Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 16. siječnja 2015.

[Nešto za promjenu :] Pileća ragout juha


Promjene su uvijek dobrodošle kako meni, tako i svima Vama i u svim segmentima, a naročito onda kada su one pozitivnog aspekta, pa sam shodno takvoj vrsti temi odlučio sam se za tri juhe/variva uključujući i ovaj podijeliti s Vama  i kako bih monotoniju po pitanju slatkih stvari koje u zadnje vrijeme jedino objavljujem. Te recepte sam namijenio za ove dane koji su još zimogrozni, naročito večeri kad me navečer uhvati želja za nešto što bih mogao konzumirati s žlicom, a i nešto što bi me ugrijalo i dalo mi energije. Ova pileća ragout juha je klasik za koji vjerujem da se nalazi na većini stolova, a i jedna od prvih juha koje sam radio na satovima kuharstva koju naprosto volim baš kao i svi sastojci koji idu u nju. Umjesto piletine možete staviti i teletinu koja je također u originalu, a u nedostatku oboje možete posegnuti i za svinjetinom. Kod svih juha i variva najviše pažnje obratim na to da povrće ne obradim previše termički jer volim više kad je al dente iliti da se osjeti "pod zubom", da se povrće pirja i kuha onim logičnim redoslijedom u kojemu ćete pirjati ono čemu je potrebno najviše vremena da se termički obradi, a zatim ono kojemu je potrebno manje vremena i da sve ili barem dobra većina namirnica nabavljene od domaćih OPG-vaca. Kod mene su po privatnom planu većina se stvari promijenila isto tako, donio sam većinu novih odluka koje nisam prošle godine odrađivao na pravilan način i na način za koji sam smatrao da je najbolji, no eto nova godina, nove promjene kojima svima dobro dođu, stalno sam u nekakvom movingu i neprestano očekujem da više otvorim svoju slastičarnicu i ostvarim svoj san i dan za koji živim. Ukoliko je još niste isprobali, isprobajte svakako i napunite se energijom. :)

Sastojci : ( dovoljno za 5 gladnih ljudi )

  • 2 veće glavice crvenog luka ( koristio sam srebrenac u nedostatku običnog )
  • 450 g svježeg ili smrznutog mladog graška
  • 300 g svježe mrkve
  • 1 veća cvjetača
  • 1 veća pileća prsa ( cca 800 g )
  • sol i bijeli mljeveni papar ( po ukusu )
  • malo limunovog soka
  • lovorov list ( po želji )

Sastojci potrebni za legiranje juhe :

  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 žumanjka

Postupak :

Navedno povrće nasjeckajte na sitnije kockice, baš kao i piletinu. Crveni luk što je sitnije moguće.


Na vrlo plitku masnoću stavite pirjati crveni luk i pirjajte ga sve dok ne postane staklast. Nakon toga dodajte sitno nasjeckanu piletinu i sotirajte je dok se ne počne karamelizirati, ali pripazite da je ne sotirate previše kako ne bi ostala suha. 


Na sotiranu piletinu dodajte mrkvu, grašak, a pred sam kraj kuhanja ubacite cvjetaču.Na fotografijama je prikazano drugačije, no danas sam pametniji pa radim na taj način kad je sve pred sam kuhanja dodam cvjetaču jer njoj zaista treba najmanje kako bi se skuhala, jer ja osobno ne volim prekuhanu, no ukusi su različiti pa napravite kako god smatrate da bi bilo najbolje. Posolite i poparite. Po želji možete dodati i sitno sjeckanog peršinovog lišća baš kao i lovorov list.


U posebnoj zdjelici pjenjačom razradite kiselo vrhnje s žumanjcima.

Pred kraj kuhanja ubacite "legir" smjesu i limunovog soka po želji. Poslužite toplo i zagrijte si ove hladne večeri.Ova juha može biti kao i samostalno jelo ukoliko u nju ubacite različite vrste zaprški ili je jednostavno konzumirate uz kruh.



nedjelja, 4. siječnja 2015.

[3,2,1 PECI ! :] Crostata s ricottom i kupinama


Slastičarski show koji ste mogli pratiti na RTL-ovoj televiziji "Tri,dva,jedan PECI" je već tjednima iza nas, a meni je ostalo još nekoliko slastica koje želim s Vama podijeliti, a onda uistinu krećem sa slanim stvarima. Ne znam koliko Vas je uopće pratilo taj show i da li je itko pratio, no i tome je došao kraj vjerovali ili ne. Jako brzo se sve odvilo i po završetku naprosto nisam vjerovao da je i ovo poglavlje završeno s obzirom koliko smo vremenski dugo snimali svaku epizodu i trudili se i davali najbolje od sebe i da se dokažemo u najbolje svjetlu. No prije svega želio bih Vam svima čestitati Novu godinu i da Vam bude još bolja i uspješnija nego li prošla. 

Što se ove crostate tiče imam samo riječi hvale, baš kao što je i žiri imao. Zdravko Perić je ovu crostatu nazvao missicom iako sam na kraju završio kao 3.pratilja. :D Oduvijek sam htio nešto takvo slično napraviti kod kuće,a tad mi se ukazala prilika koju sam htio iskoristiti. Fotografija govori više od tisuću riječi, pa presudite sami. Jedino mi je krivo što se nikakva druga fotografija vezana za crostatu nije mogla pronaći na web-u, uključujući i njezin presjek. Kako god bilo ja sam se oduševio njezinom izgledu baš kao i slatko-kiselom okusu za koji znate i sami da obožavam takve kombinacije, sira i kiselog voća. Sama priprema ove crostate ne oduzima dosta vremena, vrlo je jednostavna za izradu i neće nikoga ostaviti ravnodušnim, jedino je bitno opet dobro zamijesiti i ispeći prhko tijesto, a što se nadjeva tiče zbilja imate veliki i široki spektar izbora.

Što se prhkog tijesta tiče jako sam puno o njemu naučio, naročito onda kad smo radili američku pitu od bundeve gdje nam je svima tijesto ispalo prijesno. To je bio jedini razlog jer smo ih pekli u keramičkim posudama u kojima uopće ne pečem ništa osim možda nekakvih slanih jela. Kod toga je bio problem jer keramičkim posudama je daleko više i potrebnije da se zagriju, a zatim i proces pečenja koji je znatno duži nego li kod metalnih i uključujući nekakve vatrostalne posude i zdjele, ovisno o njihovoj debljini.  To mi je bila dodatna škola i mislim da tome više nema mjesta da napravim takvu grešku. Najbitnije je imati dobar omjer sastojaka, dobro umijesiti, ostaviti tijesto da miruje, a zatim ga raširiti na određene tepsije, plehove i posude. Po želji tijesto možete lagano ispikati viljuškom ili staviti one klikere ili pak grah kako tijesto tokom pečenja se ne bi napirilo.Tijesto opet dobro ohladiti i pustiti ga da miruje, a nakon toga ga staviti u vruću pećnicu i ispeći ga na pola. Nakon toga slijedi nadjev i završno pečenje. To su koraci koje je vrlo bitno upamtiti ukoliko želite dobiti pravilnu i tehnički ispravnu crostatu, quiche,tart i sl. Recept za ovu crostatu moći ćete pronaći i u časopisu "Poduzetnik" gdje će ujedno biti i jedan moj mali intervju na osnovu show-a u kojemu sam imao priliku za sudjelovati. :)

Crostata s ricottom i kupinama

Sastojci potrebni za prhko tijesto :

  • 415 g glatkog brašna
  • 100 g šećera u prahu ( naprosto više ne planiram stavljati kristalni šećer u tijesta jer se nikako ne može otopiti i onda po tijestu ostanu sitni komadići-kristali šećera što mi baš i tehnički ne izgleda privlačno, stoga sam stavljao šećer u prahu koji prethodno opet dobro prosijte )
  • 1/2 jušne žlice korice limuna ( po mogućnosti nešpricanog )
  • 1 1/2 čajna žlica praška za pecivo ( prosijte ga skupa s brašnom )
  • 180 g dobro ohlađenog maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1/2 čajne žlice sjemenki vanilije ( srži )
  • prstohvat soli

Sastojci potrebni za nadjev :

  • 480 g ricotta sira ( kao zamjenu možete koristiti i svježi kravlji sir s time da ga ostavite vani na sobnoj temperaturi, a nakon toga ga izmiksajte kako biste što jednostavnije razbili grudice u njemu )
  • 70-80 g šećera u prahu
  • 1/2 čajne žlice sjemenki vanilije ( srži )
  • 3 jaja


Postupak :

U dubljoj posudi prosijte brašno s praškom za pecivo. Dodajte mu limunovu koricu, šećer i sol, te rukama lagano izmiješajte. Nakon toga dodajte maslac narezan na sitnije komade te prstima lagano utiskujte u brašno. Kad se maslac lagano poveže s brašnom i drugim sastojcima nastavite ga rukama mrviti sve dok ne dobijete smjesu sličnoj krušnim mrvicama.
U posebnoj manjoj zdjelici izmiješajte jaja, žumanjak sa srži mahune vanilije. Dobivenu smjesu ulijte u onu s brašnom i rukama brzo zamijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta da odstoji i kako bi se maslac stegnuo.

U međuvremenu ricottu dobro razradite ručnim miskerom ili u samostojećem blenderu dok ne dobijete finu i kompaktnu smjesu. Prebacite u drugu posudu, dodajte šećer u prahu i  srž mahune vanilije i još jednom dobro izmiješajte. U smjesu lagano dodavajte jaje po jaje i miješajte sve dok opet ne dobijete homogenu smjesu. 

Dobiveno tijesto podijelite tako da Vam ostane i dio prhkog tijesta pomoću kojega ćete napraviti "mrežu" na vrhu kao što možete vidjeti na fotografiji . Ostatak tijesta stavite u određeni kalup, dobro ohladite i pecite u pećnici na 180 C sve dok tijesto ne bude na pola pečeno. Izvadite iz pećnice i ostavite da se tijesto dobro ohladi. Na ohlađeno dodajte nadjev od ricotte, te poslažite svježe kupine. Dodajte izrezane trakice tijesta na vrh, te vratite natrag u pećnicu na istu temperaturu i pecite još dodatno nekakvih 55 minuta ili sve dok korica ne dobije zlatnu boju. Prije posluživanja crostatu dobro ohladite i posipajte je šećerom u prahu.