Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

srijeda, 25. ožujka 2015.

[ 3.godine blogiranja: ] Sretan rođendan


Jučer je bilo 3.godine otkako vodim i pišem ovaj blog vjerovali Vi ili ne, baš kao i ja. Ne znam nekako imam dojam kao da je period malo kraći, no vrijeme jako brzo prolazi. Ovaj tjedan su me malo pritisnule nekakve druge obaveze pa nisam stigao ovaj post objaviti.

U ove tri godine preko 560.000 puta se klikalo na blogu, 117. osoba koje me prate i preko 340. različitih recepata, što slatkih, što slanih iz svih različitih kategorija,a neću niti želim spominjati koliko još recepata imam arhivirano na računalu gdje čekaju da ugledaju svjetlo dana. :)

Htio sam i imao namjeru objaviti nekakvu šarenu tortu s obzirom kako je ovo poseban post, no nisam pronašao ništa prikladno tome, pa ću Vam još jednom ukoliko ste propustili predstaviti jednu meni jako finu tortu iz arhive, koju možete pogledati klikom na fotografiju.

http://fashionable-food-on-my-way.blogspot.com/2014/06/malo-vremenasretan-mi-roendan2014-parfe.html
Svaki food blogger, uključujući i mene nakon perioda koji uključuje bloggiranje više od godinu dana jako puno toga može naučiti i vidjeti, a i svi Vi ostali ukoliko još niste postali, a želite ili jednostavno niste pronašli nikakvu inspiraciju ili ohrabrenje, evo nekoliko natuknica koje sam naučio u ove 3.godine blogganja. 


  • Ne mora svaki post-objava biti savršenog tipa i besprijekorna ( sve ovisi da li imate što za objaviti, da li imate vremena i ono najbitnije za sjesti i napisati nešto kvalitetno, dobro i poučno, što sve uključuje i malo o Vama, zgodama i nezgodama s kojima se nosite kroz život i sl. 
  • Interakcija s Vašim "pratiteljima" ( followers-ima ) treba uvijek biti prisutna i po mogućnosti uvijek im davati odgovore na pitanja koje ih zanimaju  
  • Što veće i kvalitetnije fotografije ( po mojem mišljenju )
  • Što kvalitetniji i što opširniji recepti ( opet po mojem mišljenju i zbog jedinstvenog razloga kako bi to određeno jelo/slasticu moglo napraviti bilo to pa čak i oni najveći amateri )
  • Uzmite malenu pauzu od blogiranja je isto tako poželjno nekada napraviti i kad osjetite trenutak ili inspiraciju tada nešto pisati ( baš kao što sam sada ja, jučer jednostavno sam bio premoren i nisam htio bilo što natipkati čisto da nađe na blogu )
  • Blog će se mijenjati u smislu kao što se i Vi mijenjate, na identičan način, što će moći svi primjetiti - ovisno koliko Vas "prate" i koliko su upućeni u Vaše kulinarske avanture
  • Budite svoji, a ne kopija svih drugih!
  • Postoji jako puno onih nazovimo ih "zločestim" ljudima koji su online i koji će Vam napisati nešto ružno ili podrugljivo. Ne obazirite se na takve! Ima takvih dosta i puno, a i isto tako onih dobrih i iskrenih koji će s Vama biti vrlo susretljivi i podijeliti osobna iskustva po pitanju bilo čega, tako da Vas takvo što nikad ne obeshrabri!
  • Uvijek razmišljajte dok nešto tipkate! Ne možete, mislim možete ali neće imati smisla da pišete besmislene priče i rečenice koje neće nikoga zanimati. Jednostavo uključite "kikiriki" kako bih ja rekao! :D 
  • Ne morate uvijek i svaki dan nešto objavljivati na blogu! Nitko Vas neće zaboraviti ukoliko i Vi ne zaboravite na njih i na sve ljude koje Vas "prate".
  • Uspjeh bloga ovisi najviše o Vama samima, a ne kojekakvi PR-ovi, "sljedbenici", reklame i sl.
  • Uvijek pišite o nečemu što će ljude zanimati i biti im zanimljivo i korisno!
  • Ukoliko ne želite pisati o hrani, pišite o čemu god drugom želite! Teme su uvijek različite, bitno da se Vama sviđa i da Vama odgovara takav način bloggiranja i objava!
  • I za kraj ( iako ima toga još puno - naveo sam jedne od bitnijih stavki kroz koje sam ja naučio) SVI SMO ISTI, bez obzira da li na blogu imate 1 milijun ili 20 "sljedbenika"! To baš ništa i apsolutno ništa ne znači i ne dozvolite da to utječe na Vaš sveukupni blog!
 Što ste vi naučili po pitanju blogiranja ?
Na Facebook-u sam jučer objavio i jednu fotografiju,a o čemu se točno radi, otkriti ću Vam kroz nekoliko tjedana kad budem imao prve rezultate toga s čime se trenutačno bavim. Do sljedećeg tipkanja!
 

utorak, 17. ožujka 2015.

[3,2,1 PECI ] : Profiteroli


 Ovako je to izgledalo tamo :

Princeze sam punio sa slatkim tučenim vrhnjem uz dodatak mahune vanilije, te sam ih neposredno prije posluživanja prelio s čokoladnim umakom. Isto tako dobio sam komentar kako mi je tijesto pečeno previše mekano i kako je upilo vlagu od tučenog slatkog vrhnja.  Meni osobno je mnogo bolje kad je tijesto mekše tj. kad malo popusti, ne volim kad je uopće tvrdo.  Rade se gotovo pa na isti način i princip kao princes krofne. Tijesto koje se prvo skuha, a zatim peče. Jedine smjernice Vam mogu dati da tokom pečenja nipošto ne otvarate vrata od pećnice jer u njih ne ide nikakav prašak za pecivo, niti soda, već im para omogućava da se dižu i rastu. Jako je bitno isto tako poznavati svoju pećnicu. Ukoliko Vam se dogodi da u sredini budu malo sirovi, prerežite ih i vratite još kratko u pećnicu kako bi se tijesto dodatno osušilo. Isto tako što se ovog tijesta tiče preporučio bih Vam da koristite maslac umjesto margarina. Iako sam veliki pobornik margarina, u maslacu ima više vode koji će tokom pečenja prelaziti u paru i dodatno napuhati tijesto, dok margarin neće. Margarin bih prije upotrijebio za kroasane jer će bolje i kvalitetnije doprinijeti listanju tijestu.


Prije nekoliko dana odlučio sam se opet ih raditi, samo ovog puta da budu baš profiteroli i to da su punjeni s kremom od vanilije u umaku od nutelle. S obzirom kako nisam imao dovoljno jaja da radim slastičarsku kremu, a i vremena baš sasvim dovoljno odlučio sam se za onu malo bržu varijantu i to onu s pudinog od vanilije u koji sam stavio dodatno mahune vanilije. Nakon što sam ih kod kuće isprobao nisam ostao ravnodušan, te sam ih odlučio ubaciti na svoju listu slastica koje će jednog dana moći probati u mojoj slastičarnici. Probate jednog i jednostavno ne možete prestati ih konzumirati. Živa zaraza su. :) 

Sastojci potrebni za tijesto : 

  • 200 ml vode 
  • 125 ml punomasnog mlijeka ( 3,2 % m.m. i više ukoliko pronađete )
  • 150 g brašna
  • 1 jušna žlica šećera kristala 
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 100 g maslaca ( ili margarina )
  • 4 jaja ( srednje veličine )

Sastojci potrebni za nadjev :

  • 2 vrećice pudinga od vanilije ( Dr. Oetker sam koristio )
  • 1/2 mahune vanilije ( sjemenke sastrugati u mlijeko koje ćete zakuhati za puding )
  • 10 jušnih žlica šećera kristala
  • 70 g maslaca 
  •  
Sastojci potrebni za umak od nutelle :

  • 250 g nutelle
  • mlijeko ( po potrebi ga dodajte sve dok ne dobijete tekuću smjesu )
  • 1- 2 jušne žlice votke ili ruma


Postupak :

Prosijte brašno skupa sa solju.  U širu i dublju posudu dodajte mlijeko, vodu, šećer i stavite na laganu vatru da zakuha. Kad se šećer otopi dodajte maslac.


Kad prokuha, maknuti sa štednjaka, te u to ubaciti prosijano brašno sa solju i energično izmiješati da se razbiju sve grudice. Vratiti na štednjak, te kuhačom nastaviti miješati i lagano sotirati sve dok se masa tijesta ne počne odvajati od rubova posude.


Tijesto prebacite u drugu posudu, te ga ostavite sa strane da se ohladi. Ovaj korak nipošto dalje nemojte preskakivati jer se jaja ne smiju dodavati u vruće tijesto jer bi se skuhala, tj, dobili biste kajganu. Kad se tijesto ohladi tada dodavajte jaje po jaje. Svaki puta prilikom dodavanja jaja miskerom dobro razradite smjesu, a zatim dodavajte preostala tri i tako sve dok ne potrošite cijelu količinu jaja.


Dobiveno tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu za dresiranje. Ja sam odabrao s zvjezdastim nastavkom jer uvijek moram nešto kombinirati i isprobavati, no slobodno možete koristiti vrećicu i bez toga nastavka. Kod profiterola koristite onaj obični okrugli malo veći.


Ovisno koliko velike želite toliko ćete i dobiti profiterola. Dobio sam preko 70 komada pečenih. Dresir vrećicom na masni papir za pečenje istiskujte i slažite ih, pazeći da ostavite dovoljno razmaka međusobno jer će tokom pečenja dodatno narasti . Nakon što ste ih istisnuli na papir za pečenje, žlicu umačite svaki puta u vodu i poravnajte im vrhove kao što je prikazano na fotografijama kako tokom pečenja ne bi tijesto izgorjelo i dobilo jako tamnu boju.




U većini recepata se spominje da se tijesto peče na 200 C, oko 15-20 min. Osobno sam isprobao na svojoj ventilacijskoj pećnici i učinilo mi se previše tako da mi je prva tura u sredini ostala malo nepečena, pa sam prebacio na 180 C oko 30-40 min ovisno i o veličini i to mi je najbolje odogovaralo.


Za punjenje puding skuhajte prema uputama s vrećice. S time da u mlijeko koje ćete zakuhati ubacite sastrugane sjemenke vanilije. Kad se puding prohladi razradite ga s maslacem te punite pomoću onog nastavka za punjenje krofni.  Ukoliko imate višak vremena slobodno ih napunite sa slastičarskom kremom ili sa tučenim vrhnjem uz dodatak šećera u prahu i sjemenkama vanilije. 

Što se nutelle tiče nju sam na pari zagrijavao, no skamenula sam. Dodao sam mlijeka i malo votke i tada je dobila finiju tekuću strukturu. Netom prije posluživanja prelijte ih umakom od nutelle i jednostavno uživajte u njima. :)


Ili ih jednostavno poslužite u prozirnim i širim staklenim zdjelicama. :)