Translate

[Nepromišljenost :] Čokoladni tart s šumskim voćem

by - kolovoza 05, 2015

Prije tri tjedna našao sam se u dvoumici ili ne znam kako bih to nazvao "troumici" ne znajući što da prije i prvo obavim. Očekivao sam i ranije da ću objaviti recepte koje sam Vam ponudio da glasate na FB grupi , no obaveze i balansiranje me je pritisnulo sa svih strana pa sam blog morao opet jednostavno malo zanemariti. Bavim se s cvijećem kojega imam iza stana, kao i začinskog bilja pa većinu vremena provedem tamo i na zraku, tipične kućanske obaveze, jučer sam za prijateljicu pekao pite s jabukama na štapićima i čips od kelja, a i moram započeti s popisivanjem inventara za svoj restoran. Većina ljudi je u zabludi i misli si ako ne radiš da imaš vrijeme svog ovog svijeta, no ja mislim sasvim suprotnom i uvijek pametno iskoristim to vrijeme, ne prolaze mi dani bez veze, a rok za otvaranje restorana je vrlo blizu pa moram dodatno potegnuti i dati maksimalno energije da to obavim kako treba.

Prošlo je i tri i pol godine otkako pišem i vodim ovaj blog i FB grupi Vas je sad preko 3.000! Hvala Vam svima što me i dalje pratite, a ja ću to sve opravdati s finim receptima. ;)

Na nečiju žalost ili nečiju sreću najviše ste glasovali za čokoladni tart s šumskim voćem kojega sad možete pročitati, ali uskoro će i ostali tako da ne morate se brinuti jer će svi biti objavljeni. :)

Prije skoro dva i pol mjeseca s prijateljem iz srednje škole sam radio ovaj tart i povrtni quiche sa slaninom. Kuhar je po struci kao i ja i htio sam da ga vidim na djelu jer jednog dana kad budem trebao zaposlenika-recimo njega htio sam ga testirati da vidim kakav je zapravo u kuhinji i kako se snalazi. Najveći problem koji je napravio je taj da je i za quiche napravio slatko tijesto, tako da smo jeli slatki quiche umjesto slanoga. :D No bilo je ukusno i ono najbitnije pojelo se sve.

Quichevi i tartevi za one koji ne znaju su vrste pita i to porijeklom iz Francuske kuhinje. U oba se koriste prhka tijesta, quichevi slani, a tartevi su slatki. Quichevi su poželjni za poslužiti se dok su topli iako su i hladni ukusni dok tartevi se poslužuju isključivo hladni. Većina nas misli pa zašto to ne zovemo jednostavno pitama, a ja im kažem da su za to krivi Francuzi čiju gastronomiju izričito cijenim, volim i štujem. Oni se s hranom odnose na poseban način, delicije su dosta delikatne, unosi se puno strasti i ljubavi i nisu od ljudi koji bi kuhali i pekli samo da bi jeli i to mi se strašno sviđa kod njih.

Recept je vrlo jednostavan, samo je bitno pratiti svaku stavku i rezultati će biti zadovoljavajući. Prvi tart koji smo prijatelj i ja radili nismo jednostavno mogli odoljeti da se ohladi već smo ga u poluvrućem stanju išli rezati, no svakako ukoliko imate vremena i mogućnosti ispecite ga dan ranije kako bi se čokoladna krema i voće lijepo povezalo i kako biste mogli dobiti što ljepše izrezane komade tarta. Kod ovog tarta čokoladnu kremu možete koristiti kad se ohladi i za nekakve druge slastice tipa torti, muffina, cupcake-ova i sl. Po konzinstenciji mi je odlična i svenamjenska. Jaje tada možete prilagoditi na način da ga stavite ili izostavite u receptu. Kod quicheva i tarteva osobno ne volim kad ima puno nadjeva, a tijesta gotovo pa ništa pa uvijek gledam da dodam malo više tijesta kako bi se nastao pravilni balans između tijesta i nadjeva bilo da je riječ o slanom ili slatkom nadjevu.

Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 125 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 3 jušne žlice hladnog mlijeka
  • na vrh noža praška za pecivo
  •  malo veći prstohvat soli

Sastojci potrebni za voćni nadjev : 

  • 500 g smrznutog ( svježeg ) šumskog voća ( ili bilo kojeg drugog voća po izbora )
  • 4 jušne žlice šećera kristala ( manje ili više, ovisno volite li više slatko ili kiselije )
  • 2 jušne žlice ruma ( za kolače )


Sastojci potrebni za čokoladni nadjev :



  • 150 ml mlijeka
  • 150 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 g tamne čokolade ( 50 ili 72 % kakaa - iako možete slobodno i onu slabiju čokoladu za kuhanje koristiti)
  • 1 jaja ( po mogućnosti domaće )


Postupak :

U dubljoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, te ih prosijte kroz gustu cjediljku. Dodajte preostale sastojke te umijesite tijesto sve dok ne dobijete homogenu smjesu. Obložite prozirnom folijom, te ostavite u hladnjaku na nekakvih pola sata.

Ukoliko radite sa smrznutim voćem prethodno ga odmrznite, te ga stavite u manju dublju posudu. Dodajte rum i šećer, te tako pirjajte sve dok se tekućina ne reducira. Voće nakon toga procijedite kroz gustu cjediljku, a sok sačuvajte kojega kasnije recimo možete ukuhati s malo gustina te poslužiti uz ovaj tart s tučenim slatkim vrhnjem ili po želji.

Za čokoladni nadjev u posudu stavite mlijeko i slatko vrhnje i ostavite na laganoj vatri da počne lagano strujati. Maknite s vatre te dodajte komadiće čokolade, te dobro izmiješajte. Vratite na vrlo lagano vatru i miješajte sve dok se čokolada ne otopi. Dodati jaje, energično promiješati te ostaviti još vrlo kratko na vatri samo da baci lagani "ključ", te maknuti s vatre. 

Tijesto izvadite iz hladnjaka. Razvaljajte ga, te stavite u onaj kalup za quicheve i tarteve. Viljuškom izbockajte na nekoliko mjesta, te ponovno vratite natrag u hladnjak. Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 180 C. Ubacite tijesto da se peče nekakvih cca 15 minuta, izvadite van. 

Na polupečeno prhko tijesto ravnomjerno rasporedite voće, te ga prelijte s čokoladim nadjevom. 
Opet pecite na 180 C, nekakvih 30-40 tak minuta pazeći da ne prepečete. 

Prije posluživanja dobro ohladite kako bi se čokolada i voće stegnulo. :) 




You May Also Like

0 comments

If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

Facebook

Instagram

Pinterest

Oni koji me redovite prate ;)

Very Good Recipes
Find my recipes on
Very Good Recipes

Copyright @ 2017. All right reserved by Moderna Kuhinja 2012.-2017. Moderna Kuhinja