Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

petak, 19. lipnja 2015.

[3,2,1 PECI : ] Tropsko voće i vanilija


Napokon je i na ovu tortu došao red za koju me nekolicina ljudi tražila recept, no po novoj praksi ne dajem nikome unaprijed recepte, već kad budu bili na blogu biti će - prosto jasno i glasno. Kad ste blogger nije to samo tako sjesti i nešto napisati čisto da bude napisano, barem ja nisam takav,niti se volim prisiljavati već kad sam po sebi zaključim da je vrijeme za nešto novo i dosad neobjavljeno.

Ukoliko ste pratili RTL show 3,2,1 peci onda ste isto i tako ovu tortu mogli primjetiti. Zadana tema je bila tropsko voće i krema od vanilije ( slastičarska krema ) .Po meni je to opet bio izazov i da još jednom pokažem kako sam savladao slastičarsku kremu. Po izgledu možda biste i rekli da je komplicirana, no naprotiv. Jedina složena priča u izradi ove slastice je da dobro napravite slastičarsku kremu u koju ćete kasnije dodati maslaca i pri tome paziti da kremu koliko je god moguće iste temperature kao i maslac koji se naknadno dodaje. Kao i kod svakog zadatka, pa i ovoga opet sam naučio nešto novo i uvidio neke svoje greške koje danas postoje jer čovjek uči sve dok je mlad pa umre u neznanju opet kako bi moj otac rekao.

Iako ova torta nije ušla ni u top 3 ja sam jako bio zadovoljan s ishodom s razlikom od Malakoff torte koja se nije uspjela stegnuti na vrijeme i po sebi znam da je mnogo teže i složenije raditi slastice kad si ograničen vremenom, no i s vremenom se to da ispraviti i popraviti, biti bolji, vještiji i mudriji.
 Dakle torta se sastoji od doljnjeg pečenog biskvitnog tijesta, slastičarske kreme uz dodatak sezonskog voća tipa jagoda,a zatim kiwi-ja i manga i na samom kraju još jednog klasičnog biskvitnog tijesta koji se u pećnici ispeče na pola, pa se na taj polupečeni biskvit stavljaju tučeni bjelanjci i još dodatno steže u hladnjaku.

 Umjesto navedenog voća možete koristiti bilo koje sezonsko ili ono koje najviše volite. ;)

Malo opuštanja i zezanja tokom izrade zadatka tropskog voća i vanilije.



Sastojci potrebni za biskvitno tijesto ( kalup 26 fi ) :
    •  4 jaja
    •  160 g brašna
    •  130 g šećera
    •  korica limuna
    •  1 žlica praška za pecivo
    •  dva zrna soli
    •  3 bjelanjka
    •  50 g šećera


    Sastojci potrebni za slastičarsku kremu :

    •  3 žumanjka
    •  500 ml mlijeka
    •  60 g gustina
    •  170 g šećera
    •  1 mahuna vanilije
    •  250 g maslaca    
    •  300 ml slatkog vrhnja
        
            listići badema ( za obrub torte i kao dekoracija )

     Dodatni sastojci : 

        jagode, kiwi, mango ( možete koristiti i bilo koju drugu vrstu voća po želji, sezoni i   sl. )

    Postupak :

    Izmiksajte jaja sa šećerom.Zatim lagano umješajte prašak kojeg ste prosijali zajedno sa brašnom.Za aromu možete dodati koricu limuna.I naravno kao i u sva  tijesta malkicu soli.

    Ovo tijesto podjelite na dva dijela.

    Dno okruglog kalupa(promjer 26) obavezno obložite pek papirom,izlijte prvi dio smjese i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva petneastak minuta.


    Posebno izmiksajte  tri bjelanjka s šećerom, ne smije vam biti prečvrsto.Ostatak smjese izlijte na pek papirom obloženi okrugli kalup,i po njemu lagano prelijte umućene bjelanjke,pazite da Vam se ne pomiješaju tijesta. Ovaj drugi biskvit pecite malo duže 20-25 minuta.

    Za slastičarsku kremu u mlijeko stavite prerezanu mahunu vanilije (prethodno istružite sjemenke u mlijeko).Pustite mlijeko da zakuha,kada je zakuhalo mlijeko odvadite mahune.
    Umješajte (ručnom pjenjačom) jaja,šećer i gustin i lagano sipajte u provrelo mlijeko,miješajte dok se krema ne zgusne.

    Kada se krema zgusnula prekrijte je prozirnom folijom da ne uhavti koricu.





    Sada ste dobili temeljnu slastičarsku kremu,u nju po želji možete dodati dobro izrađeni maslac ili slatko vrhnje.Ako želite laganiju kremu onda dodajte slatko vrhnje tako da dobro ohladite kremu i vrhnje ,povežete pa dobro izmiksate.

    Ako pak volite kremastiju tada će te dodati maslac,tako da vam krema i maslac budu sobne temperature. Ovaj postupak je bitan da vam se krema ne bi "isjekla".

    Kada su vam se kreme ohladile i biskviti slijedi slaganje i filovanje.Stavite postolje za tortu.

    Najprije prvi biskvit zatim stavite oko biskvita obruč,pa premažite 1/3 kreme,zatim polovicu jagoda prerežite po pola,uz rub obruča posložite ravni dio jagoda.Ostatak jagoda rasporedite po sredini torte.Prekrijte ostatkom kreme.




    I na kraju drugi biskvit.Sve skupa pospite šećerom u prahu.Obruč skinite prije posluživanja i po želji posipajte sitno sjeckanim pistacijama. :)



subota, 6. lipnja 2015.

[Mekane kao duša 2. : ] Kiflice s nadjevom od karameliziranog luka

Kiflice, kiflice, kiflice, kiflice... Još ako imate i odličan recept za iste, onda ste doslovno na konju! Za svoj rođendan sam ih zadnji puta radio i mogu reći da su se gosti doslovno potukli oko njih, a i nisam radio od veće količine brašna. Ova verzija kiflica je malo drugačija u samoj pripremi i dizanju kvascu, a ujedno i jeftinija varijanta s obzirom kako na blogu imam recept za još jedne kiflice samo u njih ide malo više maslaca i jogurta, no okus ne zaostaju jako puno od ovih. 

Uvijek kad nešto objavljujem s dizanim tijestom vratim se u prošlost i sjetim se svojih početničkih koje su jedino po izgledu izgledale kao kiflice, bile su one mekane netom nakon pečenja, a koji sat poslije stvrdnule su se kao kamen. Godinama sam radio kiflice napamet bez ikakve recepture na što bi moj otac uvijek frćkao nosom jer je znao da opet to neće biti to i kao što je moja majka nekada radila. A danas jedva čeka, ma dovoljno mu je samo da spomenem kiflice, jedva dočeka da ih napravim. Već dosta dugo godina znam i pametniji sam i nema više ničega da se napamet radi jer i dizano tijesto "ulazi" pod slastičarstvo i pekarstvo i zbilja se treba držati točnih omjera i normativa,a  rezultate ćete vidjeti kad ih budete kušali. Nakon ovih mislim da više nećete puno po internetu i novinama tražiti recepte za iste jer kad budete ove isprobali, pa čak i s nadjevom koji sam upotrijebio doslovno će Vas oboriti s nogu. 

Kad je nadjev u pitanju i ovog puta sam pokušao ubaciti nešto drugačije i inovativnije jer iskreno muka mi je više od dizanog tijesta koja su punjena s šunkom i sirom trapistom, baš kao i kod punjenih mesa i sl. Upotrijebio sam polusušenu kobasicu, karamelizirani crveni luk, sir trapist i sitnije komadiće maslaca. Oborio me s nogu, a ukoliko volite slatkasto-slane kombinacije vjerojatno će Vam se svidjeti i ovaj nadjev. 

Što se tiče privatnih stvari, Munchies je u fazi pauziranja trenutačno, jer moramo obaviti jedno gastronomsko putovanje u London, te ćemo nakon toga krenuti u fazu s daljnom izradom i projektom. Normativ sam uduplao jer znam da će planuti kao svjetlost, iako sam samim time i sebi zadao dodatnog posla jer nikako izrezati tijesto i stavljati složene nadjev ( 3 komada ), no ukoliko ste strastveni i imate emocije i ljubav prema tome što radite vjerujem da Vam neće biti problema.

Sastojci potrebni za dizano tijesto :

  • 800 g glatkog bijelog brašna
  • 1 kg oštrog brašna
  • 2 kocke svježeg kvasca ( 2 x 40 g )
  • 500 ml mlake-tople vode
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml ulja ( možete bilo koje upotrijebiti, pa čak i kombinirati dva tipa suncokretovog i maslinovog)
  • 4 jušne žlice šećera kristala
  • 150 g maslaca ( za punjenje kiflica - možete i ne morate )

Dodatni sastojci + nadjevi :

  • sjemenke lana, krupna morska sol, origano, sezam, 
  • 3-4 žumanjka + malo mlijeka ( za premazivanje kiflica )
  • polusušena kobasica, sir trapist i karamelizirani crveni luk 


Postupak :

Odvojite dvije jušne žlice glatkog brašna. U mlijeko dvije jušne žlice šećera, te jako lagano i oprezno zagrijavajte na vatri ili u mikrovalnoj. Izvadite van te dodajte brašno i dobro izmiješajte, a pred kraj ubacite svježi kvasac iskidan na sitnije komade, te ostavite sa strane da uskvasne - proradi.
U najdublju plastičnu zdjelu koju imate ubacite dvije vrste brašna koja ste prethodno prosijali. Dodajte ostatak šećera ( druge dvije jušne žlice ) i sol. Rukama dobro izmiješajte, te podijelite na dva jedna dijela kako je prikazano na fotografijama. U jednu polovicu brašna dodajte uzdignuti kvasac, ulje, vodu te kuhačom dobro izmiješajte i ostavite sa strane i kako je na fotografijama prikazano nekakvih 30-tak minuta da se uzdigne.







Kad se uzdignulo postepeno dodavajte brašno sve dok ne dobijete homogenu smjesu.


Umiješano tijesto prebacite iz posude na radnu površinu, te ga dobro izmijesite. 


Od dobivenog tijesta oblikujte manje bule, ovisno koju veličinu kiflica želite, posipajte ih brašnom, te ostavite sa strane da se dižu, dok u međuvremenu već možete početi razvijati krugove i rezati ih u trokute i nadjevati. 


Na svaku kiflicu ( trokutić ) poslažite sitno sjeckane polusušene kobasice, karameliziranog luka, sira trapista i vrlo malene kockice nasjeckanog maslaca. Zarolajte ih, poslažite na masni papir za pečenje te posipajte po želji kao ja i ili kako sam naveo u dodatnim sastojcima. S žumanjkom i mlijekom ih premažite neposredno pred pečenje kako tijesto ne bi upilo tekućinu i kako bi bile što ljepše boje.


Pecite ih na 200 C, cca 20 - 30 minuta, ovisno o vrsti pećnice kakvu imate. 







P.S. Odlične su i sutradan, a to mislim na njihovu mekoću iako i dalje volim podgrijati ih zbog sira kako bi se rastopio. Druge i još jednu verziju kiflica možete vidjeti na ovom LINK


I iste te kiflice samo s drugačijim posipom. :) To bi bilo to ljudi dragi! Do sljedećeg recepta. :)