Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

subota, 28. veljače 2015.

[Kad si gladan nisi svoj! :] Punjeni sendviči


Sjećam se prije nekoliko godina kad sam radio u jednom hotelu, voditelj istoga došao je na fiks ideju kako bismo u našu ponudu  mogli uvrstiti club sandwich-e, što je za moj pojam totalni apsurd i totalni nakaradluk i od hotela pravljenje prčije, jer koji hotel danas nudi club sendviče? Barem ja ne znam niti jedan takav, niti su hoteli nikakvi snack barovi, niti fast food-ovi za takve stvari, no to je opet moje mišljenje. Tad smo se svi u kuhinji bili ispitivali kako bismo to uopće mogli izvesti jer poznavajući tog voditelja hotela tada koje je uvijek imao kojekakve fiks ideje, zasigurno je mislio i od tih sendviča napraviti nešto što samo on zna da bi možda prolazilo. Nisu to više sendviči na koje bi se premazao nekakav margarinski namaz ili maslac, dodala jedna ili možda čak dvije vrste suhomesnate salame-nareska, koja kriška sira i možda eventualno nekakvog povrća. Danas su sendviči daleko kompleksniji i postali su više od oibičnog sendviča, a i ta njegova ideja da je zaživjela mislim da bi bila aktualna jer uz te sendviče planirao je staviti uz različite vrste kupovnog čipsa od krumpira. Prije koji tjedan u Osijeku se otvorio prvi američki bar u kojemu poslužuju i manji broj takvih i sličnih, kompleksnijih sendviča što me oduševilo jer to je nešto što naš grad nema i svakako ih podržavam u tom poduhvatu. Sendviči su danas otišli do takve granice zahvaljujući našim ljudskim umovima, da ne kažem mozgovima koji danas mogu zamijeniti eventualno jedan obrok što dakako i ovisi o tome što ćete staviti u njega.

Za one malo dubljeg džepa mogu ih kombinirati s avocadom, cavijarom, rukolom ( teže dostupna, delikatna, a ako je i pronađem za kupiti, cifra je astronomska ), prepeličjim jajima koja su danas mnogo više aktualnija nego li kokošja, dobar komad pečenog  ramsteka ili bifteka, a neki znaju i stavljati određene dijelove svinjetine koja se kuha nekoliko sati i koja se kasnije dodatno obrađuje na grillu, te kao takva doslovno se topi u ustima. I mali milijun takvih primjera koje možete dodatno ubaciti i oplemeniti svoje sendviče. Svi nešto kukaju i kompliciraju s pričama kako ovo, to, ono nije zdravo. Mene naprosto takve priče ne zanimaju. Na kraju krajeve ionako ćemo mi svi umrijeti, samo je pitanje od čega i zato stoji da bi u životu trebalo sve isprobati, kako kasnije ne bismo žalili što nismo. To je moj moto! :)

Ovaj moj sendvič je onaj najobičniji ili kako bih ga ja nazvao "sirotinjski". Salamu nisam htio prethodno sotirati na tavici jer taj dan kad sam ih radio cijeli dan nisam ništa jeo i jednostavno sam htio napraviti nešto na brzinu i što će mi povratiti energiju koja mi je nedostajala. Jedino što bih u njega dodao, a nisam imao je različita vrsta svježe salate, uključujući i kisele krastavce ili barem nešto kiselo. Kao adekvatna zamjena dobro bi došao i nekakav slatko-kiseli umak jer ne volim suhe sendviče koje danas možete kupiti na svakom uglu u svojem gradu. Naprosto se zgražam kad vidim to ogromno i suho pecivo, koje je presirotinjski i škrtarski napunjeno, bez ikakvog umaka, dresinga ili barem svježeg povrća, no glad ne bira. U pripremi imam još jedan sendvič kojega sam ljetos pravio s prženim tikvicama kojega ću uskoro objaviti, a dotada improvizirajte, napravite svoju omiljenu verziju sendviča, zabavite se i uključite ukusne pupoljke.

Sastojci :

  • nema nekakvih određenih mjera niti normativa, već ono što imate u Vašim hladnjacima
  • kombinirao sam pileći parizer s gaudom, kruh premazao s maslacem, zapekao ga pod folijom da se sir otopi i u praznu sredinu ubacio jaje, malo posolio i popaprio i tu je cijela mudrost. 


Postupak :

Kruh narežite na tanke kriške. Sredinu mu izdubite s izdubljivačem. Krajeve šnita kruha premažite maslacem, malo posolite i popaprite. Dodajte iskidane suhomesnate rubove pazeći da ne zatvorite krug izdubljenog kruha. Na  to dodajte izrezane komadiće sira trapista. Poklopite i ubacite na tavicu u koju ste dodalo malo suncokretovog ulja i maslaca.Tostirajte na tavici sve dok kruh ne bude blago prepečen,a zatim u sredinu ubacite jaje, posolite i popaprite malo.


Ponovno prekrijte aluminijskom folijom kako bi se jaje skuhalo i malo termički obradilo, a zatim okrenite na drugu stranu i ponovite isti postupak kao na početku. I to bi bila cijela mudrost ovog sendviča, a na Vama je što ćete ubacite sve u njega i njemu sličnima. Možda dobijete ideju vidjevši ovaj. :)








utorak, 24. veljače 2015.

[Kad ti okrenu leđa :] Risotto s lignjama i karameliziranim kupusom


Znate onaj osjećaj kad neke osobe poznajete duži niz godina, iako neke određene ljude i ne morate znati duži vremenski period jer se jednostavno kliknete i jako brzo upoznate i shvatite da ste si suđeni bilo kao prijatelji ili nešto više od toga?! Ali tad se dogodi jedan preobrat i zapravo shvatite tko je kakav ili jednostavno određenim ljudima padnu maske s lica i to onima koji ih vješto znaju nositi godinama. I onda se dogode određene situacije u kojima ne želite više pojedincima podilaziti ili kako ja znam reći "kako oni okom, a Vi skokom". Odlučio sam prestati s takvim stvarima jer si ljudi jednostavno previše dozvoljavaju,a da ne govorim o tome ukoliko ne mogu dobiti od tebe određene usluge jednostavno nestanu, prestanu se javljati, glume prezaposlene i osobe koje nikada nemaju vremena, a kamo li da se možeš ikad osloniti na takve ljude. Prolazio sam dosta takvih situacija i mogu reći kako sam oguglao na takve i njima sličnim situacijama, zato svakome pristupam s velikom dozom opreznosti, no uvijek se ono čovjek zapita kad se takvo nešto dogodi. Većina ljudi koji ulaze u naše živote mogu slobodno nazvati i komparirati s putnicima u vlakovima, samo što će neki od njih ostati cijelog tog putovnja s Vama, dok će ga drugi napustiti, što je u jednu ruku i realno, baš kao i to što će Vas svaka takva osoba naučiti životnoj lekciji i to je opet ono što ja iz određenih negativnih situacija uvijek izvučem ono pozitivno, dignem glavu,zaboravim što je moguće prije i krenem dalje. 

Ne kaže se badava da si dobar ljudima dok daješ,baš kao i kad nekome daš mali prst, a kasnije očekuje cijelu šaku, a kad ti trebaš bilo kakvu uslugu, ma najmanju, a meni recimo jako bitno, tad nikoga nema i svi su nedostupni i onda jednostavno i ja odlučim okrenuti ploču na drugu stranu, no tad ćete zapravo shvatiti tko Vas je sve vrijedan i koje sve kvalitete ta osoba posjeduje. Moram se isto tako pohvaliti kako mi je i u ljubavi krenulo, a shodno tome moje "društvo" je sad postalo ljubomorno jer se boje da će me izgubiti i da neću biti dostupan. Tipični balkanski mentalitet koji ne želi realno pogledati situaciju, već su prvi kad nekog treba osuditi. Takvih ljudi je sve manje u mojem životu, dok je ostatak počeo realnije gledati na tu situaciju, tako da se stvari po tom pitanju počinju lagano stabilizirati. Većina ih misle to što sam nezaposlen da nemam svoj privatni život, dapače imam čak i više nego li oni koji su zaposleni, no meni se jednostavno ne da o takvim stvarima raspravljati, jer da ljudi imaju imalo mozga realnije bi gledalo na većinu stvari. 

Rižoto s lignjama ili s plodovima mora obožavam iako sam malo skeptičan kad je ona dubokosmrznuta mješavina u pitanju iz razloga što  ti plodovi nisu očišćeni poput dagnji koje i dalje imaju trave u sebi, lignjama nije očišćena dobro utroba, pijesak. Ono tzv. "wanna be" meso rakova živa kašica nakon što se odledi i mnogo drugih sličnih primjera. Zato više volim uzeti jedno od tih navedenih stvari za koje znam da će biti dobro jer ne volim kad mi jelo koje obuhvaća morske plodove hruska pijesak pod zubima dok jedem. O rižotu sam već pisao u prethodnim postovima i koliko jedan rižoto zapravo može biti kompleksan. Bitno ga je odmah poslužiti jer riža stajanjem upija tekućinu, bubri i postaje tvrđi, a mora biti više tekuće konzinstencije. Uz ovaj sam se odlučio dodatni poseban štih, a to je karamelizirani kupus,sweet chili u rezancima i redukcija od aceta balsamica. Slano-slatkasti rižoto uz koji Vam možda još nedostaje svježeg domaćeg kruha i možda koja čaša bijelog vina i eto Vam jednog kompletnog objeda.

Sastojci potrebni za rižoto :

  • 1 kg očišćenih lignji
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • vode ili temeljca od morskih plodova ( po želji )
  • 700 g riže (dugog zrna ili arborio koji je namijenje za sve vrste rižota )
  • 2 manja režnja češnja-češnjaka
  • 1,5-2 dl bijelog suhog vina
  • 100 g maslaca
  • sol i bijeli papar po želji

Sastojci potrebni za karamelizirani kupus :

  • 500 g svježeg kupusa
  • soli ( po potrebi )

Sastojci potrebni za reducirani aceto balsamico :
  • 300 ml aceta balsamica 

Dodatni sastojci :

  • 1 kiwi 
  • malo veći prstohvat sweet chillya u rezancima
  • grana padano ili parmezan


Postupak :

Lignje dobro očistite i što manje ih držite u vodi kako biste sačuvali njihov okus mora i kako bi rižoto bio što intenzivnije okusa. Narežite na tanje kolutiće i ubacite u kašicu od kiwija i ostavite 30 minuta da tako odstoji. Izvadite iz kiwija, te operite pod hladnom vodom. U dublju posudu dodajte malo ulja i dobro ga zagrijte. Ubacite kolutiće lignji, te ih lagano sotirajte sve dok se ne iskarameliziraju.


 Na preostalu masnoću dodajte sjeckani crveni luk te ga sotirajte isto dok se ne iskaramelizira. Pred kraj ubacite izgnječeni češnjak. Ubacite  rižu, te je tostirajte sve dok ne počne "škripati". Tad počnite polako podlijevati s vrućim temeljcem ili vrućom vodom. Ubacite lignje te nastavite kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje. 


U međuvremenu dok se rižoto kuha i dalje pazite na njega i često ga miješajte,a zatim u dublju posudu dodajte malo ulja i naribani svježi kupus. Posolite ga da što prije pusti vodu, te sotirajte na tavici sve dok se ne iskaramelizira.


U rižoto po potrebi postepeno dodavajte tekućine, ovisno koliko riža traži. Pred kraj ubacite vino, ostavite da alkoholne pare ispare, dodajte maslaca, grane padano ili parmezana i odmah poslužite uz dodatak reduciranog aceta balsamica, chilly-a, karamelizaranog kupusa, te poslužite.Reducirani aceto dobiti ćete tako da u dublju posudu ulijte tekući, te ga stavite kuhati na laganu vatru da voda ispari. Dobiti ćete finu slatkasto-kiselkastu kremu koju možete kombinirati sa svim slanim, ali i slatkim varijantama. 






nedjelja, 15. veljače 2015.

[Nešto za promjenu :] Juha od pečene cvjetače


Još jedna juha u nizu, ovoga puta od pečenog povrća, točnije samo cvjetače.Tako jednostavna, a opet ukusna i hranjiva. Kuhajući, istraživajući,gledajući i eksperimentirajući došao sam do vrlo jednostavnog zaključka kako juhe uistinu mogu biti i više od juhe i to sve zahvaljujući karamelizaciji koja dodatno oplemenjuje i obogaćuje sam okus juhe. Prije bih držao se one stare i svima poznate klasike u kojoj bih na ispirjani crveni luk dodavao povrće, podlijevao s vodom ili s temeljcem, kuhao i pasirao (ovisno o vrsti juhe koju pripremam ), te je nadalje pripremao uz dodatak mlijeka, vrhnja i drugih sastojaka koje dodajem, ovisno o recepturi ili inspiraciji. Pokušajte se samo sjetite one fine i kremozne juhe od bundeve za koju isto kad je pripremam prethodno ispečem u pećnici kako bi se karamelizirala jer cijela "čar" leži samo u tome. Možda će neki od Vas i zapitati čemu dodatni posao i polemiziranje oko ovakvih jednostavnih stvari kad može biti jednostavnije i brže. Naravno da može biti, no ukoliko Vam je dosadila klasika i želite nekakve promjene vjerujem da će Vam se i ovo svidjeti. Uz dodatak prepečenih i aromatiziranih kockica kruha ova juha može biti i kompletno jelo, ovisno koliko ste gladni. :) Slobodno mogu reći kako je ovo juha koju bih ponudio na nekakvom obiteljskom okupljanju ili druženju s dragim i voljenim ljudima i nikoga neće ostaviti ravnodušnim jer karamelizacijom ćete dobiti intenzivniji okus cvjetače, plus ukoliko je nabavite od domaćih OPG-ovaca. Cvjetaču možete zamijeniti bilo kojim drugim povrćem i dodatno je oplemeniti drugim sastojcima poput kiselog vrhnja, povrtnog temeljca, krutona, mlijeka... Ova nova godina opet mi je krenula pomalo turbulentna, više pozitivnija i to po pitanju ljubavnih tema, ali i određenih ljudi za koje sam smatrao prijateljima tek sada su počeli pokazivati svoja prava lica, no o tome ću u jednim od drugih postova... Idemo na recept.

Sastojci : ( za cca 4 osobe ) 

  • 1 velika cvjetača ( cca 800-900 g )
  • mljevenog crnog papra ( po potrebi )
  • ulja ( po potrebi i za karamelizaciju cvjetače )
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1,5 - 2 l povrtnog temeljca ( ili vode )
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja ( od 180 g )
  • 1 režanj češnja-češnjaka
  • soli ( po ukusu i potrebi )


Postupak :

Cvjetaču očistite, iskidajte na komade srednje veličine. Posolite, dobro popaprite mljevenim crnim paprom, te poslažite u vatrostalnu posudu ili u posudu s masnim papirom za pečenje.


Pekao sam je na 200 C, opcija gornji i donji grijač, sve dok se u potpunosti ne iskaramelizira i dobije zlatno-smeđu boju, baš kako je prikazano na fotografijama uz povremeno miješanje i okretanje.

 U posebnoj posudi na plitkoj masnoći ubacite nasjeckani crveni luk, te pirjajte sve dok ne postane staklast. Dodajte al dente pečenu cvjetaču,protisnuti češnjak po želji, te podlijte temeljcem i ostavite da se kuha na laganoj vatri. 

Pred kraj kuhanja ubacite sve ostale navedene sastojke. Pola skuhane ili pečene cvjetače možete odvojiti prije kuhanja, te je ubaciti neposredno pred posluživanje. Ostatak cvjetače propasirajte ili usitnite štapnim mikserom. Ubacite kiselo vrhnje i malo limunovog soka, doradite okus, a po želji ukoliko Vam juha bude poprilično gusta možete uliti malo mlijeka ili povrtnog temeljca. 
Poslužite toplo uz dodatke pečene ili kuhane cvjetače i uz krutone od kruha.





utorak, 3. veljače 2015.

[Advent i replikacije:] Mini krofnice s karameliziranim jabukama


Prije malo više od mjesec dana proveo sam advent u  Beču s obitelji. Beč kao Beč mi se jako svidio, a naročito u vrijeme adventa, no najviše što mi je ostalo u sjećanju su mini krofnice s karameliziranim jabukama koje sam kod kuće odlučio replicirati i to uz kombiniranje dvije vrste dizanog tijesta u kojoj prva verzija nije bila po mojem guštu tj. tijestom se nije dalo baš upravljati pa su izgledom podsjećale na fritule, dok je drugi recept mnogo konkretniji i dok se tijesto može oblikovati. Krofne, krafne,pokladnice ili kako ih već zovete ne radim često jer mi nisu nešto posebno ili kako bi Zdravko iz žirija rekao : "Nije nešto da bih sad pao sa stolice" ili "Nije nešto čega bih se sutra sjetio da sam jeo". :D Savršena mi je kombinacija cimeta, agruma, alkohola i ovih karameliziranih jabuka tako da u ovom slučaju ove mini krofnice dobijaju novu dašak nečeg novijeg i nesvakidašnjeg. Jedino da sam uspio negdje za pronaći debljih drvenih štapića za roštilj koji bi mogli izdržati težinu ovih krofnica i jabuka, no eto nisam uspio. Prije nego li išta počnem pisati dalje o tome, evo nekoliko fotografija iz Beča.

Uz kupnju karata i posjet muzeju Madame Tussauds dobijete gratis ulaznice za vožnju što smo odmah po izlasku iz muzeja iskoristili. Zbilja predivan osjećaj i iskustvo.



Posjet jednom pub-u na Prateru gdje poslužuju fina piva, neizostavne bečke odreske dok smo mi bili za nešto malo konkretnije. Koljenica i svinjska rebarca. Doslovno smo se prebili od hrane,a o okusima neću niti raspravljati iako niti jedno od nas troje nije veliki mesojed ovo nam je bilo i više od bilo kakve obične gozbe.


Linzer s kojim se baš nešto i nisam naročito oduševio. Previše suh, a premalo marmelade, žali Bože svakog eura. Fotografiranje s "Mozartom" i kupnja kobasica i hrenovki u pecivo što me isto tako nije nešto previše dojmilo.


Ovo dalje ne moram nešto posebno predstavljati, jer ako ste već bili u mogućnosti posjetiti Beč, onda znate sve i sami.








Ako me za cijene pitate, one su i više nego astronomske, sve je bezobrazno skupo, no neki će reći da i nije skupo, nama je bilo, a naročito onda kad dođete na takve štandove i jednostavno ne znate gdje biste prvo gledali, a kamo li nešto kupili.




I ono čemu sam se najviše radovao, a to je posjet muzeju Madame Tussauds koji me naprosto oduševio!






Dan prije obilaska cijelog Pratera ogladnjeli smo i jedino primamljivo što mi se činilo tad i u tom trenutku na ulicama je bio jedan azijski fast food gdje smo uzeli stirfry s patkom i piletinom. 




Mini krofnice s karameliziranim jabukama


Sastojci potrebni za tijesto :

  • 25 g svježeg kvasca
  • 50 g šećera kristala
  • 500 g glatkog bijelog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 3 jaja
  • malo soli
  • 1/2 mahune vanilije ( ne koristim više uopće tvorničku i sintetičku aromu vanilin šećera, a ukoliko imate domaćeg još bolje )
  • naribana korica naranče ( po mogućnosti



Sastojci potrebni za karamelizirane jabuke :

  • 500-700 g jabuka (neoguljenih i neočišćenih )
  • 1/2 jušne žlice mljevenog cimeta
  • sok od jednog limuna ( ovisno o jabukama i vrsti koju ćete upotrebljati, no ukoliko su kisele smanjite količinu limunovog soka )
  • maslaca ( ili ulja ) po potrebi
  • šećera kristala po potrebi

Dodatni sastojci :
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu ( po potrebi )


Postupak :

U 100 ml toplog mlijeka otopite 2 čajne žličice šećera kristala, te dodajte svježi kvasac i ostavite na toplom mjestu da se uzdigne. U dublju posudu dodajte prosijano brašno sa solju, ostatak šećera. Dodajte umiješana jaja ( koja su sobne temperature ), ulje,narančinu koricu, ostatak mlijeka i mahunu vanilije.


 Od svih navedenih sastojaka umijesite mekano tijesto, a po potrebi dodajte toplog mlijeka/vode i brašna. 




Dobivenu veliku bulu tijesta premažite s tankim slojem ulja kako se na vrhu ne bi napravila korica na tijestu, te ostavite na toplom mjestu da se diže nekakvih 1-2 sata. Izvadite van iz zdjele, još jednom premijesite i ostavite da se opet diže. 

Tijesto razvaljajte na veći pravokutnik debljine 1-2 cm, te još jednom ostavite da se diže.







U međuvremenu pripremite karamelizirane jabuke. Jabuke ogulite, uklonite im sredinu, te ih narežite na malo veće i deblje kockice. Stavite ih u dublju posudu, te ih pirjajte sve dok ne prestanu puštati vodu. Zatim dodajte maslaca ili ulja, šećera kristala po ukusu ( obični bijeli možete zamijeniti sa smeđim ili muscovado, ovisno što više volite. )



 Nastavite ih pirjati sve dok jabuke ne uvenu i ne dobiju lijepu karameliziranu boju.

U duboku posudu ulijte ulje, te ga dobro zagrijte. Svaku manju krofnicu ubacujte u vruće ulje, no pripazite da posudu u kojoj je ulje previše ne pretrpate kako ne biste smanjili temperaturu ulja i kako se tijesto ne bi kuhalo, umjesto pržilo. Ubacujte ih na način da prvo stavite u ulje onu stranicu na kojoj je tijesto stajalo na radnoj površini. Pržite ih poklopljene sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, te ih odlažite na papirnati ubrus kako bi eventualno upile višak ulja. Slažite ih na drvene štapiće kako je prikazano na fotografijama ili jednostavno ih poslažite na veći pladanj, a sa strane poslužite karamelizirane jabuke i ne zaboravite ih posipati sa šećerom u prahu. :)



Ovo su krofnice koje mi baš i nisu izgledale toliko identične kao one u Beču, iz jedinstvenog razloga jer ih nisam mogao oblikovati i dobiti željeni oblik,više mi izgledale kao fritule, no ukoliko koga zanima objaviti ću i recept za njih.