Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 11. kolovoza 2015.

[H A T E R I :] Popsicle

Tko su oni? Zašto ih ima? Zbog čega to rade? Koja je svrha i satisfakcija u cijeloj toj priči? Iskreno previše se ne opterećujem tim stvarima, no uvijek ih se sjetim i pričam o njima jer su svugdje oko nas. Vrebaju, promatraju Vas iz prikrajka i šire svoje negativne vibre i pogotovo onda ako im dozvolite ili pokažete da ste slabi. 

Prije nego li objavim preostala dva recepta ; lažnu pitu od sira i macaronse evo nečega malo drugačijeg i nesvakidašnje, no opet popularno, zanimljivo i efektivno za ovo doba godine, no prije nego li počnem išta pisati o receptu vratiti ću se na temu "hater"-a. 

Hateri ili kako bi se po naški prevelo "mrzitelji" većine stvari, a nekih i svega živoga što hoda i kreće se po ovoj planeti, koji prijepodne mrze cijeli svijet, a poslijepodne sebe i obrnuto. Ne znam kakva su vremena došla da skoro pa svi svima zavide, ljubomorni su i jednostavno ne vole da je drugima lijepo u životu, da im ide sve kako su si zamislili, da imaju novaca, sretni su u ljubavi, međusobne obiteljske veze su uredne i njeguju se, rade i puno takvih sličnih primjera. Većina ih se drži one priče : "zašto bi njemu/njoj bilo lijepo, kad meni nije" i maleni milijun takvih primjera. Vjerujem da su to ljudi koji su totalno isfrustrirani, nezadovoljni kompletno cijelim svojim životom, imaju previše slobodnog vremena i sl. Meni osobno je jako drago kad vidim da ljudi uspijevaju, da su sretni i zadovoljni i da imaju i ne opterećujem se kojekakvim pričama, tračevima i sl. glupostima jer imam previše obaveza da bih se bavio određenim pojedincima. Uzmimo za primjer jednu moju susjedu koja prijepodne sebe mrzi, a poslijepodne cijeli svijet, koja priča drugima kako mi spavamo na novcu i sl. gluposti, zatim uzmimo za primjer kako sam prije nekoliko dana napokon uspio promijeniti ime grupe na FB-u i kad je preko 20 hatera jednostavno odlučilo dislike-ati grupu misleći da su meni vjerojatno naštetili, misleći kako i dalje možda neću pisati nove priče i recepte. :D  Takve stvari su me prije pogađale, a danas gotovo pa da me i ne zanimaju, no kad osjetim da je netko strašno ljubomoran idem linijom manjeg otpora jer ne kaže se badava da kad su ljudi ljubomorni treba ih dodatno nahraniti. :D 

A sad nešto malo o ovim smrznutim lizalicama iliti popsicle-sima kako bi u Americi ih zvali. Prije par tjedana u jednoj trgovini tata mi je kupio lubenicu koja uopće nije bila slatka, a još ka tome već je lagano počela u unutrašnjosti trunuti. Razmišljao sam si tokom dana što da napravim s njom jer je zaista bila nikakva i tako sam se odlučio na sok od lubenice i smrznute lizalice. 

Priprema svega toga ne može biti brža ni kada biste to htjeli, no opet dobili ste nešto nesvakidašnje i za određenu publiku nešto novo, zanimljivo i kreativno. Aromatizirani  šećerni sirup ne bih niti stavljao da je lubenica imala normalni okus i da je bila slatka, no ukoliko budete imali više sreće nego li ja, šećer jednostavno izbacite. Posudice za popsicles nisam koristio otkako sam ih kupio, pa sam došao na ideju da ih napokon sprovedem u djelo i unesem još dodatnosti i živosti na ovom blogu. 


Potrebni sastojci :

  • 1 l soka od lubenice

Sastojci potrebni za aromatizirani šećerni sirup :

  • 500 ml vode ( koristio sam svoju magnetiziranu )
  • 150 g šećera kristala
  • polovica limuna ( koristio sam bio limun - dobio od jedne prijateljice )
  • 1 čajna žličica sušene korice ( od mandarine, jabuke, naranče - (optimalno))
  • 1 veća grančica svježe mente ( imam je u svojem vrtu )

Postupak :

U manji lončić ubacite vodu, dodajte šećera i sve navedene sastojke. U nedostatku istoga možete koristiti limun, mentu ili bilo što drugo što imate kod kuće. Varijacija na ovaj aromatizirani sirup je veliki, pa si dajte dušu na volju i ovisno što volite.
Stavite na štednjak i kuhajte cca 5-7 minuta. 


Maknite s štednjaka i ostavite da se aromatizirani sirup malo ohladi. Što se dodavanja korica tiče, možete slobodno dodati i malo više jer je lubenicu malo teže zamaskirati s drugim dodatcima.

Dok se sirup hladi u međuvremenu lubenicu narežite na kriške, te meso dodajte u multipraktik ili je usitnite s štapnim mikserom. Osobno nisam vadio koštice iz lubenice jer su navodno jako zdrave i ne smeta mi ako mi se zalijepi za nepce ili da ih pojedem pa sam ih ostavljao. 

U sok od lubenice ubacite sirup, te ga dobro promiješajte. Po želji možete sok direktno natočiti u izdubljenu lubenicu, dobro ohladiti i pred serviranja ubaciti kockice leda i plastične slamke. Odlična stvar za razno-razne party-e. :) 

Gotovi i pripremljeni sok ubacite u posudice za sladoled i ostaviti u dubokom zamrzivaču nekoliko sati da se smrzne. 



Netom prije vađanja iz posudica malo ih pređite s vrućom vodom iz slavine kako biste ih što jednostavnije mogli izvaditi iz kalupa. I to je to! :) 












2 komentara:

  1. Znači tak, spavate na lovi... Još da znaju da si dobio na lotu! :D
    Popsicle ti fora izgledaju, sigurno su bili super osvježavajući za ove sparne dane...

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo da znaš na kakvoj lovi spavamo! :D :D Lako kad imam sponzore. :P Obožavam te vodene i ledene lizalice, a lubenice nikakve, pa rekoh da nešto iskemijam s njima. :)

    OdgovoriIzbriši

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.