Translate

[Kad ti okrenu leđa :] Risotto s lignjama i karameliziranim kupusom

by - veljače 24, 2015


Znate onaj osjećaj kad neke osobe poznajete duži niz godina, iako neke određene ljude i ne morate znati duži vremenski period jer se jednostavno kliknete i jako brzo upoznate i shvatite da ste si suđeni bilo kao prijatelji ili nešto više od toga?! Ali tad se dogodi jedan preobrat i zapravo shvatite tko je kakav ili jednostavno određenim ljudima padnu maske s lica i to onima koji ih vješto znaju nositi godinama. I onda se dogode određene situacije u kojima ne želite više pojedincima podilaziti ili kako ja znam reći "kako oni okom, a Vi skokom". Odlučio sam prestati s takvim stvarima jer si ljudi jednostavno previše dozvoljavaju,a da ne govorim o tome ukoliko ne mogu dobiti od tebe određene usluge jednostavno nestanu, prestanu se javljati, glume prezaposlene i osobe koje nikada nemaju vremena, a kamo li da se možeš ikad osloniti na takve ljude. Prolazio sam dosta takvih situacija i mogu reći kako sam oguglao na takve i njima sličnim situacijama, zato svakome pristupam s velikom dozom opreznosti, no uvijek se ono čovjek zapita kad se takvo nešto dogodi. Većina ljudi koji ulaze u naše živote mogu slobodno nazvati i komparirati s putnicima u vlakovima, samo što će neki od njih ostati cijelog tog putovnja s Vama, dok će ga drugi napustiti, što je u jednu ruku i realno, baš kao i to što će Vas svaka takva osoba naučiti životnoj lekciji i to je opet ono što ja iz određenih negativnih situacija uvijek izvučem ono pozitivno, dignem glavu,zaboravim što je moguće prije i krenem dalje. 

Ne kaže se badava da si dobar ljudima dok daješ,baš kao i kad nekome daš mali prst, a kasnije očekuje cijelu šaku, a kad ti trebaš bilo kakvu uslugu, ma najmanju, a meni recimo jako bitno, tad nikoga nema i svi su nedostupni i onda jednostavno i ja odlučim okrenuti ploču na drugu stranu, no tad ćete zapravo shvatiti tko Vas je sve vrijedan i koje sve kvalitete ta osoba posjeduje. Moram se isto tako pohvaliti kako mi je i u ljubavi krenulo, a shodno tome moje "društvo" je sad postalo ljubomorno jer se boje da će me izgubiti i da neću biti dostupan. Tipični balkanski mentalitet koji ne želi realno pogledati situaciju, već su prvi kad nekog treba osuditi. Takvih ljudi je sve manje u mojem životu, dok je ostatak počeo realnije gledati na tu situaciju, tako da se stvari po tom pitanju počinju lagano stabilizirati. Većina ih misle to što sam nezaposlen da nemam svoj privatni život, dapače imam čak i više nego li oni koji su zaposleni, no meni se jednostavno ne da o takvim stvarima raspravljati, jer da ljudi imaju imalo mozga realnije bi gledalo na većinu stvari. 

Rižoto s lignjama ili s plodovima mora obožavam iako sam malo skeptičan kad je ona dubokosmrznuta mješavina u pitanju iz razloga što  ti plodovi nisu očišćeni poput dagnji koje i dalje imaju trave u sebi, lignjama nije očišćena dobro utroba, pijesak. Ono tzv. "wanna be" meso rakova živa kašica nakon što se odledi i mnogo drugih sličnih primjera. Zato više volim uzeti jedno od tih navedenih stvari za koje znam da će biti dobro jer ne volim kad mi jelo koje obuhvaća morske plodove hruska pijesak pod zubima dok jedem. O rižotu sam već pisao u prethodnim postovima i koliko jedan rižoto zapravo može biti kompleksan. Bitno ga je odmah poslužiti jer riža stajanjem upija tekućinu, bubri i postaje tvrđi, a mora biti više tekuće konzinstencije. Uz ovaj sam se odlučio dodatni poseban štih, a to je karamelizirani kupus,sweet chili u rezancima i redukcija od aceta balsamica. Slano-slatkasti rižoto uz koji Vam možda još nedostaje svježeg domaćeg kruha i možda koja čaša bijelog vina i eto Vam jednog kompletnog objeda.

Sastojci potrebni za rižoto :

  • 1 kg očišćenih lignji
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • vode ili temeljca od morskih plodova ( po želji )
  • 700 g riže (dugog zrna ili arborio koji je namijenje za sve vrste rižota )
  • 2 manja režnja češnja-češnjaka
  • 1,5-2 dl bijelog suhog vina
  • 100 g maslaca
  • sol i bijeli papar po želji

Sastojci potrebni za karamelizirani kupus :

  • 500 g svježeg kupusa
  • soli ( po potrebi )

Sastojci potrebni za reducirani aceto balsamico :
  • 300 ml aceta balsamica 

Dodatni sastojci :

  • 1 kiwi 
  • malo veći prstohvat sweet chillya u rezancima
  • grana padano ili parmezan


Postupak :

Lignje dobro očistite i što manje ih držite u vodi kako biste sačuvali njihov okus mora i kako bi rižoto bio što intenzivnije okusa. Narežite na tanje kolutiće i ubacite u kašicu od kiwija i ostavite 30 minuta da tako odstoji. Izvadite iz kiwija, te operite pod hladnom vodom. U dublju posudu dodajte malo ulja i dobro ga zagrijte. Ubacite kolutiće lignji, te ih lagano sotirajte sve dok se ne iskarameliziraju.


 Na preostalu masnoću dodajte sjeckani crveni luk te ga sotirajte isto dok se ne iskaramelizira. Pred kraj ubacite izgnječeni češnjak. Ubacite  rižu, te je tostirajte sve dok ne počne "škripati". Tad počnite polako podlijevati s vrućim temeljcem ili vrućom vodom. Ubacite lignje te nastavite kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje. 


U međuvremenu dok se rižoto kuha i dalje pazite na njega i često ga miješajte,a zatim u dublju posudu dodajte malo ulja i naribani svježi kupus. Posolite ga da što prije pusti vodu, te sotirajte na tavici sve dok se ne iskaramelizira.


U rižoto po potrebi postepeno dodavajte tekućine, ovisno koliko riža traži. Pred kraj ubacite vino, ostavite da alkoholne pare ispare, dodajte maslaca, grane padano ili parmezana i odmah poslužite uz dodatak reduciranog aceta balsamica, chilly-a, karamelizaranog kupusa, te poslužite.Reducirani aceto dobiti ćete tako da u dublju posudu ulijte tekući, te ga stavite kuhati na laganu vatru da voda ispari. Dobiti ćete finu slatkasto-kiselkastu kremu koju možete kombinirati sa svim slanim, ali i slatkim varijantama. 






You May Also Like

2 comments

  1. Izgleda jako lijepo pripremljeno, iako osobno nisam ljubitelj rižota s lignjama, al to je do mene. Za ove druge stvari o kojima pišeš u uvodu apsolutno te razumijem, prošla sam takve situacije, neobjašnjive i čudne, ali ne trošim više svoje vrijeme i misli na takve ljude, ako ne znaju prepoznati ko je prijatelj sretan im put ;)

    OdgovoriIzbriši

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja