Translate

[3,2,1 PECI ] : Profiteroli

by - ožujka 17, 2015


 Ovako je to izgledalo tamo :

Princeze sam punio sa slatkim tučenim vrhnjem uz dodatak mahune vanilije, te sam ih neposredno prije posluživanja prelio s čokoladnim umakom. Isto tako dobio sam komentar kako mi je tijesto pečeno previše mekano i kako je upilo vlagu od tučenog slatkog vrhnja.  Meni osobno je mnogo bolje kad je tijesto mekše tj. kad malo popusti, ne volim kad je uopće tvrdo.  Rade se gotovo pa na isti način i princip kao princes krofne. Tijesto koje se prvo skuha, a zatim peče. Jedine smjernice Vam mogu dati da tokom pečenja nipošto ne otvarate vrata od pećnice jer u njih ne ide nikakav prašak za pecivo, niti soda, već im para omogućava da se dižu i rastu. Jako je bitno isto tako poznavati svoju pećnicu. Ukoliko Vam se dogodi da u sredini budu malo sirovi, prerežite ih i vratite još kratko u pećnicu kako bi se tijesto dodatno osušilo. Isto tako što se ovog tijesta tiče preporučio bih Vam da koristite maslac umjesto margarina. Iako sam veliki pobornik margarina, u maslacu ima više vode koji će tokom pečenja prelaziti u paru i dodatno napuhati tijesto, dok margarin neće. Margarin bih prije upotrijebio za kroasane jer će bolje i kvalitetnije doprinijeti listanju tijestu.


Prije nekoliko dana odlučio sam se opet ih raditi, samo ovog puta da budu baš profiteroli i to da su punjeni s kremom od vanilije u umaku od nutelle. S obzirom kako nisam imao dovoljno jaja da radim slastičarsku kremu, a i vremena baš sasvim dovoljno odlučio sam se za onu malo bržu varijantu i to onu s pudinog od vanilije u koji sam stavio dodatno mahune vanilije. Nakon što sam ih kod kuće isprobao nisam ostao ravnodušan, te sam ih odlučio ubaciti na svoju listu slastica koje će jednog dana moći probati u mojoj slastičarnici. Probate jednog i jednostavno ne možete prestati ih konzumirati. Živa zaraza su. :) 

Sastojci potrebni za tijesto : 

  • 200 ml vode 
  • 125 ml punomasnog mlijeka ( 3,2 % m.m. i više ukoliko pronađete )
  • 150 g brašna
  • 1 jušna žlica šećera kristala 
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 100 g maslaca ( ili margarina )
  • 4 jaja ( srednje veličine )

Sastojci potrebni za nadjev :

  • 2 vrećice pudinga od vanilije ( Dr. Oetker sam koristio )
  • 1/2 mahune vanilije ( sjemenke sastrugati u mlijeko koje ćete zakuhati za puding )
  • 10 jušnih žlica šećera kristala
  • 70 g maslaca 
  •  
Sastojci potrebni za umak od nutelle :

  • 250 g nutelle
  • mlijeko ( po potrebi ga dodajte sve dok ne dobijete tekuću smjesu )
  • 1- 2 jušne žlice votke ili ruma


Postupak :

Prosijte brašno skupa sa solju.  U širu i dublju posudu dodajte mlijeko, vodu, šećer i stavite na laganu vatru da zakuha. Kad se šećer otopi dodajte maslac.


Kad prokuha, maknuti sa štednjaka, te u to ubaciti prosijano brašno sa solju i energično izmiješati da se razbiju sve grudice. Vratiti na štednjak, te kuhačom nastaviti miješati i lagano sotirati sve dok se masa tijesta ne počne odvajati od rubova posude.


Tijesto prebacite u drugu posudu, te ga ostavite sa strane da se ohladi. Ovaj korak nipošto dalje nemojte preskakivati jer se jaja ne smiju dodavati u vruće tijesto jer bi se skuhala, tj, dobili biste kajganu. Kad se tijesto ohladi tada dodavajte jaje po jaje. Svaki puta prilikom dodavanja jaja miskerom dobro razradite smjesu, a zatim dodavajte preostala tri i tako sve dok ne potrošite cijelu količinu jaja.


Dobiveno tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu za dresiranje. Ja sam odabrao s zvjezdastim nastavkom jer uvijek moram nešto kombinirati i isprobavati, no slobodno možete koristiti vrećicu i bez toga nastavka. Kod profiterola koristite onaj obični okrugli malo veći.


Ovisno koliko velike želite toliko ćete i dobiti profiterola. Dobio sam preko 70 komada pečenih. Dresir vrećicom na masni papir za pečenje istiskujte i slažite ih, pazeći da ostavite dovoljno razmaka međusobno jer će tokom pečenja dodatno narasti . Nakon što ste ih istisnuli na papir za pečenje, žlicu umačite svaki puta u vodu i poravnajte im vrhove kao što je prikazano na fotografijama kako tokom pečenja ne bi tijesto izgorjelo i dobilo jako tamnu boju.




U većini recepata se spominje da se tijesto peče na 200 C, oko 15-20 min. Osobno sam isprobao na svojoj ventilacijskoj pećnici i učinilo mi se previše tako da mi je prva tura u sredini ostala malo nepečena, pa sam prebacio na 180 C oko 30-40 min ovisno i o veličini i to mi je najbolje odogovaralo.


Za punjenje puding skuhajte prema uputama s vrećice. S time da u mlijeko koje ćete zakuhati ubacite sastrugane sjemenke vanilije. Kad se puding prohladi razradite ga s maslacem te punite pomoću onog nastavka za punjenje krofni.  Ukoliko imate višak vremena slobodno ih napunite sa slastičarskom kremom ili sa tučenim vrhnjem uz dodatak šećera u prahu i sjemenkama vanilije. 

Što se nutelle tiče nju sam na pari zagrijavao, no skamenula sam. Dodao sam mlijeka i malo votke i tada je dobila finiju tekuću strukturu. Netom prije posluživanja prelijte ih umakom od nutelle i jednostavno uživajte u njima. :)


Ili ih jednostavno poslužite u prozirnim i širim staklenim zdjelicama. :)



You May Also Like

2 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja