Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 23. srpnja 2014.

[Malo vremena:] Sretan mi rođendan(2014.) Slane kocke s ajvarom i sirom


I napokon da sam uspio napisati posljednji dio ove rođendanske priče. Sjedim i divim se da sam napokon i ovaj dio završio i da se konačno mogu nakon ovoga vratiti onom starom pisanju i vođenju bloga baš kao i sa svojom teškom filozofijom oko hrane i svoj životnih priča.  Jučer sam opet posjetio  jednu osječku slastičarnicu tako da se i materijal oko toga počeo lagano skupljati i znam da sam obećao kako ću početkom ovoga mjeseca početi pisati o tome, no eto uhvatio me takav splet okolnosti da nisam nikako uspio sve obaviti na vrijeme jer inače nisam takav i uvijek stojim iza svojih obećanja, nikada ih ne prekršim, a ako ih slučajno i prekršim imam manju grižnju savjesti. Neću Vam više ništa pisati jer pripremam  druge priče, a i relativno je kasno s obzirom da se opet ustajem prije sedam sati, a i ovaj post će biti malo duži pa s toga bolje da krenem s tipkanjem recepata. :) 


Sastojci potrebni za biskvitno tijesto od špinata : 

( Normativ je dovoljan za onaj pleh od pećnice )

  • 8 jaja ( koristio sam domaća )
  • 8 ravnih jušnih žlica glatkog brašna
  • 550 g svježeg špinata ( prethodno blanširanoga i sitno iscjekanoga ) ili u nedostatku istoga možete koristiti i onaj smrznuti
  • 2 dl kiseloga vrhnja
  • 1 p.p. 
  • soli ( po ukusu i potrebi )

Sastojci potrebni za nadjev od sira :

  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 4 - 5 pune jušne žlice ajvara
  • 2 - 3 režnja češnja-češnjaka


Dodatni sastojci :

  • 5 - 6 komada prethodno pripremljenih i ispečenih palačinki
  • 250 g šunkarice za pizzu
  • 200 g sira trapista ( koristio sam Gaudu )
  • 1 kiselog vrhnje + 2 jušne žlice tučenoga slatkoga vrhnja
  • svježe peršinovo lišće ( za aranžiranje )


Postupak :

Prije nego li išta počnete raditi savjetovao bih Vam da prvo napravite smjesu za palačinke i ispečete ih na najobičniji i klasični način kako to uvijek i radite. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Ukoliko radite sa svježim špinatom temeljito ga operite i blanširajte nekoliko minuta u slanoj i kipućoj vodi u koju ste dodali malo šećera kristala zbog boje, ohladite i sitno nasjeckajte ili jednostavnija verzija je ta da možete koristiti smrznuti špinat. Žumanjke pjenasto umutit, te im dodajte špinat, sol i kiselo vrhnje. Dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. 

Pred kraj dodajte brašno i prašak za pecivo, te prosijte u smjesu od žumanjaka, špinata, vrhnja i soli. Nakon toga bjelanjke istucite u čvrsti snijeg u kojega ste prethodno dodali limunovog soka i malo soli.

U tučene bjelanjke dodajte smjesu od žumanjaka i pomoću spatule lagano ali energično umiješajte smjesu sve dok ne postane homogena. 

Dobivenu biskvitnu smjesu prebacite na masni papir za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C i sve dok biskvit ne dobije zlatno-smeđu koricu. Kad se ispeče prethodno ga dobro ohladite, te ga prerežite na pola. Na plastičnu tacnu složite prvu polovicu pečenog biskvita, obložite ga onim rastezljivim kalupom za torte. Na pečeni biskvit posložite pečene palačinke koje ste prethodno nadjenuli sa sirom trapistom i šunkaricom.


U posebnoj zdjelici miskerom dobro razradite svježi sir kojega ste posolili po ukusu. Dodajte ajvara i sitno sjeckanog ili protisnutog češnjaka, te dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.

Na pečeno biskvitno tijesto na kojemu se nalaze punjene i zarolane palačinke dodajte nadjev od sira, ajvara i češnjaka. 


Smjesu dobro poravnajte i zagladite, te stavite drugu polovicu pečenoga biskvita. Ostavite najbolje preko noći da odstoji u hladnjaku. Sutradan maknite obruč, izrežite, te ukrasite po želji. Ja sam umutio kiselo vrhnje s tučenim slatkim vrhnjem i malo majoneze, te samo postavio na svaku kocku i iskreno svima se svidjelo. Po želji možete i naknadno dodati sitno naribanoga trapista. :)





Pizza pužići


Ovo je savršeno kad nemate živaca niti vremena za dizano tijesto, pa tu uskače jedna malo drugačija, ali opet prihvatljiva i ukusna verzija pizza pužića. :)

Sastojci potrebni za tijesto :

  • 600 g glatkog brašna
  • 380 ml hladnoga mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 1 puna čajna žlica origana
  • 1 p.p.

Sastojci potrebni za nadjev :
  • 300 g šunke za pizzu
  • 250 g sira trapista
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1/2 čajne žličice origana
  • sol, crni mljeveni papar i sušeni bosiljak ( po želji i ukusu )

Postupak :


U dubljoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte origano i maslac narezan na sitnije kockice, a zatim mlijeko. Pomoću viljuške dobro razradite tijesto, a zatim se prebacite na onaj klasični rad i miješanje s rukama. Dobiveno tijesto izbulirajte na tri veće bule. Svaku razvaljajte na kocku jednake veličine. Tijesto premažite s pasiranom rajčicom koju ste začinili s navedenim začinima.




Na pasiranu rajčicu dodajte sitno naribari sir trapist i šunkaricu. Zarolajte kao roladu, te izrežite na kolutiće jednakih proporcija. 


Posložite ih na masni papir za pečenje, te pecite na nekakvih 220 C oko 15-20 tak minuta, ovisno o pećnici ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.


Nadjevene kiflice


  • 1 kg  glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca ( 40 g )
  • 120-130 ml  tople vode
  • 400 ml mlijeka
  • 160 g maslaca
  • 2 čajne žličice šećera kristala
  • 2 jaja ( veća )
  • soli ( po ukusu i potrebi )


Sastojci potrebni za nadjev :

  • 350 g šunkarice za pizzu
  • 2-3 režnja češnja-češnjaka
  •  
  • + 60 g maslaca ( za premazivanje kiflica )


Postupak :

U manjem lončiću rastopite maslac pazeći da Vam ne zagori, tj. otapajte ga na slaboj temperaturi ili u mikrovalnoj. Kasnije mu dodajte ostatak mlijeka od kojega ste oduzeli 2dl i dodajte jaja. Pjenjačom lagano umiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.


U manji lončić ili zdjelicu dodajte 2 dl mlijeka, šećer i ugrijte na laganoj vatri. Maknite s vatre, dobro izmiješajte, te dodajte svježi kvasac iskidan na sitnije komadiće i ostavite sa strane da se uzdigne. U dublju posudu dodajte prosijano brašno i tekuću smjesu od rastopljenoga maslaca, mlijeka i jaja. Sve sastojke dobro izmiješajte kuhačom ili viljuškom. Brašno možete i postepeno dodavati ili kao ja sve odjednom no tada će trebati mnogo više i bolje umiješati tijesto.

Tijesto mijesite sve dok ne postane homogeno. Kod ovoga tijesta mi se iznimno sviđa to što je dosta drugačije od svih dosadašnjih jer je jako mekano i ljepljivo, a i s time najmekanije kiflice dosada.

Dobiveno tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže, a u međuvremenu pripremite nadjev za kiflice.

Šunkaricu nasjeckajte ili iskidajte na sitnije komade. Stavite je sotirati na vrlo plitku masnoću sve dok se u potpunosti ne iskaramelizira. 

Dobiveni nadjev prebacite u manju posudu, te joj dodajte protisnuti češnjak i malo soli. Dobro izmiješajte, te tim nadjev nastavite s daljnom izradom kiflica kako to uvijek radite. Pred sam kraj kiflice poslažite na masni papir za pečenje, te svaku premažite s rastopljenim maslacem. Tokom razvijanja tijesta postepeno dodavajte brašna, te uvijek dobro pobrašnite radnu površinu na kojoj ćete razvijati tijesto.  Peći ih na 180 C nekakvih 15-20 minuta ovisno o pećnici ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Ja sam ih posipao s mljevenim makom, a u neke sam stavljao i sira trapista. :)

I to bi bilo to.




četvrtak, 17. srpnja 2014.

[Malo vremena:] Sretan mi rođendan(2014.) Jello shots


Eto tako, vjerovali ili ne polako ali sigurno koračamo prema zadnjim poglavljima rođendanskih postova i naravno opet sam pao u veliki nedostatak inspiracije baš kao i vremena da se posvetim pisanju recepata i općenito vođenju bloga. Jedino što mogu reći i s velikom sigurnošću je to da sam napokon došao na svoje i uspio se psihički i fizički naviknuti na turbulentni način života i perioda u kojemu se trenutačno nalazim. Ne mogu se žaliti, dapače sve se napokon posložilo i takvo je kakvo bi trebalo da bude ili barem ja tako mislim, no činjenica je ta da nikada nismo zadovoljni u kakvoj god da se životnoj situaciji nalazili, no ja sam zahvalan na svemu, a najviše na tome što opet imam priliku raditi za razliku od drugih ljudi koji jednostavno ili nemaju sreće po tom pitanju ili je kao i uvijek situacija da ne mogu pronaći ili dobiti posao, baš kao i još jedna skupina ljudi koji kao fol traže posao, a mole Boga da ga ne pronađu. Kakva su vremena došla danas je uz zdravlje najveće bogatstvo imati i posao, pa koliko god da je plaćen i koliko-toliko da nešto "kaplje" nego li biti bez ičega i jedne kune u džepu. Pokušavam iz dana u dan uhvatiti imalo inspiracije kako bih barem nešto objavio na blogu no katkada je to za mene nemoguća misija i to sve zbog previše iscrpljenosti i što se dosta rano ujutro ustajem i predvečer me već uhvati san, no i to se napokon popravlja. Već nekoliko sati sjedim i razmišljam što da pišem, počnem pisati pa stalno nešto brišem i prepravljam i nikako da završim s ovom objavom. Prije tri dana prošlo je već dva mjeseca otkako radim i jedno od noviteta koje sam uveo u životni ciklus i jedno tjednu izradu je ta da skoro pa svaki vikend radim nešto od slastica što prije nisam nikada radio i to me u ovoj cijeloj i tzv. "umornoj priči" najviše veseli jer se uvijek sjetim onih tužnih dana koji su se odvijali prije nekoliko godina kad smo otac i ja komentirali kako se samo nadamo da ćemo jednoga dana osvetiti se za sve one dane kad nam se jelo nešto slatko, a nismo gotovo pa nikada bili u mogućnosti da išta radim i to sve zbog financijske računice. Ne mogu dočekati da počnem s objavom tih "slatkih problema". Što se tiče jello shots njih sam prije nekoliko godina primjetio na Pinterestu i otada mi nisu izlazili iz glave i jednostavno odlučio sam ih napraviti za svoj rođendan koji se odvijao u petom mjesecu ove godine jer sam smatrao da bi se svima moglo svidjeti, što zbog šarenih boja i naravno opet nečega drugačijeg i inovativnijeg. Jello shots bih mogao u onim najkraćim crticama opisati kao nekakvu vrstu alkoholnog deserta, iako ih možete napraviti i bez dodatka alkohola ( u najčešćim slučajevima votke ) tako da ih i maloljetne osobe mogu konzumirati bez ikakvih problema. :) Iako nisam veliki fan želatine ovi maleni alkoholni deserti/pića me nisu ostavili ravnodušnim. Svakoga od njih možete kombinirati s bilo kojim gotovim bezalkoholnim voćnim sokovima. Koristio sam šumsko voće, Iso sport ( plavi ) i klasični juice od naranče.


Sastojci :

  • 20 jednokratnih plastičnih čašica - 0,4 ml 
  • 2 dl votke ( koristio sam Vigor )
  • 6 dl soka
  • 15 g mljevene bijele želatine
  • 2 jušne žlice šećera kristala 

Postupak :

Želatinu natopite u 5 jušnih žlica voćnog soka. Ostatak voćnog soka stavite u posebnu posudu, te ostavite da prokuha zajedno sa šećerom. Kad prokuha maknite s vatre , dodajte prethodno namočenu želatinu i dobro izmiješajte. Pred kraj dodajte votku i još jednom dobro izmiješajte. Po želji u svaku plastičnu čašicu možete dodati i malo mineralne vode zbog efekta mjehurića koji će se moći vidjeti nakon što se ovaj alkoholni desert/piće ohladi i stegne. Dobivenu tekućinu isipajte u plastične čašice koje ste prethodno isplahnuli s vodom ili premazali s tankim slojem ulja. Neposredno prije posluživanja sam ih umočio u šećer kristal. Nisam koristio ulje, no mislim da ću ga sljedeći put upotrijebiti jer dotični žele jednostavno nije htio izaći sam iz čašica neposredno prije konzumacije, pa sam gostima morao dati i čajne žličice. :D




Mimoza salata 
   



S njom sam se prvi puta susreo prije više od četiri godine, no s vremenom sam shvatio kako tu koju sam prvu vidio i radio nije i nema nikakve veze s ovom koja je zbilja eksplozija, ali i kalorija, pa ukoliko ste na bilo kakvoj dijeti slobodno je zaobiđite. :)  Onu koju sam ja tada znao i radio je prema uputama drugih sastojala se od svježe zelene salate koja je bila blago začinjena maslinovim uljem, limunovim sokom i solju, te na samom vrhu se naribao kuhani žumanjak.
Što se tiče nekakvog normativa da Vam budem iskren i nemam već sam je radio onako odokativno kako bi se reklo. Sastoji se kuhanog krumpira, kiselog vrhnja, majoneze, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i nešto malo klasičnih začina poput soli i papra, a dekoraciju sam napravio od kuhanih bjelanjaka koje sam obojao s jestivim prehrambenim bojama.  Mimoza naziv je vjerojatno dobila po tome jer su svi sastojci ribani i dosta osjetljivi, a naročito onda kad je planirate zagrabiti sebi u svoj tanjur.


Za tu salatu Vam preporučujem da je odmah radite i kao takvu poslužite u prozirnim staklenim zdjelama kako bi se svaki određeni dio vidio i kako bi izgledala što efektivnije. Na samo dno stavite malo deblji sloj prethodno skuhanog, a zatim naribanoga krumpira. Posolite i poparite, a zatim premažite s kiselim vrhnjem. Nakon toga dodajte šunke za pizzu sitno isjeckanu ili ugrubo iskidano i sitno ribana kuhana jaja.


Premažite s tankim slojem majoneze, zatim opet ponovite s kuhanim krumpirom i šunkaricom.


Dodajte opet red kiseloga vrhnja, posolite, poparite i dodajte naribane kisele krastavce, zatim kiselo vrhnje, ribani kuhani krumpir i zaokružite kompletno cijelu priču s ribanim žumanjcima ili cijelim jajima, ovisno o dekoraciji. Naribao sam samo žumanjke, a kuhani bjelanjci su mi poslužili kao dekoracija za cvjetove. :)


Bio sam poprilično lud sa svim tim pripremama, te se odlučio našaliti na svoj i tuđi račun, te napravio nešto ovakvo. :D :D 

 I maleni dijelić onoga što sam radio i dio onoga što se nalazilo na stolu. 



I to bi bilo za sada to. Kroz nekoliko dana tipkam posljednji dio, a onda se vraćam onim starim stvarima koje nikako da dočekam. :)