Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

ponedjeljak, 25. svibnja 2015.

[Vrt u kući: ] Aerogarden


Ovog puta nema recepta, već ću napisati jednu recenziju i jednu stvar s kojom se bavim već malo više od dva mjeseca. Da mi je netko rekao prije godinu dana da ću u svojem dnevnom boravku imati svoj osobni vrt rekao bih mu/joj da se šali jer ne znam niti sam kako bi se to izvelo. Možda bih i shvatio da nešto zasadim od bilja u manjim teglicama no to opet ne bi bilo to. Ovako u jednom aparatu imam posađeno više začinskog bilja, ne zauzima puno prostora, nema problema i razmišljanja da li imam dovoljno zemlje, nema problema s prljavštinom i sa zemljom. Sve je totalno praktično i funkcionalno. 
Da nemam AeroGarden mislim da bih i dan danas vodio rat s nedovoljno kupljene zemlje, a naročito s ovim vremenom kad nema dovoljno sunca, kiše svaki dan padaju i sl. 

Tu bih sad ušao u jednu raspravu, točnije jednu teoriju zavjeru kako Amerikanci opet pomoću Harpa i Chemtrailsa igraju se s vremenom baš kao i prošle godine kad su na Balkanu bile izazvane poplave i to sve kako bi jednostavno bili prisiljeni da sadimo gmo proizvode gdje bi nam kao fol zlotvorska firma Monsanto "pomogla" tj. darovala svoje gmo sjemenke za koje već i dan danas znate tko su i s čime se bave. Chemtrailsi nas špricaju avionima, ostaju tragovi na nebu, a ti tragovi u sebi sadržavaju teške metale koji padaju na zemlju, zagađuju i truju naše biljke, a prvenstveno nas. HARP se igra s vremenom i donosi nesnosne kiše tokom cijele godine, sunca je sve manje i nama svima prodaju priču kako to rade za dobrobit cijele Zemlje. :D Yeah righ. Samo teške naivčine bi povjerovale u takve priče. 
Cijelu kompaniju Nestle neću niti spominjati, nikoga ne mrzim, ali za njih nemam riječi kojima bih ih opisao, naročito onda kada su prije nekoliko godina objavili da voda ne bi trebala biti čovjekovo osnovno pravo i da bi je morali plaćati. Mislim, a što sad radimo, nemamo je sigurno besplatno, svi je plaćamo?!

S AeroGardenom tu nemam problema. Vrlo jednostavan je za spojiti, dobijete detaljna uputstva, manje posudice u kojima već imate 7 komada pripremljenih začinskih bilja, nazive i naljepnice, te za koliko tjedana će i što početi klijati i rasti.

A ovako je to krenulo kod mene : 



 Možete saditi bilo koju vrstu začinskog bilja, cherry rajčice, salatu, cvijeće, što god Vam dušu poželi. :)
Isto tako u paketu dobijete i dvije bočice tekućine koje su kao nekakvi vitamini i dodatci koji posješuju rast bilja i hrane ih. Radi na principu vodene pumpe. U kućište se dodaje oko 3l vode, a u nju zatim taj prihranjivač. Na aparatu isto tako možete odabrati što ste zasadili, te će on automatski Vas upozoravati kad treba dodati prihranjivač ili dodati vode i sl. 

I tako je polako krenulo rasti.... :) 




Iako bez ikakvih problema i dalje rastu, nema nikakvih bijelih točkica po bilju, zdravo je, predivno miriše to za mene opet ne znači da ih treba zanemariti. Dapače i oni su živa bića kojima se trebate obraćati, pričati im, svaki ih dan promatrati i diviti im se.

Kako bilje sve više i više raste moći ćete tokom otvaranja vidjeti i korijenje koje je izbacilo i to sve opet ponavljam bez prave zemlje - samo spužvica u kojoj raste, vode i prihranjivača.


Ovo je drugačiji AeroGarden, ali na isti način je i kod mene. 
I tako kako tjedni prolaze bilje je sve veće i veće. Prvo što će Vam izrasti su dvije vrste bosiljka, dok će za njima krenuti francuski peršin i svježi korijander kojima treba malo više. Kod mene je svježi kopar najsporiji za sada, dok je menta malo brža. Nažalost dobio sam i nekoliko sjemenki koje su bile istrunule pa sam u njih ubacio jednu vrstu salate. Na njihovoj ambalaži stoji kako sjemenke nisu GMO, a s obzirom da jedan odjeljak na AeroGardenu gdje mi ništa nije uspjelo, istrunulo je, zapravo govori da izgleda i nije GMO sjeme, jer takva vrsta sjemena je otporno na sve i svašta. Vi prosudite sami. 




Dodatno što bih savjetovao za AeroGarden je da si nabavite tekućinu s kojom ćete testirati ph vode i znati koliko je dobra ili nije. Nisam baš kompetentan po tom pitanju, ali sve svoje upite možete poslati poslovnici Headshopa-a na njihovu mail adresu, nazvati ih ili ih posjetiti sa sjedište u Osijeku.  

J.J. STROSSAMYERA 39 , 31000 OSIJEK ( preko puta Patike)
Zdenko Mlekmu

Isti možete naručiti na njihovoj web stranici - LINK .



I pred sam kraj kompletno cijela priča o AeroGardenu izgleda ovako :


ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

[Najbolji od najboljih: ] Čokoladna torta s narančom


Znam da kasnim s objavama kao i s ovim receptom, no iz opravdanih razloga. Hmmmm... Ne znam odakle da krenem s pričom jer u zadnjih par mjeseci život mi se drastično promijenio, a iza mene su samo najbolja sjećanja, a ona najgora gotovo pa su i zaboravljena, a to će Vam se dogoditi ukoliko se maknete od negativnih ljudi, ljudi koji Vam doslovno kao vampiri isisavaju Vašu energiju i zamaraju sa svojim svakodnevnim problemima i koji su vječito u nekakvim dramama. Sad mi je najbolje, nikad bolje nije bilo. Jednostavno ljudi se maknu od nas iz pitaj koga i kojeg razloga, no sve se događa s razlogom i ja sam toga jako svjestan i jedino ta osvješćenost mi je dala snagu i enrgiju da nastavim dalje, maknem se od svih stvari koje mi smetaju i ponosno koračam dalje ka ostvarenju mojih snova i želja.Naravno da i dan danas se sjetim onih loših trenutaka i situacija ali ne dozvoljavam da to utječe na moju sadašnjost jer sve neprilike su mi bile postavljene jer sam se vjerojatno mogao nositi s njima i eto me živ i zdrav. 

Jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila da sam napokon pronašao ljubav, osobu koja me voli,poštuje,cijeni i divi mi se i to sve bezuvjetno, pa se ponekad i znam zapitati da li je to moguće i da li se to uistinu događa jer u ovom svijetu kakav je zaista je teško pronaći prave prijatelje kao prvo, a zatim i svoju tzv. bolju polovicu jer je prestrašno kakvih ljudi ima koji su materijalistički nastrojeni, koji gledaju kako da Vas iskoriste ili jednostavno gube vrijeme s Vama. Čast iznimkama, ali imam jako malen broj ljudi za koje mogu reći da nisu takvi. Ljudima vjerojatno vrlo brzo dosadi gluma ili se pokažu u pravom svjetlu i padnu nam u očima, pa sam s toga uvijek na oprezu i odlučio sam kako više neću samo tako jednostavno svakoga puštati u svoj život jer nema smisla. Okružiti se najpozitivnijim ljudima na koje uvijek možete računati iako znam da je u današnje vrijeme dosta teško biti optimista, no ukoliko si želite najbolje tada ćete i postupiti tako, baš kao što je i najveći problem u ljudima što sebe ne mogu prihvatiti takvi kakvi jesu i u situacijama kojima jesu.

Osim svega navedenoga dosta dugo nisam ništa objavljivao jer radim na projektu za otvaranje svojeg ugostiteljskog objekta i to je nešto što mi je opet život okrenulo na bolje, ali i stresniji dio života, jer nije jednostavno samo tako raditi na takvom i sličnom projektu. Pisanje normativa me strašno umara, većina trgovačkih lanaca ne želi mi poslati veleprodajne cijene kako bih ih mogao sastaviti što mi malo dodatno otežava. Kao koncept cijelog projekta odustao sam od slastičarnice što ne znači da slastica neće biti. Objedinjivati će europsku hranu uključujući slano,slatko i smoothi-je i iskreno se nadam da će projekat zaživjeti kroz nekakvih 6-8 mjeseci jer radim na nečemu što nitko nema kod nas u gradu i želim predstaviti ljudima drugu vrstu hranu kakvu ne mogu ovdje konzumirati, a i ono najbitnije da sam sebi budem šef, jer ako pratite redovito moj blog mogli ste primjetiti kakve sam sve stvari prolazio i za kakve poslodavce sam radio i mislim da je tomu došao kraj. 

12.05 sam slavio rođendan s najužim i najdražim ljudima i to mi je jedan od najboljih do sada i mislim da ću ga jako dugo pamtiti. Mnogo sam pametniji i mudriji nego li lani, te sam se  tako i počeo postavljati prema određenim stvarima,ljudima, situacijama...

Odlučio sam se za ovu turbo čokoladnu tortu s kremom od naranče. Recept kao i sam recept nije ništa novo izmišljeno, no sama kompozicija svega uključujući i okus mi se jako svidio, a i većini koji su je imali priliku isprobati. Sutra idem do prijatelja pa ćemo je opet raditi i jedva čekam da je i njegovo društvo isproba. Po pitanju zahtjevnosti i nije baš toliko teška za izradu koliko je bitna priča oko biskvitnog tijesta i krema za nadjevanje. Dosta je zasitna, ne može se puno pojesti je, ali mislim da će se svim ljubiteljima čokolade svidjeti, pa da napokon skratim priču i da se prebacim na recept. 

Sastojci potrebni za biskvitno tijesto :

( koristio sam za cjelokupni normativ dva okrugla  kalupa 30 fi jer se dobije dosta puno biskvitnog tijesta i pekao bi se satima, pa je zato smjesa i prepolovljena ) 

  • 380 g glatkog bijelog brašna
  • 170 g gorkog kakaa ( koristio sam "Kraš" )
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone ( preporučujem da koristite onu iz ljekarne jer u njoj nema aluminija)
  • 1 jušna žlica praška za pecivo ( bio&bio iz Interspara )
  • 1 čajna žličica soli
  • 580 g šećera kristala
  • 180 ml ulja
  • 4 jaja ( manja )
  • 360 ml mlaćenice ( u postupku pročitajte kako je kod kuće možete napraviti )
  • 360 ml vruće vode
  • 2 vrećice vanilin šećera ( kao zamjenu sam koristio domaći aromatizirani vanilin šećer )
  • korica jedne naranče 
  •  
  • + sok od naranče i malo mlijeka ( za poškropiti pečene biskvite )

Sastojci potrebni za curd od naranče :

  • 125 ml soka od naranče
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 2 žumanjka + 1 cijelo jaje
  • 80 g šećera kristala
  • 60 g maslaca
  •  
  • + 300 ml slatkog vrhnja za šlag ( koristio sam 'z bregov )
 

 Sastojci potrebni za čokoladnu kremu :

  • 400 g čokolade za kuhanje ( ovdje sam koristio 300 g s 45% udio kakaa i jednu od 52% )
  • 300 ml slatkog vrhnja 
  • 1 jušna žlica Votke
  • korica jedne naranče
  •  
  • + 300 ml slatkog vrhnja 
  •  
  • + 200 g čokolade za kuhanje i 200 ml slatkog vrhnja ( za gornji ganache i ukrašavanje njime )

Postupak :

Brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu prosijte zajedno, te im dodajte šećer i vanilin šećer i kuhačom ili rukama još jednom dobro izmiješajte da se sastojci povežu. Što se mlaćenice tiče u mlijeko dodajte 4 jušne žlice limunovog soka, malo promiješajte te ostaviti cca 30 minuta sa strane da se mlijeko malo zgruša. U prethodnu smjesu dodajte gotovu mlaćenicu, ulje,  jedno po jedno jaje, te lagano pjenjačom umiješajte i pred sam kraj vruću vodu. Pred kraj ubacite rum i narančinu koricu.
Dobivenu smjesu točno podijelite na dva jednaka dijela te ulijte u okrugle kalupe koje ste prethodno premazali s tankim slojem ulja i  posipali kakaom. Pecite ih na 180 C nekakvih 40-50 minuta svaki i ovisno i pećnici kakvu imate. Ukoliko niste sigurni da li je do kraja pečen po sredini lagano drvenom čačkalicom malo probodite i ukoliko na njoj ne ostane sadržaja biskvita, pečen je. 

Kad se ispeku ostavite ih da se dobro ohlade, izvadite iz kalupa i oba prerežite na dva jedna dijela. Ja sam koristio tri komada, a četvrti nisam koristio već ga iskoristio kao dekoraciju na torti, a ostatak sam smrznuo kad budem tokom ljeta radio trifle. 


Za curd od naranče sve sastojke osim maslaca ubacite u dublju posudu, te stavite kuhati na paru, pažljivo miješajući . Kad se zgusne curd je gotov, a na kraju ubacite maslac i ostavite da se ohladi i stegne prekriveno prozirnom folijom i to kad se ohladi, a u međuvremenu malo miješajte dok se ne ohladi kako se ne bi napravila korica.  300 ml slatkog vrhnja istucite , te tome dodajte curd pažljivo miješajući kako ne biste dobili maslac. Ostavite sa strane prije nego li je počnete premazivati po biskvitu.

Za kremu od čokolade u slatko vrhnje dodajte narančinu koricu, a čokoladu izlomite na jednake dijelove. Slatko vrhnje zagrijavajte sve dok se ne počne lagano isparavati, a zatim maknite s vatre, te dodajte čokoladu i ostavite koju minutu, a zatim lagano miješajte sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Pred kraj ubacite Votku i ostavite sa strane da se ohladi, no pazite da se previše ne stegne. Istucite 300 ml slatkog vrhnja, te pažljivo umiješajte ganache. 

Složite prvi izrezani biskvit te ga namočite s narančinim sokom i mlijekom. Dodajte čokoladnu kremu, biskvit, čokoladnu kremu, kremu od naranče i zadnji treći dio biskvit ( treći u mojem slučaju), ali možete slagati red čokolade, pa red kreme od naranče i to tako 2x.
S obzirom da sam imao viška kreme od naranče, poslužio sam je kao dodatak pečenom cheesecake-u. 

U konačnici to bi izgledalo ovako :



I za sam kraj finalni izgled cjelokupne torte. Iskreno se nadam da ću pronaći vremena i natipkati Vam recept za macaronse koje sam također opet radio, ali za rođendan i ukomponirao kao dekoraciju. Za sva dodatna pitanja i nejasnoća slobodno se javite, a ja se idem dalje nastaviti zabavljati s projekom kojega ću Vam i jednog dana prezentirati. :) 








UPDATE ( 20.05.2015.g )

Nakon trećeg puta barem po mojem mišljenju uspio sam je dovesti do savršenstva i mislim da će se danas-sutra pronaći i u mojim vitrinama koju ćete moći kušati. :)