ubaciti dva recepta, a to će biti pite na drvenim štapićima i "jello shots". Pite na štapićima su novitet na gastro sceni koje polako preplavljuje i naša područja. Prvi puta kad sam ih vidio rekao sam si: "to je to, idemo ih raditi", pa sam se tako odlučio za njih, s time da sam nakon svojega rođendan radio još jednu turu za posao gdje su slavili svoju prvu godišnjicu postojanja i rada. Nisam htio ništa posebno eksperimentirati s prhkim tijestom već sam se držao onog standardne recepture za koju recept možete pronaći na blogu kad sam radio  pite s jabukama i jednu pitu s jabukama samo u obliku torte, s višnjama...No prije svega toga našao sam se u velikoj delimi kako i od koga da nabavim te drvene štapiće pa sam nekoliko sati google-a da vidim što drugi kažu. Pronašao sam ih u jednoj ljekarnoj i tada nisam mogao nikome riječima opisati svoju sreću i zadovoljstvo. Nakon tog najvećeg problema i dilema oko drvenih štapića razmišljao sam dosta o nadjevima i jednostavno mi se nije dalo ponuditi nekome opet klasični nadjev od jabuka,  te su u tu priče ušle i svježe jagode. Nadjev od jabuka sam dodatno oplemenio s mljevenim đumbirom  u prahu, tek s nekoliko klinčića, malo mljevenog cimeta i limunovog soka, dok sam svježe jagode samo nasjeckao na sitnije kockice, te ih malo pošećerio, a dio tekućine koje bi jagode pustile stajanjem sam nadopunio s krušnim mrvicama jer sam opet se malo nećkao i mogu slobodno reći bojao ukoliko bih jagode kao takve dodao recimo u nekakav neutralni puding razvodnilo tu smjesu i previše natopilo prhko tijesto koje bi se tokom pečenja više kuhalo nego peklo. Samo Vam mogu reći da nikoga nisam ostavio ravnodušnim što se pita na štapiću tiče, svi su se oduševili, a dodatnu točku na "i" odlučio sam te drvene štapiće "odjenuti" s jednim malenim pletenim vezovima koji služe za omotavanje donjeg ruba svake torte s obzirom da toga imam poprilično na "lageru", te ih odlučio nazvati "veselim šokicama. :) Osim slatkih pita na štapićima možete se slobodno odlučiti i za slanu verziju pita, dodati nadjeve po želji, jednostavno improvizirati i napraviti nešto nesvakidašnje i ludo.   Jello shots se također već dosta dugo vremena vrtio na mojoj "to do " listi, te sam i njih uvrstio za rođendansko slavlje.  Naime ovdje se radi o kupovnim voćnim i mutnim sokovima koji se ukuhavaju u vodi s malo šećera, te se u njih kasnije dodaje jestiva želatina. Stavljaju se u one malene plastične čašice od 0,04 dl, a boje sokova možete sami odlučiti koje ćete upotrijebiti. Koristio sam onaj "Iso sport ( plave boje ), šumsko voće ( crvena ) i juice od naranče ( narančasta ). Prije presipavanja kuhanoga soka s želatinom poželjeno je da znate kako treba čašice prethodno navlažiti s vodom ili uljem, pa su stoga mišljenja podijeljena i neki od ljudi će Vam reći kako im nije dovoljna voda jer jednostavno taj "želatinasti" alkoholni sok ne želi sam od sebe izaći iz čašica, dok će Vam drugi reći kako im super izlaze ukoliko čašice premažu s vrlo tankim slojem ulja. Jello shots bih mogao uvrstiti kako nekakav alkoholni slatki desert koji se uglavnom radi od tih voćnih sokova, vode, malo šećera i votke. Vrlo su praktični i prikladni za sve prilike, a isto tako možete ih pripremiti i za svoju djecu s time da onda izbacite votku. Vjerujte mi na riječ da će dobra većina biti oduševljena. :)

Sastojci potrebni za prhko tijesto : 

  • 800 g bijelog glatkog brašna ( ili običnog bijelog - od te količine brašna + svih ostalih navednih sastojaka dobio sam cca 50-tak gotovih komada pita na štapićima)
  • 200 g graham brašna
  • 240 g domaće svinjske masti ( ili maslaca )
  • 4 jaja
  • 1,5 kiselo vrhnje ( cca 230 g )
  • 125 šećera kristala
  • 1 vrećica p.p.
  • 3 vrećice vanilin šećera

Sastojci potrebni za nadjev  od jagoda: 
  • 500 g opranih i očišćenih jagoda
  • 150 g šećera ( ovisno da li više volite slađe ili kiselije nadjeve )
  • 2-3 jušne žlice krušnih mrvica 
  •  - što se nadjeve tiče možete normativ slobodno povećati ukoliko volite da bude više nadjeva, no ja osobno ne volim s ničime pretjerivati 



Sastojci potrebni za nadjev od jabuka :
  • 500 g jabuke ( koristio sam one više škrobnije )
  • 200 g šećera kristala
  • 2 veće klinčića
  • 1 jušna žlica mljevenog đumbira u prahu
  • sok od jednog limuna 


Postupak :

U dublju posudu dodajte prosijano glatko brašno skupa s praškom za pecivo. Dodajte svinjsku mast ili maslac, jaja, vanilin šećer i obični kristala šećer.

Prvo viljuškom dobro razradite sve sastojke da se malo povežu, a zatim upotrijebite ruke,  te zamijesite prhko tijesto. Dobivenu bulu tijesta omotajte prozirnom folijom, te ostavite u hladnjaku najmanje pola sata kako bi tijesto odmorilo i kako bi se masnoća u tijestu stegnula, a nakon toga prebacite se na nadjev za pite.


Za nadjev od jabuka, jabuke ogulite te ih nasjeckajte na sitnije kockice. Dodajte cimet, šećer, klinčiće. Stavite na vatru, te ih pirjajte sve dok se većina vode ne izreducira, a tokom kuhanja dodajte đumbira u prahu. Nije potrebno u potpunosti izreducirati tekućinu u jabukama, neka ostane vrlo malo soka koje jabuke budu pustile tokom pirjanja i kako tokom pečenja nadjev ne bi bio previše suh.

Što se tiče nadjeva od jagoda, njih također nasjeckajte na sitnije kockice, dodajte šećera, te ih vrlo kratko ostavite sa strane da počnu puštati svoj sok, a nakon toga dodajte krušne mrvice i još jednom promiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.  Osim nasjeckanih jagoda možete koristiti i pire od jagoda iliti tzv. kašicu pa kombinirati sa sitno sjeckanim.


Nadjev od jabuka prije slaganja na tijesto dobro ohladite, a zatim se bacite u izradu. Tijesto razvaljajte poprilično tanko, a opet ne previše kako nadjev tokom pečenja ne bih popucao ili dok ih prebacujete na plehove za pečenje iako sam ih direktno slagao u plehove. Naravno da sam imao i asistenciju mlađe sestre koja je razvijala tijesto i izdubljivala ga dok sam ja filovao i ukrašavao. Preponosan sam na njezin rad.


Svaki izrezani ( okrugli ) oblik stavljajte direktno u plehove za pečenje koje možete i ne morate obložiti masnim papirom za pečenje. Drvene štapiće rasporedite po prhkom tijestu i to na način da ih naredite da budu složeni do polovice prhkog tijesta.  Dodajte nadjeve kako je prikazano na fotografijama, te preklopite s drugim dijelom tijesta.

 I naravno ti famozni drveni štapići za koje sam se pribojavao da ih nikada neću moći pronaći za kupiti, te da će kompletno cijela izrada oko njih pasti u vodu.  :)


I pred sami kraj to bi izgledalo nekako ovako. ;) 



Pecite ih na 180 C nekakvih cca 20-tak minuta, ovisno o pećnici. Nadjev u njima će se fino karamelizirati i dobiti ćete malene i savršene pite na štapićima za kojima će svi poludjeti.








I to bi bilo to za sada. Obećajem da ću sutra opet nastaviti s pisanjem ,a što se tiče "jello shots"-a njih ću objaviti sutra s obzirom da je i ovaj post pomalo duži. ;)

I uz to su išli jednozalogajni iliti kako ih ja zovem "fingerfood". Sastoje se od domaće sušene kobasice, sira trapista, svježeg peršinovog lišća i punjenim maslinama.


UPDATE : 27.01.2016. 

Pite na štapićima u novijem ruhu.




 





četvrtak, 12. lipnja 2014.

[Malo vremena:]Sretan mi rođendan(2014.) Parfe torta s jagodama i rižom



Šaljem Vam svima veliki pozdrav i da se nakon skoro dva i pol mjeseca svojega odsustva i "ne blogiranja" opet vratim istome. U posljednjih skoro pa 3.mjeseca toliko toga mi se dogodilo, toliko toga sam prošao da jednostavno nikako nisam uspio pronaći način ili barem malo slobodnoga vremena da ispišem i onaj najjednostavniji i najbrži recept, no obećajem kako ću do kraja ovoga mjeseca pokušati nadoknaditi sve ono izgubljeno, ali i pripremati nove materijale recepata koji iz dana u dan se samo gomilaju baš kao i prašina na ormarima, policama i stolovima. Kad obavim sve objave barem što se tiče ovih rođendanskih postova pokušati ću u jednom od narednih postova opisati Vam i ono loše iskustvo koje sam doživio vani u Njemačkoj, a isto tako i onu pozitivniju stranu medalje. Kako dosta dugo ništa novo nisam objavio na blogu ovaj dio s rođendanskim postom morati ću opet podijeliti na nekoliko dijelova kako ne bih previše opteretio jednu priču i da jednostavno to izgleda na nešto i da bude koliko-toliko pregledno. Pa da onda krenem nekakvim redom. Što se rođendana tiče o njemu sam još naveliko i naširoko razmišljao dok sam bio u Njemačkoj, no kako se vrlo brzo vratio odlučio da ću ga ipak slaviti. Baš kao i prošlogodišnji rođendan koji sam objavio radio sam poprilično dosta stvari uključujući i pića tipa domaćeg piva od đumbira s dodatkom limuna i naranče, a za ovaj rođendan sam odlučio napraviti istu stvar, samo očigledno nije bilo dovoljno muške publike koja bi konzumirala to piva, dok je domaći bitter lemon išao dosta dobro i bio je mnogo više prihvaćeniji. Vjerovali Vi meni ili ne samu pripremu i nekakvu razradu rođendana sam smišljao oko tjedan dana, a sama priprema je trajala skoro dva tjedna, no znao sam da će se isplatiti pod svaku cijenu. Novac je naravno opet malo predstavljao problem s obzirom koliko sam se "obogatio" i zaradio u Njemačkoj, ni nisam niti sam pomišljao da ću ubrzo nakon dolaska u Hrvatsku i općenito kući u svoj grad dobiti novi posao koji me je doslovno dočekao kao naručen. Tako da se dodatni trošak rođendana i nije toliko osjetio, no sve kockice nekako su se posložile da čovjek jednostavno ne može vjerovati da se takve i njima sličnim situacijama zapravo i dogode.
Ponekad rođendane najviše volim slaviti samo zbog onih dekorativnih papirnatih vrećica jer ih zbilja ima razno-raznih i sa kojekakvim uzorcima i koje kao hrčak skupljam u jednoj velikoj vrećici te se kao takav mogu slobodno nazvati kolekcionarom. :)

S obzirom što sam prošao u Njemačkoj sa svim snagama sam odlučio posvetiti se rođendanu i dati maksimum od sebe znajući da sam se vratio doslovno ubijen što psihički, što fizički, no to me nije sputavalo da obavim ono što najviše volim i što je doslovno lijek za moj duh i tijelo, a to je kuhanje i izrada slastica. Drugi rođendan bloga je već naveliko iza mene koji se odvio u trećem mjesecu ove godine i to baš u vremenu dok sam bio vani i radio tako da nisam uspio pripremiti post posvećen njemu, tako da sada pokušavam nadoknaditi ono izgubljeno. Što se tiče rođendanske torte oko nje sam se poprilično dugo dvoumio koju i kakvu da napravim, te je odabir došao na parfe tortu od jagode, te se odlučio za nesvakidašnju kombinaciju  i to one riže na mlijeku koju sam ukomponirao s parfeom od jagoda. Dosta dugo sam si razmišljao o kojekakvim kombinacijama koje nisu svakidašnje, ali opet da ostavim dojam i na svoje goste, te sam sam im tokom završene konzumacije torte upitao ih da li mogu pogoditi o kojem dodatnom i tajnom sastojku je riječ. Većina je zaključila da se radi o nekakvim orašastim plodovima, no kad su čuli o čemu je zapravo riječ ostali su pozitivno i ugodno iznenađeni.Rižu na mlijeku sam samoinicijativno napravio, nisam htio kupovati onu već umiješanu tvorničku smjesu, jer ukoliko dosta dugo pratite moj blog i moje objave znate da sam strašno rigorozan i kritičan kada su gotove kreme, nadjevi, biskviti i sve druge stvari  u pitanju, a naročito onda ukoliko netko ima određenog svojeg slobodnog vremena. Torta je sama po sebi vrlo jednostavna za pripremu, a sami parfe od jagode ne može biti jednostavniji, no opet torta će biti savršeno efektna ukoliko je ukrasite na isti ili barem slični način kao ja. Što se tiče rolade s marmeladom od jagoda nisam imao jednu dovoljno, te sam normativ uduplao jer sam se na samom kraju priče ipak odlučio napraviti tortu u okruglom kalupu od 30 cm. Pisao bih Vam još svašta nešta, no kako sam već naveo na početku uvoda ne želim previše opteretiti ovaj post, pa s toga ću Vam ovoga puta predstaviti ovu tortu, cheese cake s voćem i koji se peče. 


Sastojci potrebni za biskvitno tijesto ( roladu s marmeladom od jagoda ):

  • 10 jaja ( po mogućnosti domaćih zbog bolje i kvalitetnije boje biskvitnog tijesta )
  • 2 jušne žlice gusnella
  • 2 jušne žlice vruće vode
  • 140 g glatkog brašna
  • 1 korica ( cijela ) limuna
  • 300 g šećera kristala
  • 200-250 g marmelade od jagoda


Sastojci potrebni za kremu :

  • 150 g jagoda
  • 150 g šećera kristala
  • 10 listova želatine
  • 2 jušne žlice arome jagoda
  • sok od jednog limuna
  • 200 g riže na mlijeku ( u nedostatku iste možete slobodno kupiti gotovu i skuhati je u mlijeku )
  • 600 ml slatkog vrhnja za šlag ( isto tako možete koristiti i onaj na bazi bilja, dok Hole upotrebljavam i koristim samo za vanjski dio torte )

  • + 250 ml slatkog tučenog vrhnja ( za ukrašavanje, svježih jagoda ili bilo čega drugoga s čime želite ukrasiti tortu )

Postupak :

Jaja, vruću vodu, limunovu koricu i šećer pjenasto ulupajte. S time da gledajte da jaja barem stoje vani na sobnoj temperaturi barem pola sata kako bi se što bolje tokom miješanja umutila.Brašno i gustin skupa promiješajte i prosijte. 



Na taj način brašno ćete prozračiti i očistiti od eventualnih nečistoća što dakako doprinosi mnogo boljem i kvalitetnijem biskvitnom tijestu. 
Pleh za pečenje ( koristio sam onaj najveći i najplići od pećnice ) prekrijte s papirom za pečenje, te ga premažite s vrlo tankim slojem suncokretovog ulja.  Biskvitno tijesto pecite na 220C na cca 10 minuta ili ga testirajte pomoću drvene čačkalice. Ukoliko se na čačkalici ne nađe nikakvog biskvitnog tijesta to Vam je znak da je biskvitno tijesto pečeno. Biskvit odmah nakon pečenja izvadite iz tepsije, uklonite papir za pečenje, te ga stavite na kuhinjsku krpu koju ste prethodno natopli s malo vode, te posipajte sa šećerom kristalom.


Biskvit dok je još topao premažite s malo debljim slojem marmalade od jagoda, te pomoću kuhinjske krpe zarolajte odmah u roladu, te kao takvu ostavite sa strane da se malo ohladi. Kad se ohladi u potpunosti objema uklonite kuhinjsku krpu te zarolajte u roladu i narežite na debljinu jednog manjeg prsta. 




Okrugli obruč za torte postavite na pladanj na kojemu ćete složiti tortu, te svaki komad narezane rolade s marmeladom od jagoda poslažite prvo u obruč sa strane, a zatim na  sasvim donji dio obruča. Nažalost fotografije toga postupka nemam jer je mrak već pao naveliko, a nisam htio fotografirati uz prisutnost blica. 

Želatinu u listićima omekšajte u vodi. Jagode dobro operite pod mlazom hladne vode, te ih očistite, zagrijte na slabijoj vatri s limunovim sokom, šećerom, te ih pomoću viljuške malo zgnječite. Natopljenu želatinu dobro ocijedite, te joj dodajte toploj i sada već ukuhanoj smjesi od jagoda, limunovog soka i šećera, te otapajte na laganoj vatri uz učestalo miješanje. Nakon toga ubacite 200 g riže na mlijeku. Normativ koji sam koristio za rižu na mlijeku je 150 ml mlijeka i 50 g riže. Kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje kada prokuha, te je skuhajte al dente kako bi tokom konzumacije torte u kremi se osjetila hruskavost riže.  Slatko vrhnje istucite u šlag, no pripazite da ga ne pretučete previše, te dodajte smjesi od jagoda i želatine. Dobivenu smjesu direktno prebacite na posložene rolade. Sami vrh lagano nožem zagladite i poravnajte površinu, ostavite vani nekakvih 15-tak minuta, a zatim je prebacite u hladnja i držite tamo najmanje 24 sata sve dok se krema ne stisne i dobro ne ohladi. Sutradan uklonite obruč s torte, te je ukrasite po vlastitom nahođenju, željama i mogućnostima. ;) 







Neću pretjerivati s dodatnim receptima i stvarima koje sam priprema za rođenadan, tako da ćete i sutra morati posjetiti blog i vidjeti što sam sve još radio. ;)

Osim svih navedenih stvari pronašao sam jedne bijele balone koji su stari oko sedam godina, no još uvijek su poslužili svrsi. Napunio sam ih s onim jestivim perlicama koje se stavljaju na torte i kolače, no kako im je istekao rok trajanja nisam ih želio baciti u smeće, već sam njima napunio balone koje sam kasnije ocrtao s razno raznim motivima iliti tzv. "smile-ićima". Te iste balone sam tokom zabave bušio s iglama. :D





To bi bilo za danas to, a sutra na blogu moći ćete vidjeti i recepte za ove stvarčice. ;)