Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

[Vrt u kući: ] Aerogarden


Ovog puta nema recepta, već ću napisati jednu recenziju i jednu stvar s kojom se bavim već malo više od dva mjeseca. Da mi je netko rekao prije godinu dana da ću u svojem dnevnom boravku imati svoj osobni vrt rekao bih mu/joj da se šali jer ne znam niti sam kako bi se to izvelo. Možda bih i shvatio da nešto zasadim od bilja u manjim teglicama no to opet ne bi bilo to. Ovako u jednom aparatu imam posađeno više začinskog bilja, ne zauzima puno prostora, nema problema i razmišljanja da li imam dovoljno zemlje, nema problema s prljavštinom i sa zemljom. Sve je totalno praktično i funkcionalno. 
Da nemam AeroGarden mislim da bih i dan danas vodio rat s nedovoljno kupljene zemlje, a naročito s ovim vremenom kad nema dovoljno sunca, kiše svaki dan padaju i sl. 

Tu bih sad ušao u jednu raspravu, točnije jednu teoriju zavjeru kako Amerikanci opet pomoću Harpa i Chemtrailsa igraju se s vremenom baš kao i prošle godine kad su na Balkanu bile izazvane poplave i to sve kako bi jednostavno bili prisiljeni da sadimo gmo proizvode gdje bi nam kao fol zlotvorska firma Monsanto "pomogla" tj. darovala svoje gmo sjemenke za koje već i dan danas znate tko su i s čime se bave. Chemtrailsi nas špricaju avionima, ostaju tragovi na nebu, a ti tragovi u sebi sadržavaju teške metale koji padaju na zemlju, zagađuju i truju naše biljke, a prvenstveno nas. HARP se igra s vremenom i donosi nesnosne kiše tokom cijele godine, sunca je sve manje i nama svima prodaju priču kako to rade za dobrobit cijele Zemlje. :D Yeah righ. Samo teške naivčine bi povjerovale u takve priče. 
Cijelu kompaniju Nestle neću niti spominjati, nikoga ne mrzim, ali za njih nemam riječi kojima bih ih opisao, naročito onda kada su prije nekoliko godina objavili da voda ne bi trebala biti čovjekovo osnovno pravo i da bi je morali plaćati. Mislim, a što sad radimo, nemamo je sigurno besplatno, svi je plaćamo?!

S AeroGardenom tu nemam problema. Vrlo jednostavan je za spojiti, dobijete detaljna uputstva, manje posudice u kojima već imate 7 komada pripremljenih začinskih bilja, nazive i naljepnice, te za koliko tjedana će i što početi klijati i rasti.

A ovako je to krenulo kod mene :  Možete saditi bilo koju vrstu začinskog bilja, cherry rajčice, salatu, cvijeće, što god Vam dušu poželi. :)
Isto tako u paketu dobijete i dvije bočice tekućine koje su kao nekakvi vitamini i dodatci koji posješuju rast bilja i hrane ih. Radi na principu vodene pumpe. U kućište se dodaje oko 3l vode, a u nju zatim taj prihranjivač. Na aparatu isto tako možete odabrati što ste zasadili, te će on automatski Vas upozoravati kad treba dodati prihranjivač ili dodati vode i sl. 

I tako je polako krenulo rasti.... :) 
Iako bez ikakvih problema i dalje rastu, nema nikakvih bijelih točkica po bilju, zdravo je, predivno miriše to za mene opet ne znači da ih treba zanemariti. Dapače i oni su živa bića kojima se trebate obraćati, pričati im, svaki ih dan promatrati i diviti im se.

Kako bilje sve više i više raste moći ćete tokom otvaranja vidjeti i korijenje koje je izbacilo i to sve opet ponavljam bez prave zemlje - samo spužvica u kojoj raste, vode i prihranjivača.


Ovo je drugačiji AeroGarden, ali na isti način je i kod mene. 
I tako kako tjedni prolaze bilje je sve veće i veće. Prvo što će Vam izrasti su dvije vrste bosiljka, dok će za njima krenuti francuski peršin i svježi korijander kojima treba malo više. Kod mene je svježi kopar najsporiji za sada, dok je menta malo brža. Nažalost dobio sam i nekoliko sjemenki koje su bile istrunule pa sam u njih ubacio jednu vrstu salate. Na njihovoj ambalaži stoji kako sjemenke nisu GMO, a s obzirom da jedan odjeljak na AeroGardenu gdje mi ništa nije uspjelo, istrunulo je, zapravo govori da izgleda i nije GMO sjeme, jer takva vrsta sjemena je otporno na sve i svašta. Vi prosudite sami. 
Dodatno što bih savjetovao za AeroGarden je da si nabavite tekućinu s kojom ćete testirati ph vode i znati koliko je dobra ili nije. Nisam baš kompetentan po tom pitanju, ali sve svoje upite možete poslati poslovnici Headshopa-a na njihovu mail adresu, nazvati ih ili ih posjetiti sa sjedište u Osijeku.  

J.J. STROSSAMYERA 39 , 31000 OSIJEK ( preko puta Patike)
Zdenko Mlekmu

Isti možete naručiti na njihovoj web stranici - LINK .I pred sam kraj kompletno cijela priča o AeroGardenu izgleda ovako :


2 komentara:

 1. Meni ovo izgleda fantasticno. Zanimaju me dve stvari:
  1. Koje su dimenzije (v/s/d) Aerogardena?
  2. Sta se desava kada se potrosi tecnost i vitamini potrebni za rast biljaka? Da li se to moze odvojeno naruciti? Da li se semenje moze posebno naruciti?
  Hvala unapred na odgovorima.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ja sam znam da ima tu podesivu glavu na koju su postavljene dvije štednje žarulje i da mu je visina oko 70 cm max. Kad potrošite tečnost i vitamine možete ih posebno naručiti na linkovim i svim ostalim info podatcima koje sam naveo gore. Oni su više kompetentniji od mene i izaći će Vam u susret po pitanuju svih Vaših upita. U paketu prvom kojem naručiti dobijete sve kao što je prikazano na sasvim prvoj fotografiji. Detalje o AeroGardenu također možete vidjeti i putem Youtube-a. Pozdrav.

   Izbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.