Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 28. veljače 2015.

[Kad si gladan nisi svoj! :] Punjeni sendviči


Sjećam se prije nekoliko godina kad sam radio u jednom hotelu, voditelj istoga došao je na fiks ideju kako bismo u našu ponudu  mogli uvrstiti club sandwich-e, što je za moj pojam totalni apsurd i totalni nakaradluk i od hotela pravljenje prčije, jer koji hotel danas nudi club sendviče? Barem ja ne znam niti jedan takav, niti su hoteli nikakvi snack barovi, niti fast food-ovi za takve stvari, no to je opet moje mišljenje. Tad smo se svi u kuhinji bili ispitivali kako bismo to uopće mogli izvesti jer poznavajući tog voditelja hotela tada koje je uvijek imao kojekakve fiks ideje, zasigurno je mislio i od tih sendviča napraviti nešto što samo on zna da bi možda prolazilo. Nisu to više sendviči na koje bi se premazao nekakav margarinski namaz ili maslac, dodala jedna ili možda čak dvije vrste suhomesnate salame-nareska, koja kriška sira i možda eventualno nekakvog povrća. Danas su sendviči daleko kompleksniji i postali su više od oibičnog sendviča, a i ta njegova ideja da je zaživjela mislim da bi bila aktualna jer uz te sendviče planirao je staviti uz različite vrste kupovnog čipsa od krumpira. Prije koji tjedan u Osijeku se otvorio prvi američki bar u kojemu poslužuju i manji broj takvih i sličnih, kompleksnijih sendviča što me oduševilo jer to je nešto što naš grad nema i svakako ih podržavam u tom poduhvatu. Sendviči su danas otišli do takve granice zahvaljujući našim ljudskim umovima, da ne kažem mozgovima koji danas mogu zamijeniti eventualno jedan obrok što dakako i ovisi o tome što ćete staviti u njega.

Za one malo dubljeg džepa mogu ih kombinirati s avocadom, cavijarom, rukolom ( teže dostupna, delikatna, a ako je i pronađem za kupiti, cifra je astronomska ), prepeličjim jajima koja su danas mnogo više aktualnija nego li kokošja, dobar komad pečenog  ramsteka ili bifteka, a neki znaju i stavljati određene dijelove svinjetine koja se kuha nekoliko sati i koja se kasnije dodatno obrađuje na grillu, te kao takva doslovno se topi u ustima. I mali milijun takvih primjera koje možete dodatno ubaciti i oplemeniti svoje sendviče. Svi nešto kukaju i kompliciraju s pričama kako ovo, to, ono nije zdravo. Mene naprosto takve priče ne zanimaju. Na kraju krajeve ionako ćemo mi svi umrijeti, samo je pitanje od čega i zato stoji da bi u životu trebalo sve isprobati, kako kasnije ne bismo žalili što nismo. To je moj moto! :)

Ovaj moj sendvič je onaj najobičniji ili kako bih ga ja nazvao "sirotinjski". Salamu nisam htio prethodno sotirati na tavici jer taj dan kad sam ih radio cijeli dan nisam ništa jeo i jednostavno sam htio napraviti nešto na brzinu i što će mi povratiti energiju koja mi je nedostajala. Jedino što bih u njega dodao, a nisam imao je različita vrsta svježe salate, uključujući i kisele krastavce ili barem nešto kiselo. Kao adekvatna zamjena dobro bi došao i nekakav slatko-kiseli umak jer ne volim suhe sendviče koje danas možete kupiti na svakom uglu u svojem gradu. Naprosto se zgražam kad vidim to ogromno i suho pecivo, koje je presirotinjski i škrtarski napunjeno, bez ikakvog umaka, dresinga ili barem svježeg povrća, no glad ne bira. U pripremi imam još jedan sendvič kojega sam ljetos pravio s prženim tikvicama kojega ću uskoro objaviti, a dotada improvizirajte, napravite svoju omiljenu verziju sendviča, zabavite se i uključite ukusne pupoljke.

Sastojci :

  • nema nekakvih određenih mjera niti normativa, već ono što imate u Vašim hladnjacima
  • kombinirao sam pileći parizer s gaudom, kruh premazao s maslacem, zapekao ga pod folijom da se sir otopi i u praznu sredinu ubacio jaje, malo posolio i popaprio i tu je cijela mudrost. 


Postupak :

Kruh narežite na tanke kriške. Sredinu mu izdubite s izdubljivačem. Krajeve šnita kruha premažite maslacem, malo posolite i popaprite. Dodajte iskidane suhomesnate rubove pazeći da ne zatvorite krug izdubljenog kruha. Na  to dodajte izrezane komadiće sira trapista. Poklopite i ubacite na tavicu u koju ste dodalo malo suncokretovog ulja i maslaca.Tostirajte na tavici sve dok kruh ne bude blago prepečen,a zatim u sredinu ubacite jaje, posolite i popaprite malo.


Ponovno prekrijte aluminijskom folijom kako bi se jaje skuhalo i malo termički obradilo, a zatim okrenite na drugu stranu i ponovite isti postupak kao na početku. I to bi bila cijela mudrost ovog sendviča, a na Vama je što ćete ubacite sve u njega i njemu sličnima. Možda dobijete ideju vidjevši ovaj. :)








Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.