Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 16. prosinca 2015.

[Povodilja : ] Tagliatelle s brokulom i chipsom od piletine

Nisam od onih koji će slijepo slijediti tradiciju i način kako svi rade jer to nisam ja niti ću ikada biti.Neću kuhati i peći na isti način kao i drugi, neću kititi jelku kako to svi drugi čine, neću uređivati svoj dom kako to drugi čine,neću griješiti kako to drugi čine,neću se zalagati za nekakve ciljeve kojima svi drugi teže i kako to drugi čine. Neću, neću,neću...Drugačiji sam, jedinstven i unikatan na svoj način. Božić samo što nije pokucao na vrata i ne vodim računa o tome što ću staviti na stol,da li peći kolače ili neću jer me to ne zanima. Nisam od većine ljudi koji doslovno gledaju kako će sve protjerati kroz svoju guzicu kako bi moj otac rekao. Mene drugi stvari čine sretnim i to malene stvari jer sam skroman. Ne patim od visine, niti se kitim kojekakvim dodijeljenim titulama, ne naslikavam se i ne idem na kojekakve event-e,ne prodajem se za vrećicu "lajkova" na Fejsu kako to većina radi... Možda to i je greška, a možda i nije. Ne kaže se badava da tiha vode brege dere, zrno po zrno - pogača, kamen po kamen - palača. Iako ove godine ne planiram ništa od slatkiša raditi sasvim spontano i neočekivano dobio sam dva poziva. Jedan od sestrične, a drugi od meni najdraže i najiskrenije prijateljice. Sestrična me zamolila da njezinoj malenoj napravim tortu, a prijateljica kao i svake godine da radimo sitne kolače. Nitko veseliji i upotpunjeniji od mene.Mene to čini sretnim, napuniti ću baterije kao nikada, odmarati se uz pečenje i imati dodatnu zanimaciju. Prije par tjedana sam posadio pšenicu, a ne obično kako se sadi za svetu Luciju, a to samo zbog zdravstvenih razloga o kojima ću Vam nadam se uspjeti napisati do kraja godine.

Što se samog ovog jela tiče odlučio sam se za meni osobnu najdražu kuhinju-talijansku.A isto tako napokon da natipkam i nešto slano i kako bi većina reklo "konkretno jelo". :D Većinu sastojaka koje sam upotrijebio za ovo jelo gotovo da nikad ne upotrebljavam, no ponekad si dam oduška ili ako želim nešto brzo skuhati.Tako ćete tu moći pronaći gotovi mesni temeljac, vrhnje za kuhanje i bezobrazno skupu tjesteninu i sir u trokutićima za koje ne znam kad sam ih zadnji put jeo, a kamo li ih stavljao u jela. Isto tako dosta davno sam otkrio za pileće čvarke, no tek sada ih po prvi puta objavljujem i mogu reći da im je okus totalno identičan onim svinjskim, što po okusu, što po izgledu, a isto tako visokokalorično. Kad kuham obično uvijek iskoristim sve što je moguće, ogolim namirnice do samog kraja pa sam s toga i napravio ovaj chips od piletine, dok ću kosti iskoristiti za temeljac. Vrhove tikvice sam stavio u posudu s vodom da ih ponovo "obnovim", a to su samo neki od primjera. Takva su vremena nažalost došla, nema rasipanja i stroga racionalnost, što je ujedno jako bitna stavka svakog kuhara. Sve češće i češće radim povrće al dente iz samog razloga što je zdravije, a i zasitniji, svi vitamini i boja su bolje očuvani, iako većini ljudi je to strani pojam, navikli su sve prekuhavati, prezačinjavati. Zapravo sami sebi skakati u želudac, a i samim time sve više i više jesti jer ih nešto prekuhano ne zasiti dovoljno. Zato sam pred sami kraj ubacio tikvicu i brokulu jer se tu radi o dosta osjetljivom povrću koje ne treba previše termički obrađivati. 

A sad 'ajmo na recept! ;)

Sastojci potrebni za umak :

  • 4 velike glavice crvenog luka
  • 2  mesna temeljca ("srca"- oni od Podravke )
  • 1 vrećica gotove juhe od brokule i cvjetače
  • 1 svježa brokula srednje veličine
  • 1 svježa veća tikvica
  • 2 manjih pilećih prsa + kožica od piletine ( za chips )
  • 4 trokutića sira
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • mlijeka po potrebi
  • sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu )

Sastojci potrebni za aranžiranje :
  • kuhana jaja
  • sušeni končići chilli-ja
  • chips od piletine 

  • + zelena i bijela tjestenina (tagliatelle - koristio sam od "Barille" ili bilo koji drugi prilog po želji )

Postupak :

U dubljoj posudi na plitkoj masnoći pirjajte crveni  luk koji ste prethodno nasjeckali na rezance. Pirjajte ga sve dok se ne počne karamelizirati, a zatim dodajte dva "srca" mesna temeljca. Podlijte s otprilike 200 ml vode, poklopite te ostavite 5 minuta da kuha na laganoj vatri.


 Nakon toga ubacite sadržaj gotove juhe od brokule i cvjetače, te dobro promiješajte. 

Ostavite da se kuha cca 5 minuta. A u međuvremenu očistite pileća prsa, te ih narežite na žlijen. Sotirajte ih na plitkoj masnoći sve dok se meso ne iskaramelizira, a opet pazeći da se ne prepeče i ostane suho. U posudu u kojoj pripremate umak dodajte vrhnje za kuhanje i sir u trokutićima. Začinite solju i bijelim mljevenim paprom po ukusu.


Nakon toga ubacite sotirana pileća prsa te ih ostavite 10-tak minuta da se kuhaju i dodatno omekšaju. Po potrebi i ovisno kakvu gustoću umaka želite možete ubaciti i malo mlijeka. Pred sam kraj kuhanja ubacite očišćenu brokula i isjeckanu tikvicu. 




Umaku pred kraj dotjerajte okus. Tjesteninu skuhajte po uputama s vrećice pazeći da je ne prekuhate. Ja osobnu uvijek kuham sve al dente ( iliti pod zub kako bi se reklo), ne volim prekuhavati svidjelo se to nekom ili ne. Aranžirajte s chilli rezancima, tvrdo kuhanim jajima i chipsom od piletine. 
Što se samoga chipa od piletine tiče, odvojio sam kožu od mesa, te sve skupa ispržio na dubokoj masnoći sve dok kožica nije poprimila zlatno-smeđu boju. Stavite na papirnati ubrus kako bi se izvukao višak masnoće, te neposredno prije posluživanja dodatno posolite po ukusu.






Nema komentara:

Objavi komentar

Cijenim i slušam svačije mišljenje. Osjećajte se slobodnim i ostavite komentar ; ne brinite ne grizem! ;) Isto tako ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi recepata, kuharstva općenito, slobodno mi se obratite preko bloga, FB grupe ili e-mail adrese.

I appreciate and listening opinion of each person. Please feel free and leave a comment, do not worry I do not bite! ;) Also, if you have any questions about recipes, culinary generally free to contact me through the blog, FB group or email address.