Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 9. prosinca 2014.

[Audicija 3,2,1 PECI ! :]Pečeni cheesecake s curdom od naranče


Da sam znao da će ovaj cheesecake svidjeti jako velikoj većini ljudi svjetlost dana na blogu ugledao bi već davnih dana, no dobro bolje ga ikad objaviti nego nikad, zar ne? :) Kao i na svim drugim audicijama koje su vezane za kuharstvo i slastičarstvo potrebno je napraviti određeno jelo ili slasticu te se i na ovakav način prezentirati pred stručnim i kompetetnim ljudima baš kao što sam i ja napravio. S obzirom kako sam taj desert morao transportirati nije mi ostalo baš puno vremena i razmišljanja već sam bubnio k'o iz topa da ću raditi ovaj pečeni cheesecake, samo s time da će se podloga sastojati od prhkog tijesta umjesto čajnih keksa i maslaca. Nisam htio ništa raditi što bi u sebi sadržavalo slatko vrhnje i kreme uz dodatak maslaca jer takvo što transport ne bi izdržao, a i nisam imao nikakav prijenosni hladnjak, s toga mislim da sam pravilno i dobro odabrao bez ikakvih dvoumica.  Prvi put kad sam ga radio išao sam jednostavnijim putem te odabrao podlogu od keksa i maslaca, te skraćeni dio pečenja, dok kod ovoga što sam na audiciju nosio donja baza je bila prhko tijesto, a zatim krema koja se peče nekakvih cca 1,5h, a zatim još mora odstajati u pećnici nekakvih dva sata s poluotvorenim vratima od pećnice, a prva verzija je izgledala ovako :


Sad si možda razmišljate kako je to prekomplicirano da ga idete raditi kad postoje mnoge druge i brže varijante. Poznavajući mene volim često tako komplicirati i ići težim putem jer mi je i izazov veći i odlučniji sam da ga radim, no mogu Vam svima zagrantirati da će se svima svidjeti kad ga budu probali. Da ovaj cheesecake kao takav ne bude previše dosadan i monoton odlučio sam se i za curd od naranče te na taj način dobio kompoziciju slatko-kiselog okusa. Ukoliko ne volite takve okuse, curd možete dakako preskočiti u ovom receptu, a umjesto od naranče možete raditi bilo koji drugi i od bilo kojeg drugog voća.

Ovaj cheesecake kad bih morao nekome predstaviti, predstavio bih ga kao jesenski desert iz razloga kompozicija boja. Na prvoj fotografiji s prhkim tijestom možete vidjeti kako je on i izgledao. Cimet u kori i narančina korica koja Vas podsjeća na ispijanje toplog čaja, a zatim mirisi koji se šire iz njega i koji Vas podsjećaju na one hladnije dane u mjesecu kad ste ispred Vaših malih ekrana i ispijate takvu vrstu čaja.  Za koju god da se varijatnu odlučite vjerujem da će Vam se svidjeti, jer po meni ovaj cheesecake zove uvijek na još, jednostavno je zarazan i čovjek ga naprosto ne može prestati jesti. 
Fotografije koraka po korak koje budem postavio biti će oni s podlogom od keksa i maslaca jer nisam uspio fotografirati onaj postupak s prhkim tijestom. Promjer okruglog kalupa u kojemu sam radio je fi 30 cm. Ukoliko budete radili u onom manjem, tipa fi 26cm, smanjite normativ recepta, tj. prepolovite ga da ne biste prošli kao moja prijateljica kojoj je ispao jako visok, no opet ukusan. 

Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 450 g glatkog brašna
  • 120 g maslaca ( ili domaće svinjske masti )
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja ( koristio sam ono od 12 % m.m. )
  • 125 g šećera kristala
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 jaja 

Napomena : S podlogom od keksa, kekse sam samljeo, te im dodao rastopljeni maslac i tom smjesom sam prekrio dno kalupa.



Sastojci potrebni za kremu od sira :

  • 1 kg svježeg kravljeg sira
  • 250 g kiselog vrhnja ( koristio sam ono od 20 % m.m. )
  • 3 pune jušne žlice glatkog brašna
  • 250 g šećera kristala
  • 1 jušna žlica tekućeg ekstrakta od vanilije 
  • 3 jaja ( cijela )

Sastojci potrebni za curd od naranče :

  • 100 ml svježeg iscijeđenog soka od naranče
  • 200 g šećera kristala
  • 60 g maslaca ( sobne temperature )
  • 3 žumanjka
  • 2 čajne žličice narančine korice 


Postupak :

Prije izrade ovog cheesecake pobrinite se da su Vam svi sastojci sobne temperature. Svježi sir odmah prije same pripreme ostavite vani na sobnoj temperaturi kako bi se što jednostavnije umutio, iako ja osobno volim više kad se vide ti sitniji komadići sira. Za početak dobro umijesite sve sastojke za prhko tijesto. Nakon toga omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjak na nekakvih cca 30 minuta kako bi se tijesto odmorilo i masnoća u njemu stegnula. Nakon što se tijesto odmorilo razvaljajte ga, te prebacite u okrugli kalup, dobro pritisnite, a rube prstima raširite gore po vrhu kalupa kako biste dobili metaforički rečeno "posudicu" u koju ćete uliti nadjev od sira. 

Tijesto izbockajte na nekoliko mjesta ili stavite sjemenke graha na njega kako se tokom pečenja tijesto ne bi napirilo. Vratite ga opet u hladnjak zajedno s okruglim kalupom, te ostavite još nekakvih 20 min da se tijesto odmori i dobro ohladi. U tom vremenu pećnicu dobro zagrijte. Tijesto prebacite u pećnicu i pecite ga na 180 C oko 10-tak minuta. Uglavnom sve dok tijesto ne bude na pola pečeno, jer ćemo na njega još stavljati nadjev od sira koji se također treba peći.


U dublju posudu dodajte svježi sir i kiselo vrhnje, te pomoću miksera dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte jaja, šećer kristal i vanilin šećer, te na najmanjoj brzini mikserom lagano još jednom razradite smjesu. Pred kraj dodajte glatko brašno koje ste prethodno prosijali s praškom za pecivo ili jednostavno možete sve sastojke odjedanput izmiksati, no mene je praksa naučila da napravite sve kako sam dosad opisao ne gledajući fotografiju ispod.


Dobiveni nadjev od sira prebacite na polupečeno prhko tijesto, te rukama lagano protresite kalup kako bi se nadjev od sira ravnomjerno rasporedio po cijelom kalupu, te ubacite u pećnicu.


Prvo pecite na 230 C nekakvih cca 10-tak minuta, smanjite temperaturu na 110 C, te tako pecite još nekakvih 30- tak minuta. Nakon toga otvorite vrata od pećnice, te ga ostavite još dva sata s poluotvorenim vratima od pećnice da stoji. Kod ovog cheesecaka je cilj da se ne smije peći na jako temperaturi jer bi jednostavno prepekao se i zagorio, a i nadjev od sira treba biti "pufnast", doslovno kao kada biste radili nekakvu vrstu nabujka-souffle-a.

Za curd od naranče u dublju posudu dodajte žumanjke, šećer kristal, narančinu koricu i sok od naranče, te miješajte na najslabijoj vatri.

 Kad se počne zgušnjavati, još vrlo kratko ostavite na vatri, a zatim maknite. Dodajte maslac i još jednom dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu procijedite kroz gustu cjediljku ili gazu.

 Na ohlađeni nadjev od sira dodajte ohlađeni curd od naranče, te ga ostavite preko noći da odleži, a sutra jednostavno navalite. ;)


I to bi bilo to. Dekorirajte po ukusu i željama. Obično nemam naviku stavljati veće i sirove komade voća na torte i njima sličnim jer puštaju svoje sokove po torti i onda to jednostavno estetski ne izgleda baš najbolje, no ovaj cheesecake je jednostavno jako brzo planuo tako da i nije bilo nekakve posebne brige oko toga.










petak, 5. prosinca 2014.

[3,2,1 PECI ! :] Splitska torta

Prije nešto malo više od mjesec i pol dana prijavio sam se za RTL-ov amaterski slastičarski show 3,2,1 peci gdje sam upao među 12. odabranih ili kako su nam rekli 12.ero veličanstvenih. :D 




Iako se nisam uopće planirao prijaviti prijatelji su mi rekli da se prijavim ili će me oni prijaviti, stoga sam odlučio popuniti prijavnicu i očekivati poziv za koji nisam baš vjerovao da ću upasti s obzirom koliko se puno kandidata prijavilo. 

Ovo je torta, točnije pečeni cheese cake s curdom od naranče s kojim sam se predstavio na audiciji i za koji smatram da se žiriju svidio, a Vi sami presudite. Meni je osobno takva vrsta cheese-ike najbolja jer ne volim one sirove varijacije na istu temu, iako je priprema, tj. pečenje produžena svaka uložena minuta u njega se isplati, baš kao i kombinacija slatko-kiseloga koji volim i u slanim jelima. Recept za njega imate na fotografiji dolje, no njega ću sljedećeg objaviti na blogu kako bih Vam kroz fotografije pokazao svaki korak njegove izrade.



Svaki početak nekakve priče je težak, baš kao i prvi zadatci koje ste imali priliku gledati na malim ekranima. Recepte sam uglavnom sve dosada nasumično birao, uvijek riskirao i po prvi puta nešto isprobavao i uvijek si govorio tokom izrade tih slastica u showu da ću ih napraviti na taj način i po prvi put pa kud puklo da puklo. Jednostavno na taj način htio sam i sam sebe testirati, no stres i nedovoljno vremena uvijek ostavi "ožiljke" na tim desertima koji na kraju rezultiraju ne baš tako dobrim kritikama i ocjenama. Svjestan sam svojih pogrešaka i propusta, no tu sam da učim od kompetetnih ljudi. 



Gledajući emisije sam sebi sam govorio kako sam većinu tih stvari mogao drugačije napraviti, no kako god bilo bio sam zadovoljan s obzirom da po prvi put sudjelujem u takvoj vrsti show-a i jednostavno dok se čovjek privikne na novu okolinu, ljude oko sebe, sa stresom s kojim se doduše nitko ne može pomiriti, s kratkim vremenom u zadanom periodu kad morate izraditi određene slastice i sl. S većinom svojih slastica sam bio zadovoljan, a to je ono nešto najbitnije barem ako mene pitate, jer badava ako se meni određene stvari ne sviđaju bile one vizualne ili estetski kako mogu očekivati i od žirija da se njima svidi, zar ne? Kroz show učim i nadograđujem svoje znanje i slastičarske vještine te im je zbog toga razloga jako drago što sam u show-u, a isto tako uvjerio se u to u što griješim i kako bih na svoj način dokazao svim svojim bivšim poslodavcima koji su me podcjenjivali da ne znam, ne valjam i da ne vrijedim ukazao kako su u krivu i koliko daleko mogu dogurati i mislim da sam to već postigao, samo njihov je propust što to nisu primijetili na vrijeme, a što se nagrade tiče ona mi je na zadnjem mjestu jer sam dosad postigao sve što sam htio i to je moja najveća nagrada. 

S obzirom kako znate da volim uz svaki recept objaviti i fotografije svakog koraka izrade slatkog ili slanoga ovoga puta to neće biti moguće, no ukoliko pratite show znati ćete o čemu se točno radi i ne vjerujem da će biti bilo kakvih većih komplikacija. U cijeloj ovoj priči najviše mi smetaju "sudci" ispred malih ekrana koji će uvijek naći i kritizirati nas kandidate ne znavši da nije malena stvar nalaziti se pred kamerama, raditi pod stresom koji uzrokuju ponekad i katastrofalne greške, raditi pod pritiskom, biti ograničen s vremenom i sl. jer uvijek je najlakše nekoga osuditi i biti general poslije bitke. Žiri je s ovom tortom bio poprilično zadovoljan,a sa slastičarskom kremom najviše iako se doduše ne mogu sad točno sjetiti gdje je bilo manjih tehničkih pogrešaka. Tortu kao takvu nikad nisam radio,čuo jesam za nju no jednostavno nikad me nije nešto posebno privlačila pa da je idem raditi, beze kore sam radio... Kako god bilo, pratite i dalje nove epizode i obećavam Vam mnoštvo poučnog štiva i zabave. ;) 

SPLITSKA TORTA

Sastojci:

Radimo 3 kore – svaka od :
Biskvit:


  •     4 bjelanjka
  •     70 g šećera kristala
  •     20 g oštrog brasna
  •     150 g ( mješavina nasjeckanih oraha i suhih smokava, te grožđica )
  •     1 čajna žličica vanilin šećera

Krema:
  •     12 žumanjaka
  •     200 g šećera u prahu
  •     250 g maslaca sobne temperature
  •     1 manji štapić vanilije
  •     150 – 200 g mješavine krupno nasjeckanih oraha i suhih smokava, te grožđice
  •     korica jedne naranče

 Tekućina za poškropiti korice :
  •     2 žlice ruma
  •     6 žlica soka od naranče


Dekoracija:
  •     čokoladne strugotine za posipavanje


Priprema:

Okrugli kalup promjera 26 cm premažite maslacem i dno obložite papirom za pečenje.
Grožđice namočite u malo ruma. Ocijedite, a rum ostaviti za preljev korica uz dodatak narančinog soka.
200 grama suhih smokava i 200 g oraha ( jezgre ) narežite na krupnije komade.
U nasjeckane orahe i smokve dodajte 200 grama grožđica. Rukama lagano promiješajte.. Podijelite na 4 dijela, svaki dio po 150 grama. Tri će vam trebati za kore a četvrti za ukrašavanje torte.

Korice ( beze ) :

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.

4 bjelanjaka miksajte s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim polako dodavajte 70 g kristal šećera i zličicu vanilin šećera, te nastavite miksati. Pomoću spatule umiješajte pripremljene smokve, orahe i grođžice u koje ste dodali 20 g oštrog brašna.

Sipajte u pripremljeni okrugli kalup i pecite 20 minuta na 170 stupnjeva.

Postupak ponovite jos dva puta, tako da dobijete 3 kore/biskvita. 2 žlice ruma (od namočenih grožđica) i 6 žlica narančinog soka izmiješajte. Jednu traku korica prelijte preljevom, namažite 1/3 kreme, zatim postupak ponovite s preostalom koricom i kremom. Tortu premažite izvana s kremom i posipajte čokoladnim mrvicama. Ostavite preko noći u hladnjaku.


Krema:
U međuvremenu kuhajte kremu na pari od 12 zumanjaka sa šećerom u prahu. Ja sam prvo kratko umutio žumanjke i 200 g šećera u prahu i prebacio u posudu kako bi se kuhala na pari. Kremu miješajte lagano pjenjačom dok se ne zgusne.

Na kraju dodajte naribanu koricu jedne naranče. Kada je krema skuhana prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.Pjenasto izmiksajte maslac, dodajte hladnu kremu od žumanjaka i malo sredine ( srži ) vanilije i sve kratko promiksajte da se poveže. Podijelite na 3 dijela.

Nadjenite koricu po koricu, te premažite izvana i bogato ukrasite preostalim suhim voćem i grubo ribanom čokoladom.
Dobro ohladite i poslužite.