Translate

[Kad si gladan nisi svoj! :] Punjeni sendviči

by - veljače 28, 2015


Sjećam se prije nekoliko godina kad sam radio u jednom hotelu, voditelj istoga došao je na fiks ideju kako bismo u našu ponudu  mogli uvrstiti club sandwich-e, što je za moj pojam totalni apsurd i totalni nakaradluk i od hotela pravljenje prčije, jer koji hotel danas nudi club sendviče? Barem ja ne znam niti jedan takav, niti su hoteli nikakvi snack barovi, niti fast food-ovi za takve stvari, no to je opet moje mišljenje. Tad smo se svi u kuhinji bili ispitivali kako bismo to uopće mogli izvesti jer poznavajući tog voditelja hotela tada koje je uvijek imao kojekakve fiks ideje, zasigurno je mislio i od tih sendviča napraviti nešto što samo on zna da bi možda prolazilo. Nisu to više sendviči na koje bi se premazao nekakav margarinski namaz ili maslac, dodala jedna ili možda čak dvije vrste suhomesnate salame-nareska, koja kriška sira i možda eventualno nekakvog povrća. Danas su sendviči daleko kompleksniji i postali su više od oibičnog sendviča, a i ta njegova ideja da je zaživjela mislim da bi bila aktualna jer uz te sendviče planirao je staviti uz različite vrste kupovnog čipsa od krumpira. Prije koji tjedan u Osijeku se otvorio prvi američki bar u kojemu poslužuju i manji broj takvih i sličnih, kompleksnijih sendviča što me oduševilo jer to je nešto što naš grad nema i svakako ih podržavam u tom poduhvatu. Sendviči su danas otišli do takve granice zahvaljujući našim ljudskim umovima, da ne kažem mozgovima koji danas mogu zamijeniti eventualno jedan obrok što dakako i ovisi o tome što ćete staviti u njega.

Za one malo dubljeg džepa mogu ih kombinirati s avocadom, cavijarom, rukolom ( teže dostupna, delikatna, a ako je i pronađem za kupiti, cifra je astronomska ), prepeličjim jajima koja su danas mnogo više aktualnija nego li kokošja, dobar komad pečenog  ramsteka ili bifteka, a neki znaju i stavljati određene dijelove svinjetine koja se kuha nekoliko sati i koja se kasnije dodatno obrađuje na grillu, te kao takva doslovno se topi u ustima. I mali milijun takvih primjera koje možete dodatno ubaciti i oplemeniti svoje sendviče. Svi nešto kukaju i kompliciraju s pričama kako ovo, to, ono nije zdravo. Mene naprosto takve priče ne zanimaju. Na kraju krajeve ionako ćemo mi svi umrijeti, samo je pitanje od čega i zato stoji da bi u životu trebalo sve isprobati, kako kasnije ne bismo žalili što nismo. To je moj moto! :)

Ovaj moj sendvič je onaj najobičniji ili kako bih ga ja nazvao "sirotinjski". Salamu nisam htio prethodno sotirati na tavici jer taj dan kad sam ih radio cijeli dan nisam ništa jeo i jednostavno sam htio napraviti nešto na brzinu i što će mi povratiti energiju koja mi je nedostajala. Jedino što bih u njega dodao, a nisam imao je različita vrsta svježe salate, uključujući i kisele krastavce ili barem nešto kiselo. Kao adekvatna zamjena dobro bi došao i nekakav slatko-kiseli umak jer ne volim suhe sendviče koje danas možete kupiti na svakom uglu u svojem gradu. Naprosto se zgražam kad vidim to ogromno i suho pecivo, koje je presirotinjski i škrtarski napunjeno, bez ikakvog umaka, dresinga ili barem svježeg povrća, no glad ne bira. U pripremi imam još jedan sendvič kojega sam ljetos pravio s prženim tikvicama kojega ću uskoro objaviti, a dotada improvizirajte, napravite svoju omiljenu verziju sendviča, zabavite se i uključite ukusne pupoljke.

Sastojci :

  • nema nekakvih određenih mjera niti normativa, već ono što imate u Vašim hladnjacima
  • kombinirao sam pileći parizer s gaudom, kruh premazao s maslacem, zapekao ga pod folijom da se sir otopi i u praznu sredinu ubacio jaje, malo posolio i popaprio i tu je cijela mudrost. 


Postupak :

Kruh narežite na tanke kriške. Sredinu mu izdubite s izdubljivačem. Krajeve šnita kruha premažite maslacem, malo posolite i popaprite. Dodajte iskidane suhomesnate rubove pazeći da ne zatvorite krug izdubljenog kruha. Na  to dodajte izrezane komadiće sira trapista. Poklopite i ubacite na tavicu u koju ste dodalo malo suncokretovog ulja i maslaca.Tostirajte na tavici sve dok kruh ne bude blago prepečen,a zatim u sredinu ubacite jaje, posolite i popaprite malo.


Ponovno prekrijte aluminijskom folijom kako bi se jaje skuhalo i malo termički obradilo, a zatim okrenite na drugu stranu i ponovite isti postupak kao na početku. I to bi bila cijela mudrost ovog sendviča, a na Vama je što ćete ubacite sve u njega i njemu sličnima. Možda dobijete ideju vidjevši ovaj. :)
You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2018. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2018. Moderna Kuhinja