Pretraži ovaj blog

Dobrodošlica

Dobro došli na mjesto gdje se okupljaju najveći gurmani. Nismo jedini, ali smo najbolji. ;)

utorak, 7. srpnja 2015.

[Spontana provjera :] Nešto na žlicu

Kakav ste više tip osobe? Spontani ili direktni i  ciljani ? Ovisi li to o situaciji u kojoj se zateknete ili koje Vam život postavi pred Vaš put? Ako sam u nečemu najviše spontan onda je to kuharstvo i slastičarstvo. Kuharstvo je mnogo jednostavnije, sve se zapravo odvija spontano po pitanju hrane ili ukoliko određena situacija zahtjeva direktno određenu stvar, namirnicu i sl, dok je slastičarstvo sasvim druga stvar, no uz malo sreće, a više znanja i tu možemo pronaći tzv. surogate i samo najuporniji uvijek dobijaju. U drugima stvarima sam također spontan jer mogu slobodno reći kako imam debelog iskustva što se tiče nekakvih odluka bile one spontane ili direktne i ciljane. Direktne i ciljane skora pa nikada ne ostvare ili uz to postoje i određene osobe koje promjene mišljenje u roku sat-dva vremena, zato i više ciljam ka spontanim odlukama jer se manifestiraju mnogo bolje nego li direktne i ciljane, pa kako bude, bude...

Svima je sasvim poznata stvar da tokom ljetnih dana trebamo što više i češće piti vodu i unositi u organizam tekuću hranu iliti kako ja znam reći "tečna jela". Ali postoji jedna stvar, a ta je da tokom ljetnih dana nema te sile koja će mene nagovoriti da jedem vruću juhu, čaj i bilo kakav topli-vrući prilog jer tada mi bude još toplije i dobijem totalni kontraefekat, a inače imam problema i to baš problema s znojenjem i to mi dodatno još više poremeti jer zbilja je postalo već pomalo frustrirajuće kako nigdje ne mogu otići bez ručnika ili vlažnih maramica. Imam dosta faza u životu kad se poželim domaće pileće juhe i dosta hrane koju jedem na žlicu jer sam na takvoj hrani odrastao, što ne znači da ne jedem junk food. No kad me želja uhvati napravim i junk food koji jedino prihvaćam kad si ga ja osobno radim i jer sam previše samokritičan, a prema drugima još gori! :D Meni osobno sve vrste ragout juha skoro pa sve su kao kompletno jelo, doduše možda još i uz koje noklice s brašnom i ja sam sit skoro pa cijeli dan. No kad u hladnjaku imaš to što imaš tad je vrijeme za spontane reakcije, postupke izrade jela.

Koncentrat rajčice,pileći parizer, sušeni vrganji, svežanj svježeg špinata ( lišća), domaće tjestenine koje sam dobio od jedne poznanice i bivše radne kolegice koje upotrebljavaju za fiš i perkelt od soma koji se jede s takvom tjesteninom uz dodatak svježeg sira i slanine.
Dok sam počeo raditi bio sam pomalo skeptičan jer nisam bio baš sasvim siguran u okus i kombinacije rajčice sa špinatom i još uz to sve parizer, no naprotiv okus me iznenadio sasvim pozitivno.S obzirom kako je ovo jelo nastalo sasvim improvizirano nema određenih normativa koliko čega Vam je potrebno.

Potrebni sastojci : ( za cca 4 osobe )

  • 4 jušne žlice koncentrata rajčice ( koristio sam Podravkin )
  • 100 g pileće parizera
  • 200 g prethodno skuhano špinata
  • 30 g sušenih vrganja
  • 300 g sušene tjestenine ( po izboru )
  • 1/2 čajne žličice sušenog ili svježeg origana
  • sol i šećera po ukusu



Postupak :

U posebnu posudu na vatru stavite lonac s pola litre vode i prokuhajte ga sa solju i šećerom po ukusu. Kad prokuha maknite s vatre, te dodajte koncentrat rajčice i dobro promiješajte. Ukus kasnije radite po vlastitom nahođenju. 

 Vrganje potopite u mlakoj vodi, te ih ostavite 10 minuta da omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijedite, odložite sa strane, a vodu sačuvajte jer ćemo je kasnije naknadno dodati. 
Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način, ali je skuhajte da bude skoro pa sirova. Razrađeni koncentrat rajčice vratite natrag na štednjak te prokuhajte. Ubacite tjesteninu, a nakon toga usitnjeni i prethodno skuhani špinat. Začinite po ukusu i kuhajte sve dok tjestenina ne postane al dente.Pileći parizer sotirajte na tavici, izvadite van i nasjeckajte na sitnije komade, te dodajte u juhu-varivo. Na samom kraju dodajte vrganje i podlijte dodatno s vodom u kojoj su se vrganji namakali. 

Poslužite toplo. 

P.S. ukoliko želite ovu juhu-varivo možete i zgusnuti s kuhanim i izgnječenim krumpirom, gustinom ili zaprškom. Meni osobno je i ovako bilo dovoljno jer se nalazilo dovoljno tečnosti i krutih stvari kao što su tjestenina, špinat, pileći parizer i vrganji.




subota, 4. srpnja 2015.

[Junkie junk :] Punjene vrbovače s prženim krumpirima

Da, da, da,da znam ... Kome se uopće da stajati ispred štednjaka kad vani temperature prelaze preko 30 C... Niti meni baš, no kad jednostavno nemaš izbora i kad jednostavno nešto moraš tada ćeš to i napraviti. Evo nečeg s čime se nisam susretao, a ujedno kako od vrbovača možete napraviti idelanu zamjenu za meso.Iako ovaj recept nije nastao nedavno, naprotiv mislim da mi na računalu stoji malo još od prošle godine i čeka svoje vrijeme da bude objavljen. Prošle godine dobio sam od jedne poznanice vrbovače koje su bile smrznute i kad mi je rekla da od njih mogu napraviti i klasične zagrebačke odreske s još klasičnijim nadjevom - šunkom i sirom nisam se dugo dvoumio već zasukao rukave i bacio se u koštac s njima.

Otkako se vrijeme stabiliziralo sve više vremena provodim iza stana kojega sam preuredio u namjenu vanjske terase,a tu su i ove godine cherry rajčice, bundeva, dvije vrste peršina, suncokret, začinska bilja...koje također zahtijeva svoju pažnju i brigu. Projekat i dalje radim, no uzeo sam malenu pauzu jer sam došao do faze popisivanja kompletno cijelog inventara koji ću trebati. Ako ste ikada pisali projekat i to jako dobar i kvalitetan projekat onda znate i koliko je energije potrebno uložiti u njega, pa sam zato malo i stao jer jednostavno se ne želim previše isforsirati pa sutradan biti slabije energije.

Što se junk food-a tiče tu sam uvijek slab, pa sam tako prije nekoliko dana na putu do Vinkovaca dobio dvije ponude gdje da nešto usput pojedemo. Bio je to Interspar ili Mc'donalds. Znam da u Intersparu što se gotove hrane tiče nude takvo smeće od hrane da bih radije bio gladan nego li išta pojeo od toga. Ista stvar je i s tzv. "kuhanim obrocima" Konzuma. To jednostavno nije moj đir, jednostavno me odbija i u većini slučajeva dovoljno mi je samo da vidim ponudu u vitrinama i želudac mi se počne okretati. Tako da je odabir ipak pao na Mc'donalds i onaj tipični, najveći i najgori junk food. U Mc'donalds jako rijetko zalazim, možda svake 2-3 godine i opet sam se uvjerio u isto da mi je isti osjećaj u želudcu nakon njihovog obroka kao da sam se kamenja najeo.

No realno gledajući meni nije isto pojesti negdje vani junk ili ga napraviti kod kuće. Kod kuće sam daleko sigurniji da znam što jedem i uvijek je sve svježe i dobavljeno od domaćih OPG-ovaca, pa tada imam manju grižnju savjesti. Kalorije ne gledam i iskreno totalno me živciraju ljudi koji su kontradiktornim mojem mišljenju, misleći da će cijeloga života moći se očuvati, biti lijepi, mladi i zgodni. Yeah right... Slažem se samo s činjenicom da treba svakako pripaziti što unosimo u sebe, ali da ću sad biti na nekakvim dijetama, izgladnjivati se, to nikada...

Ukoliko ste već probali moj domaći prženi krumpir onda znate da mu slabo tko može odoljeti. Što se vrbovača tiče nema tu nikakve prevelike filozofije jedino što treba na svaku staviti određeni nadjev, preklopiti s drugom vrbovačom, te pažljivo ispanirati i ispržiti u dubokoj masnoći. Na suncokretovom ulju više ništa ne pržim, već sam se prebacio na biljnu mast za koju kao kažu da je bolja od suncokretovog. Kome je za vjerovati ne znam, ali ima veću, širu i meni bolju namjenu. Ne mogu čak niti reći da je ovo ne znam kakav recept, ali vrlo dobro može doći kao ideje kad nemate nikakve inspiracije ili jednostavno želite nešto novo isprobati. Što se okusa punjenih vrbovača tiče jako me podsjetio na okus piletine jer ipak gljive u sebi sadržavaju više bjelančevina nego li što ga bilo koja vrsta mesa ima. Vegetarijanci mogu upotrijebiti nadjev za punjenje na bazi sireva i povrća sve povezano jajima, a veganci tofu i sojine proizvode. Normativa nema pa bi bilo dobro da po osobi nudite 3-4 komada punjenih vrbovača uz odgovarajući prilog po želji. Za nešto "lakši" obrok vrbovače možete jednostavno sotirati na kombinaciji određene masnoće uz dodatak maslaca jer su gljive dosta suhe i jednostavno traže nekakvu masnoću kako bi bile mekše ili ih jednostavno možete napraviti na umak po želji.

Potrebni sastojci : ( za cca 2 osobe )

  • 10- tak komada svježih ili smrznutih vrbovača
  • šunkarice i sira trapista ( po potrebi )
  • klasični sastojci za paniranje ( bečki način : oštro brašno, jaja i krušne mrvice )
  • prethodno skuhani i ohlađeni krumpiri ( dolje u postupku moći ćete vidjeti direktni link kako ga pripremiti )
  • mješavina začina ( po potrebi i želji -  crveni luk i češnjak u granulama, sušeno peršinovo lišće, sol, mljevena slatka paprika, kajenski papar i sl .)
  • oštro brašno
  • biljna mast ( za prženje )

Postupak :
Moje smrznute vrbovače su izgledale ovako :Izgledom me malo podsjećaju na tofu, a laganim pritiskom imate dojam kao da pritišćete spužvicu koja u sebi sadržava veću količinu vode. Ukoliko radite sa smrznutim prethodno ih lagano ocijedite od viška vode.


 Na svaki kolutić gljive stavite šunkarice i sira trapista tako da nadjev ne prelazi preko njih i kako biste ih što jednostavnije ispanirali. 

 
 Na nadjev stavite drugi kolutić gljive, te prstima lagano pritisnite. Panirajte prvo u brašno, jaja i krušne mrvice. Postupak možete još jednom ponoviti kako biste u potpunosti bili sigurni da nadjev tokom prženja neće iscuriti van na način da opet prvo uvaljate svaki komad prvo u jaja, a potom u krušne mrvice. Ukoliko Vam ostane viška slobodno ih možete smrznuti te kao takve smrznute odmah ispržiti.

 Ili ih kao jednostavniju iliti "light" verziju možete sotirati na tavici i poslužiti uz sotirano povrće ili bilo kakav drugi prilog po želji. 


Svaki komad nadjevene vrbovače pržite u dubljoj masnoći sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju, te ih ostavite na kuhinjskom papirnatom ubrusu kako bi se ocijedile od viška masnoće. 


Poslužite uz prženi krumpir za koji recept možete vidjeti na ovom LINK-u.



 Za velike gurmane kao ja :D , poslužite uz krišku limuna i svježu sezonsku salatu po izboru. Kad bih imao priliku imati ovakvih gljiva kod sebe prije bih svoju prehranu bazirao na gljivama nego li na mesu, a vjerujte mi da nema baš nikakve razlike u okus i usporedbi s mesom.