Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 7. srpnja 2015.

[Spontana provjera :] Nešto na žlicu

Kakav ste više tip osobe? Spontani ili direktni i  ciljani ? Ovisi li to o situaciji u kojoj se zateknete ili koje Vam život postavi pred Vaš put? Ako sam u nečemu najviše spontan onda je to kuharstvo i slastičarstvo. Kuharstvo je mnogo jednostavnije, sve se zapravo odvija spontano po pitanju hrane ili ukoliko određena situacija zahtjeva direktno određenu stvar, namirnicu i sl, dok je slastičarstvo sasvim druga stvar, no uz malo sreće, a više znanja i tu možemo pronaći tzv. surogate i samo najuporniji uvijek dobijaju. U drugima stvarima sam također spontan jer mogu slobodno reći kako imam debelog iskustva što se tiče nekakvih odluka bile one spontane ili direktne i ciljane. Direktne i ciljane skora pa nikada ne ostvare ili uz to postoje i određene osobe koje promjene mišljenje u roku sat-dva vremena, zato i više ciljam ka spontanim odlukama jer se manifestiraju mnogo bolje nego li direktne i ciljane, pa kako bude, bude...

Svima je sasvim poznata stvar da tokom ljetnih dana trebamo što više i češće piti vodu i unositi u organizam tekuću hranu iliti kako ja znam reći "tečna jela". Ali postoji jedna stvar, a ta je da tokom ljetnih dana nema te sile koja će mene nagovoriti da jedem vruću juhu, čaj i bilo kakav topli-vrući prilog jer tada mi bude još toplije i dobijem totalni kontraefekat, a inače imam problema i to baš problema s znojenjem i to mi dodatno još više poremeti jer zbilja je postalo već pomalo frustrirajuće kako nigdje ne mogu otići bez ručnika ili vlažnih maramica. Imam dosta faza u životu kad se poželim domaće pileće juhe i dosta hrane koju jedem na žlicu jer sam na takvoj hrani odrastao, što ne znači da ne jedem junk food. No kad me želja uhvati napravim i junk food koji jedino prihvaćam kad si ga ja osobno radim i jer sam previše samokritičan, a prema drugima još gori! :D Meni osobno sve vrste ragout juha skoro pa sve su kao kompletno jelo, doduše možda još i uz koje noklice s brašnom i ja sam sit skoro pa cijeli dan. No kad u hladnjaku imaš to što imaš tad je vrijeme za spontane reakcije, postupke izrade jela.

Koncentrat rajčice,pileći parizer, sušeni vrganji, svežanj svježeg špinata ( lišća), domaće tjestenine koje sam dobio od jedne poznanice i bivše radne kolegice koje upotrebljavaju za fiš i perkelt od soma koji se jede s takvom tjesteninom uz dodatak svježeg sira i slanine.
Dok sam počeo raditi bio sam pomalo skeptičan jer nisam bio baš sasvim siguran u okus i kombinacije rajčice sa špinatom i još uz to sve parizer, no naprotiv okus me iznenadio sasvim pozitivno.S obzirom kako je ovo jelo nastalo sasvim improvizirano nema određenih normativa koliko čega Vam je potrebno.

Potrebni sastojci : ( za cca 4 osobe )

  • 4 jušne žlice koncentrata rajčice ( koristio sam Podravkin )
  • 100 g pileće parizera
  • 200 g prethodno skuhano špinata
  • 30 g sušenih vrganja
  • 300 g sušene tjestenine ( po izboru )
  • 1/2 čajne žličice sušenog ili svježeg origana
  • sol i šećera po ukusuPostupak :

U posebnu posudu na vatru stavite lonac s pola litre vode i prokuhajte ga sa solju i šećerom po ukusu. Kad prokuha maknite s vatre, te dodajte koncentrat rajčice i dobro promiješajte. Ukus kasnije radite po vlastitom nahođenju. 

 Vrganje potopite u mlakoj vodi, te ih ostavite 10 minuta da omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijedite, odložite sa strane, a vodu sačuvajte jer ćemo je kasnije naknadno dodati. 
Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način, ali je skuhajte da bude skoro pa sirova. Razrađeni koncentrat rajčice vratite natrag na štednjak te prokuhajte. Ubacite tjesteninu, a nakon toga usitnjeni i prethodno skuhani špinat. Začinite po ukusu i kuhajte sve dok tjestenina ne postane al dente.Pileći parizer sotirajte na tavici, izvadite van i nasjeckajte na sitnije komade, te dodajte u juhu-varivo. Na samom kraju dodajte vrganje i podlijte dodatno s vodom u kojoj su se vrganji namakali. 

Poslužite toplo. 

P.S. ukoliko želite ovu juhu-varivo možete i zgusnuti s kuhanim i izgnječenim krumpirom, gustinom ili zaprškom. Meni osobno je i ovako bilo dovoljno jer se nalazilo dovoljno tečnosti i krutih stvari kao što su tjestenina, špinat, pileći parizer i vrganji.
Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.